Rakyat Malaysia Bersama-Sama ‘Kejarkan’ Skor Kredit!

Kuala Lumpur, 28 Julai 2019 – Bersempena dengan Bulan Kesihatan Kredit 2019, RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) menganjurkan larian santai pertama mereka bertemakan ‘Run Up Your Score’ yang menarik penyertaan dari lebih 600 peserta. Diadakan di Lake Gardens, Kuala Lumpur, acara itu bertujuan memperkasakan rakyat Malaysia untuk menjadi lebih sihat dari segi kewangan dan fizikal.

Bercakap pada acara tersebut, Cik Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI berkata, “Sejak pelancaran Bulan Kesihatan Kredit yang pertama kali diadakan pada tahun lepas, kami melihat trend yang positif dalam kalangan rakyat Malaysia kerana orang ramai sudah mula memahami betapa pentingnya untuk menguruskan kesihatan kewangan mereka.

“Demi menyokong kesedaran yang semakin meningkat ini sekaligus memanfaatkan trend gaya hidup sihat seperti larian dan marathon, kami fikir ia merupakan sebuah cara yang unik untuk menggabungkan kedua-duanya sekali agar kesihatan kredit turut dapat ‘dikejar’. Jadi, acara hari ini merupakan cara kami untuk menggalakkan rakyat Malaysia menjadi sihat, baik dari segi kewangan mahupun fizikal. “

Setiap peserta yang mengambil bahagian dalam kategori 5km dan 10km menerima seutas medal, baju-T, goodie bag dan laporan kredit peribadi (Personal Credit Report Plus) percuma yang merangkumi maklumat perbankan (CCRIS), skor kredit (RAMCI i-Score) dan lain-lain lagi.

“Saya baru sahaja menyemak laporan kredit saya dan saya gembira dengan skor kredit saya! Saya ingin mengekalkannya kerana saya merancang untuk membeli rumah tidak lama lagi. Skor yang baik membolehkan saya membuat rundingan untuk mendapatkan kadar faedah dan kredit yang lebih baik dengan institusi kewangan, “kata Fadhilah Dayana yang berasal dari Hulu Langat, Selangor.

“Sebenarnya, pada awalnya saya hadir bersama pasangan hanya untuk beriadah dengan sihat, namun saya berasa sangat gembira kerana acara ini memberi lebih daripada itu. Saya turut mempelajari sesuatu yang penting pada hari ini, bahawa kita semua berisiko menjadi mangsa pencurian identiti. Terima kasih kepada pasukan RAMCI yang sudi berkongsi beberapa tips asas agar orang ramai tidak menjadi mangsa. Salah satunya adalah untuk tidak berkongsi maklumat peribadi (tarikh lahir, nombor keselamatan sosial, atau nombor akaun bank) hanya kerana seseorang meminta maklumat tersebut dan untuk menyemak laporan kredit kita dengan kerap untuk memastikan semua maklumat adalah terkini dan tepat, tanpa apa-apa yang luar biasa, “kata Nirresh Vengetesamy dari Bangsar, Kuala Lumpur.

“Kami sangat gembira dengan sambutan dan sokongan daripada para peserta larian. Kami berharap mereka akan berkongsi pengalaman mereka hari ini dengan keluarga, saudara-mara, rakan-rakan dan rakan sekerja tentang pentingnya untuk menjaga kesihatan kredit mereka,” akhiri Lai.

Bulan Kesihatan Kredit RAMCI ialah program pendidikan dan kesedaran tahunan untuk memperkasakan rakyat Malaysia dalam menjaga kesihatan kewangan mereka. Layari laman web RAM Credit Information dan Facebook untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA