Nak Tahu Bagaimana Wang Dihasilkan? Ketahui 3 Proses Yang Terlibat

Pernah tak kita terfikir wang kertas yang kita pakai hanyalah sehelai kertas yang dicop pelbagai nilai, dan secara automatik ianya menjadi sangat berharga?

Namun, apabila ia koyak, terbakar atau dimakan anai-anai; ia tidak lagi berguna walaupun pada asalnya ia adalah not wang yang bernilai RM100?

Namun, apabila ia koyak, terbakar atau dimakan anai-anai; ia tidak lagi berguna walaupun pada asalnya ia adalah not wang yang bernilai RM100?

Jom kita tengok bagaimana wang ini dihasilkan, mesti ramai yang nak tahu.

Wang kertas diperbuat dari 75% cotton fiber dan 25% linen dan ditambah juga alkohol polivinil atau gelatin beserta kod keselamatan, jalur holografik dan nombor siri.

Walaubagaimanapun, kebanyakan negara sudah bertukar ke wang kertas polimer agar lebih tahan lama serta bagi mengelakkan pemalsuan melalui penerapan ciri-ciri keselamatan dalaman.

Negara Australia pula mengilangkan wang kertas pertama mereka daripada sejenis polipropilena khas pada tahun 1988, dan telah menggunakan keseluruhannya wang polimer pada tahun 1996 sehinggakan negara lain turut mengikuti jejak yang sama.

Bagaimana Wang Dicetak?

Ada 3 proses penting yang terlibat iaitu: offset lithography, intaglio dan letterpress

Offset Printing adalah peringkat pertama yang berlaku untuk mencetak bahagian warna background duit.

Peringkat kedua pula menggunakan Intaglio Printing di mana ianya digunakan untuk gambar potret, bayang, nombor dan perkataan yang unik. Design ini perlu engraved di atas satu alat khas dan boleh dicetak di atas wang kertas tersebut.

Letterpress adalah proses pembuatan secara pukal menggunakan banyak dakwat dan juga kertas.

Bagaimana Pula Dengan Duit Syiling?

Duit syiling lama mengunakan Kuprum Nikel 75/25 dan ianya lebih berat. Namun, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan beberapa syiling baru dengan bahan dan warna yang berbeza iaitu Nikel Loyang Bersalut Kuprum, Nikel Loyang, dan Keluli Tahan Karat.

Ciri keselamatan baharu yang terdapat pada duit syiling siri baharu adalah ‘clad material’, imej pendam (latent image) dan bentuk ‘spanish flower’. Semua ciri-ciri keselamatan ini boleh dilihat pada duit syiling 50 sen.

Semoga dengan info ini dapat memberi nilai tambah kepada kita semua.

Sumber Rujukan: Bank Negara, Wikipedia, Littleoncoin

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

  • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
  • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
  • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

  • Personal Financing-i
    • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
    • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
  • Savings Pot
    • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
    • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
  • Rize menawarkan kadar keuntungan 3.8% setiap tahun
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana. Mereka bukan bank digital tetapi dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah e-services.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

Cara mendaftar akaun sangat mudah, hanya muat turun aplikasi Versa:

App Store: https://apps.apple.com/my/app/versa-asia/id1534696596
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=asia.versa.cms&pli=1

Jangan lupa masukkan kod AYJRPR4V untuk terima RM10 percuma! Bila dah deposit pertama kali bernilai RM100, nanti dapat RM10 dalam bentuk unit secara percuma.

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

  • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
  • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
  • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
  • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
  • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.