Jualan Automotif Kumpulan UMW Meningkat Sebanyak 20.4% Pada Bulan Januari 2022

Kumpulan UMW membuka tirai 2022 dengan baik apabila kedua-dua UMW Toyota Motor (“UMWT”) dan syarikat bersekutu UMW, Perodua, mencatatkan peningkatan bagi jualan automotif pada bulan Januari.  Kumpulan telah mendaftarkan sebanyak 24,972 unit jualan kenderaan pada bulan Januari 2022, 20.4% lebih tinggi berbanding 20,740 unit yang didaftarkan pada bulan Januari 2021, disokong oleh  usaha untuk memenuhi jumlah tempahan yang menggalakkan yang telah tertunggak.

Jualan kenderaan UMWT pada bulan Januari 2022 meningkat hampir dua kali ganda dengan 7,528 unit, 95.8% lebih tinggi berbanding 3,845 unit yang didaftarkan pada bulan yang sama pada tahun 2021.  Toyota Vios, Hilux dan Yaris terus menjadi model terlaris bagi UMWT pada bulan  Januari.  Memperluaskan penawaran produknya ke arah kenderaan elektrik, UMWT telah melancarkan Toyota Corolla Cross pada 14 Januari 2022, Kenderaan Elektrik Hibrid (“HEV”) pertama dengan pemasangan tempatan di platform Toyota New Global Architecture (“TNGA”).  UMWT yakin pelancaran itu akan membuka jalan dalam memperkenalkan lebih banyak HEV dan kenderaan elektrik di Malaysia sekiranya terdapat pengguna yang berhasrat untuk ke arah pemanduan yang lebih bersih, dan terbukti daripada tempahan yang menggalakkan bagi Corolla Cross HEV itu sejak ia dibuka untuk tempahan bermula pada bulan Oktober 2021.  Ia juga selaras dengan matlamat kumpulan untuk mencapai objektif neutral karbon menjelang 2050.

Sementara itu, Perodua mencatatkan jualan kenderaan sebanyak 17,444 unit pada bulan Januari 2022, 3.2% lebih tinggi berbanding 16,895 unit yang didaftarkan pada bulan Januari tahun 2021.  Perodua mensasarkan jumlah jualan kenderaan sebanyak 247,800 unit pada tahun ini, peningkatan sebanyak 30% berbanding 190,291 unit yang dijual pada tahun 2021.  Perodua merancang untuk meningkatkan pengeluaran kepada 265,900 kenderaan pada tahun ini dan dalam pada itu, akan membeli komponen sumber tempatan yang bernilai RM7.5 bilion pada 2022 yang akan terus membawa kebaikan terhadap industri automotif tempatan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan UMW Holdings Berhad, Dato’ Ahmad Fuaad Kenali berkata, “Kami sangat berbesar hati dengan jumlah jualan kenderaan yang memberangsangkan yang didaftarkan oleh kedua-dua UMWT dan Perodua pada bulan Januari 2022.  Kumpulan menjangkakan jualan kenderaan bagi automotif akan berterusan pada masa yang akan datang yang disokong oleh pengenalan model baharu yang menarik serta pengecualian cukai jualan. Persatuan Automotif Malaysia (“MAA”) juga meramalkan bahawa jualan keseluruhan industri (“TIV”) akan meningkat hampir 18% kepada 600,000 unit pada 2022, disokong oleh unjuran pertumbuhan KDNK antara 5.5% dan 6.5% bagi tahun 2022, sokongan berterusan daripada kerajaan serta peningkatan terhadap keyakinan pengguna. Kedua-dua UMWT dan Perodua akan terus memberikan fokus dalam memperkenalkan model baharu dan kemaskini serta menawarkan perkhidmatan selepas jualan yang terbaik bagi memenuhi keperluan dan harapan pelanggan kami untuk mencapai sasaran kami pada tahun 2022.”

Mengenai UMW

Kumpulan UMW merupakan syarikat konglomerat serantau yang memajukan dan menyokong pertumbuhan industri serta melibatkan diri dalam pelbagai usaha sama. Kumpulan UMW memberi tumpuan kepada empat segmen perniagaan teras – Automotif, Jentera, Pembuatan & Kejuruteraan dan Aeroangkasa.  Ia kini beroperasi di 8 buah negara dengan jumlah kakitangan melebihi 18,000 orang, termasuk Perodua.

UMW bersedia memainkan peranan utama dalam membentuk masa hadapan industri – dengan menginspirasikan idea, meningkatkan potensi, memupuk usaha sama dan membentuk kecemerlangan untuk menyumbang kepada kemajuan dan kesejahteraan semua pihak yang berkepentingan.

Sumber: UMW Corporation Sdn Bhd

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.