Berkenalan Dengan CEO Baru Bursa – Datuk Muhamad Umar Swift

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia mengumumkan persaraan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Datuk Seri Tajuddin Atan yang akan berkuatkuasa pada 11 Februari tahun depan.

Bursa Malaysia dalam kenyataan berkata, syarikat itu menamakan Datuk Muhamad Umar Swift sebagai pengganti Tajuddin.

“Keputusan yang dibuat oleh lembaga pengarah ini adalah sejajar dengan pelaksanaan pelan penggantian kepimpinan yang teguh bagi memastikan peralihan itu dalam kedudukan terbaik bagi semua pihak berkepentingan.

“Malah, Suruhanjaya Sekuriti (SC) juga memberi persetujuan untuk pelantikan CEO baharu mengikut Seksyen 10 dalam Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007,” katanya.

Tajuddin menyertai Bursa Malaysia sebagai CEO pada April 2011 dan diberikan mandat untuk mewujudkan pasaran modal yang kukuh di Malaysia.

Selepas kerajaan Pakatan Harapan menerajui pentadbiran negara selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), dilaporkan bahawa kerajaan akan menggantikan Tajuddin, dalam siri perubahan pengurusan tertinggi yang dijalankan.

Bagaimanapun, Tajuddin ketika itu enggan menjawab spekulasi mengenai kedudukannya, dengan mengatakan ‘perniagaan adalah seperti biasa’.

Di bawah kepimpinannya, beliau melaksanakan pelbagai inisiatif strategi yang berjaya mengubah bursa saham itu kepada institusi nasional yang berjaya mewujudkan pasaran modal yang mantap, dinamik dan cekap.

Sebagai syarikat, Bursa Malaysia terus mempamerkan prestasi perniagaan yang kukuh dan mampan yang mana ia disokong oleh pencapaian kewangan yang positif.

Di sebalik persekitaran global yang mencabar pada 2018, Bursa Malaysia mengumumkan perolehan operasi yang tertinggi untuk tempoh sembilan bulan sejak penyenaraiannya pada tahun 2005.

Sementara itu, Umar mempunyai pengalaman lebih 22 tahun dalam sektor perkhidmatan kewangan dan perbankan.

Beliau ketika ini adalah CEO Kumpulan dan Pengarah Urusan Kumpulan MAA Group Bhd.

Malah, Umar juga adalah ahli bersekutu di Institut Akauntan Bertauliah Australian serta akaun bertauliah di Institut Akauntan Malaysia dan ahli bagi CPA Australia.

Selain itu, beliau adalah felo bagi Institut Percukaian Australia dan pada masa sama, felo bagi Institut Perkhidmatan Kewangan Australasia di Australia.

“Lembaga pengarah, pengurusan dan kakitangan Bursa Malaysia berharap untuk bekerja rapat dengan Umar dalam peranan barunya sebagai CEO.

“Pengalaman beliau akan membawa prespektif baru kepada syarikat dan yakin akan meneruskan kecemerlangan bursa saham ini dalam memacu pertumbuhan dan menjadi peneraju serta keterhubungan di ASEAN,” kata Pengerusi Bursa Malaysia, Tan Sri Amirsham A Aziz.

Sumber: BH Online

Bursa Malaysia pun telah mengeluarkan Kenyataan Akhbar bertarikh 19 Disember 2018 seperti berikut:

Sumber: Bursa Malaysia

Jom Berkenalan Dengan Datuk Muhamad Umar Swift

Sumber: MAA Group Berhad

Memang bukan calang-calang orangnya Datuk Muhamad Umar Swift, yang merupakan anak kelahiran Australia ini. Dengan MAA, beliau telah berkhidmat selama 12 tahun sebagai seorang CEO dan Pengarah Urusan Kumpulan.

Beliau memulakan kerjaya sebagai seorang Chartered Accountant pada tahun 1986, dan mula memasuki industri perbankan pada tahun 1992.

Di antara syarikat yang pernah beliau berkhidmat:

  • CEO Gas Malaysia tahun 1997
  • Deloitte tahun 2002
  • Naib Presiden Eksekutif Maybank tahun 2004

Sudah pastinya Bursa Malaysia akan lebih mantap selepas ini.

Selamat Tinggal Datuk Seri Tajuddin Atan

Selamat tinggal diucapkan kepada Datuk Seri Tajuddin Atan yang bakal menamatkan kontrak beliau pada 11 Februari 2019. Beliau merupakan Pengarah Urusan RHB Bank Berhad dan Pengarah Urusan Kumpulan RHB Capital Berhad sebelum menyertai Bursa Malaysia pada 1 April 2011.

Sebelum menjadi CEO Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan mempunyai pengalaman sebagai Pengarah Bursa Malaysia selama dua tahun. Memang cukup berpengalaman dari industri perbankan komersial dan juga pihak berkuasa.

Beliau pernah kongsikan 4 Prinsip Untuk Melabur Dalam Saham, jemput baca lebih lanjut mengenainya di 8 Benda Yang Saya Belajar Daripada Simposium Saham Syariah 2018.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: