Hikvision anjur Sidang Kemuncak Awan AI kedua di Hangzhou

HANGZHOU, China, 10 April 2019 /PRNewswire/ — Hikvision, pembekal utama di dunia bagi produk dan penyelesaian keselamatan yang inovatif, berjaya menganjurkan Sidang Kemuncak Awan AI ‘Membentuk Kepintaran’ kali kedua di Pusat Pameran Antarabangsa Hangzhou Whitehorse Lake mulai 29-30 Mac.

Di bawah tema ‘Pengayaan Data dengan AI’, sidang kemuncak ini bertindak sebagai platform untuk rakan-rakan kongsi ekosistem Awan AI bertukar pengetahuan tentang teknologi serta aplikasi AI dan data raya terkini. Ia melibatkan forum utama dan empat sub-forum tentang topik Kewangan, Perdagangan, Khidmat Awam serta Tadbir Urus Pintar untuk Bandar. Lebih 3,000 peserta mengambil bahagian termasuk pelanggan Hikvision, peneraju industri, pakar akademik dan rakan kongsi.

Visi masa depan: Gabungan antara IoT Pintar dan Rangkaian Maklumat

Salah satu topik paling penting yang dibincangkan di persidangan adalah bagaimana platform Awan AI Hikvision dapat menyokong penyepaduan IoT dan data rangkaian maklumat bagi memacu pembangunan masa depan untuk aplikasi pintar baharu. Idea-idea yang dibincangkan termasuk pembangunan seni bina pengkomputeran yang menyatukan awan dan pengkomputeran pinggir, berserta seni bina data yang dapat membolehkan penyepaduan IoT pintar dan data rangkaian maklumat.

“Kami percaya bahawa, sebagai platform gabungan, Awan AI akan berupaya menyokong pelanggan kami dalam usaha mereka untuk menyerlahkan potensi penuh AI dan IoT,” kata Yangzhong Hu, Ketua Pegawai Eksekutif Hikvision, semasa ucapan dasar beliau di forum utama. “Kepintaran merata akan menjadi suatu kebiasaan baharu dalam era AI; aplikasi pintar dan penjanaan data mereka akan menjadi enjinnya.”

Menyediakan platform terbuka sepenuhnya untuk pembangunan bersama

Awan AI Hikvision dibangunkan untuk menyelesaikan cabaran dalam dunia sebenar merentas pasaran vertikal yang berbeza dan untuk mencipta nilai berterusan kepada pengguna akhir. Seni bina terkini direka untuk mendayakan kolaborasi antara rakan-rakan kongsi merentas pengkomputeran pinggir, aplikasi industri, platform perkhidmatan serta sistem standard dan banyak lagi. Sebagai salah satu contoh hal ini, Hikvision menunjukkan bagaimana pelancaran sistem latihan algoritma AInya membolehkan rakan-rakan kongsi melatih algoritma dengan mudah untuk keperluan dan penggunaan aplikasi pelanggan tertentu.

Menggunakan kawasan pameran acara didigitalkan seluas 6,000 meter persegi, Hikvision dan rakan-rakan kongsi ekosistemnya turut menunjukkan penyelesaian AI yang serba guna, termasuk Peruncitan Pintar, Kampus Pintar, Perkhidmatan Kewangan Pintar, Pembinaan Pintar, Pertanian Pintar dan banyak lagi. Di samping itu, Sistem Pengangkutan Pintar (ITS) turut dipamerkan termasuk Bas Pintar, Jaringan Jalan Raya Pintar, Lapangan Terbang Pintar dan Sistem Kereta Api Pintar, kesemuanya direka untuk meningkatkan keselamatan penumpang serta mempertingkat pengalaman perjalanan.

Aplikasi AI untuk perkasa pengguna perindustrian

Di empat sub-forum yang diadakan pada hari kedua, pengguna akhir dari pasaran berbeza bertukar pandangan dan berkongsi senarai tindakan untuk berkolaborasi dengan Hikvision dan penggunaan AI. Di forum Komersial, rakan-rakan kongsi peruncitan, tenaga, pengurusan hartanah dan logistik meneroka bagaimana AI dapat meningkatkan wawasan perniagaan dan mengubah bagaimana perniagaan beroperasi.

Di forum Tadbir Urus Pintar untuk Bandar, pihak berkuasa lalu lintas dari pelosok China yang berbeza berkongsi aplikasi AI yang berjaya, termasuk bagaimana penyelesaian E-Polis dapat membantu mengenal pasti kesalahan lalu lintas dan mengurangkan bilangan kemalangan dan maut. Dengan menggabungkan maklumat video dengan sistem serta algoritma yang lain, data raya lalu lintas boleh dilihat pada peta bandar untuk terus membimbing lalu lintas dan meningkatkan kemudahan berulang alik bandar.

Di Forum Kewangan, bank-bank termasuk China Construction Bank dan Industrial and Commercial Bank of China meninjau transformasi digitalmereka dengan AI dalam aspek keselamatan dan pengurusan perbankan, lalu menunjukkan bagaimana data raya dikuasakan AI merupakan penggerak utama dalam proses ini.

Forum Khidmat Awan menumpu pada bagaimana teknologi AI dapat menyokong penambahbaik pengurusan khidmat awam. Antara sesi-sesi lain, rakan kongsi Hikvision memperkenalkan aplikasi AI untuk pembelajaran jarak jauh, bilik darjah pintar, keselamatan kampus dan persekitaran pembelajaran yang dipertingkat.

Untuk maklumat lanjut tentang Sidang Kemuncak Awan AI 2019 Hikvision, sila kunjungi https://aicloudsummit.hikvision.com/hikvision/index.html.

Untuk menonton video tentang Sidang Kemuncak Awan AI 2019 Hikvision, sila kunjungi https://www.youtube.com/watch?v=Ln67i2YqEMQ.

Latar Belakang Hikvision

Hikvision ialah penyedia terkemuka dunia bagi produk dan penyelesaian keselamatan. Mempunyai tenaga kerja penyelidikan & pembangunan (R&D) yang ekstensif dan sangat mahir, Hikvision mengeluarkan suit penuh produk dan penyelesaian komprehensif untuk pelbagai pasaran vertikal. Selain industri keselamatan, Hikvision melanjutkan capaiannya kepada industri teknologi kediaman pintar, pengautomatan perindustrian dan elektronik automotif bagi mencapai visi jangka panjangnya. Produk-produk Hikvision turut menyediakan kecerdasan perniagaan yang berkuasa untuk pengguna akhir, yang membolehkan operasi yang lebih cekap dan kejayaan komersial yang lebih hebat. Komited terhadap kualiti dan keselamatan tertinggi produk-produknya, Hikvision menggalakkan rakan-rakan kongsi untuk memanfaatkan banyak sumber keselamatan siber yang ditawarkan oleh Hikvision, termasuk Pusat Keselamatan Siber Hikvision. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi kami di www.hikvision.com.

Sumber: Hikvision Digital Technology

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Terima Sebanyak 2,873 Aduan Berkaitan Scam Setakat Suku Ketiga 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menerima kira-kira 2,873 aduan berkaitan scam (aktiviti penipuan) setakat suku ketiga 2023 berbanding 2,461 aduan yang diterima tahun lepas.

Pengerusi SC Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata peningkatan ketara dalam aduan berkenaan selepas penguatkuasaan dilakukan dengan memberi amaran kepada orang ramai supaya melaporkan tingkah laku yang mencurigakan mengenai penipuan.

“Ramai scammer (ahli sindiket penipuan) menggunakan platform media sosial seperti YouTube, WhatsApp, Facebook dan Instagram. SC sedang bekerjasama dengan pihak berkepentingan lain yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk membanteras aktiviti penipuan.

“Ini termasuk memaklumkan orang ramai melalui Senarai Makluman Pelabur SC, menyekat tapak web dan menyekat geo halaman media sosial yang menyinggung perasaan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran InvestSmart Fest 2023 di sini hari ini.

Terdahulu, Awang Adek dalam ucapannya berkata setakat akhir Oktober 2023, SC telah memulakan empat tindakan penguatkuasaan terhadap aktiviti tidak berlesen termasuk 274 penyertaan baharu dalam Senarai Makluman serta menyekat 128 laman web, 113 akaun Telegram, 78 akaun Facebook dan 10 akaun Instagram.

Beliau juga menggesa enjin carian dan platform media sosial untuk meningkatkan usaha mereka membantu mencegah scammer daripada menyebarkan mesej berbahaya.

SC telah memperkemas proses itu dan menempatkan semuanya bersama-sama dalam platform carian dalam talian – ‘SC Investment Checker’ (Penyemak Pelaburan SC), katanya.

“Kami menjangkakan ia akan disiarkan secara langsung pada penghujung tahun ini. Fungsi carian sehenti baharu di laman web rasmi SC ini akan membantu pelabur mengenal pasti kesahihan entiti yang menawarkan peluang pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong berkata pihak berkuasa harus meningkatkan keselamatan sistem terhadap pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna manakala bank pada umumnya telah mengambil langkah penting untuk melaksanakan ciri keselamatan yang lebih baik sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu bertindak pantas terhadap kes penipuan dan proses pengembalian pemulihan wang kepada mangsa.

Sehubungan itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) telah diberi kuasa dengan peruntukan RM10 juta tahun ini dan RM20 juta dalam Belanjawan 2024 untuk memastikan tindak balas pantas dilakukan terhadap laporan penipuan.

Setakat ini, NSRC telah berjaya bertindak dan membekukan urus niaga bernilai RM60 juta sekali gus mengelakkan kerugian kepada mangsa, kata Sim.

Menjelang pertengahan tahun depan, sistem pintar Bank Negara Malaysia iaitu Portal Fraud Kebangsaan (NFP) dengan kerjasama PayNet yang berperanan mengesan pergerakan dana dan mengenal pasti akaun keldai akan disiapkan.

“Saya yakin penyedia perkhidmatan perlu memikul sedikit liabiliti apabila melibatkan insiden penipuan dan tidak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pengguna atau pelabur.

“Ya, wujud masalah perlindungan terhadap risiko kewangan tetapi hujah ini berkesan kepada semua pihak. Jika penyedia perkhidmatan kewangan hanya boleh menolak liabiliti kepada pengguna, maka tidakkah ia akan mewujudkan risiko kewangan kepada mereka? Saya percaya risiko mesti diagihkan secara berkadar antara pihak yang terlibat dan bukan hanya dibebankan kepada satu pihak,” kata Sim dalam ucapannya pada acara berkenaan.

InvestSmart Fest 2023 yang berlangsung selama tiga hari bertemakan “10 Tahun Memperkasa Rakyat Malaysia’, memfokuskan kepada empat komponen utama; pemerkasaan pelabur, fintech, perancangan kewangan dan pencegahan penipuan pelaburan.

Acara tahun ini disertai lebih daripada 35 organisasi termasuk institusi pasaran kewangan, pengantara pasaran modal, persatuan industri, badan kawal selia dan agensi kerajaan.

— BERNAMA

TAG: SC, scam, Awang Adek Hussin, Steven Sim Chee Keong, NSRC