Memacu Pendigitan, Menggalakkan SRI dan Menangani Skim Penipuan dan Aktiviti Tidak Berlesen, Isu-Isu Utama Perbincangan Dialog Industri SC

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengakhiri Dialog Industri 2020 tahunannya, yang melibatkan 60 pemimpin dari pelbagai segmen industri dalam pasaran modal dan membincangkan cabaran dan risiko utama dalam persekitaran semasa serta peluang bagi masa depan pasaran modal Malaysia.

Peserta dialog tersebut termasuk para penasihat, broker, agensi penarafan kredit, pengurus dana, perancang kewangan, pengendali pasaran, pedagang dan syarikat pengurusan unit amanah, dan ini meliputi bidang kewangan Islam, konvensional dan digital.

Pengerusi SC, Datuk Syed Zaid Albar berkata dialog ini memudahcarakan perkongsian pandangan dan idea secara langsung dalam industri mengenai beberapa perkara utama yang akan membantu SC untuk menyediakan dasar untuk memacu pertumbuhan pasaran modal.

“Pandemik Covid-19 telah memberi kesan signifikan kepada seluruh rakyat Malaysia dan ini turut mempengaruhi pelbagai segmen pasaran modal. Memandangkan persekitaran kita beroperasi dalam pasaran sudah banyak berubah, penting bagi SC untuk mengadakan pembabitan kukuh dan berterusan bersama peserta pasaran bagi memastikan keberkesanan dan kecekapan ekosistem pasaran modal diteruskan,” menurut Datuk Syed Zaid Albar.

Dialog industri selama enam hari membincangkan isu-isu yang meluas termasuk memacu pemakaian pendigitan, menggalakkan Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI), spektrum masalah yang luas dibincangkan dengan tiga bidang utama yang dikenal pasti, iaitu mempercepat pendigitalan, mempromosikan Pelaburan Lestari dan Bertanggungjawab (SRI) dan menangani skim penipuan dan aktiviti tidak berlesen.

Berhubung peningkatan kejadian skim penipuan firma klon dan aktiviti tidak berlesen, SC telah mengukuhkan tindakan pemantauan dan pengawasannya serta inisiatif pendidikan dan kesedaran pelabur. Sehubungan ini, satu pasukan petugas khas SC telah diwujudkan untuk memacu aktiviti pengesanan, penyiasatan dan tindakan penguatkuasaan permulaan terhadap pesalah.

SC menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai skim pelaburan tidak sah agar menghubungi Pejabat Pengguna dan Pelabur SC di talian 03-6204 8999 atau e-mel: [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

SCxSC Fintech Conference kembali tahun ini sebagai acara online yang diadakan secara percuma. Jangan lepaskan peluang untuk hadir selama 3 hari bagi mendapatkan peluang untuk belajar benda baru, sesi Q&A dan networking, dari mana saja anda berada.

Daftar sekarang di -> https://www.scxsc.my/order-ticket

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cabaran RIFAR Yang Diterajui Belia Oleh SC Untuk Memacu Kesedaran Dan Inovasi Bagi Sungai-Sungai Di Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan River Flooding Adaptation & Resilience (RIFAR) Challenge untuk memperkasakan golongan muda supaya menyumbang idea dan tindakan yang dapat memperkukuh ketahanan sungai-sungai di Malaysia.

Inisiatif ini merupakan kerjasama dengan rakan strategik dalam penglibatan universiti, pelaksanaan dunia sebenar langkah mitigasi banjir dan kepakaran teknikal dalam ketahanan serta kelestarian sungai. Rakan-rakan tersebut ialah:

  1. ICAEW Malaysia
  2. Lembaga Urus Air Selangor (LUAS)
  3. Landasan Lumayan Sdn Bhd (LLSB) – pemaju induk projek Selangor Maritime Gateway (SMG)
  4. Jeffrey Sachs Center on Sustainable Development (JSC)

Pertandingan seluruh negara ini menjemput pelajar universiti untuk membantu menangani ancaman banjir sungai yang semakin meningkat melalui dua kategori berbeza:
▪ The Sprint: Laluan kesedaran yang memfokuskan komunikasi kreatif, bagi meningkatkan kesedaran awam dan tindakan komuniti mengenai kesihatan sungai di Malaysia.
▪ The Marathon: Laluan inovasi pelbagai disiplin di mana pasukan membangunkan intervensi mitigasi banjir untuk Taman Sri Muda. Penyelesaian menggabungkan konsep kejuruteraan dengan pelan pembiayaan pasaran modal serta manfaat sampingan iklim yang boleh diukur, seperti tenaga boleh diperbaharui.

RIFAR merupakan sebahagian daripada inisiatif Transition, Resilience & Adaptation in Capital Markets (TRAC) oleh SC. Ia selaras dengan objektif lebih luas SC untuk memperkukuh peranan pasaran modal dalam menggerakkan pembiayaan bagi peralihan iklim, adaptasi dan ketahanan, seperti yang digariskan dalam Capital Market Masterplan 2026-2030.

RIFAR ialah cabaran adaptasi dan ketahanan iklim kedua SC, meneruskan kejayaan besar Coastal Flooding Adaptation & Resilience (COFAR) Challenge yang diadakan pada 2025. Inisiatif ini melibatkan 220 pelajar dari 29 universiti untuk membangunkan penyelesaian adaptasi bagi Pulau Carey, Selangor.

Bercakap semasa webinar pelancaran RIFAR Challenge, Pengerusi SC Dato’ Mohammad Faiz Azmi berkata sungai berada di pusat cabaran adaptasi iklim Malaysia.

“Sungai ialah sistem peredaran negara ini, membekalkan 80% bekalan air mentah negara dan mengalir melalui koridor ekonomi paling penting kita.”

“Pasaran modal menilai idea yang bukan sahaja kukuh dari segi teknikal tetapi juga berdaya maju dari segi kewangan. Selepas kejayaan COFAR, kami yakin pelajar universiti Malaysia boleh menyumbang kepada penyelesaian bersepadu yang diperlukan untuk lembangan sungai kita,” katanya.

RIFAR Challenge menawarkan jumlah hadiah wang tunai RM50,000 untuk kategori Marathon dan RM7,000 untuk Sprint. Pertandingan ini terbuka kepada pelajar dari semua universiti awam dan swasta di Malaysia, serta rakyat Malaysia yang belajar di universiti luar negara.

Untuk maklumat lanjut dan pendaftaran, layari: www.sc.com.my/trac/rifar-challenge
Pendaftaran ditutup pada 12 Mei 2026.