Jom Bina Pelan Persaraan Mudah Yang Patuh Syariah, Hari Ini Juga

Semua orang impikan persaraan yang indah dan mampu mengekalkan gaya hidup yang sama apabila sudah bersara nanti. Kebebasan kewangan atau ‘financial freedom’ memang menjadi impian semua orang, tapi sudahkah kita membuat persediaan yang sewajarnya? Atau masih lena dibuai mimpi?

Bagi mereka yang sudah mula merancang, tahniah diucapkan. Ini kerana lagi awal kita mula, lagi bagus. Tapi apakah yang dimaksudkan dengan pelan persaraan yang patuh Syariah?

Ikut Konsep Islam

Perancangan kewangan persaraan adalah dibolehkan dalam Islam, asalkan ianya mengikut garis panduan dan prinsip ‘Maqasid Syariah’, dan mestilah bebas daripada ‘Riba’ (Faedah), ‘Gharar’ (Kesamaran/Ketidakpastian), ‘Maisir’ (Perjudian) dan aktiviti perniagaan Tidak Halal.

Bila kita dah tahu apa yang dibolehkan dan apa yang dilarang, barulah kita boleh merancang pelan persaraan yang patuh Syariah.

Jom kita dengarkan penerangan oleh Private Pension Administrator Malaysia (PPA) selaku pentadbir pusat bagi Skim Persaraan Swasta (PRS) membincangkan tentang bagaimana untuk merancang simpanan persaraan mudah mengikut garis panduan yang patuh Syariah.

Skim Persaraan Swasta (PRS) merupakan skim simpanan dan pelaburan jangka panjang sukarela untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan lebih banyak untuk kegunaan selepas bersara nanti.

Pelan Persaraan Mudah Yang Patuh Syariah

Tujuan merancang untuk persaraan sebenarnya adalah untuk membuat pelan simpanan agar kita dapat mengumpul dana yang mencukupi apabila bersara nanti.

Namun, sebelum merancang, pastikan kita sudah ada jawapan untuk tiga soalan ini.

1. Berapa Banyak Simpanan Yang Cukup?

Kajian Bank Dunia mencadangkan agar kita mempunyai sekurang-kurangnya 2/3 atau 67% daripada gaji terakhir kita apabila bersara nanti.

Bagi mencapai matlamat ini, PPA mencadangkan agar kita menyimpan 1/3 atau 33% daripada gaji kita tiap-tiap bulan dalam dana persaraan.

Bagi yang bekerja di dalam sektor swasta dan memilih untuk merancang persaraan secara Islam, kemungkinan besar kita telah mencarum sebanyak 23% daripada gaji bulanan ke dalam pilihan Dana patuh Syariah di skim persaraan mandatori.

Oleh itu, kita hanya perlu ketepikan 10% daripada gaji bulanan kita ke dalam Dana Skim Persaraan Swasta (PRS) patuh Syariah untuk mencapai matlamat simpanan 1/3.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-3-1-3-700x370.jpg

2. Berapa Lama Dana Boleh Bertahan?

Bila kita dah tahu berapa banyak kita perlu menyimpan setiap bulan, sekarang kita perlu tahu pula daya tahan dana persaraan kita.

Menurut kajian daripada Jabatan Perangkaan Malaysia, purata jangka hayat rakyat Malaysia sekarang adalah 75 tahun, dengan lelaki dijangka hidup sehingga usia 73 tahun manakala wanita dijangka hidup sehingga umur 78 tahun.

Statistik ini dijangka meningkat dan mungkin akan mencecah angka 80 tahun tak lama lagi.

Dengan had umur persaraan sekarang adalah 60 tahun, maknanya kita perlu mempunyai pendapatan gantian yang cukup untuk bertahan sekurang-kurangnya selama 20 tahun.

3. Adakah Simpanan Dapat Mengatasi Inflasi?

Kos barangan dan perkhidmatan akan meningkat setiap tahun disebabkan inflasi. Tak percaya?

