Gelak Ketawa Penawar Paling Mujarab Di Dalam Talian

  • Pelawak terkenal Harith Iskander sertai Skuad Selebriti Shopee
  • Klik untuk gelak ketawa kerana The Joke Factory by Harith Iskander kini di Shopee

KUALA LUMPUR, 19 Disember 2018 – Bak kata pepatah Inggeris lama, “Laughter is the Best Medicine” (Gelak Ketawa Penawar Paling Mujarab). Menyedari hakikat ini, Shopee membawakan lawak jenaka kepada pelanggan menerusi pelawak disanjungi ramai, Harith Iskander.

Memandangkan hidup kita begitu sibuk sekarang dengan mengejar sasaran mingguan, menghadiri pelbagai mesyuarat dan membersihkan rumah selepas penat bekerja sehari suntuk, ada di antara kita yang mungkin tidak sempat untuk berehat, malah tiada masa untuk ketawa. Kajian dan penyelidikan mendapati bahawa terdapat hubung kait antara ‘gelak ketawa’ dan ‘kesihatan’, kerana gelak ketawa ternyata baik untuk kesihatan.

Untuk menggalakkan rakyat Malaysia melapangkan fikiran dan menghiburkan hati, Harith akan menyertai Shopee Celebrity Squad (Skuad Selebriti Shopee) dan membuka kedai rasmi The Joke Factory (TJF) di platform tersebut.

Beliau menyusuli Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin, Dato’ Seri Dr. Hajah Vida, Scha Alyahya & Awal Ashaari, Ummi Nazeera, Shuib Sepahtu dan Siti Sarah yang juga mempunyai kedai rasmi di Shopee.

Di kedai rasmi TJF, pengguna Shopee mempunyai pelbagai pilihan persembahan harian yang boleh disaksikan mereka, dan membeli tiket untuk persembahan tersebut dengan mudah. Kedai tersebut juga akan menjual barangan dan pakej makanan untuk menawarkan pengalaman komedi yang menghiburkan rakyat Malaysia.

The Joke Factory di Publika Shopping Gallery, Kuala Lumpur, diperkenalkan oleh Harith dan isterinya Dr. Jezamine Lim Iskander pada Ogos 2018. Sebagai Pentas Komedi Terulung di Malaysia, ‘kilang’ ini sedia menawarkan hiburan ala Malaysia bertaraf antarabangsa dan juga makan minum untuk menambat selera penonton.

Selain daripada pementasan dalam Bahasa Inggeris, terdapat juga barisan penghibur yang membawakan persembahan lawak jenaka dalam Bahasa Malaysia, Tamil, Kantonis dan Mandarin.

Di sinilah juga tempatnya kedai rasmi TJF by Harith Iskander di Shopee, dilancarkan dan disaksikan oleh tetamu jemputan dan wakil media. Mereka juga berpeluang menyaksikan persembahan oleh Harith sendiri, dan semua tidak kering gusi dan terhibur dengan lawak jenaka dan gelagatnya di atas pentas.

Harith telah meningkat naik daripada seorang pelawak tempatan menjadi juara lawak dunia yang mengharumkan nama Malaysia di persada komedi antarabangsa sebanyak dua kali. Beliau bukan sahaja memenangi gelaran “Funniest Person In The World” (Orang Paling Lawak Di Dunia) 2016 anjuran Laugh Factory, tetapi turut merupakan pelawak pertama di Asia Tenggara yang mempunyai rancangan komedi khas original bertajuk “I Told You So” di Netflix.

“Memang misi saya adalah untuk menyebarkan senyuman dan keceriaan dalam pelbagai cara kepada rakyat Malaysia. Saya dan isteri sentiasa mencari cara yang menarik untuk memastikan dunia hiburan tempatan kekal segar dan relevan. Kami teruja untuk menyertai Skuad Selebriti Shopee dengan barisan selebriti luar biasa yang menawarkan produk masing-masing di Shopee.

Platfrom Shopee membolehkan kami mencapai 16 juta pengguna, membawakan kami mendekati rakyat Malaysia sambil kami terus berusaha menyebarkan keseronakan dan berkongsi lawak jenaka yang menceriakan hidup dan menghiburkan hati mereka. Kami berharap untuk terus menjalin kerjasama jangka panjang yang menyeronokkan sambil kami berkembang maju bersama menawarkan yang terbaik kepada rakyat Malaysia,” ujar pelawak terkenal dan pengasas bersama TJF ini.

Skuad Selebriti Shopee dilancarkan pada bulan Mei 2018, untuk membolehkan peminat dan pengguna Shopee membeli produk yang ditawarkan khas oleh selebriti kegemaran mereka dengan mudah.

Setakat ini, terdapat lebih 20 selebriti yang memanfaatkan platform ini dan lebih ramai lagi yang akan turut serta pada bulan-bulan akan datang.

Dengan matlamat untuk meluaskan pendedahan jenama masing-masing, Skuad Selebriti Shopee akan menggunakan pelbagai saluran pemasaran termasuk portal dalam aplikasi, media sosial dan banyak lagi. Selain daripada menyediakan platfrom digital untuk selebriti mengetengahkan jenama mereka, Shopee juga bekerjasama dengan selebriti dalam pelbagai aktiviti luar talian yang merapatkan hubungan antara peminat dan selebriti. Ini termasuk sesi bertemu peminat, pameran bergerak dan acara.

“Menerusi pelbagai inisiatif ini, Shopee telah membantu meningkatkan jualan kedai-kedai yang turut serta sebanyak 10 kali ganda. Sebagai bukti, SIMPLYSITI oleh Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin mencatatkan peningkatan pesanan sebanyak 112% pada Shopee 9.9 Super Shopping Day (Hari Beli-Belah Hebat 9.9 Shopee) berbanding hari biasa. Pada hari Shopee 11.11 Big Sale (Jualan Besar-Besaran 11.11 Shopee), Skuad Selebriti Shopee menerima purata 7 kali peningkatan pengunjung berbanding hari biasa. Dengan penyertaan The Joke Factory oleh Harith di platform ini, Shopee boleh menambah satu lagi pilihan produk menarik kepada pengguna kami. Pengguna kami pasti gembira untuk mendapatkan maklumat terkini dan juga promosi menarik yang ditawarkan oleh The Joke Factory menerusi platfrom ini,” kata Rachel Tan, Ketua Pemasaran, Shopee Malaysia.

Tiket persembahan menerusi kedai rasmi The Joke Factory di Shopee boleh didapati mulai 20 Disember 2018 untuk persembahan yang akan diadakan pada 2019 kerana tirai pementasan pada tahun ini sudah dilabuhkan. Dari 20 Disember hingga 27 Disember 2018, pengguna Shopee berpeluang untuk mendapat potongan 30%, terhad kepada RM20 untuk tiket persembahan. Taip kod promosi HARITH20 sebelum membuat pembayaran; terhad kepada satu kod setiap pengguna.

Untuk maklumat lanjut, layari https://shopee.com.my/thejokefactory.os


Mengenai The Joke Factory

The Joke Factory dijangka menjadi tempat persembahan stand-up komedi utama di Asia yang menampilkan pelawak tempatan dan antarabangsa. Selain menjadi sebuah gelanggang untuk persembahan live komedi di Lembah Klang, The Joke Factory bertujuan untuk menjadi sebuah hab komunal untuk Pendidikan Komedi & Kesenian serta pusat pergerakan belia untuk menggalakkan program tanggungjawab sosial dalam usaha untuk mewujudkan tujuan kedermawanan di sebalik penubuhannya. Ia juga bertujuan untuk menyokong program pembangunan dan kesedaran mengenai isu-isu sosial mengenai kanak-kanak berkeperluan khas, yang kurang bernasib baik serta isu-isu kesihatan yang menjejaskan kesejahteraan komuniti hari ini.

Mengenai Shopee

Shopee adalah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.