Forrester: Bank Dan Syarikat Insurans Dengan Fungsi Digital Sahaja Akan Diterima Di Asia Pasifik Dalam Dua Tahun Akan Datang

SINGAPURA, 12 Ogos 2019 /PRNewswire/ — Pengguna di Asia Pasifik merupakan antara yang paling canggih apabila melibatkan penglibatan digital dengan perkhidmatan kewangan, dengan tujuh puluh tiga peratus pengguna percaya bahawa mereka sepatutnya boleh menyempurnakan sebarang tugas kewangan pada peranti mudah alih, menurut data* baharu yang dikeluarkan oleh Forrester

Most Consumers Prefer Digital Channels To Interact With Their Financial Services Providers Across Asia Pacific

Most Consumers Prefer Digital Channels To Interact With Their Financial Services Providers Across Asia Pacific

Pengguna hari ini memilih untuk berinteraksi dengan penyedia perkhidmatan kewangan mereka melalui salurah digital, khususnya di negara-negara yang mengutamakan mudah alih seperti Tanah Besar China, India, Thailand dan Indonesia. Tujuh puluh tujuh peratus pelanggan perbankan di Asia Pasifik memilih saluran digital, yang turut digemari oleh pelanggan insurans hayat di negara-negara seperti Tanah Besar China, Thailand, India dan Australia.

Di samping itu, Forrester mendapati bahawa ramai pelanggan mempercayai firma-firma pembayaran dan firma-firma teknologi berbanding penyedia-penyedia perkhidmatan kewangan tradisional untuk membantu mereka mengurus kewangan mereka dengan lebih baik. Syarikat-syarikat gergasi teknologi global, penyedia-penyedia perkhidmatan pembayaran, pengusaha-pengusaha eDagang malah pemimpin-pemimpin perkongsian tunggangan telahpun mengancam firma-firma yang mantap dengan menawarkan pengalaman digital yang ringkas, mudah dan lebih diperibadikan.

Meskipun bank-bank memimpin kepercayaan pengguna untuk bertindak demi kepentingan terbaik untuk kesejahteraan kewangan mereka, barisan pengusaha-pengusaha digital yang mengejutkan tidak jauh ketinggalan. Di India, Google mengalahkan bank-bank sebagai syarikat yang paling dipercayai untuk bertindak demi kepentingan kewangan terbaik mereka. Di Tanah Besar China, Alibaba dan WeChat tidak jauh ketinggalan di belakang bank manakala di seluruh rantau tersebut, syarikat-syarikat insurans menduduki tempat tiga teratas hanya di dua wilayah: Hong Kong dan Malaysia.

“Pengguna berkemungkinan untuk terlibat dengan firma-firma yang memberi keutamaan untuk membantu mereka meningkatkan kesejahteraan kewangan,” kata Dane Anderson, naib presiden, pengarah penyelidikan dan pengurus serantau, Forrester. “Kami berharap agar pelanggan akan meleraikan ekosistem perkhidmatan kewangan peribadi mereka secara dinamik dan menyusunnya semula bersama pengusaha yang lebih baharu dan lebih baik. Institusi-institusi tradisional mempunyai beberapa kelebihan namun akan ketinggalan sekiranya mereka tidak berubah lebih pantas bagi menyahut cabaran tersebut.”

Untuk analisis lebih mendalam tentang pelanggan perkhidmatan kewangan di Asia Pasifik, muat turun panduan percuma Forrester.

*Tinjauan Perkhidmatan Kewangan Asia Pasifik Forrester Analytics Consumer Technographics® 2019 dilancarkan untuk 14,900 orang dewasa secara dalam talian di Australia, Tanah Besar China, Hong Kong, metro India, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Thailand.

Latar Belakang Forrester

Forrester (Nasdaq: FORR) ialah salah sebuah firma penyelidikan dan khidmat nasihat yang paling berpengaruh di dunia. Kami bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin perniagaan serta teknologi untuk membangunkan strategi yang diutamakan oleh pelanggan yang mendorong pertumbuhan. Pandangan unik Forrester adalah berdasarkan tinjauan tahunan melibatkan lebih 675,000 pengguna dan pemimpin perniagaan di seluruh dunia, kaedah yang ketat dan objektif serta kebijaksanaan bersama oleh pelanggan kami yang paling inovatif. Melalui penyelidikan proprietari, analitik, perundingan tersuai, kumpulan rakan setara eksekutif yang eksklusif, tawaran belajar, dan acara, pengalaman Forrester adalah mengenai tujuan tunggal dan berkuasa: untuk mencabar pemikiran pelanggan kami bagi membantu mereka membawa perubahan dalam organisasi.

Sumber: Forrester

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Letusan Gunung Ruang: Beberapa Penerbangan Malaysia Airlines, AirAsia Ke Sabah & Sarawak Dibatalkan

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) — Beberapa penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia antara Sabah, Sarawak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibatalkan hari ini berikutan letusan gunung berapi di Gunung Ruang, Indonesia.

Malaysia Airlines dalam kenyataan di akaun media sosial rasmi X hari ini memaklumkan syarikat penerbangan itu akan membatalkan beberapa penerbangan yang terjejas dan menasihatkan penumpang untuk menyemak status penerbangan terkini dan saranan perjalanan masing-masing.

“Pembatalan penerbangan pada 18 April 2024 berikutan letusan gunung berapi Gunung Ruang. Berikutan letusan gunung berapi yang berlaku di Gunung Ruang, Indonesia, Malaysia Airlines akan membatalkan beberapa penerbangan ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL) ke Sabah dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, pejabat Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup dalam kenyataan berkata penerbangan membawa mendiang Tan Sri Joseph Kurup (pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah dan bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah) ke Kota Kinabalu yang dijadualkan hari ini telah dibatalkan.

“Saya akan memaklumkan masa penerbangan terkini selepas menerima maklum balas daripada MAS (Malaysia Airlines),” katanya.

AirAsia dalam kenyataan pula berkata lapan daripada penerbangan berjadual antara KLIA dan Tawau telah dibatalkan. Turut dibatalkan adalah lapan penerbangan antara KLIA dan Kota Kinabalu, menjadikan sebanyak 16 penerbangan yang terjejas antara KLIA, Kota Kinabalu dan Tawau.

Menurutnya ia telah memaklumkan kepada semua penumpang yang terjejas, manakala penumpang dalam perjalanan ke atau dari destinasi yang terkesan digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon mudah alih berdaftar mereka untuk pemberitahuan mengenai pembatalan.

“Para tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas digalakkan untuk menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

“AirAsia akan terus memantau situasi gunung berapi Gunung Ruang dan akan memberikan lebih banyak maklumat perkembangan terkini,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA