Genecare Bekerjasama Dengan Jupiter Chain Lancar Platform Pemprofilan Genetik Selamat Dalam Talian

SINGAPURA, 7 Jun 2019 /PRNewswire/ — Ujian genetik ialah teras penjagaan kesihatan pencegahan. Pelanggan mesti terlebih dahulu memahami susun atur genetik mereka untuk mengurangkan risiko mendapat sakit atau penyakit. Syarikat utama ASEAN, Genecare, ialah satu syarikat pengujian genetik yang membolehkan pelanggan memahami risiko mereka dengan lebih baik. Syarikat menggunakan jujukan genom keseluruhan untuk mengesan varians genetik pelanggan dan kerentanan terhadap penyakit atau keabnormalan.

Genecare bekerjasama dengan Jupiter Chain lancar platform pemprofilan genetik selamat dalam talianSetelah siap, hasilnya akan dimuat naik ke aplikasi Genecare yang dipanggil NexTx. Ia mengandungi profesional perubatan dan penyedia perkhidmatan gaya hidup yang menawarkan nasihat yang tepat dan disasarkan berdasarkan profil genetik klien untuk konsultasi penjagaan kesihatan pencegahan.

Sebagai contoh, pakar perubatan akan menawarkan cadangan perubatan yang disesuaikan, sementara pembekal perkhidmatan gaya hidup, seperti kelab kecergasan, boleh membuat pelan senaman yang dibuat khusus berdasarkan susun atur genetik pelanggan. Penyedia kemudiannya akan dapat memasukkan pemerhatian dan cadangan mereka ke dalam profil klien.

Teknologi NexTx mengurangkan masa untuk mengesan maklumat di seluruh sistem yang berbeza. Namun begitu, walaupun ia kelihatan mudah, terdapat kebimbangan yang meluas mengenai privasi kerana sebarang bentuk data perubatan adalah sangat sensitif. Untuk menangani kebimbangan ini, Genecare sedang bekerjasama dengan Jupiter Chain untuk mendayakan teknologi rantaian blok untuk ekosistem NexTx.

“Tanpa teknologi rantaian blok, sentiasa wujud risiko pelanggaran data. Data peribadi yang terbocor, boleh menyebabkan hasil yang memudaratkan, seperti rekod perubatan yang dimanipulasi atau rawatan diskriminasi daripada yang lain kerana sejarah perubatan yang terdedah. Dengan Jupiter Chain, pengguna akan mempunyai satu lapisan keselamatan yang melindungi data mereka,” kata Encik Lew Hon Kean, Ketua Pegawai Eksekutif Genecare.

Jupiter Chain ialah platform data yang pintar dan boleh dipersetujui yang membolehkan pengguna mengekalkan privasi data dengan menyulitkan data mereka dan memerlukan persetujuan sebelum pihak lain dapat mengakses maklumat yang diperlukan untuk melaksanakan analitik data besar.

“Dengan Jupiter Chain, pembekal perkhidmatan hanya memperoleh hasil penilaian dan tidak akan melihat data genetik. Ini memastikan privasi pengguna dan pada masa yang sama membolehkan mereka mendapat akses kepada produk dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang disesuaikan,” kata Dr Ernie Teo, Ketua Pegawai Teknologi Jupiter Chain.

Latar Belakang Genecare

Genecare ialah syarikat penjagaan kesihatan pencegahan persis yang diasaskan pada tahun 2017 untuk mereka bentuk penyelesaian penjagaan kesihatan yang menyeluruh untuk pelanggan melalui ujian genetik (Maklumat), IOT (Pemantauan) dan dispenser pintar (Penyelesaian). Misi syarikat adalah untuk membantu orang ramai memperbaiki kehidupan mereka berdasarkan konsep 3P (Precision, Predictive and Preventive) (Persis, Ramal dan Cegah). Genecare dianugerahkan Anugerah Jenama Kesihatan & Kesejahteraan Malaysia pada tahun 2018.

Latar Belakang Jupiter Chain

Dihasilkan oleh JEDTrade, projek Jupiter Chain ialah platform Pertukaran Data Boleh Dipersetujui Pintar yang bertujuan untuk mewujudkan privasi yang mengekalkan rantaian blok gabungan yang membolehkan penggunaan analitik. Pemilik data boleh mengawal data mereka dan memberikan akses kepada pihak lain untuk menerima perkhidmatan yang disesuaikan. Untuk maklumat lanjut mengenai projek ini, sila lawati jupiterchain.tech.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.