Lima Telco Meterai Janji Niaga Akses 5G Dengan DNB

KUALA LUMPUR, 1 Nov (Bernama) — Lima penyedia perkhidmatan telekomunikasi iaitu U Mobile Sdn Bhd, Celcom Networks Sdn Bhd, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Telekom Malaysia Bhd (TM) dan YTL Communications Sdn Bhd, menandatangani Perjanjian Akses (AA) dengan Digital Nasional Bhd (DNB) pada 30 Okt 2022 untuk menyediakan perkhidmatan 5G di negara ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa memberitahu pada sidang media yang disiarkan secara langsung di laman Facebook rasminya awal hari ini bahawa lima daripada enam syarikat telekomunikasi telah menandatangani AA masing-masing dengan DNB.

Sementara itu, Maxis Bhd, yang tidak menandatangani perjanjian dengan DNB, berkata dalam satu kenyataan semalam bahawa ia sedang menilai keperluan tadbir urus untuk perjanjian akses 5G dan komited untuk menyelesaikannya secepat mungkin.

U Mobile dalam kenyataan semalam berkata ia akan menyediakan perkhidmatan 5G kepada pelanggannya mulai 3 Nov 2022 dan selanjutnya selepas pemeteraian itu.

“Bermula 3 Nov dan seterusnya, pelanggan pelan pascabayar dan prabayar U Mobile berkeupayaan 5G akan dapat menikmati manfaat kesalinghubungan 5G apabila menggunakan peranti bersesuaian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Wong Heang Tuck berkata U Mobile menyokong visi kerajaan bagi rangkaian borong tunggal untuk pelaksanaan 5G dengan semua pengendali akan mempunyai akses terhadap rangkaian yang sama tanpa pembezaan dari segi kelajuan dan kualiti.

“Kami percaya DNB akan memenuhi mandat untuk menyediakan liputan dan kapasiti 5G yang berkualiti dengan adil dan tanpa diskriminasi.

“Kami berharap dapat menyediakan perkhidmatan 5G daripada rangkaian tunggal DNB, meletakkan kami pada kedudukan sama seperti yang lain dalam industri bagi 5G,” katanya.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Axiata Group Bhd berkata anak syarikat milik penuhnya melalui Celcom Axiata Bhd, Celcom Networks telah menandatangani AA dengan DNB bagi membolehkan akses borong Celcom terhadap rangkaian 5G DNB.

Dalam kenyataan berasingan, syarikat telekomunikasi itu berkata pelanggan Celcom termasuk pelanggan Celcom Business yang mempunyai peranti berkeupayaan 5G dan melanggan pelan pascabayar dan prabayar Celcom terpilih akan mempunyai akses secara automatik ke atas perkhidmatan rangkaian 5G di kawasan liputan 5G mulai 1 Nov 2022.

Sementara itu, Digi.Com Bhd dalam makluman kepada Bursa Malaysia berkata anak syarikat milik penuhnya Digi Telecommunications telah memeterai AA dengan DNB bagi akses kepada rangkaian borong tunggal 5G pada 30 Okt 2022.

Dalam kenyataan berasingan, Digi berkata ia akan melanggan rangkaian borong 5G DNB untuk tempoh 10 tahun bagi membangunkan dan menawarkan perkhidmatan runcit pelanggan akhir termasuk kesalinghubungan 5G.

Terdahulu, TM dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia berkata ia telah menandatangani AA dengan DNB pada 30 Okt 2022 untuk melanggan perkhidmatan 5G terkawal DNB termasuk, tetapi tidak terhad kepada, produk rangkaian borong 5G nasional.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/lima-telco-meterai-janji-niaga-akses-5g-dengan-dnb/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA