Nak Melabur Saham Petronas Chemical Group? Ambil Tahu 12 Perkara Ini Terlebih Dahulu

Petronas Chemical Group Bhd (PCG) merupakan pengeluar petrokimia terbesar di Malaysia dan diiktiraf sebagai di antara yang terunggul di Asia Tenggara. Kini, ia bernilai RM73.0 bilion dalam market capitalisation dan merupakan di antara syarikat tersenarai yang terbesar di Bursa Malaysia.

Di sini, saya ingin berkongsi update mengenai keputusan kewangan terkini bagi PCG, pelan perkembangan dan menilai sahamnya secara objektif. Jom kita lihat 12 perkara ini sebelum nak melabur ke dalam saham PCG.

1. Kapasiti Pengeluaran

Bagi tahun 2018, PCG mempunyai kapasiti pengeluaran petrokimia sejumlah 12.8 juta tan setahun. Ia terdiri daripada penghasilan produk olefins & derivatives sejumlah 4.8 juta tan setahun dan penghasilan produk baja & methanol sejumlah 8.0 juta tan setahun.

Kapasiti terkini adalah satu peningkatan daripada 10.8 juta tan setahun pada tahun 2014-2016.

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

2. Olefins & Derivatives (O&D)

Perolehan O&D bagi PCG telah meningkat daripada RM9.5 bilion pada tahun 2015 kepada RM12.3 bilion pada tahun 2018. Ia telah membantu segmen ini untuk mencatat sebanyak RM2.8 bilion dalam keuntungan segmen.

Ini merupakan prestasi kewangan yang terbaik dalam jangka masa 5 tahun tersebut dan ia disumbangkan oleh peningkatan dalam plant utilization dalam tempoh tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

3. Fertiliser & Methanol (F&M)

Perolehan F&M bagi PCG telah meningkat secara mendadak daripada RM4.1 bilion pada tahun 2016 kepada RM7.2 bilion pada tahun 2018. Ini disumbangkan oleh dua projek baru iaitu:

– PC Fertiliser Sabah: Urea & Ammonia Plant pada Mei 2017.
– Highly Reactive Polyisobutene (HR-PIB) pada Januari 2018.

Maka, keuntungan segmen pun telah meningkat secara mendadak daripada RM1.0 bilion pada tahun 2016 kepada RM2.3 bilion pada tahun 2018.

Maka, ia juga adalah prestasi kewangan yang terbaik dalam jangka masa 5 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

4. Pasaran Utama

Pada tahun 2018, 64% jualan keseluruhan PCG adalah jualan eksport. Pasaran utama, selain pasaran domestik, bagi PCG adalah China, Indonesia dan Thailand. Nisbah sumbangan daripada negara tersebut pada tahun 2018 adalah seperti berikut:

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

5. Prestasi Kewangan Keseluruhan

Secara keseluruhannya, PCG telah mencapai peningkatan daripada segi jumlah perolehan, daripada RM14.6 bilion pada tahun 2014 kepada RM19.6 bilion pada tahun 2018. Ia disumbangkan oleh kenaikan perolehannya daripada segmen O&D dan F&M.

Maka, keuntungan bersih untuk PCG telah meningkat daripada RM2.7 bilion pada tahun 2014 kepada setinggi RM5.0 bilion pada tahun 2018.

PCG telah mencapai 5-tahun purata Return on Equity (ROE) sebanyak 13.71%. Ini bermaksud, ia telah mengaut keuntungan bersih sejumlah RM13.71 daripada setiap RM100 dalam ekuiti pemegang saham daripada tahun 2014 ke tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

6. Pengurusan Aliran Tunai

Daripada tahun 2014 sehingga 2018, PCG telah berjaya menjanakan sebanyak RM23.0 bilion dalam aliran tunai operasi, RM1.5 bilion dalam faedah dan RM0.7 bilion dalam dividen daripada syarikat associates dan joint ventures.

Ia juga menerima RM 3.5 bilion dalam pinjaman jangka panjang bersih.

Daripada jumlah tersebut, PCG telah membiayai:

– RM 15.5 bilion dalam capital expenditures (CAPEX).
– RM 8.5 dalam dividen kepada pemegang sahamnya.

Kini, PCG mempunyai RM 12.3 bilion dalam baki tunai. Terbuktilah, PCG merupakan satu syarikat yang mantap dari segi pengurusan aliran tunai dan ia berupaya untuk memberi dividen secara berterusan kepada para pemegang sahamnya pada masa hadapan.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

7. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Disember 2018, PCG mencatat sejumlah RM1.08 bilion dalam liabiliti bukan semasa dan RM30.48 bilion dalam ekuiti bagi pemegang saham. Maka, nisbah hutang bagi PCG adalah 3.55%. Di samping itu, ia telah mencatatkan RM16.76 bilion dalam aset semasa dan RM5.11 dalam liabiliti semasa.

Maka, nisbah semasa bagi PCG ialah 3.28.

8. Siapa Pemilik Terkini PCG?

Pada 25 Februari 2019, selain Petronas, 5 pemilik yang terbesar terkini dan pemegangan saham dalam PCG adalah seperti berikut:

No.Senarai Pemilik Terbesar PCGPemegangan Saham
1Petroliam Nasional Bhd64.35%
2Employees Provident Fund Board6.79%
3Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan)2.55%
4Amanah Saham Bumiputera1.60%
5State Street Bank & Trust Company0.83%

Sumber: Laporan Tahunan PCG 2018

9. Pelan Perkembangan

PCG akan meneruskan rancangan perkembangannya untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran petrokimia daripada 12.8 juta tan setahun kepada 16.1 juta tan setahun pada tahun 2020. Kini, PCG telah merekod 96.0% persiapan bagi projek Pengerang Integrated Complex (PIC).

Ia berupaya menghasilkan sebanyak 2.7 juta tan setahun produk petrokimia seperti polymers, glycols, dan elastomers. PIC dijangka akan mula beroperasi pada suku kedua tahun 2019.

10. P/E Ratio

Pada 9 April 2019, harga saham PCG berada pada paras RM9.12. Pada tahun 2018, PCG telah merekodkan sebanyak RM0.622 dalam Earnings Per Share (EPS).

Maka, P/E Ratio bagi PCG yang terkini ialah 14.66, lebih rendah jikalau ia dibandingkan dengan 17.46, iaitu 5-tahun purata P/E Ratio-nya.

11. P/B Ratio

Pada 31 Disember 2018, PCG telah merekodkan aset bersih RM3.81 setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi PCG adalah 2.39, lebih tinggi jika ia dibandingkan dengan 2.20, iaitu 5-tahun purata P/B Ratio-nya.

12. Kadar Dividen

Pada 2018, PCG memberikan RM0.32 dalam dividends per share (DPS). Ini adalah satu peningkatan daripada RM0.16 dalam DPS pada 2014. Pada harga saham RM 9.12, kadar dividen terkini bagi PCG ialah 3.51% setiap tahun jika PCG boleh mengekalkan DPS-nya pada RM 0.32 setahun bagi tahun-tahun hadapan.

Bagi kadar dividen terkini, ia adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan 3.02%, iaitu purata kadar dividen-nya dalam masa 5 tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan PCG

Sudut Pandangan

Terutamanya 2 tahun lepas, PCG telah mencapai peningkatan daripada segi prestasi kewangan. Ia telah mencatatkan kenaikan perolehan dan keuntungan bersih. Oleh itu, ia boleh menaikkan pembayaran DPS kepada pemegang sahamnya.

Buat masa sekarang, penilaian saham PCG adalah:

– P/E Ratio sebanyak 14.66 (lebih rendah daripada 5-tahun purata)
– P/B Ratio sebanyak 2.39 (lebih tinggi daripada 5-tahun purata)
– Kadar dividen sebanyak 3.51% (lebih tinggi daripada 5-tahun purata)

Jadi, wajarkah untuk melabur PCG hari ini pada harga RM 9.12 sesaham?

Itu bergantunglah kepada pelan pelaburan masing-masing.

Biodata Penulis

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: