Covid-19: Sesuai Ke Nak Melabur Saham Di Bursa Malaysia Sekarang?

“Bro, saham tengah murah kaw kaw, sesuai ke aku beli saham sekarang??”

Dengan pasaran saham telah memasuki ‘bear market’ setelah jatuh lebih daripada 20% daripada keadaan tertinggi, mesti ramai yang tengah takut sekarang untuk melabur.

Persoalannya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk kita melabur saham? Bursa Malaysia kita tu boleh bertahan ke? Boleh naik balik ke saham-saham yang tengah ‘murah’ tu?

Saham Nestle dari RM149 sekarang RM138.
Saham F&N dari RM34 sekarang RM28.
Saham Ajinomoto dari RM15 sekarang RM10.50.

(Ada banyak lagi tetapi sengaja kami beri contoh saham-saham yang mahal dan menjadi idaman ramai)

Ok, pertamanya kita bukan dalam fasa financial crisis (1998/2008), tetapi health crisis. Bezanya orang masih ada duit, cuma takut / tak boleh nak berbelanja.

Bank-bank kita pun masih steady.
Rujuk S&P kekalkan unjuran kukuh untuk bank Malaysia

Association of Banks in Malaysia (ABM) juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa bank-bank telah bersedia untuk membantu syarikat yang terkesan dengan virus Covid-19.

Baca juga Pembayaran Balik Pinjaman Rumah Boleh Ditangguhkan Dengan Adanya ‘Moratorium’

Tak apa, jom kita tengok 6 lagi faktor berikut:

1. Belajar dari kejatuhan dulu, Bursa Malaysia kita kini lebih matang dan mempunyai beberapa kawalan / inisiatif.

Sebagai contoh, kita ada Circuit Breaker atau pun ‘pemutus litar’. Ianya merupakan satu langkah yang diperkenalkan oleh Bursa Malaysia pada Mac 2002 dengan tujuan untuk menstabilkan ketidaktentuan pasaran dan memutuskan sama ada dagangan digantung sementara atau pun digantung sepenuhnya. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan keyakinan pelabur.

Untuk faham lebih lanjut, jemput baca Apa Itu Circuit Breaker Dalam Saham? Ala, konsep macam circuit breaker dekat rumah kita tu je, bila kilat terus suis tu ‘tendang’.

2. Penglibatan jerung antarabangsa atau pun foreign fund (BlackRock, Vanguard etc) dalam pasaran saham Bursa Malaysia hanya sekitar 48.45% dan kalau pun mereka keluar ramai-ramai (harapnya tidak), tak rasa yang pasaran saham kita akan jatuh teruk sangat.

Boleh follow pergerakan keluar masuk foreign fund dari semasa ke semasa di laman The Edge (Kajian MIDF Research).

3. Institusi-institusi tempatan seperti KWSP, PNB, Khazanah, KWAP, LTAT, Tabung Haji mempunyai modal yang cukup untuk mempertahankan Bursa Malaysia.

KWSP saja ada dana hampir RM1 trilion
PNB ada hampir RM300 bilion
KWAP ada RM100 bilion lebih
Khazanah ada hampir RM100 bilion

Isk, banyak tu!

LTAT dengan Tabung Haji lagi, diorang ni semua yang akan support pasaran saham tempatan.

4. Tahun lepas masa jerung antarabangsa tengah banyak ‘lari’, Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti (SC) ada sebut yang liquidity pasaran saham kita sekarang cukup dan lebih baik, tak seperti dulu.

Rujuk Malaysia has ample liquidity to buffer foreign sell-off.

Pelabur runcit pun sekarang dah bertambah ramai, hampir 25% transaksi setiap hari adalah dari kalangan pelabur runcit macam kita/anda semua.

Ditambah lagi dengan jerung-jerung tempatan yang mempunyai banyak duit untuk menyerap tekanan jualan.

Jenis jenis pelabur

5. Jarang dah dengar zaman sekarang orang jadi papa kedana sebab melabur saham, sebabnya pelabur dan pedagang runcit kita dah semakin pandai. Mereka sekarang majoritinya dah belajar ilmu Fundamental Analysis (FA), Technical Analysis (TA) dan Money Management. Terima kasih atas inisiatif Bursa Malaysia dan sifu-sifu saham kita dalam memandaikan masyarakat. Dulu seminar saham memang tak banyak macam sekarang.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Dengan adanya ilmu-ilmu ini, kebanyakan dah ada trading plan siap-siap. Tak panik dan hanya masuk ke dalam pasaran bila ada peluang.

Dulu yang buat teruk ramai suka beli saham secara “berhutang” (margin), tetapi sekarang ramai dah faham risikonya.

6. Pernah dengarkan ada pakar kata kitaran ekonomi ni 10 tahun sekali?Kegawatan ekonomi terakhir berlaku pada tahun 2008, namun setahun dua selepas itu ekonomi pulih dan pasaran saham naik semula. Sekarang ni tahun 2020, nampaknya teori tu terlajak 2 tahun.

Sumber gambar: Alumni Asri Ahmad Academy

Kalau kita kaji betul-betul, kejatuhan memang dapat dirasai. Naik lambat, tapi bila jatuh memang terjun terus. Kalau kita dapat bertahan dalam masa 1-2 tahun tersebut, Insya-Allah keadaan akan kembali pulih semula.

Prestasi Pasaran Saham Malaysia (FBMKLCI)

Sumber: TradingView

Prestasi Pasaran Saham Amerika Syarikat (Dow Jones)

Sumber: TradingView

Insha-Allah kerajaan akan pam duit berbilion, demi membantu mereka yang terkesan tapi jika semua tak boleh berbelanja atau tak boleh berniaga tak ada maknanya. Maka sama-sama jaga diri, doakan semoga virus ini cepat-cepat lenyap di muka bumi dan paling penting…STAY AT HOME!

Kesimpulan

Orang kata time-time sekarang ni cash is king? Cash saja tak cukup. Nak melabur ni kena ada ilmu. Kalau takut untuk melabur sekarang, duduk tepi dulu dan tunggu sehingga keadaan kembali reda. Alah, 1-2 tahun je pun bukan lama sangat.

Kepada mereka yang dah ada ilmu dan duit modal, memang ON! Harga saham tengah murrrr murrr kot. Takkan nak tunggu dia jadi mahal balik baru nak kelam kabut beli?

Senang cerita, kita perlu bijak memilih saham yang kukuh (Fundamental yang kuat) tetapi berada dalam keadaan diskaun (Undervalued).

Jemput juga layan video daripada mentor pelaburan saham kita, Tuan Haji Mohd Asri Ahmad mengenai isu ini.

Kepada yang baru nak belajar pasal pelaburan saham, jemput baca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IPO Tashin Holdings Baru Dibuka, Boleh Beli Online Pada Harga RM0.58 Seunit

Sumber: Bursa Malaysia

Sebanyak 59,329,000 saham dibuka untuk jualan pada harga RM0.58 sen seunit, tarikh tutup permohonan adalah pada 19 Julai 2019 (Jumaat) dan bakal disenaraikan pada 1 Ogos 2019 (Khamis).

Siapa Tashin Holdings Berhad Ni?

Oh, baru tahu Tashin Holdings ni terlibat dalam industri besi. Banyak jugalah sektor penglibatan mereka, dan produk yang mereka tawarkan.

Prestasi Kewangan Tashin Holdings

Ratus juta juga perolehan syarikat Tashin Holdings ni. Tapi pada tahun 2018, perolehan meningkat tetapi keuntungan merosot. Margin keuntungan juga kelihatan jatuh sedikit.

Untuk Tujuan Apa Tashin Holdings Guna Duit Daripada IPO?

Tiada langsung daripada RM34.41 juta yang bakal diperolehi menerusi IPO ini akan digunakan untuk tujuan nak bayar balik hutang. Yang bestnya, sebahagian besar daripadanya akan digunakan untuk membeli tanah dan membeli kilang baru.

Nanti bila dah siap kilang baru, mesti pendapatan baru dapat dijana. Pendapatan meningkat, keuntungan pun meningkat.

Ada Kena Mengena Dengan Prestar Resources Rupanya

Rupa-rupanya, Prestar Resources yang disenaraikan di Bursa Malaysia ada share dalam Tashin Holdings ni. Adakah ia bakal memberi impak kepada prestasi saham Tashin Holdings ni nanti?

Mana tahu saham Prestar naik, saham Tashin Holdings pun ikut naik sekali.

Jemput Beli IPO Tashin Holdings Secara Online

1. Melalui CIMB Clicks

Modal RM58 je minima untuk beli IPO Tashin Holdings ni. Nak tahu secara terperinci, sila rujuk Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan CIMB Clicks.

Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO

Sabar, takkan nak beli 1 lot je kot. Nampak gayanya kalau beli 1 lot, peluang sangat tipis untuk lulus.

Habis tu berapa lot nak kena beli ni?

Kalau nak tahu rahsianya, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Semoga berjaya!

Status Patuh Syariah Tashin Holdings

Buat masa ini, belum konfem lagi samada saham Tashin Holdings ni patuh Syariah atau tidak. Biasanya BIMB Securities (Bank Islam) akan update dalam masa terdekat. Maklumlah, baru sangat IPO ni.

Apa Yang Best Sangat IPO Ni?

This image has an empty alt attribute; its file name is 190102-Prestasi-IPO-2018-table.png

Tengok saja prestasi IPO tahun lepas, memang best siapa yang dapat beli IPO ni. Boleh rujuk Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Ada juga yang naik 270.27% dalam masa hanya beberapa bulan!

Iklan

Cara Buka Akaun Saham (CDS) Hong Leong Investment Bank

Dah bersemangat nak buka akaun saham (CDS)?

Oh ya, tiada had untuk buka berapa banyak pun akaun CDS. Pada pandangan kami, setiap broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Jika anda berminat menggunakan platform Hong Leong semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, kenalah buka akaun saham dengan Hong Leong Investment (bukan cawangan bank biasa tu ya)

Ikut panduan bergambar seperti di bawah:

Baca juga Tutorial Cara Beli Saham Melalui Smartphone (Apps HLeBroking).

Berminat nak mendalami ilmu pelaburan saham? Baca artikel >>ini<< jika nak belajar lagi.

Dan kalau nak buka akaun CDS dengan broker lain, boleh rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan M+ secara percuma? Sila layari FB iSaham dan hadir seminar yang mereka anjurkan.

Iklan

5 Langkah Awal Memulakan Pelaburan Saham

Sejak kebelakangan ini, kesedaran masyarakat terhadap pelaburan saham semakin meningkat. Ini dibuktikan dengan jumlah dagangan yang mencecah angka 12.5 billion pada 20 Julai lepas.

Mungkin kerana banyak kempen, promosi, dan kuasa media sosial yang telah membuka mata masyarakat untuk meningkatkan pendapatan melalui pelaburan saham. Tapi awas! Pelaburan saham bukan skim cepat kaya.

Bukan hari ni labur RM1,000, esok boleh confirm untung RM10,000.

Kita semua sedia maklum bahawa harga saham akan naik dan turun. Apa yang penting adalah belajar berkenaan teknik pelaburan saham untuk meminimakan kerugian.

Bagi yang baru dan berkeinginan untuk melabur saham, disenaraikan 5 langkah awal yang boleh dibuat untuk memulakan pelaburan saham:

1. Belajar Perkara Asas

Sebelum melabur saham, ada baiknya kita belajar perkara asas dahulu. Kenali dulu apa itu IPO, sektor-sektor yang terlibat dalam pelaburan saham, dan bagaimana kita sebagai pelabur dapat menggunakan pelaburan saham sebagai satu platform menjana pendapatan sampingan.

Sekarang ni semua maklumat di hujung jari. Kita boleh tengok video di YouTube, baca artikel, atau boleh hadiri seminar pelaburan asas yang dianjurkan sifu-sifu saham. Kalau boleh pastikan sifu ada ‘cop mohor’ dari Bursa Malaysia.

Bursa Malaysia juga ada menyediakan satu platform iaitu BursaMarketPlace di mana kita boleh membuat trade ‘olok-olok. Di peringkat ini, kita tidak digalakkan hadir ke seminar yang ‘advance’ takut nanti ‘overload’ dan makin pening pula.

Baca juga Dah Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace?

2. Buka Akaun CDS dan Trading

Bila dah faham perkara asas, jangan tunggu lama-lama. Sementara tengah panas dan bersemangat, buka akaun CDS dan trading. Kat mana pulak nak bukak?

Ok, kita boleh buka buka kedua-dua akaun tersebut melalui bank pelaburan atau broker yang berlesen di bawah Suruhanjaya Sekuriti. Pergi je ke mana-mana cawangan untuk membuka akaun tersebut atau boleh menggunakan platform yang disediakan oleh Bursa Malaysia iaitu Bursa Marketplace atau Bursa Anywhere.

Kos yang terlibat pula hanya RM 10.60.

Baca juga Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

3. Modal

Setiap perniagaan perlukan modal, begitu juga dengan pelaburan saham. Modal minima untuk pelaburan saham hanya 100 unit sahaja.

Bermakna jika harga satu unit saham = RM1, modal untuk memulakan pelaburan hanya RM100 sahaja (tidak termasuk kos-kos lain).

Pastikan modal yang digunakan adalah duit yang kita sanggup rugi. Jangan pulak guna duit modal untuk bajet instalment bulanan rumah.

Takut nanti bila mengalami kerugian, menyesal tak sudah dan serik nak melabur saham.

Baca: Siapa Bilang Melabur Saham Kena Modal Besar?

4. Belajar dan Terus Belajar

Apabila kita dah mula melabur saham, pantau prestasi saham tersebut. Belajar sesuatu dari saham tersebut. Paling penting sekali, jangan lupa ‘trading plan’ masing-masing. Rancang bila nak beli dan bila nak jual.

Bila dah mula melabur, mungkin ini waktu yang sesuai untuk hadir ke seminar yang lebih ‘advance’ seperti ‘ technical analysis’. Di peringkat ini, kita dah boleh nampak asam garam pelaburan saham.

Mungkin kita boleh dapatkan mentor yang bertauliah untuk terus maju ke hadapan dalam pelaburan saham.

Baca: Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

5. Jangan Tunggu

Perkara asas dah tahu, akaun dah buka, dan modal pun dah ada, apa yang seterusnya kita perlu buat adalah melabur. Beli kaunter saham bagi merasai ‘feeling’ dalam pelaburan saham.

Jangan layan perasaan takut, nanti sampai ke sudah tak melabur. Bak kata orang kalau tak cuba tak gagal, tapi kalau cuba mungkin berjaya atau jika gagal sekurang-kurangnya kita dapat belajar sesuatu.

Praktikal perlu dalam pelaburan saham supaya kita tidak menghabiskan banyak duit ke seminar melabur saham tetapi masih lagi tidak membuat pelaburan.

Asyik pergi seminar, tapi melaburnya belum juga.

Baca: 10 Tokoh Saham Dunia Yang Mantap Dan Menjadi Idola Ramai

Semoga dengan 5 langkah di atas dapat memberikan sedikit idea kepada pelabur baru yang berhasrat menceburkan diri dalam pelaburan saham. Saham ni memang boleh untung banyak, tetapi rugi banyak pun boleh.

