Nak Melabur Saham Petronas Chemical Group? Ambil Tahu 12 Perkara Ini Terlebih Dahulu

Petronas Chemical Group Bhd (PCG) merupakan pengeluar petrokimia terbesar di Malaysia dan diiktiraf sebagai di antara yang terunggul di Asia Tenggara. Kini, ia bernilai RM73.0 bilion dalam market capitalisation dan merupakan di antara syarikat tersenarai yang terbesar di Bursa Malaysia.

Di sini, saya ingin berkongsi update mengenai keputusan kewangan terkini bagi PCG, pelan perkembangan dan menilai sahamnya secara objektif. Jom kita lihat 12 perkara ini sebelum nak melabur ke dalam saham PCG.

1. Kapasiti Pengeluaran

Bagi tahun 2018, PCG mempunyai kapasiti pengeluaran petrokimia sejumlah 12.8 juta tan setahun. Ia terdiri daripada penghasilan produk olefins & derivatives sejumlah 4.8 juta tan setahun dan penghasilan produk baja & methanol sejumlah 8.0 juta tan setahun.

Kapasiti terkini adalah satu peningkatan daripada 10.8 juta tan setahun pada tahun 2014-2016.

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

2. Olefins & Derivatives (O&D)

Perolehan O&D bagi PCG telah meningkat daripada RM9.5 bilion pada tahun 2015 kepada RM12.3 bilion pada tahun 2018. Ia telah membantu segmen ini untuk mencatat sebanyak RM2.8 bilion dalam keuntungan segmen.

Ini merupakan prestasi kewangan yang terbaik dalam jangka masa 5 tahun tersebut dan ia disumbangkan oleh peningkatan dalam plant utilization dalam tempoh tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

3. Fertiliser & Methanol (F&M)

Perolehan F&M bagi PCG telah meningkat secara mendadak daripada RM4.1 bilion pada tahun 2016 kepada RM7.2 bilion pada tahun 2018. Ini disumbangkan oleh dua projek baru iaitu:

– PC Fertiliser Sabah: Urea & Ammonia Plant pada Mei 2017.
– Highly Reactive Polyisobutene (HR-PIB) pada Januari 2018.

Maka, keuntungan segmen pun telah meningkat secara mendadak daripada RM1.0 bilion pada tahun 2016 kepada RM2.3 bilion pada tahun 2018.

Maka, ia juga adalah prestasi kewangan yang terbaik dalam jangka masa 5 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

4. Pasaran Utama

Pada tahun 2018, 64% jualan keseluruhan PCG adalah jualan eksport. Pasaran utama, selain pasaran domestik, bagi PCG adalah China, Indonesia dan Thailand. Nisbah sumbangan daripada negara tersebut pada tahun 2018 adalah seperti berikut:

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

5. Prestasi Kewangan Keseluruhan

Secara keseluruhannya, PCG telah mencapai peningkatan daripada segi jumlah perolehan, daripada RM14.6 bilion pada tahun 2014 kepada RM19.6 bilion pada tahun 2018. Ia disumbangkan oleh kenaikan perolehannya daripada segmen O&D dan F&M.

Maka, keuntungan bersih untuk PCG telah meningkat daripada RM2.7 bilion pada tahun 2014 kepada setinggi RM5.0 bilion pada tahun 2018.

PCG telah mencapai 5-tahun purata Return on Equity (ROE) sebanyak 13.71%. Ini bermaksud, ia telah mengaut keuntungan bersih sejumlah RM13.71 daripada setiap RM100 dalam ekuiti pemegang saham daripada tahun 2014 ke tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

6. Pengurusan Aliran Tunai

Daripada tahun 2014 sehingga 2018, PCG telah berjaya menjanakan sebanyak RM23.0 bilion dalam aliran tunai operasi, RM1.5 bilion dalam faedah dan RM0.7 bilion dalam dividen daripada syarikat associates dan joint ventures.

Ia juga menerima RM 3.5 bilion dalam pinjaman jangka panjang bersih.

Daripada jumlah tersebut, PCG telah membiayai:

– RM 15.5 bilion dalam capital expenditures (CAPEX).
– RM 8.5 dalam dividen kepada pemegang sahamnya.

Kini, PCG mempunyai RM 12.3 bilion dalam baki tunai. Terbuktilah, PCG merupakan satu syarikat yang mantap dari segi pengurusan aliran tunai dan ia berupaya untuk memberi dividen secara berterusan kepada para pemegang sahamnya pada masa hadapan.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

7. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Disember 2018, PCG mencatat sejumlah RM1.08 bilion dalam liabiliti bukan semasa dan RM30.48 bilion dalam ekuiti bagi pemegang saham. Maka, nisbah hutang bagi PCG adalah 3.55%. Di samping itu, ia telah mencatatkan RM16.76 bilion dalam aset semasa dan RM5.11 dalam liabiliti semasa.

Maka, nisbah semasa bagi PCG ialah 3.28.

8. Siapa Pemilik Terkini PCG?

Pada 25 Februari 2019, selain Petronas, 5 pemilik yang terbesar terkini dan pemegangan saham dalam PCG adalah seperti berikut:

No. Senarai Pemilik Terbesar PCG Pemegangan Saham
1 Petroliam Nasional Bhd 64.35%
2 Employees Provident Fund Board 6.79%
3 Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) 2.55%
4 Amanah Saham Bumiputera 1.60%
5 State Street Bank & Trust Company 0.83%

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

9. Pelan Perkembangan

PCG akan meneruskan rancangan perkembangannya untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran petrokimia daripada 12.8 juta tan setahun kepada 16.1 juta tan setahun pada tahun 2020. Kini, PCG telah merekod 96.0% persiapan bagi projek Pengerang Integrated Complex (PIC).

Ia berupaya menghasilkan sebanyak 2.7 juta tan setahun produk petrokimia seperti polymers, glycols, dan elastomers. PIC dijangka akan mula beroperasi pada suku kedua tahun 2019.

10. P/E Ratio

Pada 9 April 2019, harga saham PCG berada pada paras RM9.12. Pada tahun 2018, PCG telah merekodkan sebanyak RM0.622 dalam Earnings Per Share (EPS).

Maka, P/E Ratio bagi PCG yang terkini ialah 14.66, lebih rendah jikalau ia dibandingkan dengan 17.46, iaitu 5-tahun purata P/E Ratio-nya.

11. P/B Ratio

Pada 31 Disember 2018, PCG telah merekodkan aset bersih RM3.81 setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi PCG adalah 2.39, lebih tinggi jika ia dibandingkan dengan 2.20, iaitu 5-tahun purata P/B Ratio-nya.

12. Kadar Dividen

Pada 2018, PCG memberikan RM0.32 dalam dividends per share (DPS). Ini adalah satu peningkatan daripada RM0.16 dalam DPS pada 2014. Pada harga saham RM 9.12, kadar dividen terkini bagi PCG ialah 3.51% setiap tahun jika PCG boleh mengekalkan DPS-nya pada RM 0.32 setahun bagi tahun-tahun hadapan.

Bagi kadar dividen terkini, ia adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan 3.02%, iaitu purata kadar dividen-nya dalam masa 5 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

Sudut Pandangan

Terutamanya 2 tahun lepas, PCG telah mencapai peningkatan daripada segi prestasi kewangan. Ia telah mencatatkan kenaikan perolehan dan keuntungan bersih. Oleh itu, ia boleh menaikkan pembayaran DPS kepada pemegang sahamnya.

Buat masa sekarang, penilaian saham PCG adalah:

– P/E Ratio sebanyak 14.66 (lebih rendah daripada 5-tahun purata)
– P/B Ratio sebanyak 2.39 (lebih tinggi daripada 5-tahun purata)
– Kadar dividen sebanyak 3.51% (lebih tinggi daripada 5-tahun purata)

Jadi, wajarkah untuk melabur PCG hari ini pada harga RM 9.12 sesaham?

Itu bergantunglah kepada pelan pelaburan masing-masing.

Biodata Penulis

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!