CNOOC Dorong Pembangunan Industri LNG China Di LNG2019

BEIJING, 15 April 2019 /PRNewswire/ — China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), pengeluar minyak dan gas luar pesisir yang terbesar di negara ini, proaktif dalam memudahkan inovasi model teknologi, pengurusan dan perniagaan, lalu terus menyuntik dorongan baharu ke dalam pembangunan industri-industri LNG.

CNOOC komited untuk menyediakan tenaga bersih yang stabil serta andal dan syarikat telahpun membentuk dua model bekalan gas asli, menurut Yang Hua, presiden CNOOC, pada 2 April dalam upacara perasmian Persidangan & Pameran Antarabangsa tentang Gas Asli Cecair (LNG2019) ke-19 yang diadakan di Shanghai.

Yang menyatakan bahawa gas asli semakin menjadi tulang belakang bagi peralihan tenaga global manakala LNG beransur-ansur menjadi bentuk bekalan gas asli yang paling aktif.

Di China, LNG muncul sebagai sumber penting gas asli, dan khususnya, sumber utama semasa waktu puncak di kawasan pantai, menjadikannya semakin penting dalam sistem bekalan gas asli China, kata Yang, dan menambah bahawa selaku pengimport LNG kedua terbesar di dunia, China telah membina 21 terminal LNG di seluruh negara, dengan kapasiti penerimaan tahunan mencecah 80 juta tan metrik (tan) dan mengimport lebih 230 juta tan LNG, yang membuat sumbangan luar biasa kepada kemakmuran industri LNG dunia.

Beliau turut menyebut bahawa CNOOC setakat ini mempunyai 10 terminal LNG yang beroperasi dengan kapasiti penerimaan tahunan mencecah 45.2 juta tan metrik dan sementara itu, syarikat mendorong dengan agresif peluasan terminal LNG sedia ada dan susun atur projek-projek baharu.

Dengan tindakan yang lebih berdaya usaha, bersikap terbuka dan langkah-langkah yang mantap, CNOOC akan berganding bahu dengan rakan sejawat domestik dan luar negara untuk mengukuhkan kerjasama segenap aspek mereka dalam seluruh rantaian perindustrian, ke arah masa depan yang lebih cerah untuk industri LNG global.

Li Hui, naib pengurus besar CNOOC, turut menghadiri upacara perasmian dan menyampaikan ucapan di forum tema pada 3 April.

LNG2019 selama empat hari itu, di bawah tema “LNG untuk masa depan tenaga mampan”, menumpu pada cabaran industri dalam menyahut peningkatan permintaan untuk sumber tenaga yang andal dan bersih.

Digelar sebagai “Olimpik bagi industri LNG”, Persidangan & Pameran Antarabangsa tentang Gas Asli Cecair bermula pada tahun 1968 dan diadakan setiap tiga tahun.

Sumber: CNOOC

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Letusan Gunung Ruang: Beberapa Penerbangan Malaysia Airlines, AirAsia Ke Sabah & Sarawak Dibatalkan

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) — Beberapa penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia antara Sabah, Sarawak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibatalkan hari ini berikutan letusan gunung berapi di Gunung Ruang, Indonesia.

Malaysia Airlines dalam kenyataan di akaun media sosial rasmi X hari ini memaklumkan syarikat penerbangan itu akan membatalkan beberapa penerbangan yang terjejas dan menasihatkan penumpang untuk menyemak status penerbangan terkini dan saranan perjalanan masing-masing.

“Pembatalan penerbangan pada 18 April 2024 berikutan letusan gunung berapi Gunung Ruang. Berikutan letusan gunung berapi yang berlaku di Gunung Ruang, Indonesia, Malaysia Airlines akan membatalkan beberapa penerbangan ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL) ke Sabah dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, pejabat Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup dalam kenyataan berkata penerbangan membawa mendiang Tan Sri Joseph Kurup (pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah dan bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah) ke Kota Kinabalu yang dijadualkan hari ini telah dibatalkan.

“Saya akan memaklumkan masa penerbangan terkini selepas menerima maklum balas daripada MAS (Malaysia Airlines),” katanya.

AirAsia dalam kenyataan pula berkata lapan daripada penerbangan berjadual antara KLIA dan Tawau telah dibatalkan. Turut dibatalkan adalah lapan penerbangan antara KLIA dan Kota Kinabalu, menjadikan sebanyak 16 penerbangan yang terjejas antara KLIA, Kota Kinabalu dan Tawau.

Menurutnya ia telah memaklumkan kepada semua penumpang yang terjejas, manakala penumpang dalam perjalanan ke atau dari destinasi yang terkesan digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon mudah alih berdaftar mereka untuk pemberitahuan mengenai pembatalan.

“Para tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas digalakkan untuk menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

“AirAsia akan terus memantau situasi gunung berapi Gunung Ruang dan akan memberikan lebih banyak maklumat perkembangan terkini,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA