Penyelesaian Pengurusan Kredit Dan Pemantauan Kredit Percuma Untuk Syarikat, PKS & Pengguna

Ketika kerajaan dan barisan hadapan penjagaan kesihatan memerangi wabak Covid-19, Perintah Kawalan Pergerakan sejak 18 Mac juga mencetuskan cabaran ekonomi dan kewangan yang belum pernah dilihat sebelum ini dalam kalangan syarikat, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan pengguna.

Malah, ‘normal baharu’ pada hari ini memerlukan syarikat dan PKS Malaysia untuk memindahkan urusan perniagaan mereka ke platform digital dengan selancar yang boleh; sama ada untuk menjalankan proses perniagaan, membuat keputusan mahupun menguruskan kredit. Ini membolehkan mereka beroperasi dari jauh, secara berkolaborasi dan jimat kos. Pada masa yang sama, para pengguna turut perlu memantau kesihatan kredit dan melindungi identiti peribadi mereka.

Experian, syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia, pantas menguatkan kehadirannya di Malaysia pada tahun 2019 dengan memperoleh saham majoriti di RAMCI (RAM Credit Information Sdn Bhd) yang sejak itu telah dijenamakan semula sebagai Experian pada Disember lalu. Demi membantu pengguna dan perniagaan Malaysia yang kini menghadapi pandemik Covid-19, Experian menawarkan penyelesaian pemantauan kesihatan kredit dan pengurusan kredit secara percuma dalam menempuhi cabaran masa kini.

Memperkasakan Syarikat dan PKS ke arah Digital

Syarikat dan PKS Malaysia boleh mendapat langganan 2 bulan percuma untuk CrediTrack+ yang menawarkan penyelesaian untuk pengurusan risiko kredit dan pengutipan hutang selain pengurusan hubungan pelanggan secara digital, perkongsian & penyimpanan fail selamat, serta analisis perniagaan.

Platform digital yang padu, lancar dan serba-boleh ini mengintegrasikan maklumat pelanggan dan membantu para peniaga untuk menilai, melindungi dan menguruskan proses pengurusan kredit mereka dengan berkesan.

Selama tempoh 2 bulan, mereka dapat menilai prospek berpotensi dengan menggunakan 60 laporan kredit percuma, melindungi perniagaan melalui pemantauan percuma sehingga 500 pelanggan, pembekal dan rakan kongsi sedia ada setiap bulan. Selain itu, mereka juga boleh mengakses platform pemulihan dan pengurusan kredit untuk memantau serta mengurus pembayaran. Syarikat juga dijamin dapat menyimpan dokumen dan laporan penting dengan selamat di platform CrediTrack+.

Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif, Experian Information Services (Malaysia), berkata, “Kami juga menggalakkan syarikat dan PKS supaya berfikir bukan sahaja untuk mengendalikan cabaran semasa, namun turut mengambil pandangan jangka panjang bagi memanfaatkan CrediTrack+ demi meningkatkan kemampuan digital mereka dan mempersiapkan diri untuk peluang pertumbuhan dalam ekonomi digital.

“Inilah masa yang paling penting untuk syarikat dan PKS Malaysia berpeluang mengubah perniagaan mereka ke platform digital supaya mereka dapat mengatasi krisis ini, sekaligus mempersiapkan diri apabila ekonomi kembali bermula ke era digital baharu. Experian berperanan untuk membawa transformasi digital kekal dan kami percaya kami dapat membantu syarikat dan PKS dalam mempercepatkan usaha transformasi digital mereka di saat yang mencabar ini. Dengan keadaan semasa, kami berpeluang untuk berkerjasama dengan banyak syarikat dan PKS untuk meningkatkan kemampuan digital mereka dan kami berharap ramai lagi akan tampil untuk melakukan perkara yang sama,” gesa Lai.

Mendidik Pengguna mengenai Kesihatan Kewangan

Bagi pengguna, Lai mengumumkan bahawa Experian di Malaysia menawarkan perkhidmatan pemantauan kesihatan kredit percuma selama 3 bulan melalui JagaMyID.

“Pengguna mesti mengambil tanggungjawab untuk mengesan dan mencegah penipuan identiti sambil mengekalkan dan menguruskan kesihatan kredit mereka semasa pandemik Covid-19 ini. Ia adalah penting bagi mereka untuk mengetahui sebarang perubahan pada profil kredit mereka dan juga untuk sentiasa menilai skor kredit mereka melalui laporan tersebut. Mereka yang mengalami kesulitan kewangan juga mungkin tertanya-tanya bagaimanakah pembayaran lambat atau pembayaran yang dikurangkan akan mungkin mempengaruhi laporan  Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat  (CCRIS) oleh Bank Negara. Kami menggesa individu yang mempunyai kegusaran sebegini untuk bersikap proaktif dan memeriksa laporan kredit mereka secara berkala supaya setiap maklumat tersenarai mengenai penangguhan pinjaman atau perubahan adalah tepat dan menghubungi pemberi pinjaman dan pemiutang mereka untuk membincangkan pilihan yang ada, ” katanya.

Antara ciri-ciri lain, JagaMyID percuma Experian membolehkan pengguna mengakses skor kredit mereka yang terkini (iScore), mengemas kini profil kredit peribadi mereka, menyemak maklumat CCRIS mereka dan mendapatkan maklumat lain yang berkaitan dengan saman undang-undang, tindakan muflis, hutang lapuk dan pembayaran ingkar oleh pemiutang bukan bank.

“Ini adalah penting untuk mendapatkan gambaran makro dari keseluruhan portfolio kredit dan pinjaman anda. Menguruskan kesihatan kredit anda dengan baik juga memperkasakan anda untuk berunding ke arah kadar faedah atau syarat kredit yang lebih baik tatkala anda menempuh masa hadapan yang tidak menentu,” jelas Lai.

Dev Dhiman, Pengarah Urusan, Asia Tenggara & Pasaran Baharu Experian berkata, “Selari dengan arahan global Experian, kami bersiap sedia untuk membantu syarikat, PKS, pengguna dan kerajaan dalam kegawatan ekonomi ini. Dalam masa terdekat, apabila ekonomi kembali bermula, syarikat perlu mengakses kredit dengan cepat. Pengguna, syarikat, pemberi pinjaman dan kerajaan perlu mengambil kira dan menguruskan risiko dengan berhati-hati dalam persekitaran yang telah berubah ini.

“Melihat keadaan semasa, kepakaran Experian dalam data, analitik dan pengambilan keputusan secara langsung amatlah bermanfaat dalam memacu kemudahan dalam pemulihan ekonomi. Oleh itu, kami bersedia untuk menggunakan pengalaman dan pengetahuan kami dari pengendalian perniagaan dan biro maklumat pengguna di lebih 20 pasaran seluruh dunia dimana kami akan dapat berkongsi data terbaik dunia dan penyelesaian yang akan membantu dalam membuat keputusan supaya dapat melayari ketidaktentuan ‘gelora’ masa hadapan dengan berkesan,” tambahnya lagi.

Di samping itu, Dhiman menekankan bahawa pendidikan berterusan mengenai pengurusan kredit dan kewangan adalah sangat penting. Experian kini berusaha untuk berinteraksi dengan syarikat, PKS dan pengguna di samping berbincang dengan kerajaan dan pihak berkuasa Malaysia dalam meneroka peluang kerjasama untuk memberikan nasihat dan mencadangkan penyelesaian untuk mengatasi cabaran semasa.

Mengulas mengenai usaha untuk membantu Malaysia, Dhiman berkongsi bahawa dengan hampir 1,000 pekerja di Malaysia yang merupakan pasaran terbesar buat Experian di Asia Tenggara, syarikat ini mempunyai tanggungjawab korporat untuk menjaga kesejahteraan mereka dan membantu masyarakat di negara ini.

Untuk menuntut langganan percuma sekarang:

(Syarikat & PKS) Langganan 2 bulan percuma CrediTrack+

(Pengguna) Langganan 3 bulan percuma JagaMyID

Mengenai Experian

Experian® adalah syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia. Saat-saat terpenting dalam kehidupan – dari membeli rumah atau kereta, menghantar anak melanjutkan pelajaran, sehinggalah mendapatkan pelanggan baharu untuk mengembangkan perniagaan – kami meletakkan kuasa di tangan pengguna dan pelanggan kami untuk menguruskan data mereka dengan yakin. Antaranya, kami membantu individu untuk mengawal kewangan mereka dan mengakses perkhidmatan kewangan. Kami turut membantu perniagaan untuk membuat keputusan yang lebih bijak supaya mereka dapat berkembang lebih maju. Selain itu, kami membantu pemberi pinjaman untuk memberi pinjaman dengan lebih bertanggungjawab, di samping membantu organisasi untuk mencegah penipuan dan jenayah identiti. Kami mempunyai 17,200 pekerja yang beroperasi di 44 negara dan saban hari, kami melabur ke arah teknologi baharu, bakat baharu dan inovasi untuk membantu semua pelanggan kami memaksimumkan setiap peluang yang tiba. Kami disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN) dan tersenarai dalam FTSE 100 Index.

Ketahui lebih lanjut di www.experian.com.my atau lawati laman kandungan global kami untuk mendapatkan berita dan pandangan terkini dari Kumpulan Syarikat kami.

Penjenamaan Semula RAM Credit Information (RAMCI) Ke Experian

RAM Credit Information (RAMCI) kini ialah Experian di Malaysia. Ia secara rasmi dijenamakan semula pada bulan Disember 2019; mewujudkan satu perniagaan bersatu yang menawarkan pelanggan akses yang lebih baik untuk rangkaian penyelesaian yang lebih meluas dari data sehinggalah ke saat membuat keputusan, dikuasakan dengan keupayaan Experian yang berskala global dan terkemuka dalam industri. Dengan ini, Experian kini beroperasi sebagai salah satu biro kredit terkemuka di Malaysia yang diakreditasi di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. Kami telah membina reputasi sebagai penyedia maklumat kredit dan perniagaan yang dipercayai dalam beberapa dekad kebelakangan ini dan mempunyai pangkalan data komprehensif yang telah dibina sejak 25 tahun yang lalu. Experian merupakan Agensi Pelaporan Kredit (APK) pertama di Malaysia yang memperoleh pensijilan International ISO 27001: 2013 pada Januari 2017.

Hari ini, kami mempunyai pengetahuan domain memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Kami turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras Experian termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan pemantauan, perkhidmatan pemarkahan kredit, dan perkhidmatan  maklumat antarabangsa.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA