Luno Memperkenalkan Bitcoin Cash Kepada Pengguna Malaysia

Luno mengumumkan ia adalah bursa aset digital pertama yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia yang menawarkan Bitcoin Cash (BCH) di platformnya. Selepas pengumuman Bitcoin Cash sebagai aset digital kelima di Malaysia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia baru-baru ini, rakyat Malaysia kini boleh membeli, menjual, dan belajar mengenai Bitcoin Cash di Luno mulai hari ini. Bitcoin Cash kini menjadi sebahagian daripada senarai tawaran aset digital Luno yang semakin berkembang di Malaysia merangkumi Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), dan Litecoin (LTC).

Bitcoin Cash dilancarkan pada Ogos 2017 kerana terdapat kemas kini yang diaktifkan oleh komuniti Bitcoin untuk protokol atau kod teknologi blockchain Bitcoin yang asal. Motif utamanya adalah untuk meningkatkan ukuran blok dalam teknologi blockchain Bitcoin dari 1MB ke 32MB bagi memudahkan proses transaksi kewangan. Hasilnya, Bitcoin Cash dianggap oleh beberapa pihak sebagai alternatif sistem yang lebih cepat dan lebih murah berbanding Bitcoin. Sama seperti Bitcoin, Bitcoin Cash mempunyai bekalan maksimum 21 juta dengan lebih daripada 18 juta kini dalam edaran semasa. Bitcoin Cash adalah salah satu mata wang kripto yang kerap diperdagangkan di dunia dengan permodalan pasaran sebanyak USD18,767,589,942 (RM77,313,086,766).

Bercakap mengenai pengenalan Bitcoin Cash di Luno, Aaron Tang, Pengurus Negara Luno Malaysia berkata, “Oleh kerana semakin ramai rakyat Malaysia terlibat dalam mata wang kripto, Bitcoin Cash menawarkan pilihan baru bagi mereka yang ingin mempelbagaikan portfolio pelaburan. Selain itu, Bitcoin Cash berada di antara 15 mata wang kripto teratas paling kerap diperdagangkan di seluruh dunia. Kami hanya menyenaraikan aset digital yang selamat, bereputasi, dan mempunyai faedah utiliti yang diperlukan pelanggan-pelanggan kami. Sebab itulah kami memperkenalkan Bitcoin Cash setelah meminta persetujuan daripada pihak Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Kami berharap pengenalan Bitcoin Cash di platform kami dapat memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk mendalami mata wang kripto dengan lebih jauh dan mengetahui tentang kelebihan yang ditawarkan, sama ada untuk perdagangan atau pelaburan.”

Tentang Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto global terkemuka yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia ke sistem kewangan yang lebih baik. Diasaskan bersama oleh Ketua Pegawai Eksekutif Marcus Swanepoel dan Ketua Pegawai Teknologi Timothy Stranex, Luno dilancarkan pada 2013 dan telah membina pasukan hampir 400 orang, beribu pejabat di London dengan pusat serantau di Singapura dan Cape Town. Mempunyai lebih daripada 7 juta pengguna yang merangkumi lebih dari 40 negara, produk dan perkhidmatan Luno menjadikannya selamat dan senang untuk dibeli, dijual, disimpan dan mempelajari mengenai mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Luno telah disokong oleh beberapa pelabur terkemuka dunia termasuk Balderton Capital, RMI, Naspers dan Venturra, sebelum baru-baru ini diambil alih oleh Digital Currency Group (DCG)

Laman Web: www.luno.com

Media Sosial: Facebook

Aplikasi Mudah Alih: Android dan iOS

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod F9S7R8. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod F9S7R8.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Baca juga: Aset Digital Menurut Perspektif Syariah (KEPUTUSAN MAJLIS PENASIHAT SYARIAH SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA 31 Disember 2020)

Previous ArticleNext Article

Projek RTS Link Capai Kemajuan 77.61 Peratus Sehingga 31 Mei

JOHOR BAHRU, 11 Jun (Bernama) — Pembinaan Projek Rapid Transit System Link (RTS Link) di antara Johor Bahru dan Singapura berjalan seperti yang dijadualkan dengan mencapai kemajuan sebanyak 77.61 peratus sehingga 31 Mei, 2024.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mass Rapid Transit Sdn Bhd (MRT Corp) berkata depoh penyelenggaraan, salah satu komponen utama infrastruktur pengangkutan rel yang terletak di Wadi Hana, mencapai kemajuan sebanyak 82.14 peratus dan dijadualkan untuk pemasangan sistem menjelang akhir tahun.

“Platform untuk Stesen Bukit Chagar akan siap untuk akses sistem menjelang akhir tahun ini.

“Kemajuan semasa adalah pada 71.16 peratus dengan penyiapan rasuk cangkerang berbentuk U di atas landasan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB). Tumpuan semasa ialah pada pembinaan lantai stesen,” katanya.

Ia berkata semua tiang penyokong di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Ismail Sultan telah dipasang.

“Dengan lebih separuh daripada rentangan laluan pandu yang menghubungkan tiang penyokong di sepanjang jajaran selesai, kemajuan kini mencapai 65 peratus dan berada pada kedudukan yang tepat untuk disiapkan menjelang akhir tahun,” katanya.

Sementara itu, ia berkata semua tiang penyokong yang berada di perairan telah dibina dan kerja-kerja pemasangan untuk rentangan laluan yang menghubungkan tiang sedang dijalankan, menjadikan kemajuan keseluruhan pembinaan bahagian di perairan kepada 74.76 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir November 2024.

“Pembinaan di bahagian perairan termasuk laluan navigasi di antara tiang yang ditetapkan, berukuran 75 meter (lebar) dan 25 meter (tinggi) untuk membolehkan bot dan tongkang melaluinya.

“Dengan semuanya berjalan seperti yang dirancang, pengendali RTS Link, RTS Operations Systems Pte Ltd (RTSO) akan mempunyai akses untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan sistem menjelang akhir tahun ini,” katanya.

RTS Link ialah perkhidmatan ulang-alik transit aliran ringan sejauh empat kilometer di antara Stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dan Stesen Woodlands North di Singapura yang mempunyai kapasiti 10,000 penumpang sejam bagi setiap hala dan dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Tambak Johor-Malaysia. 

Bahagian kerja-kerja infrastruktur di Malaysia, termasuk pembinaan stesen, depoh dan 2.7 kilometer jejambat darat dan laut, dikendalikan oleh anak syarikat MRT Corp, Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd, sebagai Syarikat Infrastruktur (InfraCo) Malaysia.

— BERNAMA