Mengambil Peluang Pertumbuhan Maju Waktu Pandemik

Dengan ketibaan wabak novel Covid-19, seluruh dunia terpaksa menyesuaikan diri dengan mengatur kembali kehidupan harian masing-masing. Peraturan baru diperkenalkan, undang-undang diselaraskan dan gaya hidup individu diperubahkan. Setiap orang terpaksa menyesuaikan diri dengan norma baharu dengan memperbaharui cara hidup, cara menjalankan perniagaan, dan juga usaha masing-masing untuk kekal bertahan pada waktu yang amat sukar ini.

MEDI LIFESTYLE yang sebelum ini dikenal sebagai IEV Holdings Limited adalah sebuah syarikat yang merupakan sebahagian daripada rangkaian penyediaan penyelesaian kejuruteraan bersepadu untuk menyokong industri minyak dan gas (“Perniagaan Kejuruteraan”) terutama di Wilayah Asia Pasifik. Pada bulan Oktober 2019, Syarikat ini telah melakukan diversifikasi ke sektor kesihatan, penjagaan selepas bersalin dan penjagaan kesejahteraan (“Perniagaan Penjagaan Kesihatan”).

Pada 25 November 2020, Syarikat ini telah melepaskan diri sepenuhnya daripada Perniagaan Kejuruteraan dan pada 26 November 2020 telah menukar namanya kepada Medi Lifestyle Limited untuk mencerminkan fokus utama mereka pada Perniagaan Penjagaan Kesihatan. Syarikat ini bertekad untuk mengenal pasti dan menyusun strategi untuk peluang pertumbuhan dalam sektor estetika, kesejahteraan dan kesihatan untuk menjadi salah sebuah penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan terbaik di Asia.

“Pandemik Covid-19 adalah musuh utama yang mempengaruhi ekonomi global. Ia mengakibatkan banyak gangguan dalam menjalankan aktiviti perniagaan ditambahkan lagi dengan sekatan pergerakan, perintah berkurung dan penjarakan sosial yang dilaksanakan oleh kerajaan untuk mengawal lalu menghentikan penyebaran virus. Lokasi operasi utama Medi Lifestyle di Malaysia dan Singapura turut terjejas dengan sekatan pergerakan yang berterusan disebabkan peningkatan kes Covid- 19. Walaupun keadaan tidak menentu, kami merasakan bahawa masih wujudnya peluang yang boleh kami terokai. Oleh yang demikian, kami terus berusaha malah telahpun mencapai hasil yang membanggakan dan sebagai sebuah syarikat, kami dalam perjalanan untuk menjadi sebuah syarikat kesihatan dan kesejahteraan yang serba lengkap di rantau ini.”

DATO’ LOW KOON POH, Pengerusi Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif

Melangkah masuk ke tahun 2021/22, MEDI LIFESTYLE sedang merancangkan sesuatu yang menarik dimana sebagai sebuah syarikat penjagaan kesihatan premium, mereka akan menubuhkan pusat perkhidmatan selepas bersalin yang pertama dilancarkan di Singapura pada suku terakhir 2021. Ini adalah sesuatu yang boleh memanfaatkan ibu bapa baru yang telah berhijrah dari Malaysia ke Singapura dan kini tidak dapat kembali ke negara asal mereka untuk berpantang.

Permintaan untuk perkhidmatan selepas bersalin telah meningkat secara mendadak kerana ibu bapa semakin mementingkan penjagaan kaedah moden yang disediakan oleh pusat penjagaan ibu dan bayi berbanding dengan penjagaan tradisional. Perubahan ini disebabkan batasan yang wujud akibat Covid-19. Sebelum ini, tiada masalah untuk kita mendapatkan seseorang pengasuh untuk membantu penjagaan bayi di rumah namun sekatan yang berleluasa ini telah memaksa ramai ibu bapa untuk bersaing mendapatkan pengasuh tempatan untuk membantu mereka, bertambah pula dengan sekatan pergerakan yang menyebabkan mereka tidak boleh mendapatkan bantuan oleh ibu bapa masing-masing.

Pandemik yang melanda membolehkan MEDI LIFESTYLE untuk memperoleh premis yang telah ditutup lalu mengubahnya menjadi pusat perkhidmatan selepas bersalin sehenti untuk menyediakan rawatan lengkap serba profesional untuk ibu dan bayi di Malaysia.

Nadora, pusat perkhidmatan penjagaan selepas bersalin yang telah dilancarkan di Malaysia pada tahun 2020, menyatukan amalan berpantang tradisional dan penjagaan kontemporari dengan menggabungkan kepakaran pengamal kesihatan dan kesejahteraan untuk mewujudkan program kesihatan yang lengkap bagi para ibu. Bayi yang baru dilahir akan dberi penjagaan yang terbaik oleh para profesional yang langsung dapat memberi ketenangan kepada ibu untuk berehat dan sembuh selepas bersalin. Di samping itu, Nadora juga menyediakan perkhidmatan kesihatan yang diperibadikan termasuk sesi yoga, perundingan penjagaan bayi yang baru lahir, sokongan penyusuan susu ibu dan profil genetik yang membantu ibu untuk menjelajahi dunia baru sebagai seorang ibu dengan menggunakan pendekatan holistik.

Di Malaysia, pusat kedua akan tersedia tidak lama lagi dengan 50 bilik yang dilengkapi dengan ruang asuhan, bilik inkubasi, perkhidmatan kiropraktik dan fisioterapi. Pusat ini disasarkan untuk beroperasi pada suku kedua 2021. Di Singapura pula, kerja-kerja pengubahsuaian untuk pusat penjagaan selepas bersalin yang pertama dijadualkan siap pada suku terakhir 2021.

MEDI LIFESTYLE juga telah bergabung bersama anak syarikat milik Back to Life Sdn. Bhd. untuk menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan perubatan alternatif termasuk perkhidmatan perubatan tradisional Cina, kiropraktik dan fisioterapi.

Perkhidmatan ini terdapat di pusat-pusat penjagaan selepas bersalin dan juga pusat individu. Pada masa ini, MEDI LIFESTYLE mempunyai dua pusat penjagaan selepas bersalin di Malaysia dan satu (akan dilancarkan) di Singapura serta 1 pusat kiropraktik dan fisiologi di Malaysia.

About MEDI LIFESTYLE

Listed on the Catalist Board of SGX-ST since 2011, MEDI LIFESTYLE LIMITED (formerly known as IEV Holdings Limited) had in 2020 completed its transformation from the business of oil and gas engineering to the provision of healthcare and wellness services. The Group currently has two postpartum care centres in Malaysia and one in Singapore and one chiropractic and physiology centre. The Group envisions to provide high quality healthcare services within Asia, starting with postpartum care services. The Group is continuously reviewing its plans and strategies for the Healthcare Sector and is actively seeking out businesses in the arena of aesthetics and wellness services and physiology services.

Previous ArticleNext Article

Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity Fund – Menggabungkan ESG dan AI

Pada awal tahun BIMB Investment telah melancarkan Dana BIMB-Arabesque Global Shariah Sustainable Equity atau BGSEF secara maya, dana feeder ekuiti shariah ESG (Persekitaran, Sosial, Tadbir Urus) global yang bertujuan untuk mencapai peningkatan modal dalam tempoh jangka sederhana sehingga jangka panjang bagi pelabur.

BGSEF menawarkan pendedahan global yang pelbagai kepada pelabur dengan 150 saham Shariah-ESG pada setiap masa. BGSEF telah memenuhi syarat sebagai sebuah dana pelaburan mampan dan bertanggungjawab (SRI) di bawah Garis Panduan Dana Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Untuk memberikan konteks mengenai betapa pentingnya faktor-faktor ESG, pandemik COVID-19 telah memberi kita kesedaran bagaimana krisis kemampanan mampu mempengaruhi sektor ekonomi, perniagaan dan masyarakat secara keseluruhan. Krisis COVID-19 juga menunjukkan bahawa syarikat yang mempunyai kelayakan ESG yang tinggi telah menunjukkan prestasi yang lebih baik pada tahun ini.

Pihak berkepentingan termasuk para pelabur merasakan penerapan faktor ESG adalah satu keperluan dan bukan keinginan untuk memastikan bahawa syarikat dikendalikan dengan baik. Lebih penting lagi, syarikat akan menjadi lebih lestari dan lebih tahan lama dalam jangka masa yang panjang tanpa menjejaskan etika dan tanggungjawab kepada pihak berkepentingan, terutama isu-isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG). Pelaburan ESG yang efektif pasti akan menjadi norma baru. BIMB Investment Management Berhad komited untuk menerapkan faktor ESG dalam perstrukturan produk-produknya.

Apakah sebenarnya ESG? ESG merupakan alam sekitar (environment), sosial (social) dan tadbir urus (governance) tetapi apa kesannya terhadap pelaburan? Pelaburan lestari difahami secara meluas sebagai penyatuan elemen ESG ke dalam proses pelaburan dan proses membuat keputusan ketika melabur.

Faktor-faktor ESG merangkumi pelbagai aspek seperti ‘’Bagaimana sesebuah perusahaan memberikan respons kepada perubahan iklim, bagaimana mereka menjaga pekerja-pekerja mereka, bagaimana mereka membangun kepercayaan dan memupuk inovasi, serta bagaimana mereka menguruskan rantaian bekalan mereka?’’

Kini, ramai pelabur menyedari bahawa faktor ESG di pasaran modal adalah strategi yang baik dan membawa kepada pasaran yang lebih lestari dan berpotensi untuk mentransformasi masyarakat ke arah yang lebih baik. Prestasi lestari korporat yang baik dikaitkan dengan tadbir urus korporat yang baik, akan membawa kepada peningkatan keputusan kewangan serta penghasilan pulangan kewangan yang lebih bagus.

BGSEF mengintegrasikan pertimbangan ESG dalam proses pelaburannya dan menerapkan pemeriksaan secara aktif untuk patuh Shariah dan sejajar dengan prinsip United Nations Global Compact (UNGC) dalam proses pembinaanya.

ESG dan pelaburan patuh Shariah merupakan falsafah teras kami. Memandangkan situasi pandemik di peringkat global, kami berpendapat bahawa COVID-19 akan meninggalkan kesan yang ketara kepada pasaran modal untuk tahun-tahun yang akan datang. Ia membuatkan pelaburan ESG semakin relevan untuk pelabur masa kini yang ingin memberi kesan positif kepada dunia secara keseluruhannya.

Penerapan teknologi Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence atau “AI”) dan Pembelajaran Mesin (Machine Learning) semakin dikenali secara meluas. Ia mempengaruhi kehidupan kita setiap hari dan penerapanya dalam perkhidmatan kewangan.

Dengan BGSEF, kami mensasarkan dana ekuiti global yang menggunakan teknologi AI dan data besar dengan pendekatan pelaburan kuantitatif secara sistematik dan juga mengambil kira ESG untuk melabur ke dalam syarikat dengan prestasi kewangan masa hadapan yang mampan. Pendekatan pelaburan ini telah terbukti berfungsi dengan baik dalam persekitaran pasaran yang tidak menentu ini. Di BIMB Investment, kami berhasrat untuk menjadi pemimpin dalam penyelesaian pengurusan kewangan generasi akan datang.

Untuk mencapai matlamat ini, kami telah bekerjasama rapat dengan Arabesque Asset Management (Arabesque), sebuah syarikat pengurusan aset global yang merupakan pakar dalam AI dan penyelidikan untuk menerapkan AI pada pengurusan portfolio yang menilai prestasi dan kesinambungan syarikat di seluruh dunia.

Kaedah kami yang terbukti secara sistematik menggabungkan lebih daripada 250 metrik ESG dengan isyarat berita dari lebih 30,000 sumber yang diterbitkan di lebih 170 negara dalam 15 bahasa. Dari situ, kita dapat membina portfolio yang pelbagai yang terdiri daripada syarikat yang mematuhi sepenuhnya pada prinsip ESG. Ini telah membuka banyak peluang bagi para pelabur dan pengguna untuk meneroka pelaburan ESG secara terperinci dengan meneliti penglibatan perniagaan syarikat berdasarkan nilai-nilai ESG, memberi kuasa kepada semua orang untuk membuat keputusan yang lebih tepat mengenai bagaimana dan di mana mereka melaburkan wang mereka.

Pelancaran dana BGSEF adalah hasil antara pemimpin dalam pelaburan, pakar matematik, dan pakar AI, untuk mengembangkanlagi perkhidmatan kewangan kepada generasi seterusnya. Salah satu faedah utama untuk menggunakan AI adalah kita dapat menghilangkan pengaruh manusia yang berat sebelah dan melakukan analisis secara objektif. Mengintegrasikan kelestarian melalui rangka kerja S-Ray® milik Arabesque memperkukuhkan maklumat dan menyumbang kepada pulangan penyelarasan risiko yang lebih baik untuk portfolio kami. Kami berharap untuk terus maju atas dua pengganggu kewangan yang hebat iaitu teknologi AI dan kelestarian (sustainability) untuk memberikan pengalaman pelaburan yang baru bagi pelabur.

Dana ini sedia untuk dilanggan dengan jumlah pelaburan awal hanya RM500.

Anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan Bank Islam yang terdekat atau melabur melalui Perunding Pelaburan Shariah kami yang rasmi:

Johor Bahru:

No 33B, Jalan Indah 15/2, Taman Bukit Indah, 79100 Nusajaya, Johor

Tel: 07-2395608, Fax : 07-2395609

Kelantan:

PT 433 & 434, Tingkat 2, Jalan Padang Garong, 15000 Kota Bharu, Kelantan

Tel: 09-7406118 / 012-9087785

Qfalah Agency, Melaka:

Tingkat 1, Taman Masjid Tanah Ria Utama, 78300 Masjid Tanah, Melaka

Tel: 06-3851076

Anda juga boleh melabur ke dalam dana BGSEF dengan memuat turun aplikasi BEST Invest oleh BIMB Investment. Dengan aplikasi tersebut, anda boleh mula melabur dengan serendah RM10.

Anda boleh mendapatkan salinan Prospektus dana dan Halaman Serlahan Produk (PHS) di laman web www.bimbinvestment.com.my atau anda boleh menghubungi 1-800-88-1196 untuk maklumat lebih lanjut mengenai dana ini.

Kenyataan

Ini merupakan keterangan ringkas mengenai Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity (“Dana”) oleh BIMB Investment dan ianya tidak lengkap. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami kandungan Prospektus bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity bertarikh 8 Mac 2021 dan Halaman Serlahan Produk (PHS) sebelum melabur, yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang tidak akan bertanggungjawab terhadap kandungannya. Tarikh pelancaran bagi Dana BIMB-ARABESQUE Global Shariah Sustainable Equity adalah 8 Mac 2021. Salinan Prospektus dan PHS boleh didapati di Ibu Pejabat BIMB Investment Management Berhad, di laman web www.bimbinvestment.com.my, perunding unit amanah dan pengedar yang diluluskan dan/atau mana-mana cawangan Bank Islam. Kebenaran SC atau pendaftaran Prospektus tidak boleh diambil kira bahawa SC telah mengesyorkan Dana tersebut. Terdapat yuran dan caj yang dikenakan dan pelabur dinasihatkan untuk membandingkan dan mempertimbangkannya sebelum melabur di dalam Dana. Pelaburan di dalam Dana ini terdedah kepada risiko, sila rujuk kepada Prospektus untuk maklumat terperinci. Pelabur dinasihatkan untuk mempertimbangkan risiko di dalam Dana dan harus membuat penilaian sendiri mengenai risiko dan mendapatkan nasihat professional, jika perlu, sebelum melabur. Pelabur juga perlu ambil perhatian bahawa harga unit dan agihan yang dibayar, jika ada, boleh turun dan naik dan prestasi masa lalu Dana tidak boleh dianggap sebagai petunjuk prestasinya pada masa hadapan. Sebarang isu unit yang berkaitan dengan Prospektus hanya akan dibuat setelah penerimaan borang permohonan yang lengkap yang dilampirkan bersama Prospektus, tertakluk kepada terma dan syarat yang terkandung didalamnya. Artikel ini tidak disemak oleh SC.

Mengenai BIMB Investment Management Berhad

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”) adalah syarikat pengurusan pelaburan Shariah-ESG yang terkemuka di Malaysia. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, BIMB Investment adalah syarikat pengurusan dana Islam berlesen yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Beribu pejabat di Malaysia, BIMB Investment telah diperbadankan pada 14 September 1993 dan mula beroperasi pada 20 Jun 1994, BIMB Investment beribu pejabat di Malaysia.

Nombor bebas tol: 1-800-88-1196
Laman web: www.bimbinvestment.com.my

Majalah Labur