Rakyat Malaysia Bersama-Sama ‘Kejarkan’ Skor Kredit!

Kuala Lumpur, 28 Julai 2019 – Bersempena dengan Bulan Kesihatan Kredit 2019, RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) menganjurkan larian santai pertama mereka bertemakan ‘Run Up Your Score’ yang menarik penyertaan dari lebih 600 peserta. Diadakan di Lake Gardens, Kuala Lumpur, acara itu bertujuan memperkasakan rakyat Malaysia untuk menjadi lebih sihat dari segi kewangan dan fizikal.

Bercakap pada acara tersebut, Cik Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI berkata, “Sejak pelancaran Bulan Kesihatan Kredit yang pertama kali diadakan pada tahun lepas, kami melihat trend yang positif dalam kalangan rakyat Malaysia kerana orang ramai sudah mula memahami betapa pentingnya untuk menguruskan kesihatan kewangan mereka.

“Demi menyokong kesedaran yang semakin meningkat ini sekaligus memanfaatkan trend gaya hidup sihat seperti larian dan marathon, kami fikir ia merupakan sebuah cara yang unik untuk menggabungkan kedua-duanya sekali agar kesihatan kredit turut dapat ‘dikejar’. Jadi, acara hari ini merupakan cara kami untuk menggalakkan rakyat Malaysia menjadi sihat, baik dari segi kewangan mahupun fizikal. “

Setiap peserta yang mengambil bahagian dalam kategori 5km dan 10km menerima seutas medal, baju-T, goodie bag dan laporan kredit peribadi (Personal Credit Report Plus) percuma yang merangkumi maklumat perbankan (CCRIS), skor kredit (RAMCI i-Score) dan lain-lain lagi.

“Saya baru sahaja menyemak laporan kredit saya dan saya gembira dengan skor kredit saya! Saya ingin mengekalkannya kerana saya merancang untuk membeli rumah tidak lama lagi. Skor yang baik membolehkan saya membuat rundingan untuk mendapatkan kadar faedah dan kredit yang lebih baik dengan institusi kewangan, “kata Fadhilah Dayana yang berasal dari Hulu Langat, Selangor.

“Sebenarnya, pada awalnya saya hadir bersama pasangan hanya untuk beriadah dengan sihat, namun saya berasa sangat gembira kerana acara ini memberi lebih daripada itu. Saya turut mempelajari sesuatu yang penting pada hari ini, bahawa kita semua berisiko menjadi mangsa pencurian identiti. Terima kasih kepada pasukan RAMCI yang sudi berkongsi beberapa tips asas agar orang ramai tidak menjadi mangsa. Salah satunya adalah untuk tidak berkongsi maklumat peribadi (tarikh lahir, nombor keselamatan sosial, atau nombor akaun bank) hanya kerana seseorang meminta maklumat tersebut dan untuk menyemak laporan kredit kita dengan kerap untuk memastikan semua maklumat adalah terkini dan tepat, tanpa apa-apa yang luar biasa, “kata Nirresh Vengetesamy dari Bangsar, Kuala Lumpur.

“Kami sangat gembira dengan sambutan dan sokongan daripada para peserta larian. Kami berharap mereka akan berkongsi pengalaman mereka hari ini dengan keluarga, saudara-mara, rakan-rakan dan rakan sekerja tentang pentingnya untuk menjaga kesihatan kredit mereka,” akhiri Lai.

Bulan Kesihatan Kredit RAMCI ialah program pendidikan dan kesedaran tahunan untuk memperkasakan rakyat Malaysia dalam menjaga kesihatan kewangan mereka. Layari laman web RAM Credit Information dan Facebook untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jom Sertai Larian Saham “Raging Bull Run 2024”

Jom ramai-ramai kita sertai larian saham “Raging Bull Run 2024” bersama keluarga dan kawan-kawan. Larian ini turut berkolaborasi dengan “KL Borneo Half Marathon” di mana flag-off akan dibuat di Dataran Merdeka.

Cabar diri untuk melakar sejarah peribadi bagi tahun 2024 dengan menyertai larian ini. Uji ketahanan fizikal dan mental. Biar badan sihat, jiwa kuat, hati senang.

Hadir awal, sama-sama kita sertai #gengsubuhmacamjumaat sebelum flag-off.

Tidak kira dari mana anda datang, mungkin anda datang dengan misi baharu, mungkin anda datang bersama rakan dan keluarga, atau mungkin anda akan jumpa jodoh di sini!

Kepada pelari yang berkeluarga, kategori Family Run juga ada.

Dapatkan diskaun early-bird yang menarik. T-shirt dan medal pun cantik wehhh! Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah:

Banyak hadiah cabutan bertuah untuk dimenangi.

Boleh mula berlatih dari sekarang dan kita jumpa nanti.

The Raging Bull Run 2024 x KL Borneo Half Marathon

👉🏼 Daftar di sini:

Tarikh: 14 Julai 2024 (Ahad)
Masa : 6:00 pagi
Lokasi : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Anjuran KoPPZ (Koperasi PPZ-MAIWP) & penaja utama oleh Asri Ahmad Academy.

Flag Off dan Cut Off Time adalah seperti berikut:

Dapatkan tawaran diskaun untuk yuran bagi yang daftar awal!