iProperty.com.my Melancarkan Data Permintaan Hartanah Sewa Untuk Tatapan Umum Buat Pertama Kali Di Malaysia

iProperty.com.my, Laman Web Hartanah No. 1 di Malaysia, hari
ini buat pertama kalinya menerbitkan laporan H1 2020 Property Demand Analytics (Rental Market) yang memberi gambaran umum permintaan hartanah sewa berdasarkan data kunjungan dan penyenaraian hartanah kediaman di Malaysia dengan tumpuan khusus pada Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor. Analisis hartanah sewa yang pertama seumpamanya di Malaysia ini mengkaji tiga jenis hartanah iaitu rumah teres, kondominium dan kediaman servis.

Akibat penularan wabak COVID-19, secara keseluruhan permintaan hartanah sewa di seluruh negara bagi H1 2020 menurun sebanyak -5.6%. Namun peralihan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diiukuti Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) telah membolehkan keadaan ekonomi dan sosial pulih secara beransur-ansur bermula pertengahan Mei 2020. Pemerhatian ini disokong oleh pemulihan minat pengguna terhadap hartanah semasa fasa PKPB apabila kerajaan melonggarkan sekatan pergerakan dan aktiviti melawat hartanah kembali sewa dibenarkan. Sebulan selepas PKPP bermula dan pada hujung minggu pertama Julai, ¹pemulihan sebanyak +25% dapat dilihat pada kunjungan hartanah sewa di iProperty.com.my. Pemulihan pasaran pada penghujung H1 2020 meringankan kesan buruk awal pandemik terhadap pasaran hartanah sewa dan membawa kepada penurunan permintaan keseluruhan hanya sebanyak – 5.6%.

Pada H1 2020, Hartanah bertingkat tinggi berharga lebih memperoleh hasil sewa yang lebih tinggi berbanding rumah teres. Kondominium dan kediaman servis masing-masing merekodkan hasil sewa sebanyak +4.17% dan +4.03% manakala rumah teres pula mencatatkan hasil sebanyak +3.43%. Sebaliknya, kondominium merupakan jenis hartanah yang paling popular dalam kalangan penyewa di empat ibu negeri utama iaitu di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor.

Situasi tidak menentu ekoran penularan COVID-19 membuatkan ramai pencari hartanah mempertimbangkan untuk menyewa dan bukannya membeli rumah. Kemungkinan ini menjadi punca kenaikan angka kunjungan dan penyenaraian hartanah sewa bagi Kuala Lumpur berbanding separuh pertama 2019 (H1 2019) dan membawa kepada penurunan permintaan hartanah yang lebih sederhana iaitu sebanyak -2.9% bagi ibu negara ini. Pencari hartanah sewa amat berminat dengan hartanah yang menawarkan sewa antara RM1,500 ke RM2,000 sebulan. Di Kuala Lumpur, antara kawasan yang merekodkan hasil sewa terbaik pada H1 2020 adalah Pantai, Brickfields, Taman Tun Dr Ismail dan Wangsa Maju.

Angka permintaan hartanah sewa bagi Selangor turut mengalami penurunan yang sedikit iaitu -1.2%. Ini berpunca daripada kadar kenaikan angka penyenaraian yang lebih tinggi berbanding kenaikan angka kunjungan. Bagi H1 2020, Ulu Kelang merupakan kawasan paling pesat membangun dari segi permintaan sewa dengan pertumbuhan permintaan +44.21% tahun atas tahun (YoY). Sebilangan besar pencari hartanah sewa di Selangor berminat dengan kondominium yang menawarkan harga sewa sebanyak RM2,000 sebulan dan ke bawah. Permintaan hartanah sewa di Selangor telah beralih ke kawasan pinggir bandar seperti Ulu Kelang, Bangi, Klang, Rawang dan Semenyih disebabkan harga yang lebih berpatutan. Di dalam kawasan ini, pencari hartanah kebanyakannya mencari kediaman bertingkat tinggi dengan harga jualan yang lebih rendah.

Walaupun angka kunjungan dan penyenaraian di Pulau Pinang mengalami pertumbuhan pada H1 2020, permintaan keseluruhan pasaran hartanah sewa di negeri utara tanah air tersebut menurun sebanyak -13.7% disebabkan angka penyenaraian yang lebih tinggi berbanding angka kunjungan. Di samping itu, PKP telah menyumbang kepada penurunan permintaan hartanah sewa apabila penutupan sempadan negeri dan antarabangsa menjejaskan pasaran penginapan jangka pendek di Pulau Pinang. Bukit Mertajam dan Ayer Itam merupakan pilihan penyewaan yang popular dalam kalangan pencari hartanah sewa yang berminat dengan sewa di bawah RM1,000 sebulan. Di Bukit Mertajam, pencari hartanah sewa berminat dengan rumah teres dan kondominium manakala di Ayer
Itam pula ramai yang mencari apartmen dan kondominium.

Permintaan hartanah sewa Johor jatuh sebanyak -19.5% pada H1 2020 disebabkan angka penyenaraian yang lebih besar berbanding angka kunjungan pengguna. Walau bagaimanapun, median harga sewa di Johor iaitu RM1,400 sebulan masih lebih rendah berbanding negeri utama lain. Iskandar Puteri merekodkan pertumbuhan permintaan YoY paling pesat iaitu +35% disebabkan penyenaraian hartanah sewanya yang berkurang menjadi separuh, terutamanya bagi segmen kondominium. Ramai pencari hartanah sewa berminat dengan harga sewa di bawah RM2,500 sebulan di Iskandar Puteri. Kawasan di Johor dengan permintaan paling tinggi iaitu Pasir Gudang yang juga merekodkan hasil sewa paling tinggi di negeri tersebut dengan rumah teres muncul sebagai pilihan paling popular. Bandar perindustrian ini merekodkan hasil sewa hampir +7% manakala harga sewa mediannya adalah RM1,200 sebulan.

“Disebabkan bencana yang menimpa ekoran penularan COVID-19, ramai rakyat Malaysia kini lebih cenderung menyewa berbanding membeli. Kami berpendapat ini merupakan masa yang tepat untuk melihat data mengenai permintaan hartanah sewa bagi menilai minat pengguna yang mula beralih kepada pilihan perumahan yang lebih murah dan fleksibel. Data masa nyata bagi hartanah sewa mungkin sukar diperoleh bagi pelabur hartanah, tuan rumah dan pakar industri memandangkan buat masa ini belum ada pangkalan data sewa di Malaysia. Data sewa mustahak bagi semua pihak
berkepentingan. Tuan rumah memerlukannya untuk meletakkan harga sewa yang sesuai supaya boleh bersaing manakala penyewa boleh memanfaatkan data seperti ini bagi memilih tempat tinggal terbaik mengikut keperluan masing-masing. Oleh kerana kemampuan beli masih merupakan satu isu di pasaran perumahan sekarang, hartanah sewa menawarkan penyelesaian sementara bagi keperluan perumahan. Dengan adanya data permintaan hartanah sewa, pihak berkepentingan boleh membuat keputusan yang berpandukan fakta,” kata Premendran Pathmanathan, Pengurus Besar Penyelesaian Data Pengguna REA Group Asia (iProperty.com.my).

Tambah beliau lagi, “Sebagai Laman Web Hartanah No. 1 Malaysia, iProperty.com.my telah menghabiskan berbulan-bulan membuat kajian dan perancangan serta memungut maklumat bagi menghasilkan analisis permintaan hartanah sewa yang eksklusif ini. Analisis seperti ini merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia. Harapan kami semoga ia menyumbang kepada pemahaman lebih baik mengenai pasaran hartanah sewa, seterusnya menguntungkan semua pihak.”

NOTA KAKI:
¹Pertumbuhan 25% ini hampir setara dengan purata 52 minggu sebelum PKP. Ini membolehkan iProperty.com.my menganalisis pemulihan kami menggunakan tanda aras setahun sebelum PKP.

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara harta tanah digital yang menawarkan set perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek paling komprehensif di Asia Tenggara termasuk di Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta seluruh wilayah China termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang mengkhusus kepada hartanah. Disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan
laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan perniagaan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. REA Group juga memiliki pegangan saham besar dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com, maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dengan bilangan pekerjanya melebihi 200 orang. Dengan lebih 3 juta lawatan setiap bulan, iProperty.com.my merupakan portal hartanah pendahulu pasaran yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian kepada konsumer seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lompong dalam eDompet: Aplikasi Bayaran Mudah Alih Berdepan Cabaran Besar

SAN FRANCISCO, 25 Januari 2019 /PRNewswire/ — Platform penglibatan pemasaran mudah alih dan analitik, CleverTap hari ini mengeluarkan laporan terkini Penanda Aras Industri untuk Aplikasi Bayaran Mudah Alih. Berdasarkan analisis melibatkan berbilion-bilion titik data yang diagregatkan daripada lebih 583 juta pengguna unik merentas lebih 700 juta peranti, keputusannya mendedahkan landskap yang amat kompetitif yang mana penerbit-penerbit aplikasi bergelut untuk mengalihkan pengguna dalam perjalanan pelanggan bermula dengan asimilasi pengguna.

Dengan membandingkan keputusan ini kepada kemasukan terdahulu dalam laporan paling terkini oleh syarikat untuk aplikasi media & hiburan over-the-top (OTT) serta aplikasi perjalanan yang memberi demonstrasi jelas tentang cabaran lebih besar yang dihadapi oleh penyedia-penyedia aplikasi bayaran mudah alih. Dapatan-dapatan penting termasuk:

  • Purata kadar pengekalan untuk pengguna aplikasi bayaran mudah alih adalah hanya 8% selepas 4 minggu (berbanding OTT: 20%, Perjalanan: 48.3%)
  • Purata masa pendaftaran untuk aplikasi bayaran mudah alih ialah 1 jam penuh (berbanding OTT: 8 minit, Perjalanan: 18 minit)
  • Secara purata, 35% pengguna baharu yang terlibat dengan aplikasi bayaran mudah alih dalam bulan pertama, puratanya mengambil masa 12 hari untuk terlibat (berbanding OTT: 26% dalam 72 jam, Perjalanan: 80% dalam 44 minit)

Selain pemahaman tentang tingkah laku pengguna sepanjang kitar hayat aplikasi, termasuk peralihan daripada satu peringkat ke peringkat seterusnya, laporan ini turut memberi panduan berhubung metrik yang memberikan petunjuk terbaik keadaan pengalaman pengguna pada setiap peringkat dalam kitar hayat tersebut.

“Tatkala pasaran untuk aplikasi bayaran global terus berkembang, penerbit-penerbit aplikasi berdepan dengan cabaran-cabaran luar biasa apabila berusaha untuk memperoleh – dan menyimpan – bahagian mereka,” kata Almitra Karnik, Ketua Pemasaran Global di CleverTap. “Kami terus kekal fokus untuk membantu pelanggan kami memahami metrik penting yang akan membolehkan mereka mengoptimumkan prestasi aplikasi mereka dan mewujudkan pengalaman pengguna yang lancar dalam seluruh titik sentuh. Laporan Penanda Aras kami untuk Aplikasi Bayaran Mudah Alih memberi ‘CleverTips’ yang disokong data, yang merupakan garis panduan khusus untuk membantu pelanggan pada setiap peringkat untuk mengembangkan penglibatan, pengekalan dan pendapatan aplikasi.”

Penanda Aras Industri untuk Aplikasi Bayaran Mudah Alih boleh diakses di sini.

Latar Belakang CleverTap

CleverTap membantu jenama-jenama pengguna mengekalkan pengguna mereka seumur hidup. Ia merupakan penyelesaian pemasaran mudah alih hebat yang menyatukan data pengguna daripada saluran dalam talian dan luar talian pada satu platform berpusat. Setiap hari, beribu-ribu jenama menggunakan model pembelajaran mesin CleverTap untuk mencipta strategi penglibatan pelanggan yang terbeza yang membantu pemasar memacu pertumbuhan omnisaluran. Membina hubungan pelanggan yang bernilai dengan menggunakan pemahaman masa nyata yang boleh diambil tindakan yang membantu mewujudkan pengalaman pelanggan yang luar biasa.

Lebih 8,000 aplikasi dan laman sesawang global, termasuk Vodafone, Domino’s Pizza, DC Comics, Go-Jek, Cleartrip, BookMyShow dan DealsPlus mempercayai CleverTap untuk mencipta pengalaman yang dapat mendorong nilai seumur hidup pengguna yang lebih tinggi. Untuk melihat bagaimana perniagaan daripada semua saiz membina hubungan pelanggan yang lebih bermakna, kunjungi halaman pelanggan kami.

CleverTap beroperasi dari San Francisco, New York, London, Singapura, Mumbai dan Bengaluru. CleverTap disokong oleh firma-firma modal usaha niaga terkemuka termasuk Accel dan Sequoia. Untuk mengetahui lebih lanjut, layari clevertap.com atau ikuti di Facebook dan Twitter.

Source: CleverTap

Iklan

edotco Malaysia Menawarkan Peluang Pekerjaan Melalui Inisiatif COVID Care

edotco Malaysia hari ini mengumumkan pelancaran inisiatif COVID Care, iaitu sebuah program sumber manusia yang unik khusus untuk memberi peluang pekerjaan kepada mereka yang telah kehilangan punca rezeki, dan untuk graduan baharu yang sukar mendapat pekerjaan akibat penularan COVID-19.

Program ini dilahirkan dari keprihatinan syarikat untuk membantu memulihkan sosio-ekonomi negara dengan menawarkan pekerjaan kontrak dengan jangka masa sehingga satu tahun. Calon-calon akan dipadankan dengan bidang pekerjaan, bersesuaian dengan kelayakan dan pengalaman mereka. Calon juga berpeluang untuk ditawarkan jawatan tetap di edotco Malaysia, bergantung kepada prestasi mereka dan juga ketersediaan jawatan yang sesuai. Maklumat lanjut mengenai program ini boleh didapati di: https://edotcogroup.com/jobs/covid-care-programme/.

Ketua Pegawai Serantau Kumpulan edotco dan Pengarah Urusan edotco Malaysia, Wan Zainal Adileen berkata, “Walaupun edotco adalah sebuah syarikat infrastruktur telekomunikasi serantau, kami berbangga kerana syarikat ini ditubuhkan di Malaysia. edotco Malaysia bertuah kerana dapat menjadi salah satu perkhidmatan penting yang memastikan ketersambungan telekomunikasi dalam keadaan baik dan dipercayai untuk membantu memudahkan tindak balas ketika krisis COVID-19. Kami bekerjasama dengan pengendali rangkaian mudah alih untuk membolehkan sebahagian besar rakyat Malaysia bekerja di rumah dan memudahkan mereka untuk berhubung dan mendapatkan maklumat terkini. Kami sangat berbesar hati dan bersyukur kepada petugas kesihatan yang menjalankan tugas tanpa henti untuk menangani COVID-19. Wabak ini telah menaikkan semangat komuniti untuk bersatu-padu menolong antara satu sama lain dan edotco Malaysia ingin memperluaskan semangat ini dengan membantu mereka yang kehilangan pekerjaan akibat COVID-19. Kami juga memahami graduan baharu mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan sekarang. Program COVID Care memberi peluang khusus kepada kedua-dua kumpulan ini, terutamanya kepada golongan B40.

Sebagai majikan yang prihatin, edotco Malaysia juga telah menyokong pekerja yang ahli keluarganya terjejas oleh COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Syarikat telah menyediakan barang-barang keperluan dan faedah elaun untuk meringankan beban pekerja yang menjadi pencari nafkah tunggal tanpa dijangka untuk keluarga mereka.

Bersama dengan COVID Care, program ini merupakan sebahagian daripada inisiatif besar edotco Malaysia yang memberi sokongan dan bantuan dalam pelbagai bentuk sejak permulaan PKP. Program-program ini diteruskan dari usaha yang sedia ada termasuklah pemasangan edotco Mobile Solution (eMOS) di sekitar pusat kuarantin Hospital Sungai Buloh yang telah dipilih sebagai pusat khusus untuk merawat pesakit COVID-19. Penyelesaian ini membolehkan pengendali rangkaian mudah alih meningkatkan liputan dan kapasiti untuk merapatkan jurang hubungan telekomunikasi yang wujud di sekitar hospital.

Sepanjang PKP, pejabat-pejabat serantau edotco Malaysia juga telah membantu komuniti tempatan mereka untuk membekalkan keperluan asas seperti makanan kepada golongan yang kurang bernasib baik serta peralatan perubatan dan perlindungan diri yang disumbangkan untuk membantu menambah ketersediaannya di beberapa hospital dan barisan hadapan lain.

Mengenai Kumpulan edotco

Ditubuhkan pada tahun 2012, edotco adalah syarikat perkhidmatan infrastruktur menara telekomunikasi serantau dan bersepadu yang pertama di Asia. Ia menyediakan penyelesaian menyeluruh dalam sektor perkhidmatan struktur menara telekomunikasi dari pajakan menara, perkongsian menara, pembinaan selaras “build-to-suit”, tenaga, dan operasi dan penyelenggaraan (O&M).

Dengan portfolio serantau yang merangkumi lebih dari 31,500 menara diÊ seluruh pasaran utama di Malaysia, Myanmar, Bangladesh, Kemboja, Sri Lanka, Pakistan, Laos dan Filipina di mana lebih 19,991 menara dikendalikan terus oleh edotco dan 11,521 menara yang diuruskan melalui pelbagai perkhidmatan yang disediakan. edotco berusaha untuk memberikan prestasi cemerlang dalam perkhidmatan dan penyelesaian infrastruktur telekomunikasi. Perkhidmatan pengawasan masa nyata yang terkini dari edotco, Echo, telah menampakkan peningkatan dalam operasi lapangan di samping memaksimumkan kecekapan operasi dari segi penggunaan bateri, tenaga dan penggunaan bahan api untuk infrastruktur telekomunikasi.

Kumpulan edotco telah dimartabatkan dengan Anugerah Syarikat Menara Telekomunikasi Asia Pasifik 2018 oleh Frost & Sullivan untuk kepimpinannya dalam pertumbuhan dan prestasi perniagaan yang cemerlang di Asia Pasifik.

Untuk maklumat lanjut mengenai edotco, sila layari www.edotcogroup.com

Iklan

BMDAM Dan RAMCI Lancar Sistem ‘Pangkalan Data Pembayar Ingkar BMDAM’

Kuala Lumpur, 21 November 2018 – Persatuan Pengedar Bahan-bahan Binaan Malaysia (BMDAM) dan RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) baru-baru ini telah melancarkan ‘PANGKALAN DATA PEMBAYAR INGKAR  BMDAM’. Inisiatif ini telah dimeterai menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani kedua-dua pihak pada awal April tahun ini, yang membolehkan ahli persatuan industri bahan-bahan binaan untuk mengenalpasti pembayar ingkar.

Apabila mendekati isu ini pada awal tahun ketika majlis tandatangan MoU, Encik Yang Kian Lock Mantan Pengerusi Serta-merta BMDAM berkongsi betapa perlunya sistem efektif untuk mempromosikan persekitaran perdagangan yang lebih sihat dalam keadaan ekonomi yang mencabar ini. “Sebagai pengendali perniagaan, kami memberi kredit kepada peniaga dan terpaksa menghadapi risiko kutipan balik yang kian sukar melalui landskap ekonomi yang tidak menentu. Oleh itu, terdapat keperluan untuk ahli-ahli dalam industri ini bagi mempunyai platform dan berkongsi maklumat pembayaran perdangan.”

Mengulas mengenai peranan RAMCI, Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI, berkata “‘PANGKALAN DATA PEMBAYAR INGKAR BMDAM’ berfungsi sebagai rujukan perniagaan dan penghubung dalam kalangan ahli persatuan untuk masuk ke portal RAMCI Creditrack, satu sistem pengurusan credit atas talian 24/7. Pangkalan data ini berfungsi sebagai pencegah untuk mengelakkan pembayar ingkar untuk mendapat kemudahan kredit dari ahli persatuan yang lain sebaik sahaja mereka tidak membayar pemiutang. Tambahan lagi, ahli-ahli persatuan mempunyai pilihan untuk berkongsi maklumat pembayar ingkar menerusi Biro Perdagangan (“Trade Bureau”)

RAMCI yang akan berkongsi tingkah laku pembayaran perdagangan kepada bank, institusi kewangan dan pemberi kredit lain.

“Kami amat gembira apabila hampir 40% ahli BMDAM telah mendaftar dengan RAMCI dan telah memulakan perkongsian rekod pembayaran mereka. Matlamat terdekat kami adalah untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 80% ahli berdaftar bersama perkongsian bagi akhir tahun 2018,” kata Lai.

Manakala, Encik Bill Lee, Pengerusi Semasa BMDAM berkata, “Ahli-ahli BMDAM akan menerima ‘sistem pantauan awal’ dari RAMCI apabila tergolong dalam pembayar ingkar di kalangan industri. Ini merupakan aspek yang penting bagi sistem ini. Kami yakin bahawa kerjasama antara RAMCI akan memberikan manfaat kepada ahli – ahli BMDAM yang kini berada di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Kerjasama ini akan membantu kami bagi membina asas kukuh dalam pengurusan kredit, yang pada jangka masa panjang akan membantu meningkatkan kecekapan perniagaan serta pengembangan perniagaan,” tambah beliau.

BMDAM merupakan sebuah persatuan kebangsaan bagi syarikat yang terlibat dalam perniagaan membekal serta mengedar bahan-bahan binaan tempatan serta yang diimport.

Mengenai RAM Credit Information Sdn Bhd

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) merupakan agensi pelaporan kredit yang terkemuka dan paling dipercayai di Malaysia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia mempunyai pangkalan data menyeluruh yang dibina sepanjang 25 tahun yang lalu. Hari ini, rakan-rakan institusi RAMCI seperti RAM Holdings Berhad dan Experian Asia Pacific telah memanfaatkan syarikat tersebut dengan pengetahuan domain yang luas bagi memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Ia turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras RAMCI termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan penarafan kredit dan pemarkahan kredit, perkhidmatan pemantauan dan maklumat antarabangsa dan perkhidmatan biro perdagangan (“Trade Bureau”). Untuk maklumat lanjut, layari www.ramcreditinfo.com.my.

Iklan

FSS Lancar Secure3D; Penyelesaian Pengesahan Berasaskan Risiko Tingkatkan Sekuriti Untuk Transaksi Digital

MUMBAI, India, 19 Mac 2019 /PRNewswire/ — FSS (Financial Software and Systems), sebuah syarikat teknologi pembayaran global, melancarkan FSS Secure3D, penyelesaian pengesahan adaptif generasi baharunya yang berasaskan protokol EMVCo 3DS 2.0. Secara global, merentas wilayah, bank-bank perlu melaksanakan 3DS2.0 antara tahun 2019 dan 2020. Produk yang memenangi anugerah FSS merupakan antara 20 yang utama di seluruh dunia yang diperakui oleh EMVCO 3DS 2.0.

Dengan pertumbuhan perdagangan digital, serangan penipuan tanpa kad menjadi lebih sofistikated. Menurut The Nilson Report, secara global, kerugian akibat penipuan jarak jauh mampu mencecah US $44B menjelang tahun 2025.

FSS Secure3D melanjutkan pendekatan tanpa fabrikasi untuk mengesahkan pemegang kad dan bagi melindungi pelanggan daripada penipuan. Penyelesaian ini menggunakan algoritma pembelajaran mesin termaju bagi mempelajari tingkah laku transaksi pelanggan untuk mengesan transaksi anomali dan menyelaraskan kawalan risiko sejajar dengan pola penipuan yang semakin berkembang secara berterusan. Pengeluar-pengeluar boleh menggunakan kombinasi pembolehubah termasuk parameter-parameter berkaitan peniaga, pemegang kad, peranti, lokasi dan transaksi untuk memberi skor risiko kepada setiap transaksi dan menentukan sekiranya ia dimulakan oleh pemegang kad yang sah. Pengeluar-pengeluar dan peniaga-peniaga mendapat manfaat dari segi pengalaman pelanggan yang dipertingkat, positif palsu yang berkurangan dan penurunan kejadian penipuan.

Untuk transaksi yang disyaki, FSS Secure3D menyokong pelbagai langkah pengesahan yang dipertingkat termasuk pengesahan dari-luar-jalur seperti kod laluan sekali, selain biometrik termasuk pengecaman wajah dan cap jari. Ini menawarkan kefleksibelan kepada pengeluar-pengeluar untuk melanjutkan proses pengesahan kepada titik sentuh transaksi baru muncul termasuk peranti boleh pakai dan peranti IOT.

Berucap semasa majlis pelancaran, Suresh Rajagopalan, Presiden Pembayaran Runcit, FSS, berkata; “Perjalanan transaksi yang terjamin dan lancar merupakan pembeza strategik untuk perdagangan era baharu. FSS Secure3D meningkatkan keupayaan membuat keputusan berdasarkan risiko dan membolehkan pengeluar-pengeluar mencari titik optimum antara pengukuhan langkah-langkah antipenipuan dan penyediaan pengalaman transaksi yang lancar. Hakikat bahawa FSS merupakan antara beberapa penyedia perkhidmatan pertama seluruh dunia yang mencapai pensijilan EMVCo memperlihatkan kedudukan kepimpinan produk kami.”

FSS Secure3D memeriksa lebih 150 unsur data yang ditukar antara peniaga dan pengeluar bagi mengesahkan pemegang kad di latarnya. Ini termasuk nilai, jumlah dan kelajuan perbelanjaan, corak membeli belah seperti kedai yang kerap dikunjungi, masa transaksi dan lokasi serta IP peranti kepada profil tingkah laku asas dan mengesan perubahan yang mencurigakan yang dapat menjadi penunjuk penting aktiviti haram.

FSS menawarkan Pengesahan Sebagai-satu-Perkhidmatan melalui FSSNeT, awan persendirian FSS, mendedahkan API kepada pemeroleh untuk berhubung kepada platform. Penyelesaian berbilang sewa menyediakan perlindungan tambahan, memandangkan pandangan terhadap corak penipuan dapat dikongsi antara pelanggan peserta. Di samping itu, model Pengesahan Sebagai-satu-Perkhidmatan menyatukan infrastruktur, teknologi, perniagaan dan proses kawal selia bagi menyediakan pengeluar-pengeluar dengan perkhidmatan berasaskan penggunaan yang boleh diskala yang dapat meningkatkan masa untuk dipasarkan serta menghapuskan pelaburan pendahuluan.

FSS turut menyokong protokol-protokol EMVCO 3DS 1.0 dan 2.0. Pelanggan-pelanggan yang mempunyai penyelesaian sedia ada boleh berpindah dengan mudah kepada 3DS 2.0, dengan overhed pelaksanaan minimum. Ditanda aras bagi memproses 8,000 transaksi sesaat, FSS Secure3D menjamin masa pemprosesan yang lebih pantas dan kadar penukaran jualan yang lebih tinggi. FSS ialah ahli EMVCO dan bekerjasama dengan Visa, MasterCard, AMEX serta skim-skim kad utama bagi menawarkan perkhidmatan 3DS 2.0.

Sumber: Financial Software and Systems(FSS)

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!