SC Beri Kelonggaran Kawal Selia Kepada Peserta Pasaran

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan bahawa ia akan memberi kelonggaran kepada peserta pasaran modal dalam memenuhi keperluan kawal selia yang tertentu, berikutan penularan COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) antara 18 hingga 31 Mac 2020.

Pasaran modal telah dikenal pasti sebagai fungsi kritikal dan akan terus beroperasi untuk menyokong ekonomi ketika tempoh pergerakan terhad di seluruh negara. Sebagai sebahagian daripada pelan kesinambungan perniagaan mereka, kebanyakan peserta pasaran mengambil langkah berjaga-jaga seperti mengendalikan operasi pasukan pisah (split team) atau bekerja dari rumah dalam tempoh masa ini. Di samping menyebabkan kebimbangan utama kepada perniagaan umumnya, COVID-19 telah menimbulkan beberapa isu kawal selia dan cabaran pentadbiran khusus bagi peserta pasaran untuk mematuhi keperluan pelaporan kawal selia SC.

Oleh yang demikian, pengawal selia tersebut menlanjutkan tarikh akhir bagi peserta pasaran mematuhi keperluan seperti pemfailan dan penyerahan kawal selia kepada SC dan memenuhi keperluan latihan.

SC berkata bahawa penangguhan penyerahan kawal selia ini merupakan sebahagian daripada pakej kelonggaran SC yang lebih meluas kepada pasaran modal dalam menyokong langkah-langkah kerajaan untuk membendung penularan COVID-19.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang SC di https://www.sc.com.my/regulation/technical-notes-and-practice-notes/circular-to-capital-markets-services-licence-holders atau e-mel [email protected] untuk sebarang penjelasan.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!