Perkara yang paling penting kita perlu ingat, hanya gunakan duit modal yang kita sanggup rugi bila nak terlibat dalam pelaburan saham.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

16 Syarikat Terbaik Dari Malaysia Di Bawah $1 Bilion Bagi Tahun 2020

Forbes merupakan majalah yang tidak asing lagi bagi ahli perniagaan di dunia. Majalah ini mengumpulkan data-data tentang kekayaan individu dan juga syarikat yang dimiliki mereka.

Seperti tahun-tahun sebelum ini, Forbes telah mengeluarkan data untuk 200 buah syarikat di Asia Pasifik yang terbaik dan sebanyak 16 buah syarikat di Malaysia yang disenaraikan dalam pasaran saham.

Mari kita lihat senarai 16 buah syarikat tersebut.

1. AME Elite Consortium Berhad

Nilai syarikat: $170 juta
Jumlah jualan: $91 juta
Pendapatan bersih: $15 juta

Syarikat yang memfokuskan di dalam pembinaan hartanah yang melibatkan kawasan perindustrian dan juga kilang-kilang. AME Elite juga menyediakan khidmat nasihat kejuruteraan (pembinaan) kepada pelanggan mereka.

Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1995 dan diapungkan di pasaran saham Bursa Malaysia pada 2019.

2. C-Link Squared

Nilai syarikat: $109 juta

Jumlah jualan: $17 juta

Pendapatan bersih: $3 juta

Syarikat yang menyediakan perkhidmatan software untuk syarikat korporat memudahkan kerja mereka termasuk dokument elektronik. Kebanyakan pelanggan mereka adalah terdiri daripada bank dan syarikat insuran.

C-Link Squared ditubuhkan pada tahun 2000 dan disenaraikan di pasaran saham Hong Kong tetapi mempunyai ibu pejabat Malaysia.

3. Frontken Corporation Berhad

Nilai syarikat: $677 juta

Jumlah jualan: $82 juta

Pendapatan bersih: $17 juta

Syrikat yang menyediakan khidmat kejuruteraan di dalam segmen semiconductor dan juga oil and gas. Frontken yang diasaskan di Singapura pada tahun 1996 dengan seramai 12 orang pada permulaan perniagaan mereka dan kini berkembang sehingga 1,000 orang pekerja di 7 buah negara.

4. Johore Tin Berhad

Nilai syarikat: $104 juta

Jumlah jualan: $140 juta

Pendapatan bersih: $11 juta

Syarikat yang menghasilkan produk tin makanan dan pembungkusan. Syarikat ini kemudian meluaskan lagi penguasaan pasaran di dalam prroduk penghasilan makanan.

Syarikat ini mengapungkan saham mereka di Bursa Malaysia pada tahun 2003.

5. Kossan Rubber Industries

Nilai syarikat: $3.265 billion

Jumlah jualan: $535 juta

Pendapatan bersih: $54 juta

Merupakan salah sebuah syarikat yang menghasilkan sarung tangan terbesar dunia. Purata tahunan penghasilan sarung tangan getah sebanyak 28 billion unit setahun.

Kossan telah diasaskan pada tahun 1979 dan kini semakin maju berikutan permintaan sarung tangan getah yang meningkat di seluruh dunia, akibat daripada penangan Covid-19.

6. Lii Hen Industries Berhad

Nilai syarikat: US$115 juta

Jumlah jualan: $202 juta

Pendapatan bersih: $19 juta

Syarikat yang menghasilkan barangan perabot dan juga terlibat dalam perusahaan penanaman pokok getah di negeri Johor.

Lii Hen telah diasaskan pada tahun 1994.

7. Magni-Tech Industries Berhad

Nilai syarikat: $212 juta

Jumlah jualan: $288 juta

Pendapatan bersih: $29 juta

Syarikat yang memfokuskan penghasilan barangan garments dan juga plastik pembukusan. Syarikat ini juga mempunyai cawangan kilang mereka di Vietnam dalam penghasilan pakaian.

Magni-Tech telah diasaskan pada tahun 1997 dan mula mengapungkan saham mereka pada tahun 2000.

8. Mi Technovation Berhad

Nilai syarikat: $500 juta

Jumlah jualan: $46 juta

Pendapatan bersih: $14 juta

Syarikat yang menghasilkan wafer di dalam industri semiconductor. Terdapat ura-ura yang mengatakan Mi sedang mengurangkan kebergantungan mereka di dalam industri tersebut memandangkan kurang memberi impak yang tinggi kepada perniagaan syarikat.

9. OpenSys Berhad

Nilai syarikat: $57 juta

Jumlah jualan: $25 juta

Pendapatan bersih: $3 juta

Syarikat yang menyediakan perkhidmatan kewangan. OpenSys ini menyediakan perkhidmatan melalui penyediaan software dan hardware untuk syarikat gergasi di Malaysia termasuk beberapa buah bank yang terkenal.

10. Oriental Interest Berhad

Nilai syarikat: $60 juta

Jumlah jualan: $72 juta

Pendapatan bersih: $14 juta

Sebuah syarikat pelaburan di dalam industri hartanah dan juga perkilangan.

Setakat ini Oriental mempunyai 25,000 unit dibawah pengurusan mereka dari Puchong sampailah ke Alor Setar.

Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1986.

11. Pentamaster Corporation Berhad

Nilai syarikat: $629 juta

Jumlah jualan: $118 juta

Pendapatan bersih: $20 juta

Syarikat yang fokus di dalam penyediaan peralatan berteknologi tinggi kepada kilang-kilang pengeluaran, termasuklah kilang semiconduktor dan juga farmaseutikal.

Pentamaster mempunyai ramai pelanggan di serata dunia dan telah diasaskan pada tahun 1991.

12. Revenue Group Berhad

Nilai syarikat: $109 juta

Jumlah jualan: $14 juta

Pendapatan bersih: $2 juta

Syarikat yang menyediakan servis pembayaran secara online. Mempunyai pelanggan yang terdiri daripada syarikat antarabangsa seperti Visa dan Mastercard.

13. Scientex Berhad

Nilai syarikat: $1.122 billion

Jumlah jualan: $786 juta

Pendapatan bersih: $81 juta

Syarikat yang mengeluarkan produk PVC dan juga terlibat didalam industri hartanah. Scientex telah diasaskan pada tahun 1968 dan mula mengapungkan saham syarikat mereka pada tahun 1990.

14. Sunsuria Berhad

Nilai syarikat: $89 juta

Jumlah jualan: $129 juta

Pendapatan bersih: $33 juta

Syarikat yang terlibat didalam industri hartanah dan juga sewaan bangunan. Sunsuria ini juga terlibat di dalam pelaburan kewangan dan merupakan salah sebua syarikat hartanah yang popular di Malaysia terutamanya di kawasan Lembah Klang.

15. Uchi Technologies Berhad

Nilai syarikat: $273 juta

Jumlah jualan: $38 juta

Pendapatan bersih: $18 juta

Syarikat yang fokus di dalam industri teknologi dan juga pelaburan. Syarikat ini juga menghasilkan peralatan elektonik seperti teknologi touch sceren dan juga peralatan makmal.

Uchi Technologies yang diasaskan di Taiwan pada tahun 1981 dan kemudian berpindah ke Pulau Pinang pada tahun 1989.

16. UWC Berhad

Nilai syarikat: $538 juta

Jumlah jualan: $35 juta

Pendapatan bersih: $9 juta

Syarikat yang fokus kepada penghasilan mesin berteknologi tinggi di dalam perindustrian terutumanya yang melibatkan logam besi. Syarikat yang diasaskan pada tahun 1990 dan telah disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun 2018.

Sumber: Forbes

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!