Haier Home Appliances Perkenal COSMOPlat Dinaik Taraf Dikuasakan dengan Teknologi 5G

HANNOVER, Jerman, 1 April 2019 /PRNewswire/ — Haier, pengeluar penyelesaian hidup tersuai di dunia, akan menonjolkan edisi COSMOPlat dinaik taraf, platform penyelesaian penyesuaian besar-besaran terbesar dunia di Hannover Messe 2019 mulai 1 hingga 5 April di Hannover, Jerman.

Para pengunjung akan berpeluang mengalami produk dan teknologi terkini COSMOPlat Haier di Hannover Messe, termasuk yang pertama seumpamanya dibenamkan dengan demonstrasi pengujian maya penyesuaian besar-besaran teknologi 5G, rumah bermotor pintar yang dikeluarkan dalam ekosistem COSMO, mesin kopi disesuaikan, seramik anti-statik dan banyak lagi.

Haier mengalami transformasi daripada pengeluar perkakas tradisional kepada jenama gaya hidup yang dapat membantu pelanggan menakrifkan gaya hidup mereka dengan terlibat dalam seluruh reka bentuk dan perancangan produk. Sebagai anggota dalam jaringan “Lighthouse Pembuatan” Forum Ekonomi Dunia (WEF), Haier akan bersama-sama menganjurkan Forum Kilang Lighthouse dengan Bosch, Pheonix Contact serta pengeluar-pengeluar utama yang lain daripada senarai Kilang Lighthouse WEF pada hari perasmian Hannover Messe yang akan dihadiri oleh pakar-pakar utama dalam industri termasuk Francisco Betti, ketua bagi inisiatif Masa Depan Pengeluaran WEF.

Haier akan berkongsi pengalamannya dalam transformasi industri dan mencipta peluang dengan lebih banyak kilang Lighthouse bagi membantu menaik taraf industri pembuatan.

Program Lighthouse ialah satu komuniti melibatkan kemudahan-kemudahan pembuatan utama yang mengguna pakai dan menyepadukan teknologi canggih daripada Revolusi Industri Keempat.

Penyesuaian Besar-besaran dengan COSMOPlat

COSMOPlat ialah platform internet perindustrian utama China dengan hak-hak harta intelek. Ia merupakan yang pertama seumpamanya mengaplikasikan COSMOPlat kepada berbilang industri bagi menghubungkan pengguna dalam seluruh proses penyesuaian dan membangunkan 15 sub-platform seperti membina seramik dan rumah bermotor dalam ekosistem industri.

Teras utama COSMOPlat ialah model penyesuaian besar-besaran yang menumpu pada pengalaman pengguna. Dibandingkan dengan model pembuatan tradisional, COSMOPlat mengundang pelanggan untuk terlibat dalam setiap langkah bagi menghasilkan produk serta perkhidmatan yang memenuhi keperluan pelanggan dengan cara terbaik. Dalam masa yang sama, platform ini turut mencetuskan permintaan bagi memaksimumkan manfaat kepada setiap pihak bagi mencapai hasil yang saling menguntungkan.

COSMOPlat Haier kini meliputi 12 tapak demonstrasi di enam wilayah merentas timur dan utara China. Ia juga turut diperkenalkan di 20 negara seluruh dunia bagi memberikan pengalaman gaya hidup yang lebih baik untuk pelanggan global dalam industri makanan, pakaian, pengangkutan, kesihatan, pendidikan dan banyak lagi.

Haier berusaha untuk membangunkan ekosistem rentas industri dengan keupayaan produk penyesuaian besar-besaran dan khidmat sosial. Ia akan mendorong transformasi syarikat bermula dengan pembuatan besar-besaran kepada penyesuaian besar-besaran.

Haier akan berada di reruai E30 di Dewan 6 Tapak Pameran Hannover (Messegelande Hannover).

Latar Belakang Haier

Haier Home Appliance ialah jenama perkakas rumah No. 1 di dunia, dengan 10.5% bahagian pasaran global. Jenama-jenamanya termasuk Haier, Casarte dan Leader di China, GE Appliances di AS, Fisher & Paykel di New Zealand dan AQUA di Jepun. Bermatlamat untuk memberikan pengalaman kediaman pintar saling terhubung untuk pelanggan di serata tempat, Haier terus meningkatkan produk dan perkhidmatannya tatkala ia beralih kepada platform keusahawanan terbuka.

Untuk maklumat lanjut, layari: http://www.haier.net/en

Sumber: Haier Home Appliances

Pautan Berkaitan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edotco Malaysia Menawarkan Peluang Pekerjaan Melalui Inisiatif COVID Care

edotco Malaysia hari ini mengumumkan pelancaran inisiatif COVID Care, iaitu sebuah program sumber manusia yang unik khusus untuk memberi peluang pekerjaan kepada mereka yang telah kehilangan punca rezeki, dan untuk graduan baharu yang sukar mendapat pekerjaan akibat penularan COVID-19.

Program ini dilahirkan dari keprihatinan syarikat untuk membantu memulihkan sosio-ekonomi negara dengan menawarkan pekerjaan kontrak dengan jangka masa sehingga satu tahun. Calon-calon akan dipadankan dengan bidang pekerjaan, bersesuaian dengan kelayakan dan pengalaman mereka. Calon juga berpeluang untuk ditawarkan jawatan tetap di edotco Malaysia, bergantung kepada prestasi mereka dan juga ketersediaan jawatan yang sesuai. Maklumat lanjut mengenai program ini boleh didapati di: https://edotcogroup.com/jobs/covid-care-programme/.

Ketua Pegawai Serantau Kumpulan edotco dan Pengarah Urusan edotco Malaysia, Wan Zainal Adileen berkata, “Walaupun edotco adalah sebuah syarikat infrastruktur telekomunikasi serantau, kami berbangga kerana syarikat ini ditubuhkan di Malaysia. edotco Malaysia bertuah kerana dapat menjadi salah satu perkhidmatan penting yang memastikan ketersambungan telekomunikasi dalam keadaan baik dan dipercayai untuk membantu memudahkan tindak balas ketika krisis COVID-19. Kami bekerjasama dengan pengendali rangkaian mudah alih untuk membolehkan sebahagian besar rakyat Malaysia bekerja di rumah dan memudahkan mereka untuk berhubung dan mendapatkan maklumat terkini. Kami sangat berbesar hati dan bersyukur kepada petugas kesihatan yang menjalankan tugas tanpa henti untuk menangani COVID-19. Wabak ini telah menaikkan semangat komuniti untuk bersatu-padu menolong antara satu sama lain dan edotco Malaysia ingin memperluaskan semangat ini dengan membantu mereka yang kehilangan pekerjaan akibat COVID-19. Kami juga memahami graduan baharu mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan sekarang. Program COVID Care memberi peluang khusus kepada kedua-dua kumpulan ini, terutamanya kepada golongan B40.

Sebagai majikan yang prihatin, edotco Malaysia juga telah menyokong pekerja yang ahli keluarganya terjejas oleh COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Syarikat telah menyediakan barang-barang keperluan dan faedah elaun untuk meringankan beban pekerja yang menjadi pencari nafkah tunggal tanpa dijangka untuk keluarga mereka.

Bersama dengan COVID Care, program ini merupakan sebahagian daripada inisiatif besar edotco Malaysia yang memberi sokongan dan bantuan dalam pelbagai bentuk sejak permulaan PKP. Program-program ini diteruskan dari usaha yang sedia ada termasuklah pemasangan edotco Mobile Solution (eMOS) di sekitar pusat kuarantin Hospital Sungai Buloh yang telah dipilih sebagai pusat khusus untuk merawat pesakit COVID-19. Penyelesaian ini membolehkan pengendali rangkaian mudah alih meningkatkan liputan dan kapasiti untuk merapatkan jurang hubungan telekomunikasi yang wujud di sekitar hospital.

Sepanjang PKP, pejabat-pejabat serantau edotco Malaysia juga telah membantu komuniti tempatan mereka untuk membekalkan keperluan asas seperti makanan kepada golongan yang kurang bernasib baik serta peralatan perubatan dan perlindungan diri yang disumbangkan untuk membantu menambah ketersediaannya di beberapa hospital dan barisan hadapan lain.

Mengenai Kumpulan edotco

Ditubuhkan pada tahun 2012, edotco adalah syarikat perkhidmatan infrastruktur menara telekomunikasi serantau dan bersepadu yang pertama di Asia. Ia menyediakan penyelesaian menyeluruh dalam sektor perkhidmatan struktur menara telekomunikasi dari pajakan menara, perkongsian menara, pembinaan selaras “build-to-suit”, tenaga, dan operasi dan penyelenggaraan (O&M).

Dengan portfolio serantau yang merangkumi lebih dari 31,500 menara diÊ seluruh pasaran utama di Malaysia, Myanmar, Bangladesh, Kemboja, Sri Lanka, Pakistan, Laos dan Filipina di mana lebih 19,991 menara dikendalikan terus oleh edotco dan 11,521 menara yang diuruskan melalui pelbagai perkhidmatan yang disediakan. edotco berusaha untuk memberikan prestasi cemerlang dalam perkhidmatan dan penyelesaian infrastruktur telekomunikasi. Perkhidmatan pengawasan masa nyata yang terkini dari edotco, Echo, telah menampakkan peningkatan dalam operasi lapangan di samping memaksimumkan kecekapan operasi dari segi penggunaan bateri, tenaga dan penggunaan bahan api untuk infrastruktur telekomunikasi.

Kumpulan edotco telah dimartabatkan dengan Anugerah Syarikat Menara Telekomunikasi Asia Pasifik 2018 oleh Frost & Sullivan untuk kepimpinannya dalam pertumbuhan dan prestasi perniagaan yang cemerlang di Asia Pasifik.

Untuk maklumat lanjut mengenai edotco, sila layari www.edotcogroup.com

Iklan

Memacu Pendigitan, Menggalakkan SRI dan Menangani Skim Penipuan dan Aktiviti Tidak Berlesen, Isu-Isu Utama Perbincangan Dialog Industri SC

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengakhiri Dialog Industri 2020 tahunannya, yang melibatkan 60 pemimpin dari pelbagai segmen industri dalam pasaran modal dan membincangkan cabaran dan risiko utama dalam persekitaran semasa serta peluang bagi masa depan pasaran modal Malaysia.

Peserta dialog tersebut termasuk para penasihat, broker, agensi penarafan kredit, pengurus dana, perancang kewangan, pengendali pasaran, pedagang dan syarikat pengurusan unit amanah, dan ini meliputi bidang kewangan Islam, konvensional dan digital.

Pengerusi SC, Datuk Syed Zaid Albar berkata dialog ini memudahcarakan perkongsian pandangan dan idea secara langsung dalam industri mengenai beberapa perkara utama yang akan membantu SC untuk menyediakan dasar untuk memacu pertumbuhan pasaran modal.

“Pandemik Covid-19 telah memberi kesan signifikan kepada seluruh rakyat Malaysia dan ini turut mempengaruhi pelbagai segmen pasaran modal. Memandangkan persekitaran kita beroperasi dalam pasaran sudah banyak berubah, penting bagi SC untuk mengadakan pembabitan kukuh dan berterusan bersama peserta pasaran bagi memastikan keberkesanan dan kecekapan ekosistem pasaran modal diteruskan,” menurut Datuk Syed Zaid Albar.

Dialog industri selama enam hari membincangkan isu-isu yang meluas termasuk memacu pemakaian pendigitan, menggalakkan Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI), spektrum masalah yang luas dibincangkan dengan tiga bidang utama yang dikenal pasti, iaitu mempercepat pendigitalan, mempromosikan Pelaburan Lestari dan Bertanggungjawab (SRI) dan menangani skim penipuan dan aktiviti tidak berlesen.

Berhubung peningkatan kejadian skim penipuan firma klon dan aktiviti tidak berlesen, SC telah mengukuhkan tindakan pemantauan dan pengawasannya serta inisiatif pendidikan dan kesedaran pelabur. Sehubungan ini, satu pasukan petugas khas SC telah diwujudkan untuk memacu aktiviti pengesanan, penyiasatan dan tindakan penguatkuasaan permulaan terhadap pesalah.

SC menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai skim pelaburan tidak sah agar menghubungi Pejabat Pengguna dan Pelabur SC di talian 03-6204 8999 atau e-mel: [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

SCxSC Fintech Conference kembali tahun ini sebagai acara online yang diadakan secara percuma. Jangan lepaskan peluang untuk hadir selama 3 hari bagi mendapatkan peluang untuk belajar benda baru, sesi Q&A dan networking, dari mana saja anda berada.

Daftar sekarang di -> https://www.scxsc.my/order-ticket

Iklan

Zakat & Mentaliti ‘Acah-Acah’ Prihatin Masyarakat Kita

Allah SWT telah berfirman di dalam al-Quran, surah at-Taubah ayat 60 yang maksudnya:

“Sesungguhnya zakat-zakat itu, hanyalah untuk orang-orang fakir, orang-orang miskin, pengurus-pengurus (amil) zakat, para mu’allaf yang dipujuk hatinya, untuk hamba-hamba sahaya yang hendak memerdekakan dirinya, orang yang berhutang untuk jalan Allah dan orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai suatu ketetapan yang diwajibkan Allah. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

Kesilapan besar yang perlu diperbetulkan oleh rakyat Malaysia adalah persepsi orang miskin yang terima zakat akan terus hidup senang. Institusi zakat ni bertujuan meringankan kemiskinan hidup bukan untuk membasmi kemiskinan sepenuhnya. Institusi zakat ada peranannya, masyarakat pun ada peranan juga. Sama-sama berganding bahu atasi kemiskinan.

Bila nampak saja orang miskin duduk bawah jambatan, terus dituduhnya pusat zakat tak buat kerja, makan gaji buta, tangkap gambar kasi viral dalam Facebook tetapi akhirnya bila diperiksa, rupanya si polan tu dah bertahun dapat bantuan!

Kalau bijak dan betul-betul prihatin, telefon Pusat Zakat, beri maklumat orang miskin tu untuk mereka bertindak. Mereka bukannya ada mata macam Superman.

1. Ambil nama & no kad pengenalan
2. Ambil alamat
3. Ambil phone no
4. Ambil gambar mereka

Confirmkan cerita mereka dengan pusat zakat negeri atau Jabatan Kebajikan Masyarakat samada mereka sudah menerima bantuan atau belum. Ambil kira juga ada asnaf yang berpindah rumah dan tidak mengemaskini alamat terbaru mereka. Nombor telefon pun bertukar.

Bila nampak orang susah berniaga, juga nak salahkan pusat zakat. Seolah-olah mereka perlu dibantu sehingga tidak perlu bekerja dan berniaga lagi. Bila dapat bantuan zakat, dia masih lagi perlu bekerja. Bukan kena goyang kaki dan bergantung sepenuhnya hidup dengan duit zakat. Jadi misalnya kita tahu dia berniaga, kita bantu dengan cara membeli dan bersedekah.

 

Kenapa Agihan Bantuan Zakat Tak Tular?

Kami biasa nampak di Facebook page pusat-pusat zakat dalam masa sehari kadang-kadang lebih 10 entri tentang bantuan yang diberikan kepada yang memerlukan dan kadar LIKE tak sampai 100. SHARE? Kosong pun ada.

Tiada ‘sensational value’ untuk group WhatsApp dan sewaktu dengannya kan?
Cuba kalau status pasal kutuk institusi zakat, sampai beribu like, beribu share.

Yang ini jumlah share agak tinggi

“Benda-benda macam ni tak perlu nak sebarkan katanya… dah memang tugas.”

Pulak dah.

Banyak posting yang dikongsikan page seperti Kisah Zakat Malaysia yang patut disebarkan. Sepatutnya kita sebagai netizen yang beragama Islam tolong war-warkan demi imej baik Islam itu sendiri.

Pusat Zakat Ada Pelbagai Skim Bantuan Zakat

Jom kita ambil contoh jenis bantuan Pusat Zakat / Baitulmal MAIWP:

Pembangunan Asnaf
• Bantuan Kewangan Bulanan
• Bantuan Aidilfitri
• Bantuan Takaful Asnaf
• Bantuan Perubatan
• Bantuan Menyelesaikan Hutang (Al-Gharimin)
• Bantuan Perkahwinan
• Bantuan Ibnu Sabil
• Bantuan Kecemasan
• Bantuan Guaman Syarie
• Bantuan Musibah

Tempat Tinggal
• Bantuan Deposit Sewa Rumah dan Sewa Rumah Bulanan
• Bantuan Membina / Membaiki Rumah
• Bantuan Deposit Beli Rumah Kos Rendah

Pembangunan Ummah
• Bantuan Kepada Agensi-Agensi Kebajikan (NGO) & Institusi Pendidikan
• Bantuan Ar-Riqab

Pendidikan
• Bantuan Am Persekolahan
• Bantuan Am Pelajaran IPT
• Bantuan Peralatan dan Kecemasan Persekolahan
• Bantuan Biasiswa / Insentif Khas Pelajar Cemerlang Dalam dan Luar Negara
• Bantuan Persediaan IPT
• Bantuan Tuisyen
• Bantuan Pelajar Kolej Antarabangsa Sains Perubatan PUSRAWI (PICOMS)
• Bantuan Pelajar Institut Profesional Baitulmal
• Bantuan Galakan Hafaz Al-Quran

Berdikari
• Bantuan Perniagaan
• Bantuan Deposit Sewa Beli Teksi
• Bantuan Deposit Van/ Bas Sekolah
• Bantuan Pertanian
• Bantuan Membeli Motorsikal Orang Kurang Upaya (OKU)

Sumber : Pusat Zakat, MAIWP

Mesti ramai tak pernah dengar pun jenis-jenis bantuan dekat atas tu kan?

Kita suka kritik pusat zakat bila tular kisah asnaf tak terbela, tapi kita tak pernah ambil tahu berapa banyak bantuan dan berapa ramai asnaf yang telah dibantu pusat zakat hingga keluar dari kepompong kemiskinan tegar. Elok kita teliti laporan tahunan setiap pusat zakat ini agar tidak lagi berulang tohmahan terhadap institusi zakat yang kerap kali diulang tular (recycle isu viral) apabila menjelang Ramadan.

Mesti terkejut bila tahu betapa berjuta-juta RM telah diagihkan hanya bagi salah satu skim bantuan sahaja.

Skim Bantuan Kewangan Bulanan Bagi Tahun 2016

  1. RM106.7 JUTA kepada 24,658 asnaf – Pusat Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)
  2. RM68.3 JUTA – Pusat Zakat Selangor
  3. RM58.1 JUTA kepada 13,801 asnaf – Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAIJ)
  4. RM34.9 JUTA kepada 5,498 asnaf – Pusat Zakat Negeri Sembilan
  5. RM32.3 JUTA kepada 5,799 asnaf – Lembaga Zakat Negeri Kedah
  6. RM27.7 JUTA kepada 8,927 asnaf – Majlis Agama Islam & Adat Melayu Perak (MAIPk)
  7. RM23.9 JUTA kepada 8,353 asnaf – Pusat Zakat Sabah
  8. RM11 JUTA kepada 3,054 asnaf – Pusat Kutipan Zakat Pahang
  9. RM13 JUTA kepada 3,271 asnaf – Zakat Pulau Pinang

*Kami masih dalam proses mendapatkan maklumat dari pusat zakat negeri-negeri lain

Acah-Acah Nak Sampaikan Zakat Sendiri

Kepada yang tak tahu, Jadual 9 Senarai ke 2, Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa Zakat, Fitrah dan Baitulmal atau hasil agama Islam yang seumpamanya adalah terletak di bawah bidangkuasa NEGERI. Bermaksud, urusan kutipan dan agihan zakat terletak di bawah kuasa raja dan sultan setiap NEGERI. Itu sebabnya dasar kutipan dan agihan berbeza setiap negeri.

Kepada yang hebat berkempen untuk bayar zakat pada asnaf sendiri, teruskan jika anda yakin itu adalah langkah yang baik. Jangan sibuk melenting bila kutipan zakat semakin berkurang disebabkan ramai yang nak bayar kepada asnaf sendiri. Pastikan tahu kadar dan had kifayah yang diperlukan oleh asnaf tu. Pastikan yang benar-benar berhak dan berhajat dan bukan hanya yang layak saja. Ada 8 jenis asnaf, tahu ke tak tu? Boleh berlaku adil ke pada 8 asnaf tu tadi?

Tugas kita yang WAJIB sebagai umat Islam adalah membayar zakat. Jika zakat itu tak sampai, biarlah orang yang rembat duit tu jawab di akhirat nanti. Kita dah selesaikan tugas kita. Selebihnya barulah kita tambah dengan amalan sunat iaitu sedekah.

Dari Anas bin Malik r,a. katanya: Seorang daripada Bani Tamim datang mengadap Rasulullah SAW, lalu meminta penjelasan, Katanya: ”Ya! Rasulullah, cukupkah apabila saya membayar zakat kepada utusan tuan(Amil) maka dengan yang demikian terlepaslah tanggungan saya di sisi hukum Allah dan Rasul-Nya, mengenai zakat saya itu?”

Maka jawab Rasulullah SAW.: ”Ya(benar), apabila engkau membayar kepada utusanku(Amil) maka terlepaslah tanggunganmu mengenainya, selain itu engkau mendapat pahalanya, dan (kalau ada pemungut zakat) yang menyelewengkannya maka dialah yang menanggung dosanya” [Hadis Riwayat Muslim]

Sumber hadis : JAKIM

Harapan kami agar Institusi Zakat terus tabah menghadapi segala nista dan kecaman. Macam Goku dalam kartun Dragon Ball. Orang Saiyan ni setiap kali dia pulih dari kecederaan, dia akan jadi lebih kuat sampai jadi Super Saiyan!

Akhir kata, ingatlah bahawa zakat bukan sekadar zakat fitrah. Rujuk insititusi Zakat negeri masing-masing. Mana tahu dah sampai seru untuk berzakat.

Wallahualam

Iklan

SC Longgarkan Pengawalseliaan Skim Persaraan Swasta untuk Tingkatkan Daya Saing Industri

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan langkah-langkah liberalisasi Skim Persaraan Swasta (PRS) untuk memacu daya saing industri.

Untuk meningkatkan pertumbuhan jangka panjang untuk ahli-ahli PRS, langkah-langkah tersebut akan memberikan lebih kelonggaran dalam peruntukan aset untuk dana PRS, seperti membenarkan dana konservatif dilabur dalam pasaran asing dan dana PRS melabur dalam dana dagangan bursa berdasarkan emas fizikal untuk meningkatkan kepelbagaian aset dalam pelaburan alternatif.

“Industri PRS menawarkan saluran alternatif untuk menambah simpanan persaraan mereka. Langkah-langkah ini telah diguna pakai selepas proses semakan oleh SC, melalui perundingan bersama industri dan Pentadbir Pencen Swasta, untuk menggalakkan ahli-ahli PRS meningkatkan pelaburan mereka. Sementara itu, PRS juga membolehkan ahli-ahlinya mengakses dana untuk meringankan beban kewangan ketika mereka memerlukannya,” menurut Pengerusi SC Datuk Syed Zaid Albar.

Memandangkan jangka hayat rakyat Malaysia yang lebih panjang, penyedia PRS kini perlu secara beransur-ansur memindahkan pelaburan ahli-ahlinya kepada dana kurang berisiko mengikut umur mereka, bersesuaian dengan kadar toleransi risiko mereka. Ini akan membantu mengurangkan pendedahan risiko pasaran bagi ahli yang memilih dana tersedia atau ‘default fund’ (pertumbuhan, sederhana dan konservatif) yang sesuai dengan usia mereka.

Berikutan pengumuman Bajet 2020, ahli PRS kini boleh membuat pengeluaran pra-persaraan tanpa dikenakan penalti cukai untuk tujuan penjagaan kesihatan dan perumahan. Ahli-ahli dibenarkan membuat pengeluaran untuk diri sendiri atau ahli keluarga terdekat yang meliputi 91 jenis penyakit dan pembiayaian peralatan perubatan atau ubat-ubatan untuk penyakit-penyakit yang diluluskan. Pengeluaran untuk perumahan meliputi pembiayaan atau pembelian harta kediaman, atau pengurangan pinjaman perumahan. Butiran lanjut mengenai langkah-langkah penarikan boleh didapati di laman sesawang Pentadbir Pencen Swasta (Private Pension Administrator atau PPA).

PRS merupakan skim simpanan caruman jangka panjang dan pelaburan sukarela yang ditubuhkan oleh SC pada 2012 untuk membantu orang ramai menabung untuk persaraan mereka. Kini terdapat lapan penyedia PRS yang memberi perkhidmatan kepada lebih 455,000 ahli di seluruh negara. Setakat akhir 2019, jumlah keseluruhan industri ini adalah sebanyak RM3.5 bilion.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi
pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!