Rakyat Malaysia Berbelanja Untuk Barangan Keperluan Semasa Jualan Hari Gaji

Data Shopee Malaysia mendedahkan bahawa pengguna-pengguna Malaysia beralih ke platform e-dagang untuk mendapatkan barangan keperluan mereka secara berkala, terutamanya pelitup muka.

Kesimpulan ini terhasil apabila Shopee menganalisa trend membeli-belah pada hujung bulan untuk memahami bagaimana rakyat Malaysia membelanjakan gaji mereka dan ia menunjukkan rakyat Malaysia kini beralih ke Shopee untuk mendapatkan barangan keperluan.

Data ini yang didapati daripada tabiat perbelanjaan setiap akhir bulan dari Jun 2021 hingga Januari 2022 di seluruh platformnya, mendedahkan bahawa rakyat Malaysia membelanjakan gaji bulanan mereka untuk memenuhi keperluan isi rumah mereka. Ini kerana barangan keperluan seperti MILO, mi segera, biskut, sambal, bijirin, tisu tandas, lampin antara lain muncul secara konsisten dalam 20 barangan paling banyak dibeli oleh pembeli di seluruh Malaysia.

Data ini juga mendapati salah satu keperluan yang dicari oleh rakyat Malaysia adalah pelitup muka, yang merupakan produk paling popular di kalangan pembeli dari Kelantan, Pahang dan Putrajaya. Ini kerana pelitup muka pelbagai jenama merupakan 11 daripada 20 barangan yang paling banyak dibeli oleh pengguna di lokasi-lokasi tersebut.

Ini diikuti oleh pengguna dari Kedah, Melaka, Negeri Sembilan dan Terengganu – pelitup muka pelbagai jenama adalah 50 peratus daripada 20 produk paling banyak dibeli oleh para pembeli ini.

Sebaliknya, pembelian pelitup muka mempunyai keutamaan lebih rendah di kalangan pengguna dari Kuala Lumpur dan Pulau Pinang – pelitup muka pelbagai jenama masing-masing menduduki tempat keempat dan ketiga untuk 20 produk paling banyak dibeli di kalangan pengguna ini.

Selain itu, baucar tambah nilai prabayar mudah alih dan minyak semakin popular di kalangan pengguna Shopee yang menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh e-dagang. 

Para pembeli Malaysia juga mengambil peluang untuk mencari produk-produk lain semasa Jualan Hari Gaji Shopee. Kategori-kategori lain yang popular di platform termasuk Peralatan Rumah, Telefon Bimbit dan Aksesori, Kesihatan dan Kecantikan dan Pakaian Lelaki seperti yang dilihat dalam tabiat pembelian rakyat Malaysia. Item-item popular daripada kategori-kategori ini ialah penggoreng udara, pembersih vakum tanpa wayar, fon telinga Bluetooth, fon kepala permainan, oksimeter, produk penjagaan kulit seperti serum dan mask muka, kit membentuk kening, seluar trek dan tali pinggang kulit.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia mengulas, “Ia amat menarik untuk mengetahui trend membeli-belah atas talian di kalangan pengguna Malaysia menjelang akhir bulan. Pemerhatian ini menunjukkan bahawa tabiat membeli-belah hari gaji Malaysia didorong oleh keperluan lebih daripada barangan lain – yang berbeza berbanding dengan hari lain. Dengan pemahaman ini, kami dapat menganjurkan kempen yang akan menyokong penggunaan dan gaya hidup rakyat Malaysia dengan lebih baik supaya kami boleh terus menawarkan tawaran yang lebih menarik serta penjimatan yang relevan kepada pengguna tempatan kami.”

Beliau menambah bahawa Shopee Feb 25 Jualan Hari Gaji tahun ini akan berlangsung hingga 25 Februari dan menawarkan penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM5. Para pengguna boleh temui telefon bimbit dan gajet, aksesori fesyen, barangan keperluan dan banyak lagi dengan harga RM25 semasa sesi Shocking Sale setiap hari.

Untuk menyambut peningkatan permintaan untuk tambah nilai prabayar mudah alih, kempen ini menawarkan 25% Pulangan Tunai untuk tambah nilai mudah alih, pembayaran bil serta pembayaran balik Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melalui ShopeePay. Tertakluk kepada terma dan syarat.

Shopee Prizes menawarkan peluang kepada para pengguna untuk memenangi hingga 10 juta Syiling Shopee dan hadiah-hadiah menarik seperti Samsung Note 20, baucar Pizza Peribadi Domino’s dan banyak lagi. Main Shopee Farm, Spin & Win, Shopee Bubble, Shopee Candy, Shopee Claw, Shopee Go, Shopee Pets dan Shopee Shake untuk berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik.

Rakyat Malaysia juga boleh menantikan tawaran dan diskaun menarik daripada jenama – jenama seperti Dr Cardin, Enfagrow, Gabor, Pediasure, Tefal dan vivo semasa Shopee Feb 25 Jualan Hari Gaji. Untuk maklumat lanjut mengenai Feb 25 Jualan Hari Gaji, sila layari https://shopee.com.my/m/PaydaySale

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.