Genecare Bekerjasama Dengan Jupiter Chain Lancar Platform Pemprofilan Genetik Selamat Dalam Talian

SINGAPURA, 7 Jun 2019 /PRNewswire/ — Ujian genetik ialah teras penjagaan kesihatan pencegahan. Pelanggan mesti terlebih dahulu memahami susun atur genetik mereka untuk mengurangkan risiko mendapat sakit atau penyakit. Syarikat utama ASEAN, Genecare, ialah satu syarikat pengujian genetik yang membolehkan pelanggan memahami risiko mereka dengan lebih baik. Syarikat menggunakan jujukan genom keseluruhan untuk mengesan varians genetik pelanggan dan kerentanan terhadap penyakit atau keabnormalan.

Genecare bekerjasama dengan Jupiter Chain lancar platform pemprofilan genetik selamat dalam talianSetelah siap, hasilnya akan dimuat naik ke aplikasi Genecare yang dipanggil NexTx. Ia mengandungi profesional perubatan dan penyedia perkhidmatan gaya hidup yang menawarkan nasihat yang tepat dan disasarkan berdasarkan profil genetik klien untuk konsultasi penjagaan kesihatan pencegahan.

Sebagai contoh, pakar perubatan akan menawarkan cadangan perubatan yang disesuaikan, sementara pembekal perkhidmatan gaya hidup, seperti kelab kecergasan, boleh membuat pelan senaman yang dibuat khusus berdasarkan susun atur genetik pelanggan. Penyedia kemudiannya akan dapat memasukkan pemerhatian dan cadangan mereka ke dalam profil klien.

Teknologi NexTx mengurangkan masa untuk mengesan maklumat di seluruh sistem yang berbeza. Namun begitu, walaupun ia kelihatan mudah, terdapat kebimbangan yang meluas mengenai privasi kerana sebarang bentuk data perubatan adalah sangat sensitif. Untuk menangani kebimbangan ini, Genecare sedang bekerjasama dengan Jupiter Chain untuk mendayakan teknologi rantaian blok untuk ekosistem NexTx.

“Tanpa teknologi rantaian blok, sentiasa wujud risiko pelanggaran data. Data peribadi yang terbocor, boleh menyebabkan hasil yang memudaratkan, seperti rekod perubatan yang dimanipulasi atau rawatan diskriminasi daripada yang lain kerana sejarah perubatan yang terdedah. Dengan Jupiter Chain, pengguna akan mempunyai satu lapisan keselamatan yang melindungi data mereka,” kata Encik Lew Hon Kean, Ketua Pegawai Eksekutif Genecare.

Jupiter Chain ialah platform data yang pintar dan boleh dipersetujui yang membolehkan pengguna mengekalkan privasi data dengan menyulitkan data mereka dan memerlukan persetujuan sebelum pihak lain dapat mengakses maklumat yang diperlukan untuk melaksanakan analitik data besar.

“Dengan Jupiter Chain, pembekal perkhidmatan hanya memperoleh hasil penilaian dan tidak akan melihat data genetik. Ini memastikan privasi pengguna dan pada masa yang sama membolehkan mereka mendapat akses kepada produk dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang disesuaikan,” kata Dr Ernie Teo, Ketua Pegawai Teknologi Jupiter Chain.

Latar Belakang Genecare

Genecare ialah syarikat penjagaan kesihatan pencegahan persis yang diasaskan pada tahun 2017 untuk mereka bentuk penyelesaian penjagaan kesihatan yang menyeluruh untuk pelanggan melalui ujian genetik (Maklumat), IOT (Pemantauan) dan dispenser pintar (Penyelesaian). Misi syarikat adalah untuk membantu orang ramai memperbaiki kehidupan mereka berdasarkan konsep 3P (Precision, Predictive and Preventive) (Persis, Ramal dan Cegah). Genecare dianugerahkan Anugerah Jenama Kesihatan & Kesejahteraan Malaysia pada tahun 2018.

Latar Belakang Jupiter Chain

Dihasilkan oleh JEDTrade, projek Jupiter Chain ialah platform Pertukaran Data Boleh Dipersetujui Pintar yang bertujuan untuk mewujudkan privasi yang mengekalkan rantaian blok gabungan yang membolehkan penggunaan analitik. Pemilik data boleh mengawal data mereka dan memberikan akses kepada pihak lain untuk menerima perkhidmatan yang disesuaikan. Untuk maklumat lanjut mengenai projek ini, sila lawati jupiterchain.tech.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!