Firma Penasihat Kewangan Terbesar Malaysia Berkolaborasi Dengan Firma Perakaunan

VKA Wealth Planners Sdn Bhd, sebuah firma penasihat kewangan yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) dan berlesen oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah menandatangani satu perjanjian kerjasama dengan Nizam & Co. Nizam & Co adalah sebuah firma perakaunan berlesen di bawah Malaysian Institute of Accountant (MIA)

“Ini adalah sejarah dalam industri kewangan di Malaysia,” kata Datuk Paduka Javern Lim, Pengarah Urusan Kumpulan VKA Financial. VKA adalah antara Firma Penasihat Kewangan terawal yang ditubuhkan pada tahun 2003 dan diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan Lesen oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Sejak itu secara aktif menyumbang ke arah pembangunan industri khidmat nasihat dan perancangan kewangan di Malaysia.

Menurut Pengarah Urusan Nizam & Co En Ahmad Nizam Samsudin,  dia bersetuju bahawa industri kewangan di Malaysia memerlukan idea baru dalam membantu Malaysia mengharungi cabaran Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0)

Memudahkan SME dan Syarikat Korporat

Kerjasama ini berteras konsep PENYELESAIAN KEWANGAN SETEMPAT. Ini secara tak langsung memudahkan rakyat Malaysia mendapatkan perkhidmatan kewangan seperti perancangan kewangan dan perakaunan dengan mudah dan pantas. Hakikatnya ini bukanlah sesuatu yang baru di Australia. Tetapi bagi Malaysia ini adalah sesuatu yang baru perlu dilakukan dalam  menghadapi cabaran-cabaran yang akan datang bersama-sama dengan Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0)

Pencapaian Baru

Ini secara tak langsung akan meningkatkan lagi industri perancangan kewangan di Malaysia mencapai tahap yang lebih tinggi. Seluruh rakyat Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak termasuk boleh mendapatkan khidmat perancangan kewangan tanpa berat sebelah dibawah firma VKA selaras dengan matlamat VKA itu sendiri sebagai “Firma Perancangan Kewangan Pilihan Utama Rakyat Malaysia”

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi:

Hanif Yahaya
0188716761
[email protected]

Untuk maklumat lanjut, boleh layari:

www.vka.com.my
https://nizamco.com/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pesanan Bagi Produk Penjagaan Kesihatan Dan Kebersihan Meningkat Lebih 500%

Sepanjang dua minggu setengah yang lalu, terdapat peningkatan yang mendadak dalam permintaan bagi produk seperti topeng muka pembedahan, pembersih tangan, cecair dan penyembur disinfektan, tisu basah (wet wipes), gel mandian dan pencuci tangan antibakteria serta vitamin, di Shopee, dengan pesanan meningkat sebanyak lebih daripada 521%. Banyak produk penjagaan kesihatan dan kebersihan ini kini tiada stok di kebanyakan kedai, menyebabkan rakyat Malaysia beralih kepada pembelian atas talian untuk mendapatkannya.

Hal ini berlaku dalam kebimbangan global yang disebabkan oleh wabak coronavirus baharu (juga dikenali sebagai Wuhan Virus) yang telah menjejaskan lebih 4,500 orang, dan jumlah kematian meningkat kepada lebih 100 orang.

Di negara kita, terdapat empat kes wabak coronavirus yang telah disahkan. Ini merupakan tambahan kepada kes-kes wabak Influenza A (H1N1) dan penyakit tangan, kaki dan mulut yang berlaku di Malaysia.

Untuk membantu rakyat Malaysia melindungi diri mereka, kami bekerjasama bersama jenama dan penjual di seluruh negara yang mempunyai stok untuk menawarkan produk mereka. Kami juga telah mengambil langkah proaktif untuk mengingatkan semua penjual kami bahawa Kerajaan telah menetapkan harga siling maksimum untuk topeng muka, dan untuk meletakkan harga pada barang-barang ini secara munasabah kerana ia merupakan keperluan asas bagi semua.

Kami juga telah memudahkan pencarian produk-produk ini di platform kami melalui halaman Keperluan Anti-Influenza – https://shopee.com.my/m/anti-influenza-necessities

Kami harap ini akan membantu memberi ketenangan fikiran kepada rakyat Malaysia.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini.

Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Kakitangan Allianz Malaysia Mempelajari Teknik ‘REACT’ Terhadap Jenayah

Kuala Lumpur, 17 April 2019 – Allianz Malaysia telah mengembalikan Program REACT Kepada Jenayah yang bertujuan melengkapkan kakitangan mereka dengan  cara mencegah jenayah dan kemahiran hidup.

Statistik Jenayah, Malaysia, 2018 melaporkan sejumlah 77,802 kes jenayah harta benda dan 21,366 kes jenayah ganas berlaku pada 2017. Tahun yang sama juga melaporkan 42,160 kecurian kereta, 16,200 kejadian pecah masuk, 14,128 rompakan dan 239 kejadian ragut.

Aktivis keselamatan dan jurulatih kecemasan Kapten K. Bala Supramaniam mengendalikan program REACT Kepada Jenayah bertempat di ibu pejabat Syarikat di Menara Allianz Sentral yang dihadiri oleh 69 kakitangan. Program ini menekankan kemahiran dan teknik yang boleh digunakan ketika menghadapi percubaan ragut, kecurian, samun, serangan rawak dan pencurian kereta serta penculikan maya dan pembajaan bagasi. Program ini turut mengetengahkan tips keselamatan yang boleh digunakan ketika berada di stesen minyak, tempat letak kereta, atau semasa menggunakan mesin ATM serta ketika menggunakan perkhidmatan teksi atau ‘e-hailing’.

“Sering kali kita mendapati laporan berita bahawa jenayah dan keganasan semakin meluas dalam masyarakat hari ini. Melalui program ini, kami berharap agar kami dapat melengkapkan pekerja kami dengan langkah-langkah pencegahan dan kemahiran asas untuk pertahanan keselamatan dan kelangsungan hidup untuk melindungi mereka dan keluarga mereka dari ancaman jenayah,”kata Ng Siew Gek, Ketua Allianz4Good. Allianz Malaysia Berhad.

Allianz Malaysia ingin meneruskan usahanya untuk mewujudkan kesedaran mengenai keselamatan dan kemahiran hidup dengan menganjurkan program seperti ini untuk meningkatkan tahap kesedaran di kalangan kakitangan. 

Mengenai Allianz di Malaysia

Syarikat pemegang pelaburan, Allianz Malaysia Berhad, subsidiari Allianz SE, mempunyai dua subsidiari insurans – Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (Allianz General) dan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life).

Allianz General adalah salah satu syarikat insurans am di Malaysia dan mempunyai spektrum yang meluas bagi perkhidmatan dalam talian peribadi; perniagaan perusahaan sederhana dan kecil (SME) dan industri yang berisiko besar. Premium Bertulis Kasar (GWP) untuk perniagaan insurans am pada tahun kewangan 2018 telah mencapai RM2.12 bilion.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk-produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2018, Allianz Life mencatatkan Premium Bertulis Kasar (GWP ) sebanyak RM2.38 bilion dan merupakan salah satu daripada penanggung insurans hayat yang paling pesat berkembang di Malaysia.

Allianz Malaysia mempunyai 33 cawangan di seluruh negara.

Pada tahun 2018, Allianz Malaysia telah dianugerahkan Pengurusan Hubungan Pelanggan untuk Pusat Panggilan Terbaik (Perak) dan Anugerah Penggunaan Inovatif Terbaik (Merit), iklan Allianz Road Rangers: 24 Hours Call Centre oleh Allianz General juga telah memenangi Iklan Terbaik dalam Perkhidmatan dan Institusi Kewangan di Anugerah YouTube Malaysia 2018. Pada tahun 2017, Allianz Malaysia Berhad telah dianugerahkan Inisiatif Tanggungjawab Korporat Terbaik (permodalan pemasaran bawah RM10 bilion) pada Anugerah Kelab Bilion Ringgit The Edge (The Edge Billion Ringgit Club Awards) 2017, manakala Allianz General tekah diperakui sebagai Syarikat Takaful Motor Terbaik dan Syarikat Insurans Motor Terbaik pada 2016 oleh iBanding.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai Allianz Malaysia,layari allianz.com.my

Facebook: facebook.com/AllianzMalaysia/ | Instagram: instagram.com/allianzmalaysia/

Mengenai Allianz

Kumpulan Allianz merupakan salah satu syarikat insurans dan pengurus asset terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmata untuk 92 juta pelanggan runcit dan korporat. Pelanggan Allianz mendapat manfaat daripada pelbagai perkhidmatan insurans peribadi dan korporat, yang terdiri daripada insurans harta dan kesihatan kepada perkhidmatan bantuan kepada insurans kredit dan insurans perniagaan global. Allianz merupakan salah satu pelabur terbesar yang menguruskan lebih 673 bilion euro bagi pihak pelanggan insuransnya. Selain itu, pengurus aset kami AllianzGI dan PIMCO mengurus lebih 1.4 trilion euro aset pihak ketiga. Terima kasih kepada penyepaduan kriteria ekologi dan sosial yang sistematik dalam proses perniagaan dan keputusan pelaburan kami, kami memegang kedudukan utama untuk penanggung insurans dalam Indeks Kelestarian Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index). Pada 2018, lebih 142,000 pekerja di lebih 80 buah negara mencapai jumlah pendapatan sebanyak 131 billion euro dan keuntungan operasi sebanyak 11.5 bilion euro.

Iklan

Kini Lebih Mudah Untuk Menjadi Pengusaha Makanan Yang Berjaya

Kuala Lumpur: Mee Goreng, Nasi Goreng Kampung dan rojak buah sebagainya memang sinonim dengan industri makanan di Malaysia dan perniagaan makanan, sekiranya di tadbir dengan betul dapat mendatangkan pulangan yang lumayan.

Ia juga merupakan salah satu industri mampu membantu masyarakat “Bottom 40%” (B40) untuk berganjak ke dalam kurungan pendapatan yang lebih tinggi.

Kumpulan B40 yang terdiri daripada golongan berkolar biru, graduan yang menggangur dan berpendapatan rendah, suri rumah dan pesara dengan pendapatan isi rumah median sebanyak RM3,000.

Sempena pelancaran produk segera Shinsegae Mamee Foodservice yang disasarkan kepada peniaga makanan baru-baru ini, Shinsegae Mamee menganjurkan satu sesi panel bersama pihak berkepentingan seperti GIATMARA, Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia dan Majlis Bandaraya Shah Alam untuk membincangkan golongan B40 boleh berjaya dalam industri makanan.

Dalam sesi panel tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA, Haji Jamal Nasir Othman berkata terdapat keperluan untuk 91,000 pekerja mahir dalam Makanan & Minuman menjelang 2020.

Di dalam satu sesi panel tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA Tn Haji Jamal Nasir Othman berkata, terdapat keperluan sebanyak 91,000 pekerja mahir dalam bidang Food & Beverage menjelang tahun 2020.

(Daripada Kiri ke Kanan) Chef Faizul Hazly Ghazali Executive Chef Shinsegae Mamee Dato’ Chef Ismail, Mamee Chef and Malaysian Tourism Ambassador for Gastronomy

“Dianggarkan, hampir 1,000 pelatih bidang F&B mengikuti latihan sepenuh masa di GIATMARA setiap tahun. Setakat ini, GIATMARA telah mengeluarkan 10,570 orang chef. Di GIATMARA, kita berharap agar chef-chef yang dilatih ini dapat mengusahakan perniagaan sendiri,” katanya.

Jamal juga menambah bahawa Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah (KKLW) melalui GIATMARA telah mengambil inisiatif untuk menggalakkan pengwujudan usahawan dengan memperkenalkan program-program seperti Mobilepreneur & Mobile Truck selain program Rintis Niaga (inkubator).

“Ia adalah satu polisi kerajaan yang amat baik dalam membantu golongan B40 berganjak kepada M40 (Middle 40%) seterusnya T20 (Top 20%),” kata Jamal.

Ketua Pegawai Eksekutif GIATMARA itu juga berpendapat bahawa kerjasama strategic bersama pemain-pemain industri adalah penting bagi memastikan bahawa kualiti pelatih yang dihasilkan adalah berdasarkan keperluan semasa.

Beliau menambah bahawa GIATMARA berminat untuk bekersama dengan Shinsegae Mamee memandangkan produk-produk Shinsegae Mamee Foodservice yang dilancarkan baru-baru ini menarik dan dapat membantu pelatih-pelatih GIATMARA dari segi penjimatan kos dan masa sambil mengekalkan keaslian rasa makanan.

Di dalam sesi panel yang sama, Eksekutif Chef Shinsegae Mamee Chef Faizul Hazly Ghazali berkata bahawa kebolehan memasak semata-mata tidak dapat membantu seseorang chef untuk berjaya dalam perniagaan makanan.

“Untuk berjaya dalam perniagaan makanan, pemilik perniagaan itu harus bijak merancang masa dan mengawal kos disamping menjaga kualiti makanan yang dihidangkan,” kata Faizul.

(Daripada Kiri Ke Kanan) Md. Zawawi bin Md Isa, Ketua Seksyen Komposit Bahagian Perlesenan, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) Chef Faizul Hazly Ghazali, Executive Chef Shinsegae Mamee Jamal Nasir bin Othman, CEO GIATMARA Omar Farook Ali bin Seeni Abdul Kadir, Jawatankusa (Hal Ehwal Majlis Setempat) Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) Dato’ Chef Ismail, Mamee Chef and Malaysian Tourism Ambassador for Gastronomy

Berdasarkan ketiga-tiga perkara tersebut, Shinsegae Mamee telah mengeluarkan 10 produk segera Shinsegae Mamee Foodservice yang diperbuat dengan bahan-bahan asli dan tidak ditambah dengan perisa tiruan dan pengawet tiruan.

“Bila kita dengar perkataan makanan segera, persepsi pertama yang datang ke fikiran kita ialah tak ‘original’. Tetapi, ramai juga chef yang berjaya telah mengambil jalan pintas dengan menggunakan bahan-bahan segera untuk menjimat kos and masa.

“Walau bagaimanapun, bahan-bahan segera yang digunakan haruslah berkualiti tinggi supaya rasa dan kualiti masakan mereka tidak terjejas,” kata Faizul.

Eksekutif Chef Shinsegae Mamee itu juga menambah bahawa Shinsegae Mamee Foodservice sedang cuba mengubah persepsi bahawa semua makanan segera tidak asli adalah tidak benar dengan mengeluarkan gabungan bahan-bahan segera yang tidak ditambah dengan perisa dan bahan pengawet tiruan agar dapat membantu para peniaga makanan mengurangkan kos dan menjimatkan masa dan mengekalkan keaslian rasa makanan tersebut.

TENTANG MAMEE DOUBLE DECKER

MAMEE-Double Decker (M) Sdn Bhd yang ditubuhkan pada 1971 merupakan cetusan idea bersama Pengerusi Eksekutif Kumpulan, Datuk Pang Chin Hin dan anak sulungnya Ketua Pegawai Eksekutif, Tan Sri Pang Tee Chew yang berkecimpung aktif dalam industri penghasilan mee kering. Perniagaan kecil ini kemudiannya berkembang menerusi label Pacific Food Products yang terletak di Ayer Keroh, Melaka sebelum dikenali sebagai MAMEE-Double Decker. Ketua Pegawai Operasi Datuk Wira Pang Tee Nam bersama dengan kesemua ahli keluarga – kini generasi ketiga – berjaya membangunkan syarikat menjadi antara pengilang makanan dan minuman terbesar di Malaysia. MAMEE-Double Decker yang diperbadankan pada 1991 mula tersenarai di papan bursa Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) pada tahun berikutnya dan telah menjadi syarikat persendirian sepenuhnya pada tahun 2012. Sehingga kini, syarikat dan kilang MAMEE-Double Decker terdapat di seluruh Malaysia – termasuk di Kuala Lumpur dan Kuantan, dengan kekuatan lebih 2,000 kakitangan – sebelum melebarkan sayap ke Myanmar, Indonesia dan Timur Tengah (dalam proses perbincangan)

TENTANG SHINSEGAE FOOD

Shinsegae Food adalah salah satu daripada syarikat teras gabungan Syarikat Kumpulan Shinsegae yang bermula sebagai sebuah kedai serbaneka pada tahun 1930 (Antara 10 Syarikat yang terbesar di Korea dari segi gabungan aset dengan hasil jualan USD24.8 bil. yang dicatatkan pada tahun 2016), bermatlamat untuk memperkukuhkan unsur-unsur teras dalam industri makanan. Shinsegae Food telah menyelaraskan fungsi-fungsi utamanya kepada sistem sejajar, antaranya sumber bahan mentah kepada penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, pemprosesan, penyimpanan, logistik, pemasaran dan jualan, pertama kali dalam industri makanan sejak dua puluh tahun yang lepas.

Shinsegae Food merupakan peneraju dalam perkhidmatan katering makanan domestik untuk dua dekad yang lalu, kini menumpukan usaha membangunkan perkhidmatan Katering makanan yang premium dan mendahului pasaran perkhidmatan makanan Korea dengan menggabungkan perniagaan Restoran dan katering makanan.

Shinsegae Food adalah pengusahaan profesional dan organisasi maju dalam penyelidikan dan pembangunan yang berterusan untuk meningkatkan daya saing pengeluaran makanan dan berusaha untuk menjadi syarikat terkemuka dalam produk-produk Makanan Sedia Ada (RTE), Sedia Untuk Dimasak (RTC) dan Makanan Rumah Gantian (HMR) dengan pelaburan dalam kemudahan dan teknologi baru.

Di samping itu, Shinsegae Food turut menerajui perniagaan berteraskan global di Korea yang melibatkan pencarian jenama produk makanan global yang terkemuka, mendapatkan lesen-lesen eksklusif dan membekalkannya ke pasaran-pasaran tempatan. Malah, restoran-restoran baru dan lebih khusus termasuk Olbaan, O’slo, Gramercy Hall dan Johnny Rockets dilancarkan untuk menggambarkan perubahan trend secara mendadak dalam budaya pemakanan.

Iklan

Manfaat Berjumlah Lebih Daripada RM1,500 Di Bawah Kempen E-Dagang Perusahaan Mikro Dan PKS PENJANA

30,000 perusahaan mikro, kecil dan sederhana (MSME) yang baharu kepada e-dagang masing-masing akan menerima manfaat berjumlah lebih daripada RM1,500, sebagai sebahagian daripada komitmen Shopee dalam Kempen E-dagang Perusahaan Mikro dan PKS PENJANA yang dilancarkan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) baru-baru ini. Inisiatif ini, yang merupakan sebahagian daripada komponen ‘Propel Businesses’ dalam pelan pemulihan ekonomi jangka pendek PENJANA, dijangka dapat merancakkan ekonomi dengan mempercepatkan digitalisasi di kalangan perniagaan tempatan serta memberi galakan kepada penjual yang baharu kepada e-dagang.

Pada bulan April dan Mei, Shopee dengan sukarela menyuntik RM15 juta ke dalam ekonomi Malaysia melalui Pakej Bantuan Peniaga Shopee demi membantu penjual baharu dan sedia ada untuk mengatasi kesan wabak Covid-19, yang mengakibatkan kehilangan pendapatan terutama semasa tempoh perintah kawalan pergerakan. Penyertaan dalam Kempen E-dagang Perusahaan Mikro dan PKS PENJANA ini menjadikan pakej ini sebagai pakej bantuan kedua yang akan dibiayai oleh Shopee bagi perniagaan tempatan, dan kali ini dengan manfaat yang lebih baik.  

Melalui kempen ini, MSME baharu di Shopee akan mendapatkan manfaat-manfaat berikut:

  1. Jumlah baucar bernilai RM1,000 untuk kedai Shopee mereka bagi membantu memulakan dan menjana hasil jualan.
  2. RM500 dalam kredit iklan yang boleh digunakan oleh penjual untuk meningkatkan keterlihatan kedai dan produk mereka di Shopee.
  3. Penyertaan percuma dalam Pakej Penghantaran Percuma RM15 Shopee di mana perbelanjaan minimum untuk pembeli menikmati penghantaran percuma dikurangkan kepada RM15 berbanding dengan jumlah perbelanjaan minimum biasa platform iaitu RM40,  menjadikan kedai MSME lebih menarik kepada para pengguna.
  4. Penyertaan percuma dalam Program Pulangan Tunai Syiling Shopee di mana pembeli akan mendapat manfaat daripada pulangan tunai 10% tanpa perbelanjaan minimum, tanpa had dalam bentuk baucar Syiling Shopeeapabila mereka berbelanja di kedai-kedai MSME baharu ini. Syiling Shopee yang diperoleh membolehkan pembeli berjimat dalam pembelian masa depan. Ini akan membantu mendorong pembelian berulang dan menjana lebih banyak penggunaan bagi ekonomi tempatan.

Insentif yang ditawarkan kepada MSME adalah tambahan kepada semua manfaat penjual Shopee yang sedia ada seperti komisen 0% untuk peniaga di pasaran atau marketplace, yuran penyenaraian 0%, tiada bayaran pendaftaran dan latihan e-dagang percuma melalui Shopee University.

Bagi memenuhi syarat penyertaan kempen ini, penjual mestilah merupakan MSME atau individu berwarganegara Malaysia, perlu mendaftar sebagai penjual Shopee dari 1 Januari 2020 dan selepasnya dan mempunyai kurang daripada 10 pesanan yang disempurnakan sebelum 1 Julai 2020.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee juga memberi penjelasan mengenai industri ini, “Perusahaan kecil dan sederhana menyumbang sebanyak 38.3 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Malaysia pada tahun 2018. Ini menunjukkan betapa pentingnya sektor ini untuk dipulihkan berikutan kesan buruk Covid-19. Keadaan semasa mendorong perubahan dalam pertumbuhan ekonomi digital ketika perniagaan mencari saluran penjualan alternatif untuk terus bertahan. Oleh itu, rancangan PENJANA dipersiap dengan teliti demi membantu perniagaan tempatan dalam perjalanan digitalisasi mereka ketika ekonomi beralih ke arah pemulihan. Sebagai pemain e-dagang terbesar di negara ini, Shopee berusaha untuk melaksanakan tugas kami dan memenuhi komitmen kami kepada Kementerian Kewangan dan MDEC.”

“Oleh itu, jika anda mengkaji bagaimana manfaat Shopee dibentuk, anda akan menyedari bahawa ia menumpukan pada bantuan bagi MSME untuk memulakan perjalanan penjualan atas talian mereka, menggalakkan pesanan, memberikan pendedahan dan yang lebih penting lagi, menjana penggunaan untuk ekonomi tempatan. Dengan ini, kami berharap MSME di negara ini akan menerima galakan ini dan prospek ekonomi akan bersifat lebih optimis,” kata Ho.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Kempen E-dagang Perusahaan Mikro dan PKS di Shopee, kunjungi: https://shopee.com.my/m/msmecampaign

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!