Covid-19: Sesuai Ke Nak Melabur Saham Di Bursa Malaysia Sekarang?

“Bro, saham tengah murah kaw kaw, sesuai ke aku beli saham sekarang??”

Dengan pasaran saham telah memasuki ‘bear market’ setelah jatuh lebih daripada 20% daripada keadaan tertinggi, mesti ramai yang tengah takut sekarang untuk melabur.

Persoalannya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk kita melabur saham? Bursa Malaysia kita tu boleh bertahan ke? Boleh naik balik ke saham-saham yang tengah ‘murah’ tu?

Saham Nestle dari RM149 sekarang RM138.
Saham F&N dari RM34 sekarang RM28.
Saham Ajinomoto dari RM15 sekarang RM10.50.

(Ada banyak lagi tetapi sengaja kami beri contoh saham-saham yang mahal dan menjadi idaman ramai)

Ok, pertamanya kita bukan dalam fasa financial crisis (1998/2008), tetapi health crisis. Bezanya orang masih ada duit, cuma takut / tak boleh nak berbelanja.

Bank-bank kita pun masih steady.
Rujuk S&P kekalkan unjuran kukuh untuk bank Malaysia

Association of Banks in Malaysia (ABM) juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa bank-bank telah bersedia untuk membantu syarikat yang terkesan dengan virus Covid-19.

Baca juga Pembayaran Balik Pinjaman Rumah Boleh Ditangguhkan Dengan Adanya ‘Moratorium’

Tak apa, jom kita tengok 6 lagi faktor berikut:

1. Belajar dari kejatuhan dulu, Bursa Malaysia kita kini lebih matang dan mempunyai beberapa kawalan / inisiatif.

Sebagai contoh, kita ada Circuit Breaker atau pun ‘pemutus litar’. Ianya merupakan satu langkah yang diperkenalkan oleh Bursa Malaysia pada Mac 2002 dengan tujuan untuk menstabilkan ketidaktentuan pasaran dan memutuskan sama ada dagangan digantung sementara atau pun digantung sepenuhnya. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan keyakinan pelabur.

Untuk faham lebih lanjut, jemput baca Apa Itu Circuit Breaker Dalam Saham? Ala, konsep macam circuit breaker dekat rumah kita tu je, bila kilat terus suis tu ‘tendang’.

2. Penglibatan jerung antarabangsa atau pun foreign fund (BlackRock, Vanguard etc) dalam pasaran saham Bursa Malaysia hanya sekitar 48.45% dan kalau pun mereka keluar ramai-ramai (harapnya tidak), tak rasa yang pasaran saham kita akan jatuh teruk sangat.

Boleh follow pergerakan keluar masuk foreign fund dari semasa ke semasa di laman The Edge (Kajian MIDF Research).

3. Institusi-institusi tempatan seperti KWSP, PNB, Khazanah, KWAP, LTAT, Tabung Haji mempunyai modal yang cukup untuk mempertahankan Bursa Malaysia.

KWSP saja ada dana hampir RM1 trilion
PNB ada hampir RM300 bilion
KWAP ada RM100 bilion lebih
Khazanah ada hampir RM100 bilion

Isk, banyak tu!

LTAT dengan Tabung Haji lagi, diorang ni semua yang akan support pasaran saham tempatan.

4. Tahun lepas masa jerung antarabangsa tengah banyak ‘lari’, Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti (SC) ada sebut yang liquidity pasaran saham kita sekarang cukup dan lebih baik, tak seperti dulu.

Rujuk Malaysia has ample liquidity to buffer foreign sell-off.

Pelabur runcit pun sekarang dah bertambah ramai, hampir 25% transaksi setiap hari adalah dari kalangan pelabur runcit macam kita/anda semua.

Ditambah lagi dengan jerung-jerung tempatan yang mempunyai banyak duit untuk menyerap tekanan jualan.

Jenis jenis pelabur

5. Jarang dah dengar zaman sekarang orang jadi papa kedana sebab melabur saham, sebabnya pelabur dan pedagang runcit kita dah semakin pandai. Mereka sekarang majoritinya dah belajar ilmu Fundamental Analysis (FA), Technical Analysis (TA) dan Money Management. Terima kasih atas inisiatif Bursa Malaysia dan sifu-sifu saham kita dalam memandaikan masyarakat. Dulu seminar saham memang tak banyak macam sekarang.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Dengan adanya ilmu-ilmu ini, kebanyakan dah ada trading plan siap-siap. Tak panik dan hanya masuk ke dalam pasaran bila ada peluang.

Dulu yang buat teruk ramai suka beli saham secara “berhutang” (margin), tetapi sekarang ramai dah faham risikonya.

6. Pernah dengarkan ada pakar kata kitaran ekonomi ni 10 tahun sekali?Kegawatan ekonomi terakhir berlaku pada tahun 2008, namun setahun dua selepas itu ekonomi pulih dan pasaran saham naik semula. Sekarang ni tahun 2020, nampaknya teori tu terlajak 2 tahun.

Sumber gambar: Alumni Asri Ahmad Academy

Kalau kita kaji betul-betul, kejatuhan memang dapat dirasai. Naik lambat, tapi bila jatuh memang terjun terus. Kalau kita dapat bertahan dalam masa 1-2 tahun tersebut, Insya-Allah keadaan akan kembali pulih semula.

Prestasi Pasaran Saham Malaysia (FBMKLCI)

Sumber: TradingView

Prestasi Pasaran Saham Amerika Syarikat (Dow Jones)

Sumber: TradingView

Insha-Allah kerajaan akan pam duit berbilion, demi membantu mereka yang terkesan tapi jika semua tak boleh berbelanja atau tak boleh berniaga tak ada maknanya. Maka sama-sama jaga diri, doakan semoga virus ini cepat-cepat lenyap di muka bumi dan paling penting…STAY AT HOME!

Kesimpulan

Orang kata time-time sekarang ni cash is king? Cash saja tak cukup. Nak melabur ni kena ada ilmu. Kalau takut untuk melabur sekarang, duduk tepi dulu dan tunggu sehingga keadaan kembali reda. Alah, 1-2 tahun je pun bukan lama sangat.

Kepada mereka yang dah ada ilmu dan duit modal, memang ON! Harga saham tengah murrrr murrr kot. Takkan nak tunggu dia jadi mahal balik baru nak kelam kabut beli?

Senang cerita, kita perlu bijak memilih saham yang kukuh (Fundamental yang kuat) tetapi berada dalam keadaan diskaun (Undervalued).

Jemput juga layan video daripada mentor pelaburan saham kita, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad mengenai isu ini.

Kepada yang baru nak belajar pasal pelaburan saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa ‘Japanese Candlestick’ Masih Relevan Sehingga Ke Hari Ini

Dalam cerita klasik masyarakat China (莊子 外 篇), ada satu kisah tentang seekor burung bernama Yuanchu (鹓 鶵), yang membawa maksud seekor burung yang luar biasa ataupun phoenix muda.

Diringkaskan cerita, Yuanchu adalah merupakan burung yang gemar berpindah-randah menyeberangi lautan demi lautan dan sering berhijrah. Disebabakan Yuanchu sering menempuh jarak yang jauh, ia sering berehat pada sebatang pokok yang tinggi.

Menurut lagenda, Yuanchu tidak akan hinggap pada mana-mana pokok melainkan ianya pokok permaisuri (pohon paulownia). Apabila lapar, ia tidak akan memakan apa-apa kecuali buah buluh tanpa menghiraukan betapa laparnya seekor Yuanchu. Dan ia tidak minum, melainkan air manisan dari Amrita Spring tanpa menghiraukan betapa hausnya ketika itu.

Percayakah anda, kita tidak boleh menyalahkan burung (Yuanchu), kerana mempunyai sikap sombong dan selera tertentu. Yuanchu hanya mewarisi gaya kehidupannya yang unik berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, dan warisan itu telah diturunkan sejak beberapa generasi spesies burung tersebut yang telah lalu.

Faktor lain adalah kerana gaya hidup tersebut penting untuk melindungi diri mereka daripada risiko atau bahaya yang bakal berlaku jika mereka tidak konsisten mengamalkannya.

Jika diperhalusi dalam dunia pelaburan dan perdagangan, ianya hampir serupa seperti kisah hidup Yuanchu.

Sebagai contoh, kita tidak seharusnya membeli saham hanya kerana harganya yang murah tanpa membuat sebarang kajian atau analisa teknikal yang lebih mendalam dan juga analisa fundamental.

Disebabkan inilah, wujudnya Japanese candlestick untuk membuat penilaian sejauh mana tindakan yang bakal kita ambil adalah bersesuaian dengan keadaan semasa dan masa hadapan.

Bagi merungkainya dengan lebih mendalam, berikut adalah sebab-sebab kenapa Japanese candlestick masih relevan sehingga hari ini:

1. Petunjuk Utama (Leading Indicator)

Sebab utama ianya menjadi panduan utama dalam analisa teknikal adalah kerana ia mempunyai kemampuan untuk menunjukkan isyarat pertukaran arah dengan lebih mudah, pantas dan ringkas berbanding analisa teknikal yang berasal dari negara barat.

Disebabkan kelebihan Japanase candlestick inilah, ianya kini menjadi rujukan utama dalam para analisa teknikal sehingga ke hari ini. Dengan sekali imbas, candlestick mampu menceritakan arah pergerakan harga saham yang bakal berlaku. 

2. Gambaran Yang Menarik (Pictorial)

Setiap formasi Japanese candlestick akan memberikan gambaran yang menarik, dan sangat mudah difahami. Dalam setiap formasi Japanese candlestick tersebut menggambarkan keadaan psikologi pelabur atau pedagang berdasarkan jangka masa yang telah ditetapkan, sekaligus dapat kita membuat keputusan dengan lebih baik.

Kelebihan lain adalah ianya mempunyai nama yang unik bagi menggambarkan mesej di sebalik formasi candlestick tersebut. Di antara nama-nama candlestick yang popular adalah ‘hangman, hammer, shooting star, dark cloud cover, engulfing’ dan banyak lagi.

3. Serba Boleh

Ianya juga serba boleh kerana ia boleh digunakan sendirian atau digabungkan dengan tools analisa teknikal Barat seperti indikator relative strength index (RSI), Bollinger Band, MACD dan bermacam-macam lagi.

Japanese candlestick menggunakan rujukan data harga sepenuhnya sama seperti carta bar.

4. Boleh Digunakan Pada ‘Time Frame’ Berbeza

Japanese candlestick boleh digunakan dalam mana-mana time-frame, ianya terserah kepada kita. Jika nak trade jangka masa pendek atau sederhana, boleh guna time-frame 15 minit, 30 minit, 1 jam dan sebagainya.

Jika kita nak melabur untuk jangka masa yang lebih panjang, boleh guna time frame sehari (daily) atau seminggu (weekly) ke atas.

5. Fleksibel

Japanese candlestick boleh digunakan dalam apa jua jenis pasaran atau instrumen pelaburan seperti saham, futures, komoditi, aset digital (crypto currency) dan sebagainya.

Jika seseorang nak buat analisa teknikal terhada negara luar seperti Amerika Syarikat, Brazil, Jerman, China dan sebagainya juga boleh dilakukan.

6. Telah Diuji Dan Terbukti

Japanese candlestick telah digunapakai generasi demi generasi selama ratusan tahun di negara Jepun. Sehinggakan hari ini, para analisa masih menggunakannya.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!