Dapatkan Semua Yang Anda Inginkan Di Shopee

KUALA LUMPUR, 9 Januari 2020 – Shopee menyambut kedatangan tahun 2020 dengan Jualan Tahun Baru Cina (CNY), sebagai permulaan kepada sebuah tahun yang lebih hebat yang penuh dengan tawaran dan diskaun untuk rakyat Malaysia. Berlangsung hingga 28 Januari, kempen ini mempamerkan pelbagai produk baharu, penghantaran percuma RM18, perkhidmatan baharu serta permainan dan hiburan baharu – semuanya dapat dinikmati di dalam dan luar platform.

Pengguna pastinya tidak mahu terlepas RM8 prosperity deals untuk CNY Hampers, Coca-Cola 24 tin, set alat memasak Tefal, Cheongsam, kipas berdiri Khind dan banyak lagi. Jongkong emas premium turut boleh didapati pada harga RM1. Beberapa tawaran CNY yang bakal dinikmati termasuk KIT-KAT berperisa limau Mandarin dan Eu Yan Sang Bird’s Nest Mouse Gift Box.

Shopee sentiasa memberi pengguna sesuatu untuk diraikan, dan offline deals daripada kategori makanan dan minuman kepada perkhidmatan, hotel dan taman tema melalui ciri Reloads, Vouchers and Bills dalam aplikasi adalah tawaran yang mesti dimiliki oleh pengguna. Kurangkan perbelanjaan semasa berkumpul beramai-ramai dengan keluarga dengan diskaun ketika menikmati makanan di cawangan pedagang baharu Shopee – Hawker Chan yang dianugerahkan Michelin Star, Dragon-i, Purple Cane, SouperTang dan Tony Roma’s.

Nikmati perkhidmatan pakar dengan membeli baucar untuk perkhidmatan kecantikan atau dapatkan bantuan perkhidmatan pembersihan. Memandangkan ramai akan berada dalam perjalanan ke destinasi masing-masing, kenderaan yang dipandu harus menjalani servis! Pilihan servis asas daripada menukar tayar kepada penyelenggaraan kereta secara menyeluruh boleh didapati dengan satu klik. Pastikan juga anak-anak kecil berada dalam keadaan selamat dengan mendapatkan kerusi kereta kanak-kanak daripada serendah RM88.

Ingin menaik taraf rumah untuk menarik perhatian saudara-mara? Penjual-penjual Shopee yang mengambil bahagian meningkatkan huat dengan menjamin rakyat Malaysia harga terendah untuk mesin basuh dan pengering, pendingin hawa, peti sejuk, televisyen, ketuhar dan banyak lagi. Pengguna-pengguna di Semenanjung Malaysia bakal mendapat tawaran yang lebih hebat kerana semua barangan ini dapat dihantar kepada mereka, secara percuma, mulai sekarang hingga 21 Januari.

Shopee juga menjangkakan peningkatan pesanan pada CNY ini, terutamanya untuk barangan besar seperti set makan, almari, katil dan sofa. Memandangkan barang-barang ini kebiasaannya berat, pelantikan rakan kongsi logistik pihak ketiga, Ninja Van, tepat pada masanya kerana mereka boleh mengendalikan penghantaran hingga 90kg.

Menghangatkan demam CNY, Shopee memperkenalkan permainan bertemakan CNY seperti Shopee Ang Pow dan Fortune Sticks, semua dengan baucar bernilai sejumlah RM88,000 dan lebih daripada 18 juta Shopee Coins untuk dimenangi.

Dengan begitu banyak tawaran yang dapat dinikmati, pembeli akan masih ingin menandakan tarikh 13 Januari untuk Huat Ah! Huat Ah! Sale di mana platform ini menawarkan promosi yang tidak dapat ditandingi daripada semua kategori, Shocking Sale yang diperluas, dan Jongkong Emas 10gram bernilai RM2,250 untuk hanya RM1 dalam One or Not.

Jualan CNY Shopee disokong oleh jenama seperti Nestlé, Unilever, Vinda, P&G, Watsons, Enfagrow, Friso, Realme, Photobook, dan Tesco, dan rakan kongsi seperti FPX, RHB, Standard Chartered, United Overseas Bank, antara lain.

Usaha Shopee untuk mengendalikan kempen CNY ini adalah sebahagian daripada strateginya untuk mengekalkan momentum pertumbuhannya yang kukuh, setelah mengakhiri tahun 2019 yang cemerlang. Shopee mencatat pelbagai pencapaian yang memecah rekod. Sorotan utama adalah seperti berikut:

  • Prestasi*: 
  • Pada S3 2019, Nilai Barangan Kasar Tahun-ke-Tahun Shopee meningkat sebanyak 69.9%, daripada $US2.7 bilion kepada $US4.6 bilion dan Pesanan Kasar melonjak sebanyak 102.8%, daripada 158.5 juta kepada 321.4 juta.
  • Walaupun berada di tujuh pasaran di serata Asia Tenggara dan Taiwan, Shopee menyaksikan populariti yang semakin meningkat di seluruh dunia. Ia merupakan aplikasi ke-5 yang paling banyak dimuat turun di seluruh dunia dalam kategori membeli-belah, menurut AppAnnie.
  • Mempertingkat penglibatan pengguna: 
  • Shopee juga memperbesar permainan dalam aplikasinya daripada hanya Shopee Shake pada tahun 2018 hingga lebih 15 permainan setakat ini. Permainan popular yang diperkenalkan pada tahun 2019 ialah Shopee Quiz dan Shopee Catch.
  • 2019 merupakan tahun di mana Shopee memperkenalkan ciri penstriman langsung yang dinamakan Shopee Live, untuk memastikan pengalaman Shopee yang menghiburkan, menarik dan bersifat sosial, memberi pengguna kandungan berkualiti tinggi seperti konsert mini Datuk Seri Siti Nurhaliza yang dipersembahkan oleh Shopee dan SIMPLYSITI, Ask-Me-Anything (AMA) bersama Cristiano Ronaldo, perlawanan akhir Piala FA yang mendebarkan, Ombak Rindu The Series yang dinanti-nantikan dan banyak lagi.
  • Hasil daripada penambahbaikan teknologi dan kandungan interaktif pada platform, jumlah masa yang diluangkan oleh pengguna dalam aplikasi telah meningkat sebanyak dua kali ganda. Pada waktu puncaknya, para pengguna berada dalam aplikasi selama lebih dari 2 jam 15 minit, ketika mereka berhibur sambil membeli-belah dan mengambil bahagian dalam permainan untuk memenangi hadiah, baucar dan diskaun yang menarik.
  • Kolaborasi: 
  • Shopee mengadakan konsert pertamanya dengan Datuk Seri Siti Nurhaliza di Shopee X SIMPLYSITI Mini Concert dan bekerjasama dengan selebriti-selebriti untuk inisiatif amal pertamanya yang dinamakan #ShopeeMAKNA 11.11 Charity Challenge yang telah disiarkan di Astro.
  • Shopee juga menikmati permulaan yang berjaya berkenaan kerjasama dengan duta jenama Cristiano Ronaldo selepas persembahan Shopee Dance ikon bola sepak itu ditonton oleh jutaan orang di seluruh dunia.
  • Untuk menyokong usaha Kerajaan demi meningkatkan ekonomi digital negara dengan memperkasa usahawan tempatan, Shopee bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk mempromosikan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM). Sebelum adanya KBBM di Shopee, hanya 196 pesanan dibuat untuk produk Buatan Malaysia setiap hari. Angka ini meningkat dengan ketara kepada 845 pesanan setiap hari, iaitu kenaikan sebanyak 331%.
  • Untuk membantu mendigitalkan kawasan luar bandar Malaysia, Shopee menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk menyampaikan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan oleh usahawan luar bandar untuk mengendalikan kedai atas talian, serta menyediakan platform untuk memasarkan dan menjual produk mereka.

“Kami mencatat prestasi cemerlang di semua bahagian perniagaan kami sepanjang tahun, dengan aktiviti membeli-belah yang mantap pada separuh kedua tahun lepas. Ini disokong oleh festival membeli-belah utama seperti 9.9, 11.11 dan 12.12. Jumlah dagangan kami semakin meningkat dari kempen ke kempen. Oleh itu, pelantikan Ninja Van adalah penting agar kami dapat memastikan pengguna kami menerima barangan mereka tepat pada masanya,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Mengulas tentang lanskap industri, Ho menambah bahawa terdapat lebih banyak lagi potensi bagi industri e-dagang di Malaysia untuk berkembang. “Memandangkan sumbangan e-dagang kepada jumlah runcit masih di bawah 3%, dan sememangnya berada pada peringkat permulaan, terdapat lebih banyak kerja yang perlu dilakukan. Kami kekal komited untuk pasaran ini dan menjangkakan tahun 2020 menjadi satu lagi tahun yang menarik apabila kami membuka lebih banyak peluang dan mengenal pasti perkongsian kukuh yang akan memberi manfaat kepada peruncit, pengguna dan ekonomi.”

Untuk menikmati Jualan CNY Shopee, layari http://shopee.com.my/cny-sale

Mengenai Shopee

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Cap Dagangan Dan Kenapa Ianya Penting Untuk Bisnes

Baru-baru ini kecoh apabila seorang wanita di Kelantan ditangkap kerana mengambil jalan mudah dengan meniru jenama telekung terkenal, Siti Khadijah untuk dibekalkan di pasar malam. Kesian pula kepada pemilik original telekung Siti Khadijah.

Yelah, siapa yang tak kenal dengan jenama terkenal Siti Khadijah. Betapa susah payahnya pemilik bangunkan branding dan berbelanja besar untuk mengiklankan produk di billboard-billboard besar sekitar Malaysia, tiba-tiba datang hamba Allah ni tiru dan menggunapakai jenama Siti Khadijah.

Bagaimana Beliau Lakukan Operasi Tiruan?

Katanya wanita berketurunan Kemboja tersebut telah membawa telekung Siti Khadijah yang tulen ke sebuah kilang di Vietnam, dan selepas sebulah proses tiruan itu siap – ianya diimport masuk Malaysia untuk dijual.

Pelanggan yang terkeliru kerana sangkakan ianya original, tanpa berfikir panjang terus membelinya. Kalau ikutkan, sehelai telekung tiruan ini dijual di antara RM100 hingga RM120, sedangkan yang tulen dijual di antara RM150 ke RM250.

Hmm….Memang terkedulah pemilik Siti Khadijah apabila usahanya selama ini, dengan selamba ditiru oleh orang lain!

Namun kegiatan itu akhirnya terbongkar apabila beliau berjaya ditahan di sebuah rumah di Kampung Bukit Besar, Jalan Pasir Panjang, Kelantan oleh sekumpulan pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri. Sebanyak 100 helai telekung bernilai kira-kira RM12,000 turut dirampas. Serbuan berkenaan turut disertai wakil daripada Siti Khadijah Apparel Sdn. Bhd. sendiri.

Mungkin wanita tersebut rasa dia dah cukup bijak, tetapi syarikat Siti Khadijah Apparel lebih bijak. Ini adalah disebabkan mereka telah mendaftar cap dagangan (trademark) mereka dengan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Kepada yang belum tahu, MyIPO adalah badan yang menjaga hak harta intelek pemilik berdaftar.

Apa Itu Cap Dagangan?

Jom fahamkan maksud benda ni. Rujuk kepada laman web MyIPO:

Cap dagangan ialah apa-apa tanda yang dapat membezakan barangan dan perkhidmatan seseorang peniaga daripada peniaga-peniaga yang lain. Cap dagangan termasuklah perkataan, logo, gambar, nama, huruf, nombor atau kombinasi daripada unsur-unsur tersebut.

Cap dagangan merupakan alat pemasaran yang membolehkan pengguna membuat pilihan barangan atau perkhidmatan yang dipasarkan.

Slogan juga merupakan Cap Dagangan. Ada juga yang menyebut cap dagangan sebagai tanda niaga, jenama dan logo.

Contoh Cap Dagangan yang didaftarkan di MyIPO termasuklah jenama tudung Fareeda, Naelofar Hijab, Zawara, dUCkscarve dan banyak lagi.

Kepentingan Pendaftaran Cap Dagangan

Dalam perniagaan, sudah tentu kita nak pelanggan dapat membezakan produk atau perkhidmatan kita berbanding pesaing. Dengan mendaftar Cap Dagangan, ini secara langsung menjadikannya asas untuk membina jenama dan reputasi syarikat.

Paling penting sekali, ia memberikan hak eksklusif untuk menghalang orang lain daripada memasarkan produk yang serupa di bawah tanda Cap Dangangan yang sama.

Kita mesti akan kecewa apabila produk yang kita usahakan bersungguh-sungguh senang-senang saja ditiru oleh orang lain. Ini bukan saja mengelirukan pengguna tetapi juga boleh merosakkan reputasi kita apatah lagi bila produk yang ditiru itu kualitinya sangat teruk!

Tempoh Perlindungan Cap Dagangan

Sekali kita mendaftar, tempoh sah perlindungannya ialah 10 tahun dan boleh diperbaharui bagi satu tempoh selama 10 tahun seterusnya.

Kadar Bayaran Cap Dagangan

Sebenarnya nak daftar cap dagangan untuk tempoh 10 tahun, bukanlah mahal. Jumlah yang perlu dibayar hanyalah RM1,020 untuk 10 tahun. Kalau kita kira-kira, ianya berharga RM102 setahun atau RM8.25 sebulan atau 28 sen sehari!

Apalah sangat kadar bayaran tu berbanding dengan faedah yang akan dinikmati. Jangan hanya kerana kedekut nak keluar 28 sen sehari, anda hilang ‘kuasa dan bukti’ untuk dibawa ke peringkat perundangan bila ada pihak yang menyalahgunakan cap dagangan anda.

Dan harus diingat, pendaftaran harta intelek adalah berdasarkan ‘first to file’. Jadi siapa yang daftar dulu, maka hakmilik cap dagang adalah dia yang punya.

Tapi ada pula kata-kata kurang elok kononnya kalau kita daftar dengan MyIPO, bukannya mereka boleh ambil tindakan. Ya memang betul, MyIPO memang tiada penguatkuasanya sendiri, kerana tugas tersebut akan dibuat dan diurustadbir oleh Bahagian Penguatkuasa KPDNKK. Maka, tak timbul isu tiada tindakan boleh diambil.

Jangan Tiru Produk Usahawan Lain

Untuk rekod, mana-mana pihak yang menjalankan perniagaan barangan tiruan atau cetak rompak boleh didakwa di bawah Akta Perihal Dagangan 1972 dan Akta Hakcipta 1987.

Jadi apa tunggu lagi. Jangan biarkan ‘lanun-lanun’ di luar meniru produk atau menggunakan Cap Dagangan korang sesuka hati.

Percayalah, memang berbaloi kalau mendaftar Cap Dagangan korang dengan MyIPO.

https://www.youtube.com/watch?v=t64e9HiRO9Q

 

Iklan

ANGKASA Dan EXPERIAN Teruskan Kerjasama Salur Maklumat Kredit Melalui Sistem Pelaporan Kredit ANGKASA & EXPERIAN (SPeKAR)

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) dan Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd. memeterai Memorandum Perjanjian (MoA) bagi meneruskan aktiviti penyaluran data Sistem Potongan Gaji ANGKASA ke dalam Sistem Pelaporan Kredit ANGKASA & EXPERIAN (SPeKAR). Majlis Perasmian disempurnakan oleh Presiden ANGKASA merangkap Presiden ASEAN Co-operative Organization (ACO), YBhg. Dato’ Abdul Fattah Abdullah di Tamu Hotel & Suite, Kuala Lumpur hari ini.

Sistem Pelaporan Kredit ANGKASA & EXPERIAN atau SPeKAR merupakan sistem carian maklumat kredit individu yang menggabungkan data potongan gaji yang diuruskan oleh ANGKASA menerusi Sistem Potongan Gaji ANGKASA (atau lebih dikenali sebagai Biro Perkhidmatan ANGKASA), data maklumat kredit bank, maklumat litigasi, status muflis, penyenaraian hitam peminjam tegar yang gagal membuat bayaran dan lain-lain maklumat kredit yang diuruskan oleh Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd.

ANGKASA sebagai badan apeks koperasi yang diiktiraf oleh kerajaan telah bekerjasama dengan Experian Information Services (Malaysia) Sdn. Bhd. (yang dahulunya dikenali sebagai RAM Credit Information Sdn. Bhd.) semenjak tahun 2012 dengan tujuan untuk:
i) Membolehkan koperasi melakukan carian kredit dan kebankrapan pada peringkat pra-persetujuan pinjaman dan mempunyai akses menyeluruh mengenai pendedahan kredit peminjam secara keseluruhan yang merangkumi maklumat kredit selain dari Experian;
ii) Membolehkan maklumat pinjaman di bawah koperasi dapat diakses oleh bank dan pelanggan Experian; dan
iii) Menyertakan data CCRIS dan i-SCORE ke dalam sistem SPeKAR.

Melalui data yang dikumpul, penggunaan SPeKAR telah memberi manfaat kepada peminjam dan pemberi pinjaman dalam menguruskan risiko dan liabiliti tahap hutang isi rumah. Data Portfolio i-SCORE yang dilaksanakan sejak lima tahun lalu telah menunjukkan pencapaian yang memberangsangkan dalam menyokong Garis Panduan Pemberian Pinjaman dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia. Semenjak penubuhannya, pengguna SPeKAR telah meningkat sehingga 241%.

Kolaborasi strategik ANGKASA dan Experian menerusi Memorandum Perjanjian ini akan memberi platform akses data yang terbaik kepada koperasi kredit, pemiutang, agensi kerajaan dan agensi berkaitan kerajaan (GLC) untuk menguruskan proses dan risiko pemberian kredit. Menerusi SPeKAR, koperasi dan pengguna data berpeluang mengakses data kredit perbankan atau bukan perbankan secara menyeluruh.

SPeKAR sebagai sistem semakan maklumat kredit koperasi akan terus membantu sektor koperasi mengurangkan risiko perniagaan mereka melalui pengurangan nisbah “Pinjaman Tidak Berbayar” dan secara tidak langsung dapat meningkatkan kestabilan kewangan peminjam dan juga integriti koperasi kredit sebagai salah satu institusi pembiayaan di
Malaysia.

MENGENAI ANGKASA
ANGKASA adalah Badan Apeks Gerakan Koperasi Malaysia yang diiktiraf oleh Kerajaan untuk menyatukan dan mewakili koperasi di peringkat nasional dan antarabangsa. Selain daripada menjalankan khidmat teras seperti menyediakan khidmat potongan gaji kepada kakitangan kerajaan, badan berkanun, kelab, koperasi, dan kesatuan.

ANGKASA melaksanakan program transformasi perniagaan dan keusahawanan koperasi dalam sektor perniagaan yang berimpak tinggi seperti Kewangan, Pertanian dan Industri Asas Tani, Pemborongan dan Peruncitan, Pelancongan, Penjagaan Diri dan Kesihatan, Perladangan, Hartanah dan Industri Binaan, Inovasi dan Teknologi serta Pembangunan
Komuniti.

Sehingga bulan Disember 2019, ANGKASA menaungi kira-kira 14,625 buah koperasi di seluruh negara dengan keanggotaan individu kira-kira 6.1 juta orang, modal syer/ yuran sebanyak RM15.4 bilion, jumlah aset RM146.8 bilion dan perolehan sebanyak RM45.8 bilion. (Sumber statistik: Suruhanjaya Koperasi Malaysia).

ANGKASA telah menerima pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti (ISO 9001:2015), Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISO/IEC 27001:2013) dan Sistem Pengurusan Anti-Bribery (ISO37001:2016). ANGKASA juga telah dianugerahkan Cyber Security Organization of The Year di bawah kategori Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS ISO 27001:2013) pada tahun 2015.

Untuk maklumat lanjut mengenai ANGKASA, sila hubungi talian Khidmat Pelanggan di talian +603 78007800 atau e-mel kepada [email protected]. Anda juga boleh melawati laman web kami di www.angkasa.coop dan berinteraksi dengan kami di akaun rasmi Facebook atau Twitter di @ANGKASACoop

Iklan

Mattel Berganding Bahu Dengan Shopee untuk Bawa Pictionary Air ke Asia Tenggara

KUALA LUMPUR, 10 Julai 2019 Mattel, syarikat hiburan kanak-kanak global yang terkemuka, telah berganding bahu dengan Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan untuk menjadi rakan dalam talian eksklusif bagi pelancaran Pictionary Air buat pertama kali di Asia Tenggara. Permainan yang amat dinanti-nantikan ini telah dilancarkan dengan gilang-gemilang di Pesta Mainan New York pada bulan Februari lepas, dan kini Mattel membawakannya kepada rangkaian pembeli Shopee yang luas, termasuk kumpulan pengguna yang muda dan arif.

Pictionary Air ialah jelmaan moden daripada permainan melukis klasik kegemaran ramai, menjanjikan aktiviti menyeronokkan yang sesuai untuk setiap majlis dan pertemuan dengan rakan taulan dan sanak saudara. Para pemain tidak lagi menggunakan pensel dan kertas biasa, sebaliknya menggunakan pen ringan berteknologi tinggi dan skrin. Pemain kemudiannya membuat lakaran mereka di udara yang muncul pada skrin dalam masa sebenar. Lakaran boleh dipaparkan pada apa jua skrin yang diingini oleh pemain, sama ada peranti mudah alih atau televisyen yang dilengkapi dengan Chromecast atau AirPlay.

Tara Scoville

Ian Ho, Pengarah Pemasaran Serantau, Shopee berkata, “Kami bersukacita untuk berganding bahu dengan Mattel untuk menjadi platform e-dagang eksklusif pertama yang melancarkan Pictionary Air. Kategori mainan dan kanak-kanak Shopee adalah salah satu daripada kategori kami yang mempunyai prestasi paling kukuh dan kejayaan kami berteraskan pakatan dengan jenama seperti Mattel yang membawakan produk unik kepada pengguna kami. Kerjasama ini membuktikan komitmen kami untuk terus mengukuhkan tawaran kami menerusi kerjasama khas dan penglibatan pengguna supaya pembeli dapat menikmati pilihan produk yang tiada tandingan.”

Pictionary Air mungkin lebih mencabar daripada Pictionary biasa kerana pemain tidak dapat melihat apa yang dilukis masing-masing. Permainan ini menjamin keseronokan dan pemain pasti tidak kering gusi sambil meneka lakaran yang dibuat oleh anggota pasukan masing-masing. Para pemain juga boleh merakamkan saat-saat menyeronokkan, menyimpan video tersebut dan kongsikan di media sosial.

Tara Scoville

Bersempena pelancarannya, pembeli berpeluang menyaksikan Shopee LIVE, saluran siaran langsung popular Shopee untuk melihat bagaimana permainan ini dimainkan. Permainan Pictionary Air telah ditunjukkan secara langsung oleh pengacara Shopee LIVE Bella Zahir dan Nurin Afiqah sambil mereka bersaing dalam satu pertarungan hebat Pictionary Air. Para penonton berpeluang menyaksikan sesi yang menyeronokkan serta menghiburkan dan bagi mereka yang terlepas siaran ini boleh menonton siaran ulangan di https://shopee.com.my/ShopeeLivePictionary melalui aplikasi Shopee.  

Pictionary Air kini boleh didapati secara eksklusif di Shopee Malaysia pada harga RM129.90 di kedai rasmi Mattel. Produk ini juga boleh didapati di Shopee di Thailand, Indonesia dan Filipina pada minggu-minggu akan datang dan akan dilancarkan di seluruh rantau dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

Semua produk Mattel boleh didapati menerusi kedai rasmi di Shopee. Produk-produk di bawah Shopee Mall datang dengan pulangan percuma 15-hari, jaminan ketulenan 100% dan penghantaran percuma. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Muat turun aplikasi Shopee dan aplikasi Pictionary Air secara percuma menerusi App Store atau Google Play.

Iklan

Alliance Islamic Bank Melancarkan Program Halal in One

Putrajaya, 7 Januari 2020 – Alliance Islamic Bank Berhad (“Alliance Islamic Bank”), subsidiari Alliance Bank Malaysia Berhad, hari ini melancarkan Program Halal in One, sebuah ekosistem enterpris Halal yang bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) memanfaatkan peluang dalam segmen ini.

Program ini menawarkan para pemilik perniagaan yang menerokai industri Halal dengan penyelesaian hujung ke hujung termasuk khidmat nasihat perniagaan, khidmat pemadanan perniagaan dan pembiayaan patuh syariah.

Sempena dengan pelancaran Program Halal in One, Alliance Islamic Bank telah menandatangani Memorandum Persefahaman (“MoU”) dengan rakan strategik, HQC Commerce Sdn Bhd. Acara menandatangani perjanjian telah disaksikan oleh Dato’ Dr. Sirajuddin bin Suhaimee, Pengarah, Sekretariat Majlis Halal Malaysia JAKIM, yang turut merasmikan majlis pelancaran.

Kiri ke Kanan: Dato’ Hj. Khairul Shahril bin Hj. Hamzah, Chief Executive Officer of HQC Commerce Sdn Bhd, Dato’ Dr. Sirajuddin bin Suhaimee, Director of Malaysia Halal Council Secretariat JAKIM, Mr. Rizal IL-Ehzan Fadil Azim, Chief Executive Officer of Alliance Islamic Bank, and Mr. Noor Azmi Mat Said, Chief Executive Officer of SME Corporation Malaysia

“Malaysia merupakan antara peneraju utama industri Halal menerusi ekosistem ekonomi Halal yang kukuh dengan tumpuan yang berterusan dalam membangunkan pembiayaan Islam global. PKS di Malaysia mempunyai kelebihan untuk menceburi segmen Halal global yang dijangka berkembang kepada US$3.0 trilion pada 2023. Namun sehingga 2018, 90% daripada PKS Malaysia masih belum memiliki sijil Halal,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Alliance Islamic Bank, Encik Rizal IL-Ehzan Fadil Azim.

“Program Halal in One menawarkan khidmat nasihat perniagaan oleh perunding Halal bagi membantu PKS memperoleh sijil Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). PKS juga dapat menghadiri program latihan kesedaran Halal yang disediakan secara percuma. Kami menyokong khidmat nasihat yang kami sediakan dengan penyelesaian perbankan Halal termasuk pembiayaan khas, penyelesaian pembayaran gaji, dan Takaful enterpris serta peluang pemadanan perniagaan berasaskan Halal.”

Menerusi Halal in One, Bank merancang untuk membentuk sebuah ekosistem yang terdiri daripada rakan-rakan strategik yang memiliki pelbagai kepakaran berasaskan Halal bagi membantu para pemilik perniagaan mengembangkan perniagaan mereka dalam sektor ini.

Ketua Pegawai Eksekutif HQC Commerce Sdn Bhd, Dato’ Hj. Khairul Shahril bin Hj. Hamzah, berkata, “Permintaan global terhadap produk Halal sedang meningkat dengan pesat. Sijil Halal Malaysia yang dikeluarkan oleh JAKIM mendapat pengiktirafan dan dihormati di seluruh dunia. Faktor ini memberikan kelebihan kepada perniagaan di Malaysia. Menerusi perkongsian dengan Alliance Islamic Bank, kami berharap agar dapat berhubung dengan lebih ramai pemilik perniagaan dan PKS untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan memanfaatkan pasaran Halal.”

“Program Halal in One kami merupakan sebuah ekosistem inklusif yang menggabungkan semua elemen yang diperlukan oleh perniagaan untuk berkembang dalam segmen Halal: khidmat nasihat dan pemadanan perniagaan, persijilan halal dan pendanaan. Kami percaya bahawa usaha yang kami lakukan ini dapat membantu menyokong usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai pembekal utama perkhidmatan sokongan Halal serta menjadi pusat kecemerlangan dalam kewangan Islam,” kata Encik Rizal IL-Ehzan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Program Halal in One Alliance Islamic Bank, sila layari:

https://www.alliancebank.com.my/Alliance-Islamic-Bank-Berhad/Home.

 # # #

Mengenai Alliance Islamic Bank Berhad

Alliance Islamic Bank Berhad (AIS) ialah subsidiari milik penuh Alliance Bank Malaysia Berhad (Alliance Bank), dan menawarkan pelbagai pilihan produk dan perkhidmatan patuh Syariah untuk para pengguna dan juga perniagaan.

AIS merupakan penyokong inisiatif yang menggalakkan dan mewujudkan impak positif kepada perniagaan, komuniti dan persekitaran.  

Mengenai HQC Commerce Sdn Bhd

HQC Commerce Sdn Bhd adalah salah satu Rakan Strategi untuk Malaysia International Halal Academy (MIHA), JAKIM dalam menyediakan nasihat dan bimbingan, latihan dan program pembangunan kapasiti.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!