Syarikat Tukaran Aset Digital Luno Mendapat Kelulusan Daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Kuala Lumpur, 22 hb October 2019 – Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia telah memberikan kelulusan penuh kepada permohonan Luno untuk beroperasi sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf (RMO). Luno adalah pertukaran mata wang kripto pertama di Malaysia untuk menerima kelulusan ini. SC telah mengesahkan bahawa Luno telah memenuhi semua syarat yang diperlukan dan kini boleh menawarkan peluang kepada rakyat Malaysia untuk membeli, menjual dan menyimpan mata wang kripto di platformnya.

“Kami sangat berterima kasih kepada Suruhanjaya Sekuriti kerana mengesahkan Luno sebagai Pengendali Pasaran yang Diiktiraf. Ini merupakan perjalanan yang panjang bagi Luno, dari kemasukan kami ke pasaran Malaysia pada tahun 2015 sehingga kami menjadi pertukaran aset
digital terbesar pada 2017, dan kini dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti. Kami telah bekerjasama rapat dengan pengawal selia dan bank dari hari ke hari dan kami kini teruja untuk dapat menawarkan kembali pelanggan kami keupayaan untuk membeli dan menjual mata wang
kripto di platform kami,” kata David Low, Pengurus Besar Luno Asia Tenggara.

“Pada awal bulan Ogos, kami telah mempunyai tiga juta dompet (e-wallet) dibuka di platform kami dan kami juga mempunyai dua juta pelanggan di seluruh dunia. Ini adalah pencapaian yang ketara dan menunjukkan kepentingan aset digital pada hari ini dan juga pertumbuhan nilai
jangka panjang mata wang kripto. Kami ingin terus membantu mendidik rakyat Malaysia tentang bagaimana untuk menyimpan, membeli, dan berdagang Bitcoin dan Ethereum dengan menggunakan pertukaran yang diluluskan dan dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti.”

Beliau bertambah lagi, “Lebih banyak pengawal selia di seluruh dunia telah menyediakan kejelasan untuk syarikat-syarikat mata wang kripto untuk beroperasi di negara masing masing sama ada dalam rangka kerja sedia ada, atau dengan menawarkan lesen kepada pengendali digital. Ini akan membantu meningkatkan kepercayaan, paling tidak ianya dapat manapiskan pengendali yang tidak diiktiraf, dan membentuk asas untuk menyelaraskan pelan jalan masa hadapan untuk institusi kewangan untuk masuk ke dalam ekosistem kripto. Ia juga akan memastikan bahawa perniagaan mata wang kripto yang diluluskan mempunyai standard yang
mencukupi untuk pelindungan pelanggan dan dana mereka. Kami di Luno percaya bahawa terdapatnya peraturan dan pemantauan oleh pengawal selia adalah jalan dan langkah-langkah yang terbaik untuk masa hadapan kripto. Kami mengambil berat terhadap perkara ini oleh sebab itu kami telah didaftarkan sebagai institusi pelapor dengan Bank Negara Malaysia sejak Mac 2018 lagi.”

Luno membolehkan perdagangan Bitcoin dan Ethereum pada platformnya. Ibu pejabatnya terletak di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town. Luno kini mempunyai lebih daripada 370 pekerja yang tersebar di London, Cape Town, Singapura dan Kuala Lumpur.

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 370 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town. Dengan lebih daripada 2.5 juta pelanggan (e-wallet) yang merangkumi lebih dari 40 buah negara, perkhidmatan Luno menjadikannya platform selamat dan mudah untuk membeli, menjual, menyimpan dan belajar tentang mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Aqila Afindi Dinobat Sebagai “Ikon Wanita Melayu” – Pencarian Wanita Melayu 2022 Plaza Shah Alam

Shah Alam, 13 Ogos 2022 – Pentas utama Plaza Shah Alam menyaksikan kemenangan berpihak pada gadis bernama Aqila Afindi (21) yang membawa gelaran Ikon Wanita Melayu 2022 – Pencarian Wanita Melayu anjuran Plaza Shah Alam.

Aqila menewaskan sembilan lagi saingan terdekatnya dengan membawa pulang hadiah berupa wang tunai bernilai RM10,000 daripada pihak Plaza Shah Alam serta hadiah iringan sumbangan penaja-penaja.

Berada rapat sebagai pesaingnya ialah Nur Athiya Hazirah (26) yang mengungguli tempat kedua dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000 berserta hadiah daripada para penaja dan Siti Aisyah (26) mendapat tempat ketiga dengan membawa wang tunai RM3,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah sumbangan penaja-penaja lain.

Miss Personality menjadi milik Sabrina Nizam (24) dan Miss Photogenic diberikan kepada Nur Diana Sri Tunteja (21). Kedua-duanya membawa pulang wang tunai RM1,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah tajaan.

Majlis yang diacarakan oleh Fahrin Ahmad (Aktor) bersama bekas Ikon Wanita Melayu 2018, Amy Nurtinie ini diadili lima juru profesional iaitu Vanidah Imran (Aktres), Encik Faizal Hamid (Pensyarah Fesyen UiTM), Kiffy Razak (Pengarang Urusan majalah NONA), Puan Azura Mokhtar (Pengurus Kanan Plaza Shah Alam) dan Mas Idayu (Selebriti).

Menyorot kembali perjalanan program PWM 2022, Seramai lebih 200 peserta hadir bagi sesi uji bakat yang diadakan selama dua hari pada 23 & 24 Julai lalu diikuti sesi separuh akhir yang berlangsung 6 Ogos menyaksikan 25 peserta bertanding untuk layak ke peringkat akhir.

Aqila menumpaskan harapan sembilan finalis lain iaitu Siti Aisyah (26), Puteri Ermisha Qistina (19), Nur Yasmin (24), Nur Izzatul Aqma (20), Nur Shalia (26), Yaserah Ali (25), Sabrina Nizam (24), Nur Diana Sri Tunteja (21) dan Nur Athiyah Hazirah (26) untuk bergelar Ikon Wanita Melayu Tahun ini.