Masihkah anda ingat 10 tahun yang lalu kita masih boleh menikmati secawan teh tarik dengan harga RM1 dan sebungkus nasi lemak dengan harga 50 sen? Sekarang harga teh tarik mencecah RM2 dan sebungkus nasi lemak nak dapat dengan harga RM1 pun agak sukar.

Maka kita perlu mengambil kira kadar inflasi dalam membuat pelan persaraan agar simpanan kita cukup kukuh untuk mengatasi kadar inflasi ini. Berdasarkan statistik terkini dari Bank Negara Malaysia (BNM), purata kadar inflasi di Malaysia adalah hampir 3%.

Maka, berdasarkan statistik ini, kita kena pastikan pulangan pelaburan Dana adalah sentiasa lebih daripada peratusan ini bagi mengelakkan kesan inflasi ini mengurangkan nilai simpanan kita nanti.

Nak tahu berapa jumlah yang diperlukan untuk bersara nanti, anda boleh cuba kalkulator persaraan PPA ini sebagai panduan.

Buatlah Persiapan Hari Ini

Setelah anda mendapatkan jawapan untuk tiga persoalan persaraan tadi, sekarang jom bina pelan persaraan Islam dengan menyimpan dalam instrumen yang patuh Syariah.

Terdapat 26 Dana PRS patuh Syariah yang disediakan oleh lapan Penyedia PRS. Untuk mula menyimpan di PRS dengan mudah, selesa dan selamat, anda boleh mula mendaftar dengan jumlah serendah RM100 melalui perkhidmatan PRS Online yang dibangunkan oleh PPA.

Berita baik untuk mereka yang sudah berkira-kira untuk membuka akaun PRS! Sekarang ini PPA sedang giat mengadakan peraduan untuk memberikan ganjaran untuk mana-mana Ahli baru yang membuka akaun untuk pertama kali melalui perkhidmatan PRS Online.

Sila ke laman PRS Online Enrolment Treats untuk info lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mudahnya Melabur Saham Amerika Syarikat Dengan MIDF Invest

Saya pasti ramai pembaca setia dan follower kami dah ada akaun CDS untuk jual beli saham di Bursa Malaysia. Dan ramai juga yang berminat untuk mula melabur ke luar negara, tetapi mungkin tidak tahu caranya.

Jom kami kongsikan kepada anda satu platform online yang membolehkan anda beli saham-saham dan ETF (Exchange Traded Fund) yang ada di Amerika Syarikat.

Jom Berkenalan Dengan MIDF

Kalau nak tahu, MIDF atau nama panjangnya Malaysian Industrial Development Finance Berhad, adalah merupakan anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB). Alah, yang korang dok beli unit amanah Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Wawasan (ASW) dan Amanah Saham Didik (ASD) tu.

Bagi mereka yang dah lama terlibat dengan pelaburan saham, pasti pernah terbaca laporan MIDF Research. Mereka sering mengeluarkan kajian tentang saham-saham tempatan, kajian mendalam mengenai fundamental sesebuah syarikat dan berapa harga sasaran saham tersebut. Mereka juga ada mengeluarkan laporan mengenai ekonomi, sektor dan ekuiti negara.

MIDF Invest Lancarkan Aplikasi Saham Amerika Syarikat

Pada awal bulan Julai yang lalu, MIDF Amanah Investment Bank Berhad telah melancarkan aplikasi MIDF Invest yang membolehkan rakyat Malaysia melabur di pasaran saham Amerika Syarikat.

Kini anda boleh melabur di dalam lebih daripada 6,000 saham dan ETF yang ada di Wall Street. Semuanya boleh dilakukan secara online menggunakan aplikasi MIDF Invest.

Daripada pembukaan akaun, masukkan duit dan boleh terus melabur. Semuanya hanya dalam beberapa minit saja, hanya dengan telefon pintar anda.

Dan katanya kini mereka ada sistem baru yang memudahkan lagi proses pembukaan akaun dan beberapa update terkini yang mereka baru lancarkan.

Beli Saham Terkemuka Dunia

Kalau selama ini anda hanya beli saja jenama kasut dan peralatan sukan yang terkenal di seluruh dunia, kini anda boleh beli saham syarikat mereka pula. Hasil daripada keuntungan saham tersebut, boleh pula digunakan untuk beli kasut sukan baru pula.

Begitulah dia punya pusingan. Untung saham, sokong dan beli barangan keluaran syarikat lagi. Untung lagi, guna duit keuntungan untuk beli lagi.

Sama juga halnya apabila kita suka minum kopi ‘mahal’ di kafe sambil bersantai jumpa kawan-kawan dan kenalan. Kini anda boleh beli saham syarikat tersebut dengan mudah.

Untung daripada saham nanti, boleh pula belanja kawan-kawan minum kopi bersama-sama anda. Best kan?

Serendah USD5 Untuk Beli Saham Amerika Syarikat

Ya betul, nak beli saham-saham terkemuka di Amerika Syarikat takdelah mahal mana. Kos brokerage adalah sangat berpatutan.

Lagi banyak anda beli, lagi murah kos tersebut.

Sekiranya anda buat perbandingan dengan broker-broker tempatan yang lain, pasti anda terkejut betapa murahnya kos untuk jual beli saham di platform MIDF Invest ini.

Hadiah Menarik Untuk Dimenangi Sempena Minggu Saham Digital

Sempena Minggu Saham Digital anjuran PNB, MIDF Invest menjalankan permainan perdagangan saham dari 18 sehingga 26 November. Peluang terbaik untuk anda cuba aplikasi ini dan berpeluang untuk menang pelbagai hadiah menarik dan wang tunai.

Sambil cuba-cuba melabur saham di Amerika Syarikat, sambil itu anda berpeluang untuk memang hadiah dan wang tunai lagi. Siapa nak bagi?

Broker Tempatan Dikawal Selia Pihak Berkuasa

Bila anda jual beli saham di platform yang dipercayai seperti MIDF Invest, pastinya akan berasa lebih selamat apabila tahu bahawa ianya dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Bukan senang nak dapat lesen untuk beroperasi di Malaysia ini, pastinya pelbagai peraturan ketat dan undang-undang yang mereka perlu ikuti.

Berbanding aplikasi luar negara yang tidak berlesen, sekiranya mereka ini ‘tutup kedai’ anda boleh hilang semua wang anda di dalamnya. Nanti siapa yang nak bantu anda?

Sedangkan yang berlesen ada depan mata, sibuk nak cari yang lain juga.

Sokongan Yang Padu

Dan sekiranya anda berdepan dengan sebarang masalah seperti pembukaan akaun, ada problem nak transfer duit ke apa ke, terus hubungi Happiness Agent yang bersedia untuk membantu anda.

Mereka ini bekerja 24 jam sehari, setiap hari bagi memastikan segala permasalahan anda dapat ditangani dengan segera.

Mula Melabur Saham Amerika Syarikat Dan Buka Akaun MIDF Invest Hari Ini

Jadi apa anda tunggu lagi? Jom buka akaun MIDF Invest hari ini juga. Scan saja QR code di bawah atau klik link ini:

Proses pendaftaran kini lebih cepat dengan adanya sistem baru dan update terbaru yang mereka baru saja lancarkan. Hanya dalam beberapa minit anda boleh daftar akaun, transfer duit dan mula beli saham-saham di Amerika Syarikat.

Oh ya, lupa nak bagitahu.

Bagi mereka yang beragama Islam, kini anda ada pilihan untuk buka akaun patuh Syariah. Bila dah buka akaun patuh Syariah, anda hanya boleh melihat dan membeli saham-saham patuh Syariah saja.

Barulah untung dunia dan untung akhirat!

Kongsi Kegembiraan Dengan MIDF Invest

Lepas ini, bolehlah anda kongsikan kegembiraan anda jual beli saham-saham terkemuka dengan rakan-rakan anda. Pasti mereka pun teruja dengan kehebatan anda merebut peluang untuk melabur saham Amerika Syarikat bersama-sama dengan MIDF Invest.