Biar Betul KWSP Nak Bagi RM250 Percuma Setiap Tahun?

Rileks, baca dulu sampai habis. Kena tau dulu, anda layak ke tak sebab bukan semua orang boleh mencarum dalam skim ini. Sebab ada syarat-syarat tertentu yang perlu dipenuhi. Penulis-penulis di www.majalahlabur.com ramai tak layak sebab makan gaji.

Apa Itu Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia?

Merujuk kepada Laman web KWSP, Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia adalah inisiatif Kerajaan untuk memastikan golongan yang bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap mempunyai simpanan apabila mencapai umur persaraan.

Apa Pula Definisi Bekerja Sendiri Dan Tiada Pendapatan Tetap?

Di antara pihak yang tergolong dalam golongan bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap adalah:

 • Petani / nelayan / pemandu teksi
 • Peniaga kecil / penjaja / peniaga pasar malam / peniaga uptown
 • Baby-sitter
 • Ejen menerima komisyen seperti ejen insurans/takaful dan ejen hartanah
 • Freelancer seperti menerima bayaran selepas memberi perkhidmatan sebagai deejay, penyanyi, pelakon, fitness instructor, perunding
 • Pemilik perniagaan samada pemilik tunggal atau rakan kongsi yang membeli dan menjual barangan serta perkhidmatan
 • Pemilik perniagaan dalam talian (online business)
 • Pemilik praktis sendiri seperti akauntan, doktor dan peguam
 • Surirumah
 • Pekerja Berpencen

Syarat-Syarat Kelayakan Lain

 • Warganegara Malaysia
 • ‘’Orang Yang Bekerja Sendiri” ertinya mana-mana orang yang melakukan sesuatu pekerjaan yang mendatangkan hasil dan bukannya seorang pekerja.
 • Merupakan ahli KWSP; DAN
 • Telah membuat pilihan Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia menggunakan Borang KWSP 16G(1M)

Kena Simpan RM1,667 Baru Layak Dapat RM250 Setahun

Simpanan ini akan menerima sumbangan Kerajaan sebanyak 15% dari amaun caruman tertakluk kepada jumlah maksimum sebanyak RM250 setahun (Kadar baru berkuatkuasa 1 Januari 2018). Sumbangan Kerajaan ini telah dilanjutkan sehingga 2022.

Jadi kalau nak dapat maksimum RM250 setahun tersebut, kena pastikan anda ada simpanan sebanyak RM1,667 dalam Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia ini.

2 Langkah Mudah Nak Mencarum Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia

 1. Muat turun Borang Permohonan Pilihan Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia [KWSP 16G (1M)atau walk-in mana-mana cawangan KWSP dan isi borang tersebut
 2. Isi Borang KWSP 6A(2) dan buat bayaran minima RM50

Mudah bukan? Nak lagi senang, masukkan terus RM1,667. Kemudian tunggu setahun, dividen dapat, RM250 pun dapat.

Kalau tak nak bayar lump sum, pastikan anda membuat caruman bulanan. Guna perbankan internet dengan Maybank dan Public Bank pun boleh.

Mudah Saja Nak Dapat RM250 Daripada KWSP

Alhamdulillah, cukup mudah hanya dengan dua langkah saja dah boleh melayakkan anda dapat RM250 daripada KWSP melalui Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia.

Apa tunggu lagi? Jom buka akaun hari ini juga.

Baca juga Harapkan Duit Simpanan KWSP Tidak Cukup Untuk Bersara – Data KWSP

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA