Jom Bina Pelan Persaraan Mudah Yang Patuh Syariah, Hari Ini Juga

Semua orang impikan persaraan yang indah dan mampu mengekalkan gaya hidup yang sama apabila sudah bersara nanti. Kebebasan kewangan atau ‘financial freedom’ memang menjadi impian semua orang, tapi sudahkah kita membuat persediaan yang sewajarnya? Atau masih lena dibuai mimpi?

Bagi mereka yang sudah mula merancang, tahniah diucapkan. Ini kerana lagi awal kita mula, lagi bagus. Tapi apakah yang dimaksudkan dengan pelan persaraan yang patuh Syariah?

Ikut Konsep Islam

Perancangan kewangan persaraan adalah dibolehkan dalam Islam, asalkan ianya mengikut garis panduan dan prinsip ‘Maqasid Syariah’, dan mestilah bebas daripada ‘Riba’ (Faedah), ‘Gharar’ (Kesamaran/Ketidakpastian), ‘Maisir’ (Perjudian) dan aktiviti perniagaan Tidak Halal.

Bila kita dah tahu apa yang dibolehkan dan apa yang dilarang, barulah kita boleh merancang pelan persaraan yang patuh Syariah.

Jom kita dengarkan penerangan oleh Private Pension Administrator Malaysia (PPA) selaku pentadbir pusat bagi Skim Persaraan Swasta (PRS) membincangkan tentang bagaimana untuk merancang simpanan persaraan mudah mengikut garis panduan yang patuh Syariah.

Skim Persaraan Swasta (PRS) merupakan skim simpanan dan pelaburan jangka panjang sukarela untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan lebih banyak untuk kegunaan selepas bersara nanti.

Pelan Persaraan Mudah Yang Patuh Syariah

Tujuan merancang untuk persaraan sebenarnya adalah untuk membuat pelan simpanan agar kita dapat mengumpul dana yang mencukupi apabila bersara nanti.

Namun, sebelum merancang, pastikan kita sudah ada jawapan untuk tiga soalan ini.

1. Berapa Banyak Simpanan Yang Cukup?

Kajian Bank Dunia mencadangkan agar kita mempunyai sekurang-kurangnya 2/3 atau 67% daripada gaji terakhir kita apabila bersara nanti.

Bagi mencapai matlamat ini, PPA mencadangkan agar kita menyimpan 1/3 atau 33% daripada gaji kita tiap-tiap bulan dalam dana persaraan.

Bagi yang bekerja di dalam sektor swasta dan memilih untuk merancang persaraan secara Islam, kemungkinan besar kita telah mencarum sebanyak 23% daripada gaji bulanan ke dalam pilihan Dana patuh Syariah di skim persaraan mandatori.

Oleh itu, kita hanya perlu ketepikan 10% daripada gaji bulanan kita ke dalam Dana Skim Persaraan Swasta (PRS) patuh Syariah untuk mencapai matlamat simpanan 1/3.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-3-1-3-700x370.jpg

2. Berapa Lama Dana Boleh Bertahan?

Bila kita dah tahu berapa banyak kita perlu menyimpan setiap bulan, sekarang kita perlu tahu pula daya tahan dana persaraan kita.

Menurut kajian daripada Jabatan Perangkaan Malaysia, purata jangka hayat rakyat Malaysia sekarang adalah 75 tahun, dengan lelaki dijangka hidup sehingga usia 73 tahun manakala wanita dijangka hidup sehingga umur 78 tahun.

Statistik ini dijangka meningkat dan mungkin akan mencecah angka 80 tahun tak lama lagi.

Dengan had umur persaraan sekarang adalah 60 tahun, maknanya kita perlu mempunyai pendapatan gantian yang cukup untuk bertahan sekurang-kurangnya selama 20 tahun.

3. Adakah Simpanan Dapat Mengatasi Inflasi?

Kos barangan dan perkhidmatan akan meningkat setiap tahun disebabkan inflasi. Tak percaya?

Masihkah anda ingat 10 tahun yang lalu kita masih boleh menikmati secawan teh tarik dengan harga RM1 dan sebungkus nasi lemak dengan harga 50 sen? Sekarang harga teh tarik mencecah RM2 dan sebungkus nasi lemak nak dapat dengan harga RM1 pun agak sukar.

Maka kita perlu mengambil kira kadar inflasi dalam membuat pelan persaraan agar simpanan kita cukup kukuh untuk mengatasi kadar inflasi ini. Berdasarkan statistik terkini dari Bank Negara Malaysia (BNM), purata kadar inflasi di Malaysia adalah hampir 3%.

Maka, berdasarkan statistik ini, kita kena pastikan pulangan pelaburan Dana adalah sentiasa lebih daripada peratusan ini bagi mengelakkan kesan inflasi ini mengurangkan nilai simpanan kita nanti.

Nak tahu berapa jumlah yang diperlukan untuk bersara nanti, anda boleh cuba kalkulator persaraan PPA ini sebagai panduan.

Buatlah Persiapan Hari Ini

Setelah anda mendapatkan jawapan untuk tiga persoalan persaraan tadi, sekarang jom bina pelan persaraan Islam dengan menyimpan dalam instrumen yang patuh Syariah.

Terdapat 26 Dana PRS patuh Syariah yang disediakan oleh lapan Penyedia PRS. Untuk mula menyimpan di PRS dengan mudah, selesa dan selamat, anda boleh mula mendaftar dengan jumlah serendah RM100 melalui perkhidmatan PRS Online yang dibangunkan oleh PPA.

Berita baik untuk mereka yang sudah berkira-kira untuk membuka akaun PRS! Sekarang ini PPA sedang giat mengadakan peraduan untuk memberikan ganjaran untuk mana-mana Ahli baru yang membuka akaun untuk pertama kali melalui perkhidmatan PRS Online.

Sila ke laman PRS Online Enrolment Treats untuk info lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Perkara Penting Tentang Pelaburan Menggunakan Robo-Advisor Di Malaysia

Sejak kebelakangan ini, perkataan Robo-Advisor mula meniti di bibir para peminat dunia pelaburan dan pakar dalam bidang fintech. Teknologi robo-advisor mula bertapak di Malaysia pada tahun 2017, setelah Suruhanjaya Sekuriti (SC) melancarkan Digital Investment Framework yang mengawal selia aktiviti pelaburan firma robo-advisor.

Terdapat 5 perkara penting yang anda harus tahu berkenaan robo-advisor.

1. Mekanisme

Ringkasnya, robo-advisor menggunakan algoritma dan matematik untuk menentukan aset yang akan dilaburkan di dalamnya. Semua proses seperti bila harga untuk beli, signal untuk jual, trend sedang menaik atau menurun dan segala macam indikator; sudah diprogramkan oleh pasukan IT setiap firma pelaburan.

Ada sesetengah firma robo-advisor yang menetapkan kekerapan portfolio pelaburan para pelabur akan dirombak. Sebagai pelabur, kita hanya perlu relaks, goyang kaki dan tunggu robot menjana keuntungan untuk kita.

Tidak lupa juga, anda hanya perlu menentukan profil risiko anda dan apa yang anda ingin capai melalui pelaburan ini. Bakinya akan diuruskan oleh algoritma tersebut.

2. Menggunakan ETF Sebagai Aset Pelaburan

Setelah kita tahu firma robo-advisor menggunakan Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence dalam melaksanakan pelaburan, kita harus tahu aset apakah yang dilaburkan. Dalam kes pelaburan digital yang sedang meningkat popularitinya ini, semua firma yang berlesen menggunakan Exchange Traded Fund (ETF) sebagai aset yang dijual dan dibeli untuk menjana keuntungan.

Bagi yang tak pernah dengar apa itu ETF, ETF merupakan koleksi sekumpulan aset yang kebiasaannya dikumpulkan mengikut kelas aset. Ada ETF yang berasaskan emas, saham, sukuk, bon dan fixed deposit.

Jadi, portfolio pelaburan bagi setiap pelabur akan mempunyai komposisi yang berbeza untuk setiap ETF berdasarkan profil risiko yang dipilih atau dicadangkan oleh firma.

3. Ada 3 Firma Robo-Advisor di Malaysia

Seperti yang kita tahu, aktiviti pelaburan sangat dikawal selia dengan ketat di Malaysia untuk menjaga kepentingan pelabur. Oleh itu, di Malaysia, firma yang mahu beroperasi sebagai pengurus dana pelaburan perlu mendapatkan lesen daripada SC.

3 firma yang telah dianugerahkan lesen untuk beroperasi dalam pelaburan digital ini ialah Stashaway, MyTHEO dan Wahed Invest. Yang confirm patuh shariah buat masa ini adalah Wahed Invest, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus Jika Anda Daftar Sekarang).

4. Kos Dan Modal Yang Rendah

MyTHEO menyatakan bahawa mereka mengenakan cas pengurusan di antara 0.5% ke 1.0% setiap tahun bergantung kepada jumlah pelaburan yang dibuat, manakala Stashaway pula mengenakan 0.2% ke 0.8% setiap tahun. Wahed Invest pula mengenakan cas sebanyak 0.39 ke 0.79% setahun.

Dengan penggunaan algoritma yang telah diprogramkan, firma robo-advisor berjaya menjimatkan kos yang terlibat dalam pengurusan aset.

Untuk modal pelaburan, anda boleh mula melabur serendah RM1 melalui Stashaway manakala MyTHEO dan Wahed Invest menetapkan RM100 sebagai modal permulaan.

Rendah, bukan? Sesiapa pun boleh mula melabur.

5. Akses

Sebagai pelabur, di antara perkara yang selalu bermain di minda adalah prestasi portfolio pelaburan masing-masing. Dengan adanya firma robo-advisor, transparency adalah salah satu ciri yang dikongsi oleh semua firma.

Jadi, pelabur boleh memantau prestasi portfolio meraka secara atas talian melalui aplikasi dalam telefon bimbit. Ianya semudah itu!

Amacam, terliur untuk melabur menggunakan robo-advisor?

Kita dah boleh mula melabur dengan mendaftar secara atas talian di semua platform yang disediakan oleh tiga firma di atas.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Pengenalan Kepada Micro E-mini, Sebahagian Daripada Pasaran Hadapan

Ramai orang terlibat dalam pelaburan saham dan tahu mengenai pasaran saham di Bursa Malaysia, tetapi tak ramai yang tahu tentang kewujudan pasaran hadapan atau futures.

Dan baru-baru ini, ada produk baru yang bernama Micro E-mini bagi menarik lebih ramai pelabur ke dalam instrument ini.

Kenal Dulu Pasaran Hadapan

Sebelum kita mula tentang Micro E-mini, kita kena kenal dulu dengan pasaran hadapan.

Definisi derivatif mengikut Bursa Malaysia Berhad:

Derivatif ialah instrumen kewangan yang digunakan untuk mengurus pendedahan seseorang itu kepada kemeruapan pasaran pada masa ini. Nilai produk derivatif bergantung kepada dan diperoleh daripada instrumen pendasar, seperti komoditi, kadar faedah, indeks dan saham.

Dalam erti kata lain, derivatif ialah kontrak kewangan dengan nilai yang dikaitkan dengan pergerakan harga hadapan yang dijangka dengan aset asas dikaitkan. la digunakan sebagai alat untuk melindung nilai, membuat spekulasi dan arbitraj.

Biasa dengar Pasaran Hadapan Minyak Sawit Mentah atau lebih dikenali sebagai FCPO (Futures Crude Palm Oil)? FCPO adalah salah satu contoh instrumen yang ditawarkan oleh Bursa Malaysia Derivatives (BMD) sebagai alternatif kepada pasaran saham.

Kita juga ada FKLI (Futures Kuala Lumpur Index), dimana FKLI adalah cerminan kepada KLCI. Andai kata berlaku kenaikan atau penurunan kepada KLCI, pasaran FKLI juga akan bergerak hampir sama dengan KLCI.

Pasaran Hadapan Menawarkan Pasaran Dua Hala

Di dalam pasaran hadapan, kita boleh membuat keuntungan semasa pasaran menaik (seperti saham) dan juga semasa pasaran jatuh merudum. Inilah yang dimaksudkan dengan pasaran dua hala.

Berbeza dengan saham yang kita hanya boleh buat keuntungan dengan kenaikan harga saham, dan kita berdepan kerugian jika harga saham turun.

Ini kerana kita boleh melakukan ‘Short-Sell’, iaitu menjual dahulu apabila menjangkakan harga akan jatuh dan membeli apabila harga telah naik.

Apa Itu Micro E-mini?

Sekarang kita dah tahu bahawa Micro E-mini adalah sebahagian daripada pasaran hadapan, apa pula Micro E-mini ni?

Nama pun mikro, Micro E-Mini membenarkan kita trade dengan kuantiti dan nilai yang kecil – sesuai sangat dengan pelabur runcit.

Biasa dengar istilah lot gajah? Nak trade pasaran hadapan ni kena modal besar. Kini dengan Micro E-mini, kita boleh berdagang dengan lot tikus pula. Lot yang lebih kecil daripada segi kuantiti dan nilai.

Apa Kelebihan Micro E-mini?

Dah nama pun mikro, kuantiti yang kecil, nilai yang kecil, maka hanya modal yang kecil diperlukan. Ini membolehkan kita untuk pelbagaikan portfolio kita dengan mudah sekali.

Sepertimana yang kita tahu, dengan trade pasaran hadapan kita boleh untung daripada pasaran yang bergerak naik, atau yang tengah jatuh merudum.

Masa yang lebih panjang untuk trade juga merupakan salah satu kelebihannya. Kalau di Malaysia, pasaran saham dibuka dari pukul 9 pagi dan ditutup pada pukul 5 petang; berehat pula untuk lunch, di antara pukul 1230 tengahari – 230 petang.

Bila trade Micro E-mini ni, pasaran dibuka hampir 24 jam sehari. Nak trade pagi petang siang malam, takde hal.

Memang sesuai sangat dengan kebanyakan kita, tak tidur nanti dibuatnya.

Apa Contoh Produk Micro E-mini?

Berikut merupakan di antara produk Micro E-mini yang ada:

  • Micro E-mini S&P 500
  • Micro E-mini Nasdaq-100
  • Micro E-mini Russell 2000
  • Micro E-mini Dow

Semua indeks-indeks besar dunia ada di dalamnya. Jika berlaku kenaikan atau penurunan kepada indeks yang dijejak, maka Micro E-mini pun akan bergerak hampir sama dengan indeks tersebut.

Contoh Kontrak Micro E-mini?

Sumber: https://activetrader.cmegroup.com/microemini/

Kita boleh rujuk kepada kontrak Micro E-mini seperti yang terdapat di laman web Chicago Mercantile Exchange (CME). Ianya merupakan pusat tukaran untuk berdagang pasaran hadapan yang terbesar di dunia.

Banyak kan?

Nak Belajar Lebih Mendalam Tentang Micro E-mini?

Nak tahu lebih lanjut berkenaan pasaran hadapan amnya, dan Micro E-mini khususnya?

Bersempena dengan itu juga, pihak Majalah Labur bekerjasama dengan Kenanga Futures bagi mengadakan sesi pengenalan selama 2 jam dengan topik ‘Apa Itu Kontrak US Micro E-mini?

Jika berminat, boleh ke https://kenangafutures.com.my/contact-us/enquiry/dan masukkan butiran anda beserta kod MJL 1 Micro eMini di bahagian “Feedback/Enquiry on*”. Kalau ada soalan, isi bahagian “Comments*”. Perincian lebih lanjut akan diberitahu kemudian.

Bagi yang dah tahu tentang pasaran hadapan dan tak sabar-sabar nak trade tu, boleh buka akaun di https://kenangafutures.com.my/open-an-account/. Bila dah ada ilmu, rebut peluang untuk memenangi hadiah menarik menerusi kempen ‘Back to The Futures III’ yang bakal berakhir 30 November 2019.

Iklan

6 Kelebihan Sri Melaka Residensi Yang Perlu Anda Tahu

Bila kita sebut pasal Melaka, semua orang tahu bahawa Melaka adalah merupakan destinasi pelancongan utama Malaysia. Bila hujung minggu atau cuti sekolah, mesti ramai yang berpusu-pusu ke Melaka untuk menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.

Bila sebut pasal hartanah pula, perkara yang paling penting adalah lokasi. Perkara kedua penting adalah lokasi dan perkara ketiga penting adalah lokasi.

Di Melaka inilah, terletaknya sebuah hartanah yang sangat ‘panas’. Memang menepati mantra “lokasi, lokasi, lokasi” idaman yang dicari-cari selama ini.

Jom kita tengok apa yang bestnya pasal Sri Melaka Residensi ni.

1. Berhampiran Dengan Bandaraya Melaka

Sri Melaka Residensi berada di Bukit Serindit iaitu 3 kilometer daripada bandar Melaka Raya, di mana terletaknya tarikan pelancong seperti Jonker Walk, Mahkota Parade, Dataran Pahlawan dan bermacam-macam lagi. Ianya juga berhampiran dengan kemudahan-kemudahan lain seperti sekolah, hospital, balai polis dan pasaraya terkemuka.

Senang cerita, Sri Melaka Residensi memang terletak di lokasi yang sangat strategik. Sesuai untuk mereka yang bekerja di sekitar Melaka, dekat sangat nak ke mana-mana. Juga bagi mereka yang suka berjalan-jalan, nak pergi ke tempat tumpuan pelancong pun dekat. Nak pergi shopping pun boleh sangat.

2. Dikelilingi Rimbauan Hijau Taman Rekreasi Bukit Serindit

Siapa kata kehidupan di bandar Melaka tak boleh dikelilingi suasana kehijauan? Sri Melaka Residensi ini dikelilingi Taman Rekreasi Bukit Serindit, taman rekreasi yang sangat popular di kalangan orang Melaka.

Setelah penat balik daripada kerja, pastinya terubat dengan pemandangan hijau di sekeliling kawasan. Bagi yang suka beriadah, pastinya ia satu bonus untuk anda. Balik kerja, boleh terus ke taman rekreasi. Tak pun bangun awal pagi, boleh satu dua round keliling taman dulu sebelum ke tempat kerja.

Tak perlu pergi jauh-jauh untuk bersenam lepas ni.

3. Lengkap Dengan Kemudahan Umpama Gaya Hidup Mewah

Kalau nak rasai gaya hidup moden di Melaka, maka Sri Melaka Residensi adalah jawapannya.

Nak senaraikan memang banyak, di antaranya:

  • Komuniti Berpagar (Gated & Guarded)
  • Gimnasium
  • Kolam Renang
  • Gelanggang Bola Keranjang
  • Gelanggang Badminton
  • Gelanggang Futsal
  • Taska
  • Taman Permainan
  • Dewan Serbaguna
  • Deretan Kedai

Boleh dikatakan kemudahan yang disediakan memang cukup lengkap, samada untuk keluarga atau pun yang bujang; tua mahu pun muda. Di sini terdapat bermacam-macam aktiviti yang boleh dilakukan.

4. Harga Tersangatlah Berpatutan

Taknak cakap banyak, tengok saja harga Sri Melaka Residensi berbanding harga projek-projek lain:

Negeri Nama Projek Harga Harga Selepas Diskaun 7% Bumiputera Keluasan Harga / kps Bilik Bilik Air
Melaka Sri Melaka Residensi, Bukit Serindit RM232,000 RM208,800 (Diskaun 10% Bumiputera) 1000 kps RM208 3 2
Selangor Canopy Hills, Kajang RM230,000 RM213,900 590 kps RM362 2 1
Kuala Lumpur M Centura, Sentul RM350,000 RM325,500 650 kps RM500 2 1
Johor Vida Heights, Larkin RM278,000 RM258,540 549 kps RM470 2 1
Penang Utropolis, Batu Kawan RM270,000 RM251,100 500 kps RM502 1 1

Kalau di kawasan bandar-bandar lain seperti Kajang, Sentul, Larkin dan Batu Kawan; memang ada projek perumahan berpatutan iaitu pada sekitar RM300,000.

Tapi tak boleh menandingi daripada segi harga Sri Melaka Residensi yang bermula daripada RM208,800 selepas 10% diskaun untuk Bumiputera. Hanya RM208 saja untuk sekaki persegi. Yang lain hanya mampu menyediakan satu atau dua bilik, Sri Melaka Residensi ada TIGA bilik. Yang lain hanya ada satu bilik air, Sri Melaka Residensi ada DUA bilik air.

Murah pun murah, luas pun luas, memang berbaloi-baloi.

5. Hartanah Di Melaka Yang Semakin Meningkat Naik

Orang ramai mesti ingat hartanah di Melaka ni tak bernilai dan tak meningkat naik sangat kan? Untuk mendapatkan info mengenai hartanah di Melaka, kita akan lihat data yang diperolehi daripada laman web NAPIC (National Property Information Centre) yang merupakan Pusat Maklumat Harta Tanah Negara. Ianya dikeluarkan oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia.

Lihat sendiri bagaimana harga rumah di Melaka didapati meningkat dari setahun ke setahun. Siapa sangka bahawa harga rumah di Melaka naik sebanyak 52.4 mata dari tahun 2010 sehingga 2017. Kenaikan yang dicatatkan adalah sebanyak 52.4% dalam masa 7 tahun atau 7.49% setahun.

Agak-agak tahun 2018 yang lalu harga hartanah naik ke tak? Tahun 2019 ni bagaimana pula?

Siapa lambat, memang makin naiklah hartanah di Melaka.

Siapa lambat beli unit Sri Melaka Residensi ni, jangan menyesal kalau ianya sold-out tak lama lagi. Dahlah harga tak masuk akal.

6. Dibangunkan Oleh Pemaju Yang Berkaliber

Rumah dahlah murah, tapi mesti ada udang di sebalik batu. Boleh percaya ke dengan pemaju Sri Melaka Residensi ni?

Kalau nak tahu, syarikat di sebaliknya adalah Potensi Lestari Sdn Bhd. Mungkin tak pernah dengar, tapi syarikat ini adalah sebahagian daripada Setia Awan.

Alah, Setia Awan pemaju yang terkenal di Perak tu. Di antara projek terkemuka yang telah siap dibina oleh Setia Awan adalah:

  • Taman Lestari Baru
  • Taman Serdang Bestari
  • Taman Wangsa Permai
  • Lekir Apartment
  • D Mall
  • D Hotel
  • Seri Iskandar Business Centre
  • Lavender Heights

Rumah atas tanah ada, rumah bertingkat-tingkat ada, bangunan komersial ada, hotel pun ada.

Jadi anda tak perlu risau, developer memang trusted.

Selain daripada itu, terdapat lagi satu projek hartanah yang konfem ada permintaan sebab ianya disasarkan kepada golongan pelajar universiti.

UniSuites di Kampar, Perak yang sedang dibangunkan oleh Setia Awan ini sangat berhampiran dengan beberapa kolej dan universiti terkenal di sana. Ianya bakal jadi perumahan pelajar-pelajar yang ‘cool’, lengkap dengan kemudahan moden dan boleh jalan kaki saja ke tempat pengajian.

Sesuai sangat untuk pelabur hartanah, senang nak cari penyewa di kalangan pelajar. Dan katanya, harga pun tersangatlah berpatutan.

Ketahui lebih lanjut mengenai UniSuites di sini.

Bertindaklah Hari Ini

Tengok sendiri video Sri Melaka Residensi di bawah:

Apa tunggu lagi? Pergi cepat ke rumah contoh dan tengok sendiri. Untuk maklumat lanjut, layari laman web Sri Melaka Residensi atau Facebook Sri Melaka Residensi untuk dapatkan info terkini berkenaan projek terbaik ini.

 

Iklan

19 Perkara Yang Saya Belajar Tentang Krisis Ekonomi Dunia Yang Sedang Berlaku!

Ada kawan bertanya, “Bro, kita bakal menghadapi kemelesetan ekonomi ke?” Bukan bakal lagi. Kita sebenarnya sedang menghadapinya!

Baru-baru ini Tuan Haji Mohd Asri, mentor pelaburan saham Malaysia telah mengadakan sesi FB Live bersama-sama dengan Tuan Ahyat Ishak (Pejuang Hartanah), pakar hartanah kita.

Isu hangat semasa dibincangkan hampir 2 jam, nak tahu tak apa summary daripada perbincangan mereka berdua?

Kredit kepada Puan Wan Farah yang telah mencatat dan memberikan kesimpulan seperti berikut:

Ada yang kata ekonomi dunia tak akan kembali sama seperti sediakala selepas krisis ini. Bakal tercipta NWO atau New World Order dalam ekonomi dunia. Akan wujud JUTAWAN BARU!!!

1. The NEW WORLD ORDER (NWO) berpunca dari perkataan krisis. Kita sedang mengalami perubahan yang amat dahsyat. Ada netizen yang masih in denial.

2. Krisis disebabkan Covid-19 adalah kali pertama berlaku tetapi kitaran krisis bukanlah kali pertama berlaku.

3. Sejarah sentiasa berulang kerana manusia tidak mahu belajar daripada sejarah terlampau.

4. Krisis berlaku kerana 2 sebab:
– Bubble / Teknikal
– The Black Swan. Perkara yang langsung tidak boleh diramal. Contohnya peristiwa September 11, percubaan membunuh presiden.

5. 5 tahun lalu Bill Gates telah meramal yang manusia tidak bersedia melawan bakteria/wabak.

6. Dua golongan yang wujud setiap kali krisis:
– Golongan hancur lebur
– Golongan yang win besar

7. PKP: Mindset persiapan perang
– Ini bukan holiday
– Survival
– Adakah curve Covid-19 akan menjadi rata?

8. Ibarat mak berpesan kepada anak. Mak (Bank Negara) telah berpesan kepada anak-anaknya (rakyat) melalui moratorium secara tersurat dan tersirat
– Bantu rakyat dalam masalah kewangan dalam tempoh short term
– Rakyat mesti bantu negara
– Bank terpaksa korbankan reserve, kadar keuntungan
– BNM akan beri masa yang cukup sehingga Disember 2021

9. Sekiranya krisis Covid-19 berpanjangan, NWO mereka yang gergasi akan menjadi lebih hebat dan ada golongan yang hebat akan lenyap.

10. Perubahan ini akan bakal dinikmati oleh masyarakat yang berani dan bijak – mereka akan menjadi yang sangat sangat kaya raya.
Antaranya:
– Usahawan-usahawan yang survive
– Pelabur yang mengambil position at the right time and at the right strategy!

11. Kalau kita nak ilmu yang tinggi daripada seorang mahaguru, kita juga mesti naikkan juga makam kita. Adab dan keberkatan mesti dijaga.

12. Keberkatan itu bermaksud, sikit itu cukup, lebih itu kita boleh kongsi. Lihat balik, audit balik diri sendiri. Adakah hidup kita bertambah baik? Sepatutnya setiap 2 kitaran hidup kita boleh upgrade hidup kita

13. Orang biasa jawab 1 – 1 = 0. Sedangkan menurut Islam 1 – 1 = infiniti. Sebab itu Allah suruh kita bagi (sedekah).
– Niat kerana Allah
– Doa
– Usaha dengan ilmu
– Tawakal dan redha dengan apa yang Allah bagi

14. Krisis ialah bahaya dan peluang.
– Kita kena jaga diri, keluarga dan golongan tertentu yang mesti dijaga seperti business dan kakitangan.
– Dalam hartanah mesti faham what is the good developer?
– Sedar kedudukan kewangan kita. Adakah 6 bulan dana kecemasan cukup?
– Apabila kita selamat daripada bahaya, kita melihat apa peluang yang ada. Peluang boleh juga menjadi perangkap. Kenalpasti sama ada itu adalah sampah atau aset

15. Daripada sudut hartanah, banyak peluang terhebat bakal menjelma. “The worst is yet to come”. Pastikan kita bersedia.

16. Bayangkan NWO adalah kunci. Ada kumpulan yang sedar tapi tak bersedia dan kumpulan yang sedar tapi bersedia. Yang belum bersedia, masih cukup masa untuk bersedia. Sebagai pelabur kita mesti ada entry dan exit plan. Perlu bersedia daripada segi mindset, kewangan dan ilmu.

17. Dalam setiap pelaburan, risiko tetap ada, bahaya tetap ada. Jangan rasa kita ini hina jika kita tak menyerang. Sediakan payung sebelum hujan. “Luck is what happens when preparation meets opportunity.” Jadi apakah persiapan kita untuk merebut peluang ini?

18. Jika dulu banyak alasan tak ada masa, kini ambil peluang PKP untuk mantapkan ilmu, dan buat homework. Persiapkan diri dan bijak mengambil peluang.

19. Pelbagai jenis investing:
– Value investing
– Growth investing
– Contrarian investing

Kredit: Wan Farah

Siapa yang berminat nak layan video penuh supaya lebih faham, boleh ke: https://www.facebook.com/hj.mohdasriahmad/videos/3142038985826310/

NEW WORLD ORDER ⚠️

[🔴LIVE] NEW WORLD ORDER⚠️.Bersama Mohd Asri Ahmad & Ahyat Ishak.Jangan lupa untuk Like, Share dan Comment!…#SahamIsCool#BeraniBangkit

تم النشر بواسطة ‏‎Mohd Asri‎‏ في الثلاثاء، ٣١ مارس ٢٠٢٠

Akhir kata, apa langkah seterusnya supaya situasi sebegini tak beri kesan besar kepada kita lagi di masa akan datang?

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!