Lima Telco Meterai Janji Niaga Akses 5G Dengan DNB

KUALA LUMPUR, 1 Nov (Bernama) — Lima penyedia perkhidmatan telekomunikasi iaitu U Mobile Sdn Bhd, Celcom Networks Sdn Bhd, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Telekom Malaysia Bhd (TM) dan YTL Communications Sdn Bhd, menandatangani Perjanjian Akses (AA) dengan Digital Nasional Bhd (DNB) pada 30 Okt 2022 untuk menyediakan perkhidmatan 5G di negara ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa memberitahu pada sidang media yang disiarkan secara langsung di laman Facebook rasminya awal hari ini bahawa lima daripada enam syarikat telekomunikasi telah menandatangani AA masing-masing dengan DNB.

Sementara itu, Maxis Bhd, yang tidak menandatangani perjanjian dengan DNB, berkata dalam satu kenyataan semalam bahawa ia sedang menilai keperluan tadbir urus untuk perjanjian akses 5G dan komited untuk menyelesaikannya secepat mungkin.

U Mobile dalam kenyataan semalam berkata ia akan menyediakan perkhidmatan 5G kepada pelanggannya mulai 3 Nov 2022 dan selanjutnya selepas pemeteraian itu.

“Bermula 3 Nov dan seterusnya, pelanggan pelan pascabayar dan prabayar U Mobile berkeupayaan 5G akan dapat menikmati manfaat kesalinghubungan 5G apabila menggunakan peranti bersesuaian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Wong Heang Tuck berkata U Mobile menyokong visi kerajaan bagi rangkaian borong tunggal untuk pelaksanaan 5G dengan semua pengendali akan mempunyai akses terhadap rangkaian yang sama tanpa pembezaan dari segi kelajuan dan kualiti.

“Kami percaya DNB akan memenuhi mandat untuk menyediakan liputan dan kapasiti 5G yang berkualiti dengan adil dan tanpa diskriminasi.

“Kami berharap dapat menyediakan perkhidmatan 5G daripada rangkaian tunggal DNB, meletakkan kami pada kedudukan sama seperti yang lain dalam industri bagi 5G,” katanya.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Axiata Group Bhd berkata anak syarikat milik penuhnya melalui Celcom Axiata Bhd, Celcom Networks telah menandatangani AA dengan DNB bagi membolehkan akses borong Celcom terhadap rangkaian 5G DNB.

Dalam kenyataan berasingan, syarikat telekomunikasi itu berkata pelanggan Celcom termasuk pelanggan Celcom Business yang mempunyai peranti berkeupayaan 5G dan melanggan pelan pascabayar dan prabayar Celcom terpilih akan mempunyai akses secara automatik ke atas perkhidmatan rangkaian 5G di kawasan liputan 5G mulai 1 Nov 2022.

Sementara itu, Digi.Com Bhd dalam makluman kepada Bursa Malaysia berkata anak syarikat milik penuhnya Digi Telecommunications telah memeterai AA dengan DNB bagi akses kepada rangkaian borong tunggal 5G pada 30 Okt 2022.

Dalam kenyataan berasingan, Digi berkata ia akan melanggan rangkaian borong 5G DNB untuk tempoh 10 tahun bagi membangunkan dan menawarkan perkhidmatan runcit pelanggan akhir termasuk kesalinghubungan 5G.

Terdahulu, TM dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia berkata ia telah menandatangani AA dengan DNB pada 30 Okt 2022 untuk melanggan perkhidmatan 5G terkawal DNB termasuk, tetapi tidak terhad kepada, produk rangkaian borong 5G nasional.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/lima-telco-meterai-janji-niaga-akses-5g-dengan-dnb/

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA