Netcore Peroleh Quinto.ai, Syarikat Baharu Robot Sembang AI dalam kesemua Perjanjian IP dan Bakat

MUMBAI, IndiaApril 23, 2019 /PRNewswire/ — Netcore Solutions, sebuah syarikat teknologi Pemasaran Global, memperoleh Quinto.ai, sebuah syarikat baharu robot sembang AI. Menerusi pemerolehan IP dan bakat, Netcore mendapat akses kepada enjin robot sembang berkuasa AI perbualan Quinto dan kakitangannya. Pengasas bersama Quinto Hrishikesh Rajpathak turut menyertai Netcore sebagai Ketua Saintis Data dan akan memimpin inisiatif-inisiatif Pembelajaran Mesin dan Analitik Perbualannya. Hrishikesh membawa lebih 12 tahun pengalaman dalam teknologi Pembelajaran Mesin, Pembelajaran Mendalam dan Pemprosesan Bahasa Tabii (NLP). Beliau pernah bekerjasama dengan pelbagai pelanggan antarabangsa dalam sains hayat dan domain BFSI sebagai perunding AI. Beliau bersama-sama menubuhkan Quinto 4 tahun yang lalu sebagai sebuah platform cadangan makanan yang kemudiannya bertukar menjadi platform AI perbualan.

Quinto membolehkan perniagaan-perniagaan mengautomasikan perbualan dengan pelanggan serta meningkatkan pengalaman pelanggan. Perniagaan-perniagaan merentas vertikal boleh menggunakan robot sembang Quinto.ai yang sentiasa aktif sepanjang masa untuk penemuan produk automatik, cadangan, jualan Dalaman serta sembang secara Langsung. Quinto boleh digabungkan dengan Facebook Messenger, WhatsApp, Slack serta platform-platform sembang popular yang lain.

Dengan Quinto, Smartech Netcore berupaya mengendalikan perbualan dalam perjalanan pengautomatan yang menggunakan Quinto. Ini akan menjadi ciri yang pertama seumpamanya dalam industri. Dengan adanya Hrishikesh dalam syarikat, Netcore akan terus mengukuhkan kepimpinannya melalui platform AI/ML ‘Raman’ dan akan menembusi bidang Analitik Perbualan.

Kalpit Jain, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Netcore Solutions, berkata, “Menerusi pertumbuhan Platform Sembang seperti WhatsApp dan Facebook Messenger, Pembantu Suara seperti Siri dan Alexa serta Smart Speakers, tidak hairanlah Gartner meramalkan bahawa menjelang tahun 2020, pelanggan akan mengurus 85% daripada hubungan mereka dengan perusahaan tanpa perlu berinteraksi dengan manusia. Kami percaya bahawa AI Perbualan akan menjadi aset strategik untuk Pemasar dalam tindanan Teknologi Pemasaran dan ia akan membentuk semula cara jenama-jenama dan pelanggan-pelanggan berinteraksi antara satu sama lain.”

Hrishikesh Rajpathak berkata, “Apa yang membuatkan ini sebagai perjanjian yang hebat ialah sinergi antara tumpuan Netcore terhadap pemasaran perbualan dan platform robot sembang AI Quinto. Saya teruja untuk menjadi sebahagian daripada Netcore dan menyumbang ke arah inisiatif-inisiatif generasi seterusnya merentas domain-domain pemasaran dan juga pengautomatan jualan.

Sebelum ini Quinto disokong oleh Rebel Foods Pvt Ltd (dahulunya dikenali sebagai Faasos Food Services Pvt Ltd), yang kini menarik diri daripada perjanjian ini.

Perjanjian ini diurus oleh Investment Bank Equirus Capital melalui Propeluss, platform pemeteraian perjanjian pintar.

Latar Belakang Netcore

Netcore Solutions Pvt Ltd

Netcore, sebuah syarikat Teknologi Pemasaran global yang menawarkan penyelesaian untuk membantu jenama-jenama dan perusahaan-perusahaan dalam pemerolehan, penglibatan dan pengekalan pelanggan. Penyedia penyelesaian Pengautomatan Pemasaran, Analitik dan AI/ ML yang pertama dan terkemuka di India, Netcore ditubuhkan pada tahun 1997 oleh En. Rajesh Jain, seorang pelopor Internet. Suit produk Netcore termasuk Smartech dan Pepipost. Smartech ialah platform pemasaran pertumbuhan berkuasa AI. Pepipost ialah produk penghantaran Emel berasaskan API.

Netcore menyediakan perkhidmatan kepada kumpulan mantap melibatkan lebih 3000 perusahaan merentas vertikal industri seperti Jet Airways, Thomas Cook, Go Air, Clear Trip, HDFC, Kotak, Axis Bank, ICICI Bank, UTI, Facebook, Reliance, Vodafone, Godrej , ITC, OLA, Pfizer, OLX dan jenama-jenama Antarabangsa Seek Asia, Tokopedia, Blibli, Standard Chartered, FCMB, GT Bank dan banyak lagi. Netcore, menerusi teknologi pemasaran inovatifnya, menyerahkan lebih 7 Bilion emel & lebih 3 Bilion SMS sebulan, mencipta lebih 11 Bilion Sambungan Pelanggan sebulan dan mengendalikan lebih 30 Bilion Acara sebulan. Ibu pejabat Netcore terletak di Mumbai, India dengan pejabat-pejabatnya berada di SEA, AS, MEA serta kumpulan kakitangannya mencakupi lebih 500 orang.

Untuk maklumat lanjut tentang Smartech Netcore – platform pemasaran pertumbuhan berkuasa AI, kunjungi: https://www.netcoresmartech.com

Untuk maklumat lanjut tentang Netcore, kunjungi https://netcore.in

Sumber: Netcore Solutions Pvt. Ltd

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.