Pasaran Jatuh – Nak Terus Melabur Dengan Wahed Ke?

Pasaran saham dan ekonomi dunia ada pasang surutnya. Kalau dulu kita biasa dengar istilah ‘bull’ apabila market sedang naik dan istilah ‘bear’ apabila market sedang jatuh, sekarang muncul pula istilah ‘kangaroo’ iaitu sekejap naik sekejap turun.

Jika dilihat kepada Bursa Malaysia, indeks FBM KLCI turun cepat dan naik cepat seolah-oleh membuat bentuk ‘V’. Dalam masa beberapa bulan indeks jatuh banyak dan dalam masa beberapa bulan juga indeks naik semula ke paras asal.

Memandangkan kita tak mampu nak kawal turun naiknya pasaran, apa kata kita fokus kepada perkara yang kita boleh kawal.

Di sinilah pentingnya konsep ‘Dollar Cost Averaging’ yang terkenal dalam dunia pelaburan. Setiap bulan kita akan melabur secara konsisten, tidak kira pasaran naik atau turun.

Ambil peluang untuk beli pada harga diskaun apabila pasaran tengah turun dan ambil peluang untuk beli pada harga yang sedang meningkat naik apabila pasaran tengah menaik. ‘Buy low