Hong Leong Bank Memperluas Inisiatif Literasi Kewangan ‘HLB DuitSmart’ kepada Komuniti Orang Kurang Upaya Penglihatan

Hong Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (“HLB” atau “Bank”) hari ini mengumumkan pelancaran inisiatif literasi kewangan inklusif untuk komuniti orang kurang upaya (“OKU”) penglihatan, dari platform literasi kewangan tanggungjawab sosial korporat (CSR) ‘HLB DuitSmart’. Ini menggambarkan komitmen berterusan HLB untuk memperkasa dan mempromosi keterangkuman ekonomi dan literasi kewangan bagi semua komuniti di Malaysia.

Bagi menghasilkan kandungan literasi kewangan dalam format audio untuk Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Mandarin, Bank bekerjasama rapat dengan beberapa persatuan bagi orang buta di Malaysia. Persatuan-persatuan ini akan menukar kandungan tersebut kepada Braille, meningkatkan peluang akses kepada komuniti kurang upaya penglihatan yang mahir membaca Braille untuk memanfaatkan bahan berkenaan.

Domenic Fuda, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB berkongsi bahawa literasi kewangan adalah langkah penting pertama dalam mencapai kestabilan kewangan, yang sepatutnya merupakan perkara biasa dan dapat diakses oleh semua. “Literasi kewangan adalah kemahiran hidup asas yang penting bagi setiap individu. Tetapi sesetengah komuniti, seperti komuniti OKU penglihatan sering menghadapi cabaran akses kerana kekurangan sumber dalam Braille serta disebabkan kedudukan sosio-ekonomi mereka. Inisiatif ini bertujuan untuk mengatasi cabaran tersebut dengan menyediakan bahan yang dapat digunakan bagi memperkasa komuniti berkenaan dengan pengetahuan kewangan,” tambahnya.

Individu kurang upaya penglihatan sering menghadapi lebih banyak cabaran dalam mengharungi dunia yang tidak memenuhi keperluan mereka. Ini disertai pula dengan kekurangan akses kepada kandungan literasi kewangan membuatkan mereka lebih terjejas, mengurangkan kemungkinan mereka mendapat akses pembiayaan berbanding individu berkeupayaan biasa. Di Malaysia, dianggarkan kurang dari 10% warga kurang upaya penglihatan berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat, menimbulkan cabaran yang besar dalam memberi bantuan pendidikan bersesuaian. Sementara hanya sekitar 30% dari komuniti tersebut berpengetahuan membaca Braille. Cabaran yang mendasari isu literasi ini menjadikan akses kepada literasi kewangan satu bebanan yang lebih besar.

Zalman Zainal, Ketua Pegawai Pemasaran & Komunikasi HLB menekankan pentingnya mempunyai kemampuan untuk membuat keputusan kewangan yang tepat bermula dengan memahami elemen asas pengetahuan kewangan.

“Kami bekerjasama rapat dengan persatuan-persatuan bagi orang buta untuk memastikan bahawa sumber yang ditawarkan oleh Hong Leong Bank melibatkan dan mendidik anggota komuniti mereka secara aktif. Dalam usaha kami untuk terus menyokong literasi kewangan di kalangan rakyat Malaysia, kami ingin memastikan akses literasi kewangan merangkumi semua pihak, termasuk komuniti OKU penglihatan yang mempunyai akses agak terhad.

“Inisiatif Bank akan bermula dengan 30 artikel literasi kewangan dalam format audio meliputi bidang Memahami Jargon Kewangan Biasa, Pelaburan dan Simpanan, Pembiayaan, Penipuan, Perancangan Dana Kecemasan dan Hak Anggota KWSP. Fail audio ini dirakam oleh kakitangan kami yang menjadi sukarelawan untuk projek khas ini.”

Tambahan kepada cabaran mengakses pendidikan kewangan, komuniti OKU penglihatan di Malaysia juga menghadapi kesulitan mengakses pembiayaan. Pada bulan Jun 2020, HLB mengambil langkah untuk merapatkan jurang ini dengan memperkenalkan ATM pertama di negara ini untuk komuniti OKU penglihatan di cawangan Brickfields dan Pulau Tikus. ATM bercakap ini menawarkan sokongan audio dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Cina, dengan perisian dan perkakas sokongan boleh suai seperti bicu fon kepala. HLB terus memperjuangkan penggunaan penyelesaian teknologi untuk meningkatkan akses kewangan yang inklusif, disokong oleh komitmen utamanya untuk memastikan literasi kewangan untuk semua.

Moses Choo, Perunding Majlis Kebangsaan Bagi Orang Buta, Malaysia berkata, “Kami bersyukur mengetahui bahawa Hong Leong Bank mengambil langkah pertama untuk menjadikan pendidikan perbankan dan kewangan lebih mudah diakses dan merangkumi komuniti OKU penglihatan. Inisiatif ini benar-benar merupakan langkah maju dalam menangani cabaran yang kami hadapi dengan perkhidmatan kewangan serta memahaminya dengan lebih baik. Justeru, kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih banyak bank dan bersedia memberi maklum balas, mewujudkan peluang yang sama untuk komuniti kami memanfaatkan produk, perkhidmatan dan penyelesaian yang ditawarkan oleh industri perbankan.”

‘HLB DuitSmart’ yang dilancarkan pada bulan September 2019 bertujuan untuk menjadikan maklumat dan pengetahuan kewangan lebih mudah diakses oleh semua rakyat Malaysia, dan juga membolehkan rakyat Malaysia diperkasakan dari segi kewangan. Inisiatif-inisiatif di platform CSR ini dilaksanakan melalui tiga elemen. Iaitu mewujudkan Kesedaran untuk meningkatkan pengetahuan kewangan dan Membantu menggunakan sumber yang tepat bagi membolehkan rakyat Malaysia Bertindak dengan sewajarnya berkenaan perihal kewangan.

Untuk mendapat akses ke fail audio literasi kewangan, sila layari laman web HLB DuitSmart di www.hlb.com.my/duitsmart.

Previous ArticleNext Article

Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity Fund – Menggabungkan ESG dan AI

Pada awal tahun BIMB Investment telah melancarkan Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity atau BGSEF secara maya, dana feeder ekuiti shariah ESG (Persekitaran, Sosial, Tadbir Urus) global yang bertujuan untuk mencapai peningkatan modal dalam tempoh jangka sederhana sehingga jangka panjang bagi pelabur.

BGSEF menawarkan pendedahan global yang pelbagai kepada pelabur dengan 150 saham Shariah-ESG pada setiap masa. BGSEF telah memenuhi syarat sebagai sebuah dana pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI) di bawah Garis Panduan Dana Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Untuk memberikan konteks mengenai betapa pentingnya faktor-faktor ESG, pandemik COVID-19 telah memberi kita kesedaran bagaimana krisis kemampanan mampu mempengaruhi sektor ekonomi, perniagaan dan masyarakat secara keseluruhan. Krisis COVID-19 juga menunjukkan bahawa syarikat yang mempunyai kelayakan ESG yang tinggi telah menunjukkan prestasi yang lebih baik pada tahun ini.

Pihak berkepentingan termasuk para pelabur merasakan penerapan faktor ESG adalah satu keperluan dan bukan keinginan untuk memastikan bahawa syarikat dikendalikan dengan baik. Lebih penting lagi, syarikat akan menjadi lebih lestari dan lebih tahan lama dalam jangka masa yang panjang tanpa menjejaskan etika dan tanggungjawab kepada pihak berkepentingan, terutama isu-isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG). Pelaburan ESG yang efektif pasti akan menjadi norma baru. BIMB Investment Management Berhad komited untuk menerapkan faktor ESG dalam perstrukturan produk-produknya.

Apakah sebenarnya ESG? ESG merupakan alam sekitar (environment), sosial (social) dan tadbir urus (governance) tetapi apa kesannya terhadap pelaburan? Pelaburan lestari difahami secara meluas sebagai penyatuan elemen ESG ke dalam proses pelaburan dan proses membuat keputusan ketika melabur.

Faktor-faktor ESG merangkumi pelbagai aspek seperti ‘’Bagaimana sesebuah perusahaan memberikan respons kepada perubahan iklim, bagaimana mereka menjaga pekerja-pekerja mereka, bagaimana mereka membangun kepercayaan dan memupuk inovasi, serta bagaimana mereka menguruskan rantaian bekalan mereka?’’

Kini, ramai pelabur menyedari bahawa faktor ESG di pasaran modal adalah strategi yang baik dan membawa kepada pasaran yang lebih lestari dan berpotensi untuk mentransformasi masyarakat ke arah yang lebih baik. Prestasi lestari korporat yang baik dikaitkan dengan tadbir urus korporat yang baik, akan membawa kepada peningkatan keputusan kewangan serta penghasilan pulangan kewangan yang lebih bagus.

BGSEF mengintegrasikan pertimbangan ESG dalam proses pelaburannya dan menerapkan pemeriksaan secara aktif untuk patuh Shariah dan sejajar dengan prinsip United Nations Global Compact (UNGC) dalam proses pembinaanya.

ESG dan pelaburan patuh Shariah merupakan falsafah teras kami. Memandangkan situasi pandemik di peringkat global, kami berpendapat bahawa COVID-19 akan meninggalkan kesan yang ketara kepada pasaran modal untuk tahun-tahun yang akan datang. Ia membuatkan pelaburan ESG semakin relevan untuk pelabur masa kini yang ingin memberi kesan positif kepada dunia secara keseluruhannya.

Penerapan teknologi Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence atau “AI”) dan Pembelajaran Mesin (Machine Learning) semakin dikenali secara meluas. Ia mempengaruhi kehidupan kita setiap hari dan penerapanya dalam perkhidmatan kewangan.

Dengan BGSEF, kami mensasarkan dana ekuiti global yang menggunakan teknologi AI dan data besar dengan pendekatan pelaburan kuantitatif secara sistematik dan juga mengambil kira ESG untuk melabur ke dalam syarikat dengan prestasi kewangan masa hadapan yang mampan. Pendekatan pelaburan ini telah terbukti berfungsi dengan baik dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu ini. Di BIMB Investment, kami berhasrat untuk menjadi pemimpin dalam penyelesaian pengurusan kewangan generasi akan datang.

Untuk mencapai matlamat ini, kami telah bekerjasama rapat dengan Arabesque Asset Management (Arabesque), sebuah syarikat pengurusan aset global yang merupakan pakar dalam AI dan penyelidikan untuk menerapkan AI pada pengurusan portfolio yang menilai prestasi dan kesinambungan syarikat di seluruh dunia.

Kaedah kami yang terbukti secara sistematik menggabungkan lebih daripada 250 metrik ESG dengan isyarat berita dari lebih 30,000 sumber yang diterbitkan di lebih 170 negara dalam 15 bahasa. Dari situ, kita dapat membina portfolio yang pelbagai yang terdiri daripada syarikat yang mematuhi sepenuhnya pada prinsip ESG. Ini telah membuka banyak peluang bagi para pelabur dan pengguna untuk meneroka pelaburan ESG secara terperinci dengan meneliti penglibatan perniagaan syarikat berdasarkan nilai-nilai ESG, memberi kuasa kepada semua orang untuk membuat keputusan yang lebih tepat mengenai bagaimana dan di mana mereka melaburkan wang mereka.

Pelancaran dana BGSEF adalah hasil antara pemimpin dalam pelaburan, pakar matematik, dan pakar AI, untuk mengembangkanlagi perkhidmatan kewangan kepada generasi seterusnya. Salah satu faedah utama untuk menggunakan AI adalah kita dapat menghilangkan pengaruh manusia yang berat sebelah dan melakukan analisis secara objektif. Mengintegrasikan kelestarian melalui rangka kerja S-Ray® milik Arabesque memperkukuhkan maklumat dan menyumbang kepada pulangan penyelarasan risiko yang lebih baik untuk portfolio kami. Kami berharap untuk terus maju atas dua pengganggu kewangan yang hebat iaitu teknologi AI dan kelestarian (sustainability) untuk memberikan pengalaman pelaburan yang baru bagi pelabur.

Dana ini sedia untuk dilanggan dengan jumlah pelaburan awal hanya RM500.

Anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan Bank Islam yang terdekat atau melabur melalui Perunding Pelaburan Shariah kami yang rasmi:

Johor Bahru:

No 33B, Jalan Indah 15/2, Taman Bukit Indah, 79100 Nusajaya, Johor

Tel: 07-2395608, Fax : 07-2395609

Kelantan:

PT 433 & 434, Tingkat 2, Jalan Padang Garong, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Tel: 09-7406118 / 012-9087785

Qfalah Agency, Melaka:

Tingkat 1, Taman Masjid Tanah Ria Utama, 78300 Masjid Tanah, Melaka

Tel: 06-3851076

Anda juga boleh melabur ke dalam dana BGSEF dengan memuat turun aplikasi BEST Invest oleh BIMB Investment. Dengan aplikasi tersebut, anda boleh mula melabur dengan serendah RM10.

Anda boleh mendapatkan salinan Prospektus dana dan Halaman Serlahan Produk (PHS) di laman web www.bimbinvestment.com.my atau anda boleh menghubungi 1-800-88-1196 untuk maklumat lebih lanjut mengenai dana ini.

Kenyataan

Ini merupakan keterangan ringkas mengenai Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity (“Dana”) oleh BIMB Investment dan ianya tidak lengkap. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami kandungan Prospektus bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity bertarikh 8 Mac 2021 dan Halaman Serlahan Produk (PHS) sebelum melabur, yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang tidak akan bertanggungjawab terhadap kandungannya. Tarikh pelancaran bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity adalah 8 Mac 2021. Salinan Prospektus dan PHS boleh didapati di Ibu Pejabat BIMB Investment Management Berhad, di laman web www.bimbinvestment.com.my, perunding unit amanah dan pengedar yang diluluskan dan/atau mana-mana cawangan Bank Islam. Kebenaran SC atau pendaftaran Prospektus tidak boleh diambil kira bahawa SC telah mengesyorkan Dana tersebut. Terdapat yuran dan caj yang dikenakan dan pelabur dinasihatkan untuk membandingkan dan mempertimbangkannya sebelum melabur di dalam Dana. Pelaburan di dalam Dana ini terdedah kepada risiko, sila rujuk kepada Prospektus untuk maklumat terperinci. Pelabur dinasihatkan untuk mempertimbangkan risiko di dalam Dana dan harus membuat penilaian sendiri mengenai risiko dan mendapatkan nasihat professional, jika perlu, sebelum melabur. Pelabur juga perlu ambil perhatian bahawa harga unit dan agihan yang dibayar, jika ada, boleh turun dan naik dan prestasi masa lalu Dana tidak boleh dianggap sebagai petunjuk prestasinya pada masa hadapan. Sebarang isu unit yang berkaitan dengan Prospektus hanya akan dibuat setelah penerimaan borang permohonan yang lengkap yang dilampirkan bersama Prospektus, tertakluk kepada terma dan syarat yang terkandung didalamnya. Artikel ini tidak disemak oleh SC.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”) adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka di Malaysia. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Beribu pejabat di Malaysia, BIMB Investment telah diperbadankan pada 14 September 1993 dan mula beroperasi pada 20 Jun 1994, BIMB Investment beribu pejabat di Malaysia.

Nombor bebas tol: 1-800-88-1196
Laman web: www.bimbinvestment.com.my

Majalah Labur