Memacu Pendigitan, Menggalakkan SRI dan Menangani Skim Penipuan dan Aktiviti Tidak Berlesen, Isu-Isu Utama Perbincangan Dialog Industri SC

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengakhiri Dialog Industri 2020 tahunannya, yang melibatkan 60 pemimpin dari pelbagai segmen industri dalam pasaran modal dan membincangkan cabaran dan risiko utama dalam persekitaran semasa serta peluang bagi masa depan pasaran modal Malaysia.

Peserta dialog tersebut termasuk para penasihat, broker, agensi penarafan kredit, pengurus dana, perancang kewangan, pengendali pasaran, pedagang dan syarikat pengurusan unit amanah, dan ini meliputi bidang kewangan Islam, konvensional dan digital.

Pengerusi SC, Datuk Syed Zaid Albar berkata dialog ini memudahcarakan perkongsian pandangan dan idea secara langsung dalam industri mengenai beberapa perkara utama yang akan membantu SC untuk menyediakan dasar untuk memacu pertumbuhan pasaran modal.

“Pandemik Covid-19 telah memberi kesan signifikan kepada seluruh rakyat Malaysia dan ini turut mempengaruhi pelbagai segmen pasaran modal. Memandangkan persekitaran kita beroperasi dalam pasaran sudah banyak berubah, penting bagi SC untuk mengadakan pembabitan kukuh dan berterusan bersama peserta pasaran bagi memastikan keberkesanan dan kecekapan ekosistem pasaran modal diteruskan,” menurut Datuk Syed Zaid Albar.

Dialog industri selama enam hari membincangkan isu-isu yang meluas termasuk memacu pemakaian pendigitan, menggalakkan Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI), spektrum masalah yang luas dibincangkan dengan tiga bidang utama yang dikenal pasti, iaitu mempercepat pendigitalan, mempromosikan Pelaburan Lestari dan Bertanggungjawab (SRI) dan menangani skim penipuan dan aktiviti tidak berlesen.

Berhubung peningkatan kejadian skim penipuan firma klon dan aktiviti tidak berlesen, SC telah mengukuhkan tindakan pemantauan dan pengawasannya serta inisiatif pendidikan dan kesedaran pelabur. Sehubungan ini, satu pasukan petugas khas SC telah diwujudkan untuk memacu aktiviti pengesanan, penyiasatan dan tindakan penguatkuasaan permulaan terhadap pesalah.

SC menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai skim pelaburan tidak sah agar menghubungi Pejabat Pengguna dan Pelabur SC di talian 03-6204 8999 atau e-mel: [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

SCxSC Fintech Conference kembali tahun ini sebagai acara online yang diadakan secara percuma. Jangan lepaskan peluang untuk hadir selama 3 hari bagi mendapatkan peluang untuk belajar benda baru, sesi Q&A dan networking, dari mana saja anda berada.

Daftar sekarang di -> https://www.scxsc.my/order-ticket

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Allianz Malaysia Raikan Wanita Pada Bulan Mac

Kuala Lumpur, 25 Mac 2019 – Bulan Mac merupakan saat dimana Allianz Malaysia meraikan Hari Wanita Antarabangsa dengan mengiktiraf golongan wanita yang menjadi pemacu kejayaan Syarikat.

Tenaga kerja Allianz Malaysia terdiri daripada mereka yang datang dari latar belakang, budaya, dan kewarganegaraan yang pelbagai. Daripada 1,998 orang kakitangannya, wanita terdiri daripada 68 peratus daripada tenaga kerja tersebut. Hampir 43 peratus daripada ahli lembaga pengarah dan 60 peratus daripada jumlah pengurus ialah wanita.

Mengenalpasti kepentingan dan nilai kepelbagaian di tempat kerja, lebih separuh daripada 7,500 kakitangan Allianz di Asia terdiri dari wanita dengan hampir  50 peratus daripada mereka adalah generasi milenium.

Dalam sebuah siri muatan di laman Facebook, Syarikat telah berkongsi kata-kata pemerkasaan yang diucapkan oleh dua orang pekerja kurang upaya, seorang Ketua Jabatan yang memegang dua buah portfolio dan ahli wanita yang juga terdiri daripada Lembaga Pengarah Syarikat termasuk Y.Bhg. Tan Sri Datuk (Dr.) Rafiah Salim yang juga wanita pertama yang dilantik sebagai Pengerusi.

“Di Malaysia, hampir 70% daripada graduan terdiri daripada wanita. Jadi, untuk semua wanita, rebutlah peluang yang tersedia diluar sana. Ia adalah tentang melakukan yang terbaik dan anda akan mula dikenali jika anda berkerja keras untuk menyelesaikan kerja anda. Kualiti ini akan membantu anda untuk dilihat sebagai  seorang yang menyumbang dengan baik,” kata Tan Sri Datuk (Dr.) Rafiah, Pengerusi Allianz Malaysia Berhad dan Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad.

Berkongsi kunci kejayaannya, Ketua Pegawai Eksekutif Hayat & Kesihatan untuk Allianz di Asia Pasifik, Renat Wagner berkata: “Pilih sesuatu yang anda sukai, jika anda tidak suka apa yang anda lakukan, berhenti lakukannya dan cari sesuatu yang betul-betul anda minati. Dunia ini penuh dengan peluang-peluang, jadi cubalah untuk pilih satu yang anda minati kerana ia akan membantu anda untuk pergi lebih jauh. Anda juga harus sentiasa bersikap positif.”

Untuk menambah lagi keseronokan, Syarikat juga telah menganjurkan satu Pertandingan Bowling Allianz Malaysia 2019 untuk tenaga kerja wanita di Ampang Bowl, Berjaya Times Square pada 22 Mac.

Pertandingan tersebut telah menampilkan 50 orang kakitangan wanita daripada ibu pejabat dan cawangan-cawangan sekitar Lembah Klang serta Marzida Mohd Noor yang merupakan ahli lembaga pengarah Allianz Malaysia Berhad. Semua peserta telah dibahagikan kepada 10 buah kumpulan dimana setiap peserta telah bermain dua set permainan dengan gabungan pengumpulan markah tertinggi dinobatkan sebagai juara. Pemain yang mendapat markah individu tertinggi pula diberikan gelaran Pemain Boling Terbaik Allianz 2019. 

Mengenai Allianz di Malaysia

Syarikat pemegang pelaburan, Allianz Malaysia Berhad, subsidiari Allianz SE, mempunyai dua subsidiari insurans – Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (Allianz General) dan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life).

Allianz General adalah salah satu syarikat insurans am di Malaysia dan mempunyai spektrum yang meluas bagi perkhidmatan dalam talian peribadi; perniagaan perusahaan sederhana dan kecil (SME) dan industri yang berisiko besar. Premium Bertulis Kasar (GWP) untuk perniagaan insurans am pada tahun kewangan 2018 telah mencapai RM2.12 bilion.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk-produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2018, Allianz Life mencatatkan Premium Bertulis Kasar (GWP ) sebanyak RM2.38 bilion dan merupakan salah satu daripada penanggung insurans hayat yang paling pesat berkembang di Malaysia.

Allianz Malaysia mempunyai 33 cawangan di seluruh negara.

Pada tahun 2018, Allianz Malaysia telah dianugerahkan Pengurusan Hubungan Pelanggan untuk Pusat Panggilan Terbaik (Perak) dan Anugerah Penggunaan Inovatif Terbaik (Merit), iklan Allianz Road Rangers: 24 Hours Call Centre oleh Allianz General juga telah memenangi Iklan Terbaik dalam Perkhidmatan dan Institusi Kewangan di Anugerah YouTube Malaysia 2018. Pada tahun 2017, Allianz Malaysia Berhad telah dianugerahkan Inisiatif Tanggungjawab Korporat Terbaik (permodalan pemasaran bawah RM10 bilion) pada Anugerah Kelab Bilion Ringgit The Edge (The Edge Billion Ringgit Club Awards) 2017, manakala Allianz General tekah diperakui sebagai Syarikat Takaful Motor Terbaik dan Syarikat Insurans Motor Terbaik pada 2016 oleh iBanding.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai Allianz Malaysia,layari allianz.com.my

Facebook: facebook.com/AllianzMalaysia/ | Instagram: instagram.com/allianzmalaysia/

Mengenai Allianz

Kumpulan Allianz merupakan salah satu syarikat insurans dan pengurus asset terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmata untuk 92 juta pelanggan runcit dan korporat. Pelanggan Allianz mendapat manfaat daripada pelbagai perkhidmatan insurans peribadi dan korporat, yang terdiri daripada insurans harta dan kesihatan kepada perkhidmatan bantuan kepada insurans kredit dan insurans perniagaan global. Allianz merupakan salah satu pelabur terbesar yang menguruskan lebih 673 bilion euro bagi pihak pelanggan insuransnya. Selain itu, pengurus aset kami AllianzGI dan PIMCO mengurus lebih 1.4 trilion euro aset pihak ketiga. Terima kasih kepada penyepaduan kriteria ekologi dan sosial yang sistematik dalam proses perniagaan dan keputusan pelaburan kami, kami memegang kedudukan utama untuk penanggung insurans dalam Indeks Kelestarian Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index). Pada 2018, lebih 142,000 pekerja di lebih 80 buah negara mencapai jumlah pendapatan sebanyak 131 billion euro dan keuntungan operasi sebanyak 11.5 bilion euro.

Iklan

Bertenang, Semakan Bantuan Prihatin Nasional Sehingga 30 April 2020

Nampaknya laman rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaydia (LHDNM) sedang mengalami aliran trafik yang tinggi sehingga mengalami gangguan. Orang ramai dinasihatkan tidak perlu berpusu kerana semakan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) boleh dibuat pada bila-bila masa sehingga 30 April 2020.

“Pemohon diminta agar bersabar, kami sedang mengambil tindakan mengatasi masalah berikut” menurut cipaan di akaun Twitter rasmi LHDNM.

LHDNM juga sedang mengeluarkan makluman awal melalui emel kepada penerima Bantuan Prihatin yang diluluskan. Oleh itu, penerima tidak perlu memohon.

Penerima BSH 2020 (golongan B40) adalah LAYAK secara automatik bagi Bantuan Prihatin Nasional. Anda tidak perlu membuat rayuan manakala golongan M40 yang mempunyai data cukai pendapatan dengan LHDNM pula akan dinilai berdasarkan jumlah pendapatan dan kriteria lain.

Bayaran akan dibuat pada bulan April dan Mei 2020.

Pendaftaran dan Rayuan Bantuan Prihatin Nasional boleh dibuat sehingga 30 April 2020. Pendaftaran boleh dibuat bermula 1 April 2020 manakala rayuan boleh dibuat bermula 3 April 2020.

Semakan status penerimaan BPN boleh dilakukan secara dalam talian mulai 01 April 2020 dengan melayari portal rasmi LHDNM di https://www.hasil.gov.my atau https://bpn.hasil.gov.my. Sekiranya status semakan adalah ‘tiada rekod’, orang ramai boleh membuat permohonan baharu dengan klik butang ‘Permohonan Baru’.

Iklan

Mface Tersenarai Dalam Watchlist Bank Negara…Setelah 6 Tahun Beroperasi

Selepas Monspace (M) Sdn Bhd kini giliran MBI International Sdn Bhd dan Mface International Sdn Bhd (978203-V) telah diletakkan dalam alert list (atau bahasa kasarnya blacklist) Bank Negara Malaysia (BNM) berkuatkuasa 22 Mei 2017 untuk aktiviti tidak berlesen.

MBI International Sdn Bhd ialah syarikat induk yg mempunyai lebih daripada 70 buah anak syarikat. Mface pula merujuk kepada rangkaian sosial www.mface.me yg dikendalikan oleh Mface International Sdn. Bhd (salah satu anak syarikat MBI). Jika masih ingat pelancaran Mface telah dihadiri ramai artis-artis tempatan.

Sejak 2012 hingga 2014, Mface beroperasi di sebalik perniagaan pengiklanan. Kononnya para pelanggan boleh mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka di rangkaian sosial www.mface.me. Selepas 2014, platform pengiklanan diupgrade ke platform baru iaitu www.mmallv2u.com, merupakan website online shopping berkonsep ‘cari pelanggan dulu, baru buka kedai’.

Di sebalik semua ini, pelbagai ‘pakej pelaburan’ ditawarkan.

Gambar beriklan di Air Asia adalah antara modal mahal bagi meyakinkan orang ramai.

Menurut laman web BNM, kedua-dua syarikat telah dimasukkan ke dalam senarai syarikat dan laman sesawang yang tidak diberi kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang yang berkaitan yang ditadbir oleh bank pusat.

MBI International dan Mface International mempunyai laman web yang sama, http://www.mbiv2u.com/

BNM juga berkata, senarai syarikat dan laman web adalah tidak menyeluruh dan hanya berfungsi sebagai panduan kepada orang ramai berdasarkan maklumat dan pertanyaan yang diterima oleh BNM.

“Senarai ini akan dikemas kini secara berkala untuk rujukan orang ramai,”. Klik di sini http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert (Rujuk No. 170)

Hanya institusi kewangan, iaitu bank-bank, syarikat insurans dan pengendali takaful serta pengurup wang, penyedia perkhidmatan kiriman wang dan pemborong mata wang (kini dikenali sebagai “perniagaan perkhidmatan wang”) dilesenkan oleh BNM di bawah undang-undang dan peraturan yang berkaitan yang ditadbir oleh BNM dibenarkan untuk menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia.

Antara dialog yang mungkin bakal kedengaran…..

“Oh senarai hitam Bank Negara Malaysia itu adalah kerja pihak ketiga yang dengki dan ingin sabotaj business kami. Big bos sedang bersihkan nama dengan BNM dengan big bos BNM dan dapatkan sokongan orang kenamaan dalam kerajaan”

Kompilasi Dialog Terbaru Geng-Geng Skim Cepat Kaya

Berhati-hati.

Gabenor Bank Negara Malaysia dah beri peringatan. Tindakan undang-undang juga boleh diambil terhadap pelabur yang mengambil bahagian dalam skim haram kerana bersubahat di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Boleh rujuk laporan yang dibuat oleh Utusan Malaysia di sini.

The maximum penalty of a RM50 million fine and 10 years in jail matches that imposed on those who unlawfully promote, or cause to be promoted, a pyramid scheme under Section 27B of the Direct Sales and Anti-Pyramid Scheme Act 1993.
– Gabenor Bank Negara, Datuk Muhammad Ibrahim

Iklan

Musim Ski Bermula di Lotte Arai Resort pada 15 Disember

MYOKO, Jepun, 19 Disember 2018 /PRNewswire/ — Tatkala musim ski bermula bulan ini, pemain-pemain ski seluruh dunia bersiap sedia untuk menikmati pengalaman terbaik musim tersebut di lokasi terbaik. Bagi pemain-pemain ski yang tercari-cari lokasi bagi menikmati aktiviti bermain ski menuruni bukit yang dingin dengan landskap bersalji yang mengagumkan, Lotte Arai Resort bakal menjadi pilihan utama mereka bagi musim 2018-2019 akan datang. Terletak di Bandar Raya Myoko, Wilayah Niigata, Jepun, pusat peranginan butik mewah itu telah memulakan musim skinya pada 15 Disember lalu.

Lotte Arai Resort, yang dibuka pada Disember 2017 setelah menjalani proses pengubahsuaian besar-besaran, ialah sebuah pusat peranginan dan kompleks ski yang dilengkapi dengan beberapa kemudahan terbaik di dunia. Dengan gunung ganang yang tinggi dan hujan yang lebat, Wilayah Niigata di bahagian timur laut Jepun dikenali secara meluas bukan sahaja sebagai lokasi asal bermain ski di Jepun, tetapi juga sebagai latar belakang novel “Snow Country (Yukiguni)” oleh Yasunari Kawabata, yang memenangi Hadiah Nobel untuk Kesusasteraan pada tahun 1968.

Khususnya Gunung Ohkenashi, lokasi letaknya Lotte Arai Resort, mempunyai curahan salji optimum dan keadaan salji yang terbaik di Jepun – berserbuk, ringan dan gebu. Pada hari-hari cerah, pemain-pemain ski di puncak pergunungan dapat menikmati pemandangan samudera yang mengagumkan, yang menjadikan kehadiran di pusat peranginan ini suatu yang unik dan istimewa.

Pusat peranginan ini menawarkan sejumlah 14 laluan yang terbentang di kawasan berkeluasan 15,700,000m2, dengan laluan terpanjang berjarak 5.2 km. Laluan untuk individu baru bermula, tahap pertengahan dan pakar diagihkan dengan secukupnya dengan perbezaan altitud 951 meter. Kemudahan-kemudahan termasuk kawasan kereta luncur salji yang ditarik kuda untuk kanak-kanak dan laluan pakar yang bermula pada ketinggian 1,280 meter di atas paras laut. Peminat-peminat ski menggemari musim ski yang lebih panjang di sini, yang bermula dari Disember 2018 hingga Mei 2019. Sebagaimana yang diceritakan penuh ghairah oleh pemain ski dan juga peminat, Lotte Arai Resort menganjurkan Siri Freeride World Tour Japan pada bulan Mac sekali lagi susulan acara yang membuahkan hasil tahun lalu.

Terdapat lebih banyak sukan musim sejuk yang menarik untuk dinikmati di Lotte Arai Resort. Zip Tour bagi jarak paling jauh Asia pada 1,501 meter bermula di gunung pada ketinggian 1,000 meter di atas paras laut. Berukuran 192 meter, Tubing ini merupakan yang terpanjang di Jepun. Para pengunjung juga boleh terlibat dalam pelbagai aktiviti bukan ski seperti Bouldering (mendaki batuan tiruan dalam bangunan), Trampolin Empat Segi dan banyak lagi. Selepas seharian bermain sukan musim sejuk, apa kata berendam pula dalam Onsen kawasan luar yang hebat, dicipta secara alami oleh mata air berasaskan alkali dari 1,750 meter di bawah tanah sambil menghitung bintang-bintang berkerlipan di langit malam?

Bermula dengan aktiviti-aktiviti liburan di laluan ski mengagumkan, padat dengan 100% salji berserbuk semula jadi kepada Onsen yang nyaman bagi menghangatkan tubuh dan minda seseorang, serta hidangan makanan laut yang sangat enak digandingkan dengan minuman keras tradisional Jepun, Lotte Arai Resort ialah pusat keseronokan dan destinasi paling optimum untuk peminat sukan ski pada musim sejuk.

Semak maklumat ini: mulai 22 Disember 2018 hingga 16 Mac 2019, pusat peranginan ini menawarkan Pakej Snowy Arai termasuk bilik standard dan satu Tiket Lif Ekonomi setiap orang. Harga bermula pada JPY 22,920 tidak termasuk VAT.

*Untuk pertanyaan dan tempahan: Lawati halaman utama Lotte Arai Resort di https://www.lottehotel.com/arai-resort/en

Sumber: Lotte Arai Resort

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!