Forrester: Bank Dan Syarikat Insurans Dengan Fungsi Digital Sahaja Akan Diterima Di Asia Pasifik Dalam Dua Tahun Akan Datang

SINGAPURA, 12 Ogos 2019 /PRNewswire/ — Pengguna di Asia Pasifik merupakan antara yang paling canggih apabila melibatkan penglibatan digital dengan perkhidmatan kewangan, dengan tujuh puluh tiga peratus pengguna percaya bahawa mereka sepatutnya boleh menyempurnakan sebarang tugas kewangan pada peranti mudah alih, menurut data* baharu yang dikeluarkan oleh Forrester

Most Consumers Prefer Digital Channels To Interact With Their Financial Services Providers Across Asia Pacific

Most Consumers Prefer Digital Channels To Interact With Their Financial Services Providers Across Asia Pacific

Pengguna hari ini memilih untuk berinteraksi dengan penyedia perkhidmatan kewangan mereka melalui salurah digital, khususnya di negara-negara yang mengutamakan mudah alih seperti Tanah Besar China, India, Thailand dan Indonesia. Tujuh puluh tujuh peratus pelanggan perbankan di Asia Pasifik memilih saluran digital, yang turut digemari oleh pelanggan insurans hayat di negara-negara seperti Tanah Besar China, Thailand, India dan Australia.

Di samping itu, Forrester mendapati bahawa ramai pelanggan mempercayai firma-firma pembayaran dan firma-firma teknologi berbanding penyedia-penyedia perkhidmatan kewangan tradisional untuk membantu mereka mengurus kewangan mereka dengan lebih baik. Syarikat-syarikat gergasi teknologi global, penyedia-penyedia perkhidmatan pembayaran, pengusaha-pengusaha eDagang malah pemimpin-pemimpin perkongsian tunggangan telahpun mengancam firma-firma yang mantap dengan menawarkan pengalaman digital yang ringkas, mudah dan lebih diperibadikan.

Meskipun bank-bank memimpin kepercayaan pengguna untuk bertindak demi kepentingan terbaik untuk kesejahteraan kewangan mereka, barisan pengusaha-pengusaha digital yang mengejutkan tidak jauh ketinggalan. Di India, Google mengalahkan bank-bank sebagai syarikat yang paling dipercayai untuk bertindak demi kepentingan kewangan terbaik mereka. Di Tanah Besar China, Alibaba dan WeChat tidak jauh ketinggalan di belakang bank manakala di seluruh rantau tersebut, syarikat-syarikat insurans menduduki tempat tiga teratas hanya di dua wilayah: Hong Kong dan Malaysia.

“Pengguna berkemungkinan untuk terlibat dengan firma-firma yang memberi keutamaan untuk membantu mereka meningkatkan kesejahteraan kewangan,” kata Dane Anderson, naib presiden, pengarah penyelidikan dan pengurus serantau, Forrester. “Kami berharap agar pelanggan akan meleraikan ekosistem perkhidmatan kewangan peribadi mereka secara dinamik dan menyusunnya semula bersama pengusaha yang lebih baharu dan lebih baik. Institusi-institusi tradisional mempunyai beberapa kelebihan namun akan ketinggalan sekiranya mereka tidak berubah lebih pantas bagi menyahut cabaran tersebut.”

Untuk analisis lebih mendalam tentang pelanggan perkhidmatan kewangan di Asia Pasifik, muat turun panduan percuma Forrester.

*Tinjauan Perkhidmatan Kewangan Asia Pasifik Forrester Analytics Consumer Technographics® 2019 dilancarkan untuk 14,900 orang dewasa secara dalam talian di Australia, Tanah Besar China, Hong Kong, metro India, Indonesia, Malaysia, Singapura dan Thailand.

Latar Belakang Forrester

Forrester (Nasdaq: FORR) ialah salah sebuah firma penyelidikan dan khidmat nasihat yang paling berpengaruh di dunia. Kami bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin perniagaan serta teknologi untuk membangunkan strategi yang diutamakan oleh pelanggan yang mendorong pertumbuhan. Pandangan unik Forrester adalah berdasarkan tinjauan tahunan melibatkan lebih 675,000 pengguna dan pemimpin perniagaan di seluruh dunia, kaedah yang ketat dan objektif serta kebijaksanaan bersama oleh pelanggan kami yang paling inovatif. Melalui penyelidikan proprietari, analitik, perundingan tersuai, kumpulan rakan setara eksekutif yang eksklusif, tawaran belajar, dan acara, pengalaman Forrester adalah mengenai tujuan tunggal dan berkuasa: untuk mencabar pemikiran pelanggan kami bagi membantu mereka membawa perubahan dalam organisasi.

Sumber: Forrester

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.