Hikvision anjur Sidang Kemuncak Awan AI kedua di Hangzhou

HANGZHOU, China, 10 April 2019 /PRNewswire/ — Hikvision, pembekal utama di dunia bagi produk dan penyelesaian keselamatan yang inovatif, berjaya menganjurkan Sidang Kemuncak Awan AI ‘Membentuk Kepintaran’ kali kedua di Pusat Pameran Antarabangsa Hangzhou Whitehorse Lake mulai 29-30 Mac.

Di bawah tema ‘Pengayaan Data dengan AI’, sidang kemuncak ini bertindak sebagai platform untuk rakan-rakan kongsi ekosistem Awan AI bertukar pengetahuan tentang teknologi serta aplikasi AI dan data raya terkini. Ia melibatkan forum utama dan empat sub-forum tentang topik Kewangan, Perdagangan, Khidmat Awam serta Tadbir Urus Pintar untuk Bandar. Lebih 3,000 peserta mengambil bahagian termasuk pelanggan Hikvision, peneraju industri, pakar akademik dan rakan kongsi.

Visi masa depan: Gabungan antara IoT Pintar dan Rangkaian Maklumat

Salah satu topik paling penting yang dibincangkan di persidangan adalah bagaimana platform Awan AI Hikvision dapat menyokong penyepaduan IoT dan data rangkaian maklumat bagi memacu pembangunan masa depan untuk aplikasi pintar baharu. Idea-idea yang dibincangkan termasuk pembangunan seni bina pengkomputeran yang menyatukan awan dan pengkomputeran pinggir, berserta seni bina data yang dapat membolehkan penyepaduan IoT pintar dan data rangkaian maklumat.

“Kami percaya bahawa, sebagai platform gabungan, Awan AI akan berupaya menyokong pelanggan kami dalam usaha mereka untuk menyerlahkan potensi penuh AI dan IoT,” kata Yangzhong Hu, Ketua Pegawai Eksekutif Hikvision, semasa ucapan dasar beliau di forum utama. “Kepintaran merata akan menjadi suatu kebiasaan baharu dalam era AI; aplikasi pintar dan penjanaan data mereka akan menjadi enjinnya.”

Menyediakan platform terbuka sepenuhnya untuk pembangunan bersama

Awan AI Hikvision dibangunkan untuk menyelesaikan cabaran dalam dunia sebenar merentas pasaran vertikal yang berbeza dan untuk mencipta nilai berterusan kepada pengguna akhir. Seni bina terkini direka untuk mendayakan kolaborasi antara rakan-rakan kongsi merentas pengkomputeran pinggir, aplikasi industri, platform perkhidmatan serta sistem standard dan banyak lagi. Sebagai salah satu contoh hal ini, Hikvision menunjukkan bagaimana pelancaran sistem latihan algoritma AInya membolehkan rakan-rakan kongsi melatih algoritma dengan mudah untuk keperluan dan penggunaan aplikasi pelanggan tertentu.

Menggunakan kawasan pameran acara didigitalkan seluas 6,000 meter persegi, Hikvision dan rakan-rakan kongsi ekosistemnya turut menunjukkan penyelesaian AI yang serba guna, termasuk Peruncitan Pintar, Kampus Pintar, Perkhidmatan Kewangan Pintar, Pembinaan Pintar, Pertanian Pintar dan banyak lagi. Di samping itu, Sistem Pengangkutan Pintar (ITS) turut dipamerkan termasuk Bas Pintar, Jaringan Jalan Raya Pintar, Lapangan Terbang Pintar dan Sistem Kereta Api Pintar, kesemuanya direka untuk meningkatkan keselamatan penumpang serta mempertingkat pengalaman perjalanan.

Aplikasi AI untuk perkasa pengguna perindustrian

Di empat sub-forum yang diadakan pada hari kedua, pengguna akhir dari pasaran berbeza bertukar pandangan dan berkongsi senarai tindakan untuk berkolaborasi dengan Hikvision dan penggunaan AI. Di forum Komersial, rakan-rakan kongsi peruncitan, tenaga, pengurusan hartanah dan logistik meneroka bagaimana AI dapat meningkatkan wawasan perniagaan dan mengubah bagaimana perniagaan beroperasi.

Iklan

Di forum Tadbir Urus Pintar untuk Bandar, pihak berkuasa lalu lintas dari pelosok China yang berbeza berkongsi aplikasi AI yang berjaya, termasuk bagaimana penyelesaian E-Polis dapat membantu mengenal pasti kesalahan lalu lintas dan mengurangkan bilangan kemalangan dan maut. Dengan menggabungkan maklumat video dengan sistem serta algoritma yang lain, data raya lalu lintas boleh dilihat pada peta bandar untuk terus membimbing lalu lintas dan meningkatkan kemudahan berulang alik bandar.

Di Forum Kewangan, bank-bank termasuk China Construction Bank dan Industrial and Commercial Bank of China meninjau transformasi digitalmereka dengan AI dalam aspek keselamatan dan pengurusan perbankan, lalu menunjukkan bagaimana data raya dikuasakan AI merupakan penggerak utama dalam proses ini.

Forum Khidmat Awan menumpu pada bagaimana teknologi AI dapat menyokong penambahbaik pengurusan khidmat awam. Antara sesi-sesi lain, rakan kongsi Hikvision memperkenalkan aplikasi AI untuk pembelajaran jarak jauh, bilik darjah pintar, keselamatan kampus dan persekitaran pembelajaran yang dipertingkat.

Untuk maklumat lanjut tentang Sidang Kemuncak Awan AI 2019 Hikvision, sila kunjungi https://aicloudsummit.hikvision.com/hikvision/index.html.

Untuk menonton video tentang Sidang Kemuncak Awan AI 2019 Hikvision, sila kunjungi https://www.youtube.com/watch?v=Ln67i2YqEMQ.

Latar Belakang Hikvision

Hikvision ialah penyedia terkemuka dunia bagi produk dan penyelesaian keselamatan. Mempunyai tenaga kerja penyelidikan & pembangunan (R&D) yang ekstensif dan sangat mahir, Hikvision mengeluarkan suit penuh produk dan penyelesaian komprehensif untuk pelbagai pasaran vertikal. Selain industri keselamatan, Hikvision melanjutkan capaiannya kepada industri teknologi kediaman pintar, pengautomatan perindustrian dan elektronik automotif bagi mencapai visi jangka panjangnya. Produk-produk Hikvision turut menyediakan kecerdasan perniagaan yang berkuasa untuk pengguna akhir, yang membolehkan operasi yang lebih cekap dan kejayaan komersial yang lebih hebat. Komited terhadap kualiti dan keselamatan tertinggi produk-produknya, Hikvision menggalakkan rakan-rakan kongsi untuk memanfaatkan banyak sumber keselamatan siber yang ditawarkan oleh Hikvision, termasuk Pusat Keselamatan Siber Hikvision. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi kami di www.hikvision.com.

Sumber: Hikvision Digital Technology

Pautan Berkaitan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AXA Memperkasakan 6,500 Pelari Untuk Menyumbang RM100,000 Kepada 5 Badan Amal

Dengan sokongan yang memberangsangkan dan penyertaan seramai 6,500 pelari tahun ini, Larian AXA Hearts in Action 2019 (untuk 5 tahun berturut-turut) berjaya menyumbang sebanyak RM 100,000 kepada 5 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu WWF-Malaysia, World Vision Malaysia, Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia, Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia dan Yayasan Jantung Malaysia.

Tema tahun ini “Anda Boleh Membuat Perubahan” menyokong objektif AXA untuk menjadi rakan kongsi yang sentiasa menyokong rakyat Malaysia untuk berlari demi kesihatan yang lebih baik, dan pada masa yang sama memperjuangkan tujuan amal yang penting bagi mereka.

Larian AXA Hearts in Action 2019 (untuk 5 tahun berturut-turut) yang dianjurkan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur telah memperkasakan 6,500 pelari agar mengamalkan gaya hidup aktif serta berlari untuk tujuan amal.

Dalam usaha untuk memberikan pengalaman larian yang terbaik kepada semua pelari, AXA buat pertama kalinya memperkenalkan kategori separuh marathon (21km), di samping kategori 12km, 6km dan larian maya.

Menurut Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA, “Selain menyediakan kategori yang lebih mencabar kepada pelari, apa yang kekal teguh adalah komitmen kami untuk membantu membina masyarakat yang lebih mampan.”

Pelari yang mengambil bahagian diperkasakan untuk menyokong tujuan amal dan NGO pilihan mereka dengan memilih daripada 5 warna kemeja-T:

Iklan
  • Hijau (WWF-Malaysia): Anda Boleh Melindungi Alam Sekitar
  • Biru (World Vision Malaysia): Anda Boleh Memperkasa Pemimpin Masa Hadapan
  • Oren (Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia): Anda Boleh Menjaga Buah Pinggang Anda
  • Ungu (Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia): Anda Boleh Menghalang Kanser Sebelum Berlaku
  • Merah Jambu (Yayasan Jantung Malaysia): Anda Boleh Kekal Aktif, Kekal Berdegup

“Dengan kerjasama 5 rakan NGO untuk Larian AXA Hearts in Action 2019, kami berusaha untuk memupuk penyertaan sosial, melindungi alam sekitar dan kanak-kanak, serta menggalakkan pencegahan risiko kesihatan untuk membina komuniti yang mampan. Kami amat berbesar hati kerana menerima sokongan padu daripada pelari baru dan juga pelari yang kembali untuk memberi kami peluang bagi melakukan perubahan positif terhadap masyarakat. Tanpa mereka, Larian AXA Hearts in Action tidak akan sampai ke tahap kini,” kata Emmanuel.

Sepanjang 5 tahun ini, Larian AXA Hearts in Action telah menarik penglibatan kira-kira 20,000 pelari dan menyumbang lebih daripada setengah juta ringgit kepada WWF-Malaysia, World Vision Malaysia, Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia, Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia dan Yayasan Jantung Malaysia. Sumbangan ini telah membantu menyokong inisiatif-inisiatif berikut:

  • Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia: memberi bantuan untuk 500 sesi dialisis kepada pesakit di 28 pusat dialisis seluruh negara
  • World Vision Malaysia: menyumbang kepada Program Pembangunan Masyarakat di Mukim Tulid dan Mukim Tatalaan dan membantu lebih 2,500 orang di 10 buah kampung
  • Yayasan Jantung Negara: menyokong program pemeriksaan kesihatan dan ceramah kesihatan untuk mendidik rakyat Malaysia di kawasan luar bandar seperti Tumpat dan Labis.

Maklumat lanjut tentang AXA Hearts in Action:

Larian AXA Hearts in Action dianjurkan setiap tahun sempena Program Tanggungjawab Korporat AXA Hearts in Action – sebuah program global yang diperkenalkan pada tahun 1991 untuk para pekerja menjalankan aktiviti sukarela dengan menyumbang masa, berkongsi kemahiran dan mengumpul dana.

AXA komited untuk melaksanakan Tanggungjawab Korporat sebagai agenda yang berterusan sepanjang tahun. Awal bulan ini, AXA telah menganjurkan Minggu Tanggungjawab Korporat dengan pelbagai aktiviti seperti derma darah, pemeriksaan kesihatan, kutipan derma untuk barangan runcit dan tuala wanita guna semula bagi meningkatkan kesedaran dan memperjuangkan kepentingan kesihatan, kesejahteraan, pendidikan dan kesejahteraan sosial di kalangan pekerja dan masyarakat. Barangan runcit dan tuala wanita guna semula bernilai hampir RM 10,000 telah disumbangkan kepada 4 rumah amal dan masyarakat orang asli di Banting. Pada bulan Ogos, AXA akan melawat komuniti Orang Asli di SK (Asli) Bukit Kemandol K9, Banting untuk menjalankan Program Pengurusan Kebersihan Menstruasi dengan kerjasama Athena Empowers, sebuah syarikat yang mengeluarkan produk sanitari yang boleh digunakan semula dan mesra alam.

Iklan

Persidangan Kepimpinan Restoran Global 2019 Bakal Berlangsung di Singapura

CHICAGO, 8 Mei 2019 /PRNewswire/ — Persidangan Kepimpinan Restoran Global (GRLC) tahunan kali keempat, disampaikan oleh Winsight, LLC, akan berlangsung pada 3-6 November 2019 di hotel mewah Marina Bay Sands, Singapura.

GRLC ialah persidangan ulung industri restoran, menjadi tuan rumah kepada lebih 1,200 eksekutif tertinggi daripada syarikat-syarikat perkhidmatan makanan yang terkemuka di dunia. Persidangan ini membawakan agenda yang disokong oleh penceramah-penceramah ternama, peluang-peluang perangkaian yang unik dan GRLC Marketplace—komponen acara perdagangan dalam persidangan ini.

“Winsight berbangga dan berasa sukacita untuk menganjurkan acara luar biasa ini di tempat dan destinasi baharu pada tahun 2019: Marina Bay Sandsyang ikonik di Singapura yang meriah,” kata Chris Keating, Presiden Kumpulan, Media & Acara Restoran, Winsight, LLC. “Semangat daripada rakan-rakan global dan rakan-rakan sejawatan kami telah meyakinkan kami bahawa ini merupakan langkah yang tepat bagi memastikan pertumbuhan acara kepimpinan yang hebat ini. Ini benar-benar akan menjadi lokasi bagi menerokai masa depan perkhidmatan makanan.”

Di pentas GRLC, penceramah-penceramah ternama akan berkongsi kisah kepimpinan, strategi yang berjaya, ramalan industri dan dapatan kajian. Senarai penceramah melibatkan eksekutif-eksekutif tertinggi restoran daripada Yum! Brands, Jollibee Foods, Hungry Jack’s dan banyak lagi rangkaian global terkemuka dan restoran terkenal serantau yang lain, selain atlet Sukan Paralimpik yang memegang rekod dunia dan juga penulis. Satu pembentangan yang menonjol ialah Keadaan Industri Perkhidmatan Makanan Global Technomic: Pemimpin, Tinjauan dan Harapan (Technomic’s State of the Global Foodservice Industry: Leaders, Outlook and Expectations), yang memberikan para hadirin dengan pandangan eksklusif terhadap data jualan industri dan trend menyeluruh yang meliputi dunia.

Para hadirin GRLC akan berpeluang meneroka Singapura, berangkaian, menjalin hubungan baharu dan terus memajukan kejayaan mereka dalam bidang restoran.

Untuk mengetahui lebih lanjut GRLC, kunjungi GlobalRLC.com.

Latar Belakang Winsight, LLC

Iklan

Winsight logo (PRNewsfoto/Winsight LLC)

Winsight, LLC ialah sebuah syarikat maklumat perniagaan-kepada-perniagaan, acara dan kecerdasan pasaran yang menawarkan perkhidmatan kepada industri restoran dan perkhidmatan makanan bukan komersial, kedai serbaneka dan penjualan petroleum serta barangan runcit. Winsight menyediakan penyelidikan dan analitik, penyelesaian penjenamaan, peluang secara berdepan, inisiatif penjanaan petunjuk dan perkhidmatan pemasaran kandungan melalui produk-produk termasuk produk data langganan, laporan, alatan penyelidikan, program penyelidikan, kajian tersuai sepenuhnya, persidangan, perkhidmatan pemasaran tersuai, mesyuarat, cetakan dan media dagangan digital.

Technomic Inc. ialah subsidiari milik penuh Winsight dan menyediakan produk data langganan, laporan industri, alatan penyelidikan dan juga program. Kajian sindikasi dan tersuainya terhasil melalui pengalaman dalam industri makanan dan runcit yang luas dan disokong oleh pelbagai data proprietari.

Winsight LLC ialah sebuah syarikat portfolio Pamlico Capital.

Untuk mengetahui lebih lanjut, www.winsightmedia.com.

Sumber: Winsight, LLC
Pautan Berkaitan:

Iklan

InvestSmart® Fest tahunan SC Kembali untuk Pertingkat Literasi Pelaburan Rakyat Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pesta pendidikan pelabur utamanya, InvestSmart® Fest 2019 bertemakan “Invest Smart” atau “Bijak Labur” pada 18-20 Oktober 2019 di Dewan 1 Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur.

Bertujuan untuk melengkapkan pelabur dengan asas-asas dalam membuat keputusan pelaburan yang kukuh, InvestSmart® Fest tahunan selama tiga hari tersebut akan memberi peluang orang ramai mempelajari tentang pelbagai peluang pelaburan dan memahami cara untuk melindungi diri daripada penipuan pelaburan atau skim pelaburan haram. Masuk adalah percuma.

Bursa Malaysia Berhad, Persekutuan Pengurus Pelaburan Malaysia (FIMM), Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM) dan Majlis Perancangan Kewangan Malaysia (MFPC) merupakan rakan kongsi acara bagi InvestSmart® Fest pada tahun ini.

InvestSmart® Fest 2019 mengetengahkan gerai pameran lebih 50 institusi pasaran modal, pengantara, agensi-agensi berkaitan, peserta industri dan persatuan di bawah satu bumbung serta ceramah dan seminar oleh para pakar industri. Pengunjung juga boleh memperoleh pendedahan kepada pembiayaan berasaskan pasaran alternatif seperti pendanaan ekuiti ramai, pembiayaan rakan setara, syarikat pengurusan pelaburan digital dan bursa aset digital di dalam “Digital Pavilion” yang khusus.

Seperti pada tahun-tahun sebelumnya, orang ramai boleh mendaftar untuk penilaian perancangan kewangan secara percuma oleh para perancang kewangan berlesen di gerai pameran “#FinPlan4u” ketika InvestSmart® Fest 2019. Tahun ini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga akan menyertai #FinPlan4U dan menyediakan kaunter khidmat nasihat persaraan. Memandangkan permintaan yang tinggi dan ruang yang terhad, orang ramai digalakkan untuk mendaftar minat mereka di www.investsmartsc.my.

Iklan

Bersempena dengan InvestSmart® Fest 2019 ini, SC akan menganjurkan ScamBuster Walk Hunt, pada 20 Oktober 2019, berikutan kejayaan ScamBuster Run yang diadakan dua tahun lalu. ScamBuster Walk Hunt bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai skim pelaburan haram melalui aktiviti pendidikan yang menyeronokkan. Semua kutipan daripada acara ini akan disalurkan kepada SC Heart, iaitu inisiatif tanggungjawab sosial korporat pengawal selia tersebut.

ScamBuster Walk Hunt, akan bermula di MaTiC Amphitheatre, Jalan Ampang, Kuala Lumpur dan tamat di Dewan 1 di Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur, menawarkan hadiah wang tunai yang menarik. Penyertaan terbuka kepada rakyat Malaysia berumur 12 tahun ke atas. Pendaftaran kini dibuka sehingga 14 Oktober 2019 di https://www.sc.com.my/scambusterwalkhunt.

Untuk maklumat lanjut mengenai InvestSmart® Fest, sila layari www.investsmartsc.my atau Facebook.com/InvestSmartSC.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Paris Saint-Germain Menyasarkan Pertumbuhan di Asia

Kelab bola sepak dari Perancis, Paris Saint-Germain (PSG) hari ini mengumumkan pelancaran pejabat Asia Pasifiknya secara rasmi di Singapura.

Ibu pejabat serantau ini diketuai oleh Sebastien Wasels, Pengarah Urusan, Paris Saint-Germain Asia Pasifik dan bertekad merealisasikan matlamat kelab tersebut untuk mengukuhkan kehadiran antarabangsanya, di samping menzahirkan keunggulan jenamanya, memupuk kerjasama baharu, serta mengembangkan asas peminat di rantau ini.

Encik Nasser Al-Khelaifi, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Paris Saint-Germain berkata, “Asia merupakan pasaran terpenting kami kerana kami mempunyai asas peminat yang kukuh di rantau ini. Selain itu, kami mendapati terdapat ramai bakat di rantau ini, dan tidak sabar-sabar untuk memupuk bakat-bakat ini melalui pelbagai program kami yang terunggul, di samping mempromosikan nilai-nilai utama kota Paris kami.”

“Kami amat teruja untuk membuka pejabat antarabangsa pertama kami di rantau Asia dan membawa kelab kami lebih dekat kepada peminat kami,” tambah beliau.

Sebagai antara kelab bola sepak bertumbuh paling pesat di dunia, Paris Saint-Germain telah berjaya menarik minat ramai pemain hebat termasuk Ronaldinho, David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, dan baru-baru ini, Neymar Jr., Kylian Mbappé, Edinson Cavani dan Thiago Silva. Kini, saiz peminat kelab tersebut adalah ketujuh terbesar di dunia dengan lebih 55 juta di seluruh dunia, dan 17 juta daripada jumlah ini adalah daripada Asia.

Pelancaran pejabat ini adalah selari dengan Jelajah Asia Paris Saint-Germain, yang bakal menyaksikan kelab ini bertarung dalam Piala Juara Antarabangsa di Singapura, diikuti dengan Trophée des Champions pada hari Sabtu, Ogos 4 di Shenzhen, China.

Ketika menegaskan kepentingan Malaysia untuk Paris Saint-Germain, Wasels berkata, “Sejak pelancaran kelab peminat kami di Malaysia, kami telah menyaksikan pertumbuhan yang amat memberangsangkan, dan peminat kami di Malaysia menunjukkan sambutan yang tinggi. Tambahan pula, aspirasi serta kejayaan kelab kami telah memberikan inspirasi kepada mereka.”

“Jelajah Asia PSG merupakan antara inisiatif pertama kami untuk membawa perlawanan peringkat antarabangsa ke Asia, serta mendampingi para peminat kelab kami, penaja, dan rakan kerjasama kami bagi meraih manfaat daripada peningkatan kepopularan kelab kami di rantau ini.”

Wasels telah memberi janji untuk meningkatkan pelaburan menerusi pembangunan bola sepak remaja, e-sukan dan pelbagai inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi mengeratkan perhubungan dengan komuniti di sekitar rantau ini, serta menerusi gandingan dengan pelbagai jenama dan syarikat sukan. “Asia sentiasa dilihat sebagai batu loncatan dalam strategi pembangunan kelab kami di peringkat antarabangsa. Kami berharap dapat memanfaatkan penyertaan kelab kami dalam Piala Juara Antarabangsa serta pelancaran ibu pejabat Asia Pasifik kami untuk membina asas yang kukuh di Asia, supaya kami mampu terus berhubung dengan peminat dan rakan kerjasama kami di rantau ini,” demikian kata beliau.

Iklan

Mengenai Paris Saint-Germain

Kelab bola sepak Paris Saint-Germain ditubuhkan pada tahun 1970. Sejak kelab ini dibeli oleh QSI pada tahun 2011, Paris Saint-Germain telah berkembang menjadi antara kelab bola sepak dan jenama sukan global yang terulung di dunia. Hubungannya dengan kota Paris, yakni pusat kelab ini, telah dieratkan semula, di bawah falsafah ‘satu bandar yang unik, satu kelab yang unik’. Sebenarnya, semua ini hanya permulaan sahaja. Sebuah pusat latihan dan pembangunan baharu akan dibuka tidak lama kemudian.

1. Kelab ini merangkumi bola sepak lelaki, bola sepak wanita, bola baling, judo dan bahagian e-sukan.

2. Kelab ini telah memenangi 19 piala dalam hanya tujuh tahun sahaja, serta jumlah 37 piala dalam sejarahnya. Paris Saint-Germain adalah kelab yang merangkul paling banyak gelaran di Perancis.

3. Kelab ini telah berjaya menarik minat ramai pemain hebat termasuk Ronaldinho, Beckham, Ibrahimovic, dan kini, Neymar, Mbappé, Cavani, Thiago Silva, dan sebagainya.

4. Sejak tahun 2011, Parc des Princes, yakni kampung halaman kelab ini telah mengalami transformasi dengan pelaburan melebihi € 80 Juta. Ia kini telah berkembang menjadi sebuah stadium terulung dengan 5,000 tempat duduk VIP, dan 900 lagi tempat duduk khas untuk keluarga dan kanak-kanak.

5. Tiket bagi perlawanan-perlawanan Paris Saint-Germain di kampung halamannya sering habis dijual. Pelaburan yang dijana oleh jualan tiket dan hospitaliti telah meningkat sebanyak empat kali ganda dalam masa tujuh tahun.

6. Paris Saint-Germain merupakan antara kelab bola sepak yang bertumbuh paling pantas di dunia dengan pendapatan mencecah lebih $1 bilion pada tahun 2016/2017 (menurut Brand Finance).

7. Pendapatan kelab ini telah meningkat sebanyak lima kali ganda dari €80 juta kepada lebih €500 juta, manakala pendapatan tajaan-nya telah meningkat sebanyak sepuluh kali ganda antara tahun 2011 hingga 2018. Kelab ini juga menikmati penawaran tajaan yang paling mahal dari beberapa jenama terkemuka di dunia.

8. Kepopularan kelab ini di pentas dunia terus meningkat. Saiz asas peminatnya sedang meningkat secara eksponen. Hari ini, ia merupakan kelab yang paling diikuti di dunia, dan komuniti pengikutnya telah melompat dari 0 hingga 60 juta orang dalam tempoh kurang daripada tujuh tahun.

9. Akademi Paris Saint-Germain terus berkembang dengan penyertaan lebih 12,000 orang kanak-kanak pada setiap musim di 12 negara, yang merangkumi 60 tapak, 35 kota serta 150 kem sukan.

10.Kelab ini amat menekankan asas falsafahnya untuk menyumbang semula kepada masyarakat. Justeru itu, satu yayasan telah ditubuhkan bagi merealisasikan tujuan ini. Antara pelbagai projek yang dikelolakan, projek Red & Blue School telah membolehkan kelab ini menyokong remaja yang kurang bernasib baik.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!