Mana Lagi Best, Jadi Ejen Takaful Atau Unit Trust?

Saya pasti ramai yang nakkan jawapan kepada persoalan di atas kan? Tapi siapa yang boleh jawab dengan tepat? Sudah pasti kita memerlukan seorang pakar di dalam kedua-dua bidang takaful dan unit trust.

Dan siapa lagi kalau bukan Tuan Afyan Mat Rawi yang sudi berkongsi kepakaran beliau di dalam mengupas soalan tersebut.

 

Apa Kata Tuan Afyan?

Saya ditag dalam sebuah komen pada satu status yang membandingkan kedua-dua bisnes takaful dan unit trust.

Tulisan tersebut pro kepada bisnes takaful berbanding unit trust.

Sebagai seorang Group Agency Manager di sebuah syarikat takaful dan seorang Team Leader di sebuah syarikat unit trust, pandangan itu ada benarnya – cuma pada saya yang menjalankan kedua-duanya, berpendapat ada banyak lagi kelebihan bisnes unit trust yang tidak diceritakan.

Saya terlibat dalam industri ini sejak tahun 2003 sebagai ejen takaful dan 2009 sebagai ejen unit trust.

Kedua-dua takaful dan unit trust mempunyai fungsi tersendiri dan sukar untuk dibandingkan antara satu dengan lain.

Kedua-duanya saling lengkap melengkapi.

Umpama baju dengan seluar. Takkan nak kata baju lebih bagus dari seluar?

Beliau sudah ceritakan kelebihan bisnes takaful, yg mana saya setuju sebahagian besarnya, jadi saya nak berkongsi pula kelebihan ejen unit trust;

#1. Mudah Close

Close unit trust 10 kali lebih mudah dari mempromosi takaful.

Takaful bercakap tentang mati, lumpuh, sakit, masuk hospital.

Unit trust bercakap tentang keuntungan. Mana orang lebih suka?

Orang yang sudah langgan takaful sukar untuk approach tambah polisi, atas faktor bajet.

Tapi orang yang pernah invest unit trust lagi mudah untuk cadangkan invest dengan unit trust baru.

#2. Komisen Sikit Tapi Volume Besar

Takaful, caruman RM200-300 sudah cukup besar.

Tapi unit trust, dari serendah RM100 hingga sebesar RM100,000 ke RM1 Juta pelabur akan invest.

Saya ada klien yang langgan takaful tak sampai RM50 selama beberapa tahun saya jadi ejen.

Tapi apabila saya aktif unit trust dan tunjukkan beliau, terus invest RM30 ribu!

Banyak lagi kes lain.

#3. Boleh invest guna KWSP

Tidak seperti takaful yang hanya melalui cash. Jadi orang yang bajet bulanan ketat pun masih boleh jadi client.

#4. Tiada Underwriting

Tidak seperti takaful, hanya org yang sihat sahaja diterima.

Jadi timbul masalah, apabila jumpa klien yang banyak duit tapi ada penyakit.

Duit banyak pun tak guna, tapi tak boleh join skim takaful.

Unit Trust? Selalunya lagi berusia seseorang, lagi banyak modal mereka ada untuk invest.

Orang yang banyak penyakit selalunya org kaya. Hehe….

#5. Pasif Income

Siapa kata dalam unit trust tiada pasif income?

Ada, ia dipanggil trailer comission.

Bukan setakat 6 tahun, tapi selagi mana Investment klien dalam AUM (asset under management) kita, selagi itu kita dapat komisen tersebut.

Amacam, best tak unit trust?

#6. Perbandingan yg adil

Di Malaysia ada lebih 10 syarikat takaful, dan ada 40 syarikat unit trust dan beratus-ratus produk mereka.

Dalam takaful, tidak ada satu badan pun yang membuat perbandingan antara produk takaful yang ada di pasaran. Kalau ada pun daripada ejen dan sudah tentu ia bias.

Tapi dalam unit trust kita ada banyak research house yang membuat perbandingan adil antara dana-dana unit trust di Malaysia.

Contoh: Bloomberg, Lipper, Novagni, Morningstar

Semua ini adalah badan bebas yang tidak dipengaruhi oleh mana-mana syarikat unit trust yang boleh membuat perbandingan adil.

#7. Single License Investment

Masalah dalam bisnes takaful ialah klien mula buat perbandingan dari satu syarikat ke satu syarikat.

Dan jika kita ejen Sykt A, kita tak boleh jual produk Sykt B.

Tapi tidak dalam bisnes unit trust. Kita ada platform Single License Investment yang membolehkan ejen mempromosi 350 produk unit trust merentas 27 syarikat unit trust di Malaysia.

Dan platform ini tidak ramai lagi yang tahu. Ada yg nak tahu? PM tepi.

KESIMPULAN

Ini strategi bisnes saya bagaimana saya dapat jadi GAM dalam bisnes takaful ketika saya buat unit trust dalam masa sama saya dapat jadi antara top producer unit trust;

1. Jadikan unit trust sebagai door opener

Mula-mula close unit trust sebab lebih mudah close, kemudian apabila sudah ada rapport dan trust, approach pula takaful.

Org yg memerlukan unit trust tetap memerlukan takaful kan?

2. Modul Financial Planning

Saya bangunkan satu modul yang digunakan oleh ejen-ejen saya untuk present tentang modul financial planning dan kemudian membolehkan ejen dan klien faham kepentingan kedua-dua takaful dan unit trust.

Jika ada rezeki, bukan setakat unit trust dan takaful, malah sekali close untuk wasiat, e-book, seminar.

Jadi, kenapa pilih salah satu sedangkan kita boleh jalankan kedua-duanya?

 

Sumber: https://www.facebook.com/afyan.ifp/posts/1784460931837520

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: