iProperty.com.my Mendedahkan 10 Kawasan Kediaman Paling Popular Di Malaysia Pada Tahun 2020

iProperty.com.my, telah mendedahkan 10 kawasan kediaman yang paling banyak dicari oleh pembeli rumah Malaysia pada tahun 2020. Data yang diperolehi berdasarkan carian tertinggi oleh pengunjung yang melayari Laman Web Hartanah No. 1 di  Malaysia, iProperty.com.my, dari bulan Januari hingga Disember 2020.

Kawasan-kawasan ini disusun secara menaik dan populariti bagi setiap kawasan dipaparkan dalam bentuk peratusan (%).

Nombor 10: Kota Damansara

Peratusan carian: 6.79%

Kemudahan dan infrastruktur yang bertambah baik, ditambah pula dengan sistem pengangkutan yang semakin luas, ia menjadikan kawasan ini cukup selesa untuk didiami. MRT Kota Damansara memudahkan akses ke kawasan-kawasan lain di Lembah Klang dan dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas, terutamanya ketika waktu puncak.

Selain itu,  Kota Damansara juga menawarkan hartanah dari pelbagai lingkungan harga. Median harga bagi sebuah kondominium ialah RM600,000 manakala median harga sewa bagi sebuah unit kondominium yang  dilengkapi perabot serta tiga bilik tidur berkeluasan 1,237 kps ialah RM2,300. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga mudah untuk diakses melalui LDP dan NKVE yang hanya memerlukan perjalanan memandu yang singkat dari Bandar Utama, Mutiara Damansara, Damansara Perdana, dan lain-lain.

Nombor 9: Rawang

Peratusan carian: 6.93%

Rawang telah mengalami pelbagai transformasi selama hampir 200 tahun sejak era British Malaya. Kini, Rawang telah berkembang dengan pesat, dari sebuah kawasan bandar lama kepada sebuah kawasan bandar yang maju. Permintaan serta perkembangan hartanah yang pesat telah membuka pasaran hartanah kediaman di Rawang. Rumah teres di sini juga masih dalam julat harga yang mampu milik berbanding dengan kawasan-kawasan lain di Lembah Klang. Berdasarkan data dari Brickz, median harga bagi sebuah rumah teres di Rawang ialah RM289,000.

Harga yang lebih berpatutuan ini telah mendorong lebih ramai pembeli untuk berpindah ke Rawang. Mereka yang berkeluarga, tidak kira warga tempatan atau warga asing yang ingin memiliki rumah teres juga berminat untuk berpindah ke Rawang kerana terdapat pelbagai pilihan pusat pengajian seperti sekolah kebangsaan, sekolah vernakular dan sekolah antarabangsa.

Nombor 8: Tropicana

Peratusan carian: 7.57%

Tropicana Golf & Country Resort merupakan komuniti berpagar yang eksklusif dan menyeluruh. Kawasan kejiranan berkeluasan 625 ekar ini terletak di kawasan pinggir bandar Petaling Jaya dan ia merupakan kawasan kediaman bagi mereka yang sukakan keselesaan dan rumah berkonsepkan rumah rehat (resort).

Kawasan ini juga menawarkan pelbagai pilihan rumah seperti rumah pautan, semi-D, dan banglo yang dikelilingi landskap yang memukau serta rimbunan tumbuhan hijau yang menenangkan. Median harga bagi sebuah banglo di  Tropicana Golf & Country Resort ialah RM2.3 juta.

Nombor 7: Ipoh

Peratusan carian: 7.71%

Ipoh merupakan ibu negeri Perak dan juga merupakan salah satu tarikan terbesar di Malaysia. Bandar yang dahulunya merupakan kawasan perlombongan ini terletak kira-kira 200 km dari Kuala Lumpur (KL) dan 150 km dari Butterworth (Seberang Perai).

Berdasarkan senarai hartanah di iProperty.com.my, rumah-rumah teres di Ipoh dilengkapi kemudahan tiga hingga lima bilik tidur serta berkeluasan dari 1,200 kps hingga 4,550 kps. Median harga bagi sebuah rumah teres di Ipoh pula ialah RM220,000. Bukan itu sahaja, Ipoh juga menduduki tangga teratas bagi kawasan popular di Malaysia dengan hartanah di bawah RM500,000.

Nombor 6: Ampang

Peratusan carian: 8.22%

Selain Mont Kiara, Ampang juga menjadi pilihan komuniti ekspatriat kerana kemudahan yang disediakan seperti sekolah antarabangsa, kemudahan perubatan swasta dan juga tempat-tempat hiburan.

Selain itu, ia juga merupakan sebuah kejiranan bagi sebilangan besar komuniti warga Korea di Lembah Klang. Seterusnya, kawasan ini juga terletak berdekatan KL Golden Triangle dan jalan serta lebuh raya utama seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga turut disenaraikan sebagai salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020. Median harga bagi sebuah kondominium di Ampang ialah RM 1.15 juta.

Nombor 5: Damansara Heights

Peratusan carian: 9.67%

Kejiranan Damansara Heights atau Bukit Damansara turut dikenali sebagai Beverly Hills Malaysia kerana dipenuhi dengan deretan banglo, villa, dan juga kediaman mewah yang lain. Antara kejiranan yang berdekatan ialah Bukit Kiara, Sri Hartamas, dan Bukit Tunku manakala median harga bagi sebuah banglo di Damansara Heights ialah RM 3.5 juta.

Selain daripada golongan elit, kawasan ini turut menarik minat golongan ekspatriat kerana kehidupan malam yang penuh hiburan dan menarik, serta pelbagai pilihan restoran. Bukan itu sahaja, ia juga dikelilingi dengan jaringan lebuh raya dan jalan raya utama yang baik seperti Jalan Tuanku Abdul Halim, Jalan Damansara, Kerinchi dan Damansara Link. Selain itu, akses ke Lebuhraya Sultan Abdul Halim juga mudah kerana lokasinya yang berdekatan.

Nombor 4: Cheras

Peratusan carian: 10.60%

Cheras masih berada dalam lima tangga teratas bagi kawasan yang paling dicari oleh pembeli rumah di Malaysia. Walaupun ia telah turun ke tangga keempat pada tahun 2020, Cheras masih lagi popular dalam kalangan pembeli rumah dan juga bakal pembeli rumah. Cheras bukan sahaja kawasan bandar dengan akses paling mudah ke laluan rel utama, malah ia merupakan salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020.

Dengan perkhidmatan pengangkutan awam dan kemudahan-kemudahan lain yang sudah tersedia serta pelbagai pilihan jenis rumah, ia menjadikan Cheras sebagai salah satu tarikan bagi mereka yang ingin membeli rumah dan juga pelabur. Median harga bagi sebuah kondominium di Cheras (KL) ialah RM350,000.

Nombor 3: Shah Alam

Peratusan carian: 10.66%

Ibu negeri Selangor ini merupakan bandar terancang pertama di Malaysia dan dikenali dengan tarikan kawasan yang mesra keluarga seperti i-City. Selain itu, LRT Bandar Utama-Klang Line atau LRT 3 turut menghubungkan Bandar Utama ke Johan Setia di Klang yang bukan sahaja memendekkan masa perjalanan di kawasan-kawasan lain di sekitar Lembah Klang malah turut menjamin pertumbuhan modal bagi hartanah di Shah Alam terutamanya projek yang berdekatan dengan laluan tren.

Laluan  LRT baru ini akan menambahbaik jaringan pengangkutan untuk seramai dua juta orang dari Koridor Barat ke bahagian lain di Lembah Klang. Terdapat sekurang-kurangnya empat hartanah di  Shah Alam yang berdekatan LRT 3 . Median harga bagi sebuah kondominium di Shah Alam ialah RM390,000.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, Shah Alam merekodkan permintaan hartanah kediaman yang positif sebanyak +7.63%.

Nombor 2: Petaling Jaya

Peratusan carian: 15.60%

Petaling Jaya meningkat dari tangga keenam pada tahun lepas kepada tempat kedua pada tahun 2020. Ia juga merupakan antara salah satu kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan penyewa pada tahun 2020. Ini didorong oleh kedudukan PJ yang berdekatan dengan KL dan pelbagai kemudahan yang sudah tersedia.

Selain dari 1 Utama yang sudah popular sejak sekian lama, terdapat pusat beli belah berdekatan lain seperti Paradigm Mall, Atria Shopping Gallery, dan Starling Mall di Uptown Damansara.

LRT 3 juga menambahbaik jaringan pengangkutan awam di PJ dengan memudahkan perjalanan ke Bandar Utama, Shah Alam, dan Klang. Akan datang, lima stesen LRT 3 akan dibina di kawasan PJ.

Nombor 1: Johor Bahru

Peratusan carian: 16.24%

Johor Bahru mengungguli carta bagi kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020. Johor merupakan pilihan tempat tinggal yang menarik bagi warga asing yang bekerja di Singapura. Walaubagaimanapun, penutupan sempadan Johor-Singapura disebabkan wabak COVID-19 yang melanda telah membantutkan niat pembelian mereka.

Walaupun pasaran hartanah kediaman di JB kekal perlahan pada tahun 2020, diharapkan Projek Sistem Transit Rapid (RTS) antara Johor Bahru dan Singapura yang dijangkakan siap pada tahun 2024 mampu memberi pelbagai impak perubahan dan limpahan ekonomi terutamanya di Iskandar Malaysia.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, rumah teres merupakan satunya satunya yang kekal stabil dari segi median harga. Bagi separuh tahun pertama ini, segmen rumah teres merekodkan perolehan modal sebanyak +4.97% dan harga median bagi sebuah rumah teres ialah RM360,000.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami:

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara harta tanah digital yang menawarkan set perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek paling komprehensif di Asia Tenggara termasuk di Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta seluruh wilayah China termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang mengkhusus kepada hartanah. Disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan perniagaan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. REA Group juga memiliki pegangan saham besar dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com, maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dengan bilangan pekerjanya melebihi 200 orang. Dengan lebih 3 juta lawatan setiap bulan, iProperty.com.my merupakan portal hartanah pendahulu pasaran yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian kepada konsumer seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Untuk berita berkaitan REA Group dan iProperty.com.my, layari www.iproperty.com.my/newsroom dan ketahui permintaan dan trend hartanah kediaman, perkembangan teknologi dan produk serta banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.