SC dan Bursa Malaysia Lanjutkan Fleksibiliti Pembiayaan Margin Sementara Sehingga 31 Disember 2020

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bursa Malaysia Berhad (Bursa Malaysia) melanjutkan langkah-langkah bantuan sementara yang berkaitan dengan pembiayaan margin sehingga 31 Disember 2020. Langkah-langkah bantuan, yang berkuatkuasa pada 27 Mac 2020, akan berakhir pada 30 September 2020.

Fleksibiliti yang diberikan di bawah langkah-langkah bantuan akan membolehkan broker menguruskan kemudahan pembiayaan margin pelanggan mereka dengan lebih baik di samping ketidaktentuan pasaran yang berterusan akibat pandemik Covid-19 dan mengekalkan kestabilan dalam pasaran.

Dalam tempoh masa sementara ini, broker boleh terus menggunakan budi bicara sama ada mahu atau tidak untuk meneruskan langkah jualan secara paksa kepada pelanggan, dan menerima jenis jaminan lain daripada pelabur seperti bon, amanah saham, emas dan harta tidak alih untuk tujuan pembiayaan margin. Sebelum ini, broker diminta untuk membubarkan akaun margin pelanggan mereka secara automatik sekiranya ekuiti dalam akaun tersebut susut di bawah 130% daripada baki tertunggak.

Langkah sementara ini bergantung kepada broker yang memenuhi nisbah kecukupan modal dan dana pemegang saham seperti yang dikehendaki oleh Bursa Malaysia. Mereka juga diharapkan menggunakan budi bicara yang sewajarnya dengan polisi risiko kredit mereka sendiri.

SC dan Bursa Malaysia akan terus memantau perkembangan pasaran sekuriti dan menilai kecukupan langkah-langkah yang ada untuk menyokong pasaran yang teratur dan mengurangkan potensi risiko. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelbagai langkah dalam membantu peserta pasaran modal mengurangkan potensi risiko yang timbul daripada Covid-19, sila layari www.sc.com.my/covid-19.

About Securities Commission Malaysia

The Securities Commission Malaysia (SC), a statutory body reporting to the Minister of Finance, was established under the Securities Commission Act 1993. It is the sole regulatory agency for the regulation and development of capital markets. SC has direct responsibility for supervising and monitoring the activities of market institutions, including the exchanges and clearing houses, and regulating all persons licensed under the Capital Markets and Services Act 2007. More information about SC is available on its website at www.sc.com.my. Follow SC on twitter at @SecComMy for more updates.

About Bursa Malaysia

Bursa Malaysia is an approved Exchange holding company under Section 15 of the Capital Markets and Services Act 2007. A public company limited by shares under the Companies Act 2016, Bursa Malaysia operates a fully-integrated exchange, offering equities, derivatives, offshore, bonds as well as Islamic products, and provides a diverse range of investment choices globally.

For more information on Bursa Malaysia, visit www.bursamalaysia.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Program Perkongsian Kos Bil Perubatan Pertama Di Malaysia Patuh Syariah

Kami dari Life Engineering dengan berbesar hati ingin memaklumkan pada orang ramai dan juga komuniti Islam bahawa program Perkongsian Kos Perubatan Pertama di Malaysia “Life Engineering” adalah program Patuh Syariah.

Sijil Patuh Syariah telah dikeluarkan oleh Afsha Shariah Advisory Sdn.Bhd (818106-X) “Afsha Shariah” yang merupakan badan yang memastikan aspek Syariah adalah dipatuhi sepenuhnya termasuklah dari segi matlamat program, tatacara pengendalian, perniagaan, simpanan dan pelaburan.  Untuk makluman, Afsha Shariah juga merupakan syarikat penasihat syariah yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Afsha Shariah telah bertindak dengan meneliti, menyemak dan memeriksa keseluruhan struktur, garis panduan, syarat, terma dan segala urus niaga dokumen yang berkaitan dengan Program Life Engineering.

Oleh itu, setelah mengambil kira dan meneliti keseluruhan aspek program Life Engineering ini, ‘Afsha Shariah’ telah bersetuju untuk mengeluarkan sijil Patuh Syariah bagi program Life Engineering ini.

Kami dari Life Engineering sangat berpuas hati dengan tatakerja, komitmen dan professionalisme yang di tunjukkan oleh pihak Afsha Shariah dalam menyelia dan meneliti program ini.  Jutaan terima kasih di tujukan pada mereka.

Selain dari itu, di bawah ini kami juga menyenaraikan mengapa perlunya Sijil Syariah dalam menjayakan program Life Engineering ini: –

Apakah kepentingan Syariah pada umum dan juga Life Engineering: –

 1. Memastikan transaksi di antara dana kesihatan dan Pekongsi adalah sah dari sudut urusniaga dan muamalat
 2. Memastikan perjanjian antara Life Engineering dan Pekongsi tidak terlibat dalam elemen-elemen yang di larang dalam syariah seperti riba’, gharar (ketidak-tentuan dan penipuan), dan maisir (perjudian).
 3. Meningkatkan keyakinan umat Islam terhadap program ini tanpa perlu rasa bimbang dan ragu-ragu.

Program Perkongsian kos perubatan yang Pertama di Malaysia ini dibangunkan khusus untuk golongan yang memerlukan bantuan terutama dalam meringankan beban kos perubatan. Program ini menjalankan kos perkongsian perubatan yang mana maksima perkongsian sebulan hanya serendah RM50 dan RM0 jika tiada komuniti ini yang membuat tuntutan ke hospital.

Nak tahu lebih lanjut berkenaan Life Engineering ni, jemput baca Had Limit Perubatan Sehingga Satu Juta, Hanya Dengan Maksimum Bayaran RM1.66 Sehari.

Iklan

Dividen KWSP Simpanan Syariah Turun 0.5%, Manakala Konvensional Turun 0.75% Bagi Tahun 2018

Alhamdulillah, baru-baru ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan pemberian dividen sebanyak 5.9% bagi simpanan Syariah, turun sebanyak 0.5% berbanding tahun lalu.

Manakala KWSP mengumumkan pemberian dividen sebanyak 6.15% bagi simpanan konvensional, turun 0.75% berbanding tahun lalu.

Sumber: Laman Web KWSP

Tahu tak, kebanyakan dana KWSP dilaburkan ke dalam syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia?

Banyak Pelaburan KWSP Rugi Pada Tahun 2018

Kira bersyukur jugalah, di kala pasaran saham indeks FBMKLCI telah turun sebanyak 9.16% pada tahun lalu, pihak KWSP masih mampu memberi dividen sebanyak ini. Tengok sendiri Prestasi Tahunan FBMKLCI Dari 1982-2019. Dan untuk pengetahuan, FBMKLCI terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia berdasarkan market capitalization mereka.

Nak tahu kat mana KWSP banyak melabur dalam syarikat tersenarai di Bursa Malaysia, boleh baca dalam artikel Duit KWSP ‘Hilang’ RM6 Bilion?

Semoga tahun 2019 membawa sinar harapan yang baik untuk negara kita, bersama-sama kita berusaha dan berdoa agar Malaysia terus maju.

Iklan

Hong Leong Bank Bekerjasama Dengan Syarikat Start-up Perkhidmatan Logistik Berkongsi ‘Snaptruck’ untuk Menawarkan Solusi Logistik On-Demand kepada PKS

Hong Leong Bank (“HLB”) mengumumkan kerjasama dengan Snaptruck, syarikat start-up tempatan yang menyediakan perkhidmatan logistik berkongsi digital, untuk menawarkan solusi logistik on-demand kepada pelanggan PKS HLB. Kerjasama ini akan menjadikan Snaptruck sebahagian daripada Penyelesaian Perniagaan Digital PKS HLB, mempelbagaikan dan meningkatkan solusi perbankan digital bagi memenuhi keperluan pelanggan.

Pendigitan perniagaan untuk meningkatkan produktiviti dan mengekalkan kos operasi agar kekal kompetitif dan relevan adalah cabaran utama yang PKS hadapi, terutamanya dalam norma baharu ini di mana krisis kesihatan dan ekonomi COVID-19 telah mempercepatkan dorongan ke arah ekonomi digital. Bidang yang dapat membantu PKS beroperasi dengan lancar adalah dengan mempunyai penyedia perkhidmatan logistik yang boleh dipercayai dengan harga yang kompetitif. Dengan konsep “Logistics at your fingertips” dari Snaptruck, ia berpadanan dengan etos “Digital at the Core” HLB dengan kebolehan digitalisasi aspek logistic perniagaan PKS melalui landasan dalam talian yang menawarkan solusi pengangkutan on-demand yang kos efektif, cekap dan dipercayai.

Domenic Fuda, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB menyatakan bahawa kerjasama dengan Snaptruck bukan sahaja meluaskan Penyelesaian Perniagaan Digital PKS HLB, tetapi paling utamanya, memenuhi keperluan harian pelanggan dalam bidang logistik.

“Di HLB, kami berusaha menawarkan perkhidmatan sokongan kepada solusi perbankan yang merangkumi keperluan perniagaan selain daripada perkhidmatan kewangan, dan membantu melancarkan serta meluaskan perniagaan mereka lebih-lebih lagi semasa tempoh yang mencabar seperti kini. Dengan memahami keperluan pelanggan , kami telah mengenalpasti sektor logistik sebagai komponen penting dalam memastikan perniagaan terus beroperasi dan berjalan lancar, perkhidmatan pelanggan PKS diperbaiki dan keberkesanan kos dimaksimumkan, sambil menyelesaikan antara cabaran utama yang dihadapi PKS. Kami berbesar hati untuk mengumumkan Snaptruck sebagai rakan kerja, menjadikan kami bank pertama di Malaysia yang menawarkan solusi logistik yang asas dan mudah diakses kepada pelanggan.”

Dirangka untuk menepati keperluan ekonomi berkongsi, Snaptruck menghubungkan PKS kepada lebih daripada 61 rakan pengangkutan, serta kebolehan mencari, mengurus dan menjejak penghantaran dalam talian secara real-time, dan menikmati ketelusan harga dalam perkhidmatan pengangkutan. Ini membolehkan PKS meningkatkan kecekapan dalam penghantaran produk, memenuhi jalur masa operasi, menjadi lebih tangkas dalam meluaskan perniagaan serta mencapai daya saing dalam operasi perniagaan dalam suasana ekonomi digital.

(Kiri ke kanan) Domenic Fuda, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB; Wong Tze Kai, Pengarah Urusan Snaptruck; Terrence Teoh, Ketua Perbankan PKS (SME Banking) HLB 

Wong Tze Kai, Pengarah Urusan Snaptruck berkata perniagaan menuju ke arah digital untuk memenuhi permintaan ekonomi semasa yang baru dan berubah, platform dalam talian FreightTech kami akan mengatasi cabaran sedia ada dalam industri logistik yang sangat berpecah, beroperasi secara silo dan bergantung kepada tenaga manual dalam memperoleh dan menjalankan tugasan, lantas mengurangkan kos operasi secara keseluruhan.

“Dalam keadaan di mana PKS mengalami tekanan dalam memastikan kesinambungan perniagaan ketika penularan wabak COVID-19, setiap langkah keberkesanan kos akan membawa manfaat dalam jangka masa panjang. Melalui pendigitan logistik, Snaptruck menawarkan solusi agregasi, padanan dan kolaborasi dalam talian, di mana semua data dan maklumat tentang penghantaran dikongsi melalui satu landasan bagi pihak PKS serta penyedia perkhidmatan pengangkutan.

“Khususnya, dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (“PKPP”) ini, walaupun aktiviti perniagaan telah meningkat, jumlah penghantaran barangan mungkin belum mencapai tahap pra-COVID-19. Pihak PKS boleh memanfaatkan kecekapan operasi berikutan agregasi isipadu dan kemudahan untuk mencari, meguruskan dan menjejak penghantaran dalam tempoh real-time. Penyedia perkhidmatan pengangkutan pula dapat mengoptimumkan tugasan, memaksimumkan kapasiti penghantaran dan mengurangkan hala balik kosong. Dengan kemudahan ini, Snaptruck membolehkan kekurangan kos keseluruhan menjalankan perniagaan bagi PKS dan penyedia perkhidmatan pengangkutan. Kami sangat teruja kerana Hong Leong Bank mengiktiraf potensi kami untuk menyuntik nilai tambah kepada pelanggan dalam tempoh masa kritikal ini untuk pulih. Kami ternanti-nanti pengalaman bekerjasama rapat dengan pihak Bank.”  

Semasa tempoh PKP, Snaptruck telah memperluaskan perkhidmatan mereka dengan memperkenalkan ‘SnapX’ bagi memenuhi keperluan yang meningkat untuk penghantaran ringan, dokumen dan parcel. SnapX adalah di atas perkhidmatan Snaptruck yang kini sedia ada termasuk ‘Snaptruck’ yang memfokuskan  pengangkutan kargo kelas berat untuk seluruh negara serta ‘SnapPorts’ yang bertumpukan keperluan pengangkutan kontena untuk industri import dan eksport. Menyedari bahawa tidak semua PKS mempunyai sumber daya untuk membina platform dalam talian untuk mendigitalkan pelbagai aspek perniagaan mereka, Snaptruck juga menawarkan perisian sebagai perkhidmatan (SaaS) bagi platform logistik mereka ‘SnapQloud’.

Sejak bermula operasi pada 2018, Snaptruck telah melakukan 50,000 penghantaran, melebihi 1.7 juta tan kargo keseluruhan dan kini mempunyai lebih daripada 61 rakan pengangkutan. Snaptruck bertumpukan pengangkutan kargo bahan binaan, dan kini telah mempelbagaikan portfolio kepada kargo dan industri lain, termasuk rangkaian sejuk dan penghantaran “last mile.” Perancangan masa hadapan termasuk mengaplikasikan Kecerdasan Buatan (AI) dan Blockchain untuk memanfaatkan kecekapan dan integriti rantaian bekalan merentasi industri logistik.

Untuk maklumat lanjut tentang Snaptruck, sila layari www.snaptruck.com

Mengenai Snaptruck

Didirikan pada 2018, Snaptruck ialah syarikat start-up FreightTech dari Malaysia yang menawarkan perkhidmatan logistik berkongsi bersama digital, dengan matlamat menyediakan solusi logistik yang kos efektif, cekap dan dipercayai untuk pengirim dan pengangkut. Dengan slogan ‘Logistics at your Fingertips,’ Snaptruck menawarkan solusi agregasi, padanan dan kolaborasi, membolehkan pengaturan logistik secara telus serta koordinasi antara pengirim dan pengangkut bagi pengurusan rantaian bekalan yang lebih baik.

Landasan dalam talian menawarkan penjejakan lokasi dan status penghantaran dalam real time, selain perkakas perancangan unjuran Trak dan Muatan yang memberi gambaran lebih jelas serta meningkatkan kecekapan dalam kapasiti memadankan. Dengan lebih 61 rakan pengangkutan, Snaptruck menawarkan perkhidmatan logistik yang merangkumi kargo inland untuk penghantaran di seluruh negara dan SnapPort, perkhidmatan haulage kontena untuk industri import dan eksport. Syarikat kini meluaskan operasi ke jenis kargo yang lain termasuk industri rantaian sejuk dan penghantaran “last mile.”

Untuk maklumat lanjut tentang Snaptruck, sila layari www.snaptruck.com

Iklan

Boost dan 11street Tingkatkan Pengalaman Beli-Belah Dalam Talian Menerusi Jalinan Kerjasama eDompet

Tarikan utama:

 • 11street dan Boost kini menawarkan perkhidmatan eDompet yang menyepadukan pembayaran menerusi laman web dan mobil dengan satu imbasan kod QR atau kemasukan nombor PIN.
 • Penyepaduan storefront 11street dalam aplikasi mobil Boost dapat memberi pelanggan pengalaman membeli-belah dalam talian yang lebih mudah dan pantas.
 • Menerusi jalinan kerjasama antara 11street dan Boost, kempen ‘Win A Car’ dan ‘Boosted Daily Deals’ turut dilancarkan bermula 28 September ini.

Kuala Lumpur, 28 September 2018 – Demi memudahkan pelanggan berbelanja sakan dan membuat pembayaran dalam talian (online), pasaran dalam talian terkemuka di Malaysia, 11street (www.11street.my) kini mengorak langkah menembusi pasaran pembayaran tanpa tunai menerusi jalinan kerjasama dengan Boost. Jalinan kerjasama ini merupakan yang pertama seumpamanya dalam perkhidmatan eDompet yang membolehkan pelanggan membayar menerusi laman web atau mobil dengan lebih mudah dan selamat melalui kod QR dan kemasukan nombor PIN pada platform eDagang.

Boost merupakan sebuah aplikasi eDompet terkemuka dengan bilangan ahli melebihi 3 juta orang. Kini, Boost memiliki sejumlah rakan niaga dalam talian dan ‘offline’ di lebih 40,000 lokasi yang mudah diakses. Boost berhasrat untuk mengubah dan mendorong kaedah pembayaran yang lebih mudah dan pantas tanpa wang tunai atau kad di kalangan pengguna. Sebagai pengganti virtual bagi pembayaran tunai menerusi dompet sebenar, Boost direka khas untuk memudahkan proses pembayaran atas talian di platform 11street. Lebih mudah, pantas dan ringkas! Aplikasi Boost memudahkan pembayaran dibuat tanpa keperluan untuk memasukkan butiran penghantaran dan bayaran secara manual bagi setiap pembelian. Bagi pelanggan, pengalaman membeli-belah dalam talian anda kini lebih menyeluruh, menarik dan penuh dengan ganjaran! Tidak perlu lagi tercari-cari gabungan kad kesetiaan pelanggan dan kaedah pembayaran terbaik di platform online. Pelanggan juga berpeluang untuk menikmati ganjaran selepas setiap pembayaran.

Bagi mengukuhkan jalinan kerjasama ini, Boost dan 11street kini menyepadukan storefront 11street dengan aplikasi Boost. Hanya dengan satu klik pada menu ‘Online shopping’ dalam aplikasi Boost, pengguna Boost kini boleh terus mengakses portal 11street. Pelanggan akan dibawa ke platform 11street bagi memudahkan pembelian dan pembayaran melalui eDompet Boost. Penyepaduan kedua-dua platform ini sekali gus memudahkan pengguna menikmati pengalaman berbelanja sakan atas talian dengan lancar tanpa mengakses pelbagai aplikasi berbeza. Langkah bijak ini diharapkan dapat memacu pembangunan ekosistem digital yang lebih menyeluruh.

Ketua Pegawai Eksekutif Boost, Christopher Tiffin berkata: “Sejajar dengan matlamat kerajaan untuk memacu pembangunan Malaysia sebagai negara penggiat utama teknologi digital, kerjasama strategik antara Boost dan 11street ini diharapkan dapat menawarkan pelanggan kami satu pengalaman membeli-belah yang lebih baik. Menerusi jalinan kerjasama ini, ahli Boost dan 11street boleh membeli-belah dengan mudah dan pantas tanpa perlu mengakses pelbagai aplikasi berbeza. Hanya dengan satu aplikasi Boost, pelanggan boleh melayari storefront 11street untuk berbelanja dan mengakhiri pembayaran menerusi eDompet Boost. Mudah dan ringkas! Dengan kerjasama 11street, kami berhasrat untuk terus membangunkan rangkaian eDompet dan pengalaman berbelanja di talian yang lebih menarik dan efisien.”

Sementara itu, CEO 11street, CHEONG Chia Chou berkata: “11street amat berbesar hati dengan kerjasama bersama Boost untuk menjadi salah satu pasaran dalam talian pertama di Malaysia yang menyatukan kedua-dua aplikasi mobil dan web untuk pembayaran menerusi perkhidmatan eDompet dengan kod QR dan kemasukan nombor PIN. Kami juga amat teruja melihat storefront 11street dalam aplikasi Boost. Ini juga membolehkan kami berinteraksi dengan rangkaian pelanggan baharu selain menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan sedia ada.

Bagi meraikan kerjasama ini, Boost dan 11street akan menawarkan satu lagi berita baik – ‘Boosted Daily Deals’ untuk sejumlah barangan eksklusif mulai 28 September ini. Antara tawaran menarik ini termasuk televisyen pintar LED, telefon mudah alih, pembesar suara, pengecas mudah alih dan banyak lagi. Barangan harian yang ditawarkan ini akan diperbaharui setiap hari. Justeru, pelanggan berpeluang menikmati barangan eksklusif dan baharu dengan penjimatan dan potongan harga terbaik! Setiap kali promosi ‘Boosted Daily Deals’ ini dikemas kini, setiap pelanggan hanya dibenarkan membuat satu (1) pembelian. Bagi memulakan pembelian, pelanggan wajib menjadi ahli Boost dan 11street. Lebih menariknya, pelanggan juga boleh memuat turun kupon penghantaran percuma pada setiap bulan. Kupon-kupon ini juga akan ditawarkan untuk pembelian bernilai RM30 ke atas. Semua barangan ‘Boosted Daily Deals’ hanya boleh diperoleh daripada storefront 11street melalui aplikasi Boost. Sementara stok masih ada.

Selain itu, Boost dan 11street juga bekerjasama untuk melancarkan satu Kempen ‘Win A Car’. Menerusi kempen ini, pelanggan berpeluang untuk membawa pulang hadiah bernilai sehingga RM86,000 termasuk konsol permainan, telefon mudah alih dan hadiah utama berupa sebuah kereta Myvi baharu! Bermula 28 September hingga 30 November ini, pelanggan yang berbelanja di laman web, aplikasi mobil, web mobil atau storefront11street dalam aplikasi Boost dan membuat pembayaran menerusi eDompet Boost layak menyertai peraduan untuk memenangi pelbagai hadiah menarik.  Bagi setiap pembelian pertama yang melebihi RM40 dan dibayar menerusi aplikasi eDompet Boost layak untuk satu (1) penyertaan. Perbelanjaan melebihi RM40 seterusnya menerusi aplikasi eDompet Boost layak untuk tiga (3) penyertaan tambahan. Semakin banyak yang dibelanja, semakin besar ganjarannya!

“Kami sentiasa berusaha untuk berubah seiring dengan perkembangan teknologi digital dunia bagi mempertingkatkan dan memperbaiki kualiti pengalaman membeli-belah dalam talian demi pelanggan kami selain menawarkan tawaran produk dan harga yang lebih menarik. Menerusi kerjasama dengan Boost, kami berharap pelanggan dapat berbelanja dengan gembira. Paling penting, kami berharap mereka juga berpeluang memperoleh ganjaran dan memenangi hadiah menarik sambil berbelanja sakan. Kereta sebagai hadiah utama hanya salah satu kejutan menarik yang telah kami sediakan untuk pengguna 11street dan Boost. Jangan lupa untuk terus melayari laman kami untuk mengetahui berita baik seterusnya,” kata CHEONG.

Mulakan pembelian anda di 11street hari ini dan gunakan Boost untuk membuat pembayaran. Anda mungkin berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Aplikasi 11street dan aplikasi Boost kini boleh dimuat turun daripada Google Play atau App Store.

LEMBARAN FAKTA

Mengenai 11street (www.11street.my)

11street merupakan pasaran dalam talian yang boleh dipercayai dan mudah yang menawarkan pelbagai pilihan produk pada harga yang kompetitif. Ia bermatlamat untuk merevolusikan pengalaman membeli-belah dalam talian dengan menjadikannya lebih khusus dan menarik. 11street mempunyai pilihan meluas kategori produk yang terdiri daripada Fesyen, Elektronik, Barangan Keperluan, Kesihatan & Kecantikan, Kanak-kanak & Bayi, Riadah & Sukan, Kediaman & Gaya Hidup serta Buku & Perkhidmatan, termasuk tawaran menarik seperti e-baucar. 11street juga adalah sebuah pasaran yang optimum, yang mana ekosistem pembarangan, pendidikan dan program latihannya mampu memberi sokongan kepada penjual terlibat tanpa mengira saiz perniagaan mereka. Ditubuhkan di Korea sejak tahun 2008, 11street kini merupakan salah satu daripada penyedia pasaran e-dagangan terkemuka dunia dengan 400,000 penjual yang menyediakan khidmat kepada lebih 30 juta pelanggan di seluruh dunia. 11street di Malaysia dioperasi oleh Celcom Planet Sdn. Bhd. – usaha sama diantara Axiata Digital Services Sdn. Bhd., SK Planet Ltd, dan PUC Ventures Sdn. Bhd. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.11street.my

Tentang Boost

Boost adalah dompet gaya hidup mudah alih yang bertujuan untuk membawa revolusi kepada cara pengguna membuat transaksi setiap hari. Menggabungkan keperluan gaya hidup dengan teknologi digital canggih, Boost berusaha untuk menjadikan transaksi lebih mudah, pantas, lebih selamat & secara keseluruhannya lebih berbaloi buat pengguna.

Boost dilancarkan secara rasmi pada Januari 2017, sebagai sebuah platform yang mendigitalkan perkhidmatan teras salah sebuah syarikat telekomunikasi – iaitu cara pengguna pra-bayar menambah nilai kredit mudah alih mereka. Lebih 3.0 juta pengguna Boost sekarang boleh membuat bayaran di 40,000 lokasi di seluruh negara.

Pengguna Android boleh memuat turun Boost daripada Play Store manakala pengguna iOS boleh memuat turun daripada App Store.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web di https://www.myboost.com.my/ atau ikuti Boost di Facebook (https://www.facebook.com/myboostapp/) dan Instagram (https://www.instagram.com/myboostapp/).

Pengguna Boost bermula dengan menambah wang ke dalam aplikasi ini melalui kad kredit, kad debit, atau mana-mana daripada 17 rakan usahasama perbankan atas talian kami. Kemudian, mereka pilih jumlah tambah nilai yang dikehendaki dan transaksi selesai. Ianya semudah itu! Semua pengguna pra-bayar tanpa mengira rangkaian boleh menambah nilai kredit mudah alih mereka bila-bila masa, di mana saja, dalam beberapa saat. Tak perlu lagi ke kedai dan menekan pin 16 digit. Pengguna pra-bayar juga menikmati pulangan tunai! Cuma goncangkan telefon untuk mendapat pulangan tunai. Pengalaman penuh ganjaran inilah yang menjadikan Boost berbeza daripada aplikasi tambah nilai pra-bayar mudah alih yang lain.

Pada Jun 2017, Boost melancarkan “Kedai Digital”. Pengguna Boost boleh membeli baucar digital daripada jenama kegemaran mereka pada tawaran/diskaun daripada rakan usaha sama Boost. Ada pelbagai baucar untuk menepati kehendak beberapa segmen seperti:

 • Peminat Permainan Video – Boost menawarkan tambah nilai kredit permainan untuk Steam Credits, Garena, MOL Points, PlayStation, Asphalt8 dan A-Cash
 • Penggemar Beli-Belah Atas Talian – 11Street, Lazada, Zalora, Fashion Valet dan Shopee untuk baucar tunai dengan potongan sehingga 20%.
 • Kaki Makan – Tealive, Boost Juice, myBurgerlab, KGB (Killer Gourmet Burgers), Inside Scoop, The Chicken Rice Shop, La Juiceria, Krispy Kreme, SushiQ, Nelson’s, DOME
 • Pencinta Musik, Dramas & Filem – dapatkan langganan bulanan daripada Spotify, Joox. Baucar wayang MBO. Untuk hiburan – Kami ada Sunway Lagoon, RedBox, Aquaria KLCC dan Legoland
 • Kesihatan dan Kecantikan – SimplySiti, SASA

Selain daripada membeli baucar-baucar ini, pengguna Boost juga boleh memberikannya sebagai hadiah buat mereka yang tersayang dengan pembalut dan mesej peribadi, menggunakan ciri bil pecahan yang unik, membayar bil-bil utiliti seperti Telekom Malaysia, Astro dan Syabas, pemindahan wang percuma serta membayar parkir (di kebanyakan jalan utama di sekitar Lembah Kelang)

Boost membolehkan pengguna untuk membayar dengan telefon pintar mereka di lokasi yang turut serta tanpa kepayahan menggunakan tunai atau kad. Anda boleh membayar dengan Boost di lebih 40,000 titik sentuhan seluruh negara seperti di pasar malam, medan selera dan trak makanan, beli belah atas talian dan peruncit berjenama. Tambahan lagi, pengguna Boost boleh menghantar wang ke satu sama lain tanpa caj antara bank dan tanpa mengira rangkaian mudah alih mereka. Perkhidmatan lain termasuklah pembelian tambah nilai pra-bayar dan baucar digital serta pemberiannya sebagai hadiah, dan juga perkongsian pembayaran bil dengan ciri pembahagian bil yang unik. Pengguna juga mendapat pulangan tunai segera apabila menggunakan perkhidmatan ini dengan pengalaman penuh ganjaran yang membuatkan anda mahu terus menggunakannya. Misi kami adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia untuk tidak menggunakan tunai, dan kami menyasarkan untuk mencapai matlamat ini dengan menjadikan Boost e-dompet gaya hidup pilihan Malaysia.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!