iProperty.com.my Mendedahkan 10 Kawasan Kediaman Paling Popular Di Malaysia Pada Tahun 2020

iProperty.com.my, telah mendedahkan 10 kawasan kediaman yang paling banyak dicari oleh pembeli rumah Malaysia pada tahun 2020. Data yang diperolehi berdasarkan carian tertinggi oleh pengunjung yang melayari Laman Web Hartanah No. 1 di  Malaysia, iProperty.com.my, dari bulan Januari hingga Disember 2020.

Kawasan-kawasan ini disusun secara menaik dan populariti bagi setiap kawasan dipaparkan dalam bentuk peratusan (%).

Nombor 10: Kota Damansara

Peratusan carian: 6.79%

Kemudahan dan infrastruktur yang bertambah baik, ditambah pula dengan sistem pengangkutan yang semakin luas, ia menjadikan kawasan ini cukup selesa untuk didiami. MRT Kota Damansara memudahkan akses ke kawasan-kawasan lain di Lembah Klang dan dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas, terutamanya ketika waktu puncak.

Selain itu,  Kota Damansara juga menawarkan hartanah dari pelbagai lingkungan harga. Median harga bagi sebuah kondominium ialah RM600,000 manakala median harga sewa bagi sebuah unit kondominium yang  dilengkapi perabot serta tiga bilik tidur berkeluasan 1,237 kps ialah RM2,300. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga mudah untuk diakses melalui LDP dan NKVE yang hanya memerlukan perjalanan memandu yang singkat dari Bandar Utama, Mutiara Damansara, Damansara Perdana, dan lain-lain.

Nombor 9: Rawang

Peratusan carian: 6.93%

Rawang telah mengalami pelbagai transformasi selama hampir 200 tahun sejak era British Malaya. Kini, Rawang telah berkembang dengan pesat, dari sebuah kawasan bandar lama kepada sebuah kawasan bandar yang maju. Permintaan serta perkembangan hartanah yang pesat telah membuka pasaran hartanah kediaman di Rawang. Rumah teres di sini juga masih dalam julat harga yang mampu milik berbanding dengan kawasan-kawasan lain di Lembah Klang. Berdasarkan data dari Brickz, median harga bagi sebuah rumah teres di Rawang ialah RM289,000.

Harga yang lebih berpatutuan ini telah mendorong lebih ramai pembeli untuk berpindah ke Rawang. Mereka yang berkeluarga, tidak kira warga tempatan atau warga asing yang ingin memiliki rumah teres juga berminat untuk berpindah ke Rawang kerana terdapat pelbagai pilihan pusat pengajian seperti sekolah kebangsaan, sekolah vernakular dan sekolah antarabangsa.

Nombor 8: Tropicana

Peratusan carian: 7.57%

Tropicana Golf & Country Resort merupakan komuniti berpagar yang eksklusif dan menyeluruh. Kawasan kejiranan berkeluasan 625 ekar ini terletak di kawasan pinggir bandar Petaling Jaya dan ia merupakan kawasan kediaman bagi mereka yang sukakan keselesaan dan rumah berkonsepkan rumah rehat (resort).

Kawasan ini juga menawarkan pelbagai pilihan rumah seperti rumah pautan, semi-D, dan banglo yang dikelilingi landskap yang memukau serta rimbunan tumbuhan hijau yang menenangkan. Median harga bagi sebuah banglo di  Tropicana Golf & Country Resort ialah RM2.3 juta.

Nombor 7: Ipoh

Peratusan carian: 7.71%

Ipoh merupakan ibu negeri Perak dan juga merupakan salah satu tarikan terbesar di Malaysia. Bandar yang dahulunya merupakan kawasan perlombongan ini terletak kira-kira 200 km dari Kuala Lumpur (KL) dan 150 km dari Butterworth (Seberang Perai).

Berdasarkan senarai hartanah di iProperty.com.my, rumah-rumah teres di Ipoh dilengkapi kemudahan tiga hingga lima bilik tidur serta berkeluasan dari 1,200 kps hingga 4,550 kps. Median harga bagi sebuah rumah teres di Ipoh pula ialah RM220,000. Bukan itu sahaja, Ipoh juga menduduki tangga teratas bagi kawasan popular di Malaysia dengan hartanah di bawah RM500,000.

Nombor 6: Ampang

Peratusan carian: 8.22%

Selain Mont Kiara, Ampang juga menjadi pilihan komuniti ekspatriat kerana kemudahan yang disediakan seperti sekolah antarabangsa, kemudahan perubatan swasta dan juga tempat-tempat hiburan.

Selain itu, ia juga merupakan sebuah kejiranan bagi sebilangan besar komuniti warga Korea di Lembah Klang. Seterusnya, kawasan ini juga terletak berdekatan KL Golden Triangle dan jalan serta lebuh raya utama seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga turut disenaraikan sebagai salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020. Median harga bagi sebuah kondominium di Ampang ialah RM 1.15 juta.

Nombor 5: Damansara Heights

Peratusan carian: 9.67%

Kejiranan Damansara Heights atau Bukit Damansara turut dikenali sebagai Beverly Hills Malaysia kerana dipenuhi dengan deretan banglo, villa, dan juga kediaman mewah yang lain. Antara kejiranan yang berdekatan ialah Bukit Kiara, Sri Hartamas, dan Bukit Tunku manakala median harga bagi sebuah banglo di Damansara Heights ialah RM 3.5 juta.

Selain daripada golongan elit, kawasan ini turut menarik minat golongan ekspatriat kerana kehidupan malam yang penuh hiburan dan menarik, serta pelbagai pilihan restoran. Bukan itu sahaja, ia juga dikelilingi dengan jaringan lebuh raya dan jalan raya utama yang baik seperti Jalan Tuanku Abdul Halim, Jalan Damansara, Kerinchi dan Damansara Link. Selain itu, akses ke Lebuhraya Sultan Abdul Halim juga mudah kerana lokasinya yang berdekatan.

Nombor 4: Cheras

Peratusan carian: 10.60%

Cheras masih berada dalam lima tangga teratas bagi kawasan yang paling dicari oleh pembeli rumah di Malaysia. Walaupun ia telah turun ke tangga keempat pada tahun 2020, Cheras masih lagi popular dalam kalangan pembeli rumah dan juga bakal pembeli rumah. Cheras bukan sahaja kawasan bandar dengan akses paling mudah ke laluan rel utama, malah ia merupakan salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020.

Dengan perkhidmatan pengangkutan awam dan kemudahan-kemudahan lain yang sudah tersedia serta pelbagai pilihan jenis rumah, ia menjadikan Cheras sebagai salah satu tarikan bagi mereka yang ingin membeli rumah dan juga pelabur. Median harga bagi sebuah kondominium di Cheras (KL) ialah RM350,000.

Nombor 3: Shah Alam

Peratusan carian: 10.66%

Ibu negeri Selangor ini merupakan bandar terancang pertama di Malaysia dan dikenali dengan tarikan kawasan yang mesra keluarga seperti i-City. Selain itu, LRT Bandar Utama-Klang Line atau LRT 3 turut menghubungkan Bandar Utama ke Johan Setia di Klang yang bukan sahaja memendekkan masa perjalanan di kawasan-kawasan lain di sekitar Lembah Klang malah turut menjamin pertumbuhan modal bagi hartanah di Shah Alam terutamanya projek yang berdekatan dengan laluan tren.

Laluan  LRT baru ini akan menambahbaik jaringan pengangkutan untuk seramai dua juta orang dari Koridor Barat ke bahagian lain di Lembah Klang. Terdapat sekurang-kurangnya empat hartanah di  Shah Alam yang berdekatan LRT 3 . Median harga bagi sebuah kondominium di Shah Alam ialah RM390,000.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, Shah Alam merekodkan permintaan hartanah kediaman yang positif sebanyak +7.63%.

Nombor 2: Petaling Jaya

Peratusan carian: 15.60%

Petaling Jaya meningkat dari tangga keenam pada tahun lepas kepada tempat kedua pada tahun 2020. Ia juga merupakan antara salah satu kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan penyewa pada tahun 2020. Ini didorong oleh kedudukan PJ yang berdekatan dengan KL dan pelbagai kemudahan yang sudah tersedia.

Selain dari 1 Utama yang sudah popular sejak sekian lama, terdapat pusat beli belah berdekatan lain seperti Paradigm Mall, Atria Shopping Gallery, dan Starling Mall di Uptown Damansara.

LRT 3 juga menambahbaik jaringan pengangkutan awam di PJ dengan memudahkan perjalanan ke Bandar Utama, Shah Alam, dan Klang. Akan datang, lima stesen LRT 3 akan dibina di kawasan PJ.

Nombor 1: Johor Bahru

Peratusan carian: 16.24%

Johor Bahru mengungguli carta bagi kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020. Johor merupakan pilihan tempat tinggal yang menarik bagi warga asing yang bekerja di Singapura. Walaubagaimanapun, penutupan sempadan Johor-Singapura disebabkan wabak COVID-19 yang melanda telah membantutkan niat pembelian mereka.

Walaupun pasaran hartanah kediaman di JB kekal perlahan pada tahun 2020, diharapkan Projek Sistem Transit Rapid (RTS) antara Johor Bahru dan Singapura yang dijangkakan siap pada tahun 2024 mampu memberi pelbagai impak perubahan dan limpahan ekonomi terutamanya di Iskandar Malaysia.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, rumah teres merupakan satunya satunya yang kekal stabil dari segi median harga. Bagi separuh tahun pertama ini, segmen rumah teres merekodkan perolehan modal sebanyak +4.97% dan harga median bagi sebuah rumah teres ialah RM360,000.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami:

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara harta tanah digital yang menawarkan set perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek paling komprehensif di Asia Tenggara termasuk di Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta seluruh wilayah China termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang mengkhusus kepada hartanah. Disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan perniagaan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. REA Group juga memiliki pegangan saham besar dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com, maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dengan bilangan pekerjanya melebihi 200 orang. Dengan lebih 3 juta lawatan setiap bulan, iProperty.com.my merupakan portal hartanah pendahulu pasaran yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian kepada konsumer seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Untuk berita berkaitan REA Group dan iProperty.com.my, layari www.iproperty.com.my/newsroom dan ketahui permintaan dan trend hartanah kediaman, perkembangan teknologi dan produk serta banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Permintaan Dalam Negara bagi Rumah Subsale pada 2020 Meningkat kepada -1.3% daripada -2.5% pada H1 2020

KUALA LUMPUR, 26 JANUARI 2021 — iProperty.com.my hari ini menerbitkan iProperty.com.my 2020 Property Demand Analytics, satu tinjauan umum mengenai permintaan hartanah subsale berdasarkan data kunjungan pengguna dan penyenaraian hartanah di iProperty.com.my bagi hartanah kediaman subsale di Malaysia, dengan tumpuan khusus pada KL, Selangor, Pulau Pinang dan Johor.

Pembentangan analisis ini dibuat oleh Premendran Pathmanathan, Pengurus Besar Penyelesaian Data Pengguna REA Group Asia, dalam satu sidang video dalam talian. Pembentangan ini melihat kepada empat jenis hartanah iaitu rumah teres, kondominium, kediaman servis dan buat pertama kalinya, apartmen.

Permintaan dalam negara bagi hartanah subsale pada 2020 jatuh sebanyak -1.3% tahun atas tahun (YoY). Permintaan terhadap kediaman bertingkat tinggi menurun seiring dengan harga manakala permintaan terhadap rumah teres kekal positif dengan pertumbuhan modal +2.6%.

Di antara ibu negeri di Malaysia, hanya Shah Alam dan Seremban merekodkan permintaan positif, masing-masing pada +1.7% dan +0.9%. Permintaan terhadap Pusat Bandaraya KL (KLCC) menguncup sebanyak -8.9% dengan penurunan pertumbuhan modal sebanyak -11% manakala permintaan terhadap George Town menguncup sebanyak -11.9% dengan penurunan pertumbuhan modal sebanyak -8.7%. Akibatnya, harga hartanah jatuh di kedua-dua bandar raya ini.

Meskipun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah melembabkan pertumbuhan ekonomi negara, permintaan terhadap hartanah pada separuh pertama 2020 mula pulih apabila sekatan dilonggarkan. Angka kunjungan pengguna ke laman web iProperty.com.my berada pada paras paling rendah pada April 2020 setelah PKP dikuatkuasakan.

Namun angka ini pulih semula apabila permintaan terpendam pengguna melonjakkan minat membeli ke paras lebih tinggi. Setakat Disember 2020, kunjungan unik bagi penyenaraian hartanah subsale pulih sebanyak +85% berbanding kali pertama PKP diumumkan. Trend yang serupa turut diperhatikan pada permohonan pinjaman perumahan – peningkatan kunjungan pengguna ke iProperty.com.my didapati seiring dengan peningkatan nilai permohonan pinjaman perumahan oleh pengguna Malaysia berdasarkan maklumat yang diperolehi dari Sorotan dan Perangkaan Bulanan Bank Negara Malaysia bagi November 2020.

Kuala Lumpur terus merekodkan permintaan negatif dengan peningkatan perpindahan populasi. Berikutan trend bekerja dari rumah yang kian menjadi kelaziman, ramai orang berpindah ke perumahan mampu milik di pinggir-pinggir bandar di Selangor dan meninggalkan pasaran hartanah KL yang suram.

Permintaan terhadap hartanah di Kuala Lumpur jatuh sebanyak -1.3% dengan penurunan angka kunjungan pengguna bagi apartmen dan rumah pangsa. Ini disebabkan antara kumpulan paling teruk terjejas akibat pandemik COVID-19 adalah B40. Batu Caves mengungguli carta kawasan tertinggi permintaannya di Kuala Lumpur dengan angka kunjungan segmen rumah pangsa meningkat lebih dua kali ganda.

Setiawangsa merupakan satu lagi kawasan penting dalam senarai ini. Ramai pengunjungnya berminat dengan hartanah berharga mampu milik iaitu antara RM200,000 ke RM300,000.

Selangor, terutama sekali kawasan pinggir bandarnya, telah mendapat manfaat daripada perpindahan keluar populasi ekoran pandemik COVID-19 ini. Kawasan kediaman pinggir bandar menawarkan rumah lebih besar dengan lebih nilai untuk wang pembeli dan telah menyaksikan pertumbuhan permintaan yang begitu pesat.

Daerah pinggir bandar seperti Puncak Alam, Dengkil dan Semenyih berada di bahagian atas senarai kawasan dengan permintaan tertinggi di Selangor. Meskipun bilangan penyenaraian kawasan-kawasan ini adalah terhad, terdapat minat yang mendalam pada penyenaraian ini. Pencari hartanah Puncak Alam berminat dengan rumah teres bersaiz keluarga antara 1,250 dan 2,000 kaki persegi dengan harga antara RM300k dan RM400k.

Serendah merekodkan pertumbuhan permintaan tertinggi di Selangor pada 2020. Kebanyakan minat tertumpu pada apartmen dan rumah pangsa berharga kurang daripada RM100,000 bersaiz kurang daripada 750 kaki persegi.

Seperti yang berlaku pada H1 2020, Selangor kekal menjadi satu-satunya negeri utama yang merekodkan permintaan positif iaitu sebanyak +3.2% manakala pertumbuhan modal turun sedikit sebanyak -0.2%. Harga apartmen menurun sebanyak -3.2% seiring dengan penurunan umum kunjungan pengguna dan penyenaraian bagi rumah pangsa.

Ini kerana pengguna terutama sekali golongan berpendapatan rendah telah mengalihkan perhatian mereka kepada keperluan harian.

Permintaan keseluruhan hartanah subsale Pulau Pinang menguncup sebanyak -9.5% dengan permintaan bagi kediaman servis jatuh sebanyak -20.4% pada 2020. Ini berbeza sama sekali dengan 2019 apabila negeri ini mencatatkan pertumbuhan memberangsangkan. Projek Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang bakal muncul mampu menjadi pemangkin pasaran hartanah Pulau Pinang.

Projek ini dijangka meningkatkan kecekapan pengakutan di pulau tersebut, seterusnya menambahkan daya penarik kejiranan-kejiranan pinggiran. Di samping itu, PTMP dijangka menghasilkan peluang pekerjaan yang akan mempunyai kesan lelehan (trickle-down effect) pada ekonomi.

Kepala Batas merupakan kawasan dengan permintaan tertinggi di Pulau Pinang dengan angka kunjungan pengguna meningkat dua kali ganda pada 2020 dibantu sebilangan projek pemajuan bercampur berskala besar yang sedang dalam pembinaan. Balik Pulau turut menyaksikan peningkatan ketara angka kunjungan. Bagi segmen apartmen dan rumah pangsa, angka kunjungan Balik Pulau meningkat dua kali ganda pada 2020.

Johor merekodkan penurunan dua digit di semua kategori hartanah. Namun demikian, rumah teres merekodkan laba modal kerana kebanyakan pembeli rumah di Johor masih menggemari rumah bertanah. Prospek pasaran hartanah Johor kelihatan cerah sejak Sistem Transit Aliran Johor Bahru–Singapura (RTS) mula dibina baru-baru ini.

Apabila siap, projek ini dijangka mengukuhkan harga hartanah di Johor Bahru kerana rakyat Malaysia berpendapatan tinggi yang bekerja di Singapura akan mempunyai pilihan untuk tinggal negeri selatan tanah air ini.

Muar dan Batu Pahat merupakan dua kawasan dengan permintaan tertinggi yang mempunyai beberapa projek kediaman yang sedang dalam pembinaan. Terdapat trend menaik pada harga hartanah di kedua-dua kawasan ini pada 2020 dan harga median pula setara dengan kawasan di dalam wilayah Iskandar Malaysia.

Iskandar Puteri merupakan kawasan dengan permintaan tertinggi di Johor dengan pertumbuhan permintaan sebanyak +118%. Ini mungkin disebabkan pengurangan penyenaraiannya kepada separuh daripada yang sebelumnya. Kluang pula merekodkan pertumbuhan permintaan yang kedua tertinggi bagi hartanah berharga antara RM100,000 dan RM150,000, dan antara RM300,000 dan RM400,000.

Mengulas mengenai iProperty.com.my 2020 Portal Demand Analytics, Premendran berkata, “Penurunan permintaan hartanah pada 2020 ini memang telah kami jangka. Wabak COVID-19 telah mengubah cara orang hidup dan bekerja. 2021 bakal menjadi tahun mencabar kerana pasaran hartanah banyak bergantung pada ekonomi sesebuah negara.

Apa pun, kami percaya pasaran hartanah akan pulih selepas vaksin COVID-19 diperkenalkan. Satu lagi sinar harapan adalah pengecualian duti setem oleh kerajaan untuk pasaran sekunder di bawah Belanjawan 2021. Ini menawarkan lebih banyak peluang kepada pencari hartanah untuk meneroka pasaran hartanah kediaman subsale.

Di samping itu, pengurangan secara beransur-ansur Kadar Dasar Semalaman (OPR) dan pengurangan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan membantu meringankan pembayaran semula pinjaman perumahan. Ini turut mencetuskan minat membeli hartanah terutamanya dalam kalangan kelas pertengahan dan atasan.”

Tambah beliau, “Data permintaan membolehkan kita meninjau sentimen umum mengenai hartanah pada waktu seperti ini. Penerbitan iProperty.com.my Portal Demand Analytics ini akan membantu pemain industri memahami aliran minat pasaran berkaitan penawaran dan permintaan. Data yang didorong permintaan membolehkan kita memahami sentimen pengguna dalam pasaran hartanah.

Pihak kerajaan boleh memanfaatkan data ini dalam pembinaan perumahan mampu milik dan peruntukan subsidi bersasar. Pihak berkepentingan lain seperti ejen hartanah, persatuan perumahan dan pihak media boleh menganalisis data untuk memahami keutamaan pengguna pasaran tempatan dengan lebih baik yang mencerminkan permintaan pasaran. Kami berharap data yang dibentangkan akan memberi manfaat kepada semua, dari pembeli rumah hingga ke pemain industri.”

Anda boleh memuat turun salinan iProperty.com.my 2020 Portal Demand Analytics di www.iproperty.com.my/newsroom

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara harta tanah digital yang menawarkan set perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek paling komprehensif di Asia Tenggara termasuk di Malaysia (iProperty.com.my), Thailand (thinkofliving.com dan Prakard) serta seluruh wilayah China termasuk Tanah Besar China (myfun.com) dan Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang mengkhusus kepada hartanah. Disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.aurealcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan perniagaan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. REA Group juga memiliki pegangan saham besar dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.commaakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dengan bilangan pekerjanya melebihi 200 orang. iProperty.com.my merupakan laman web hartanah No. 1 Malaysia yang menawarkan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian kepada konsumer seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Untuk berita berkaitan REA Group dan iProperty.com.my, layari  www.iproperty.com.my/newsroom dan ketahui permintaan dan trend hartanah kediaman, perkembangan teknologi dan produk serta banyak lagi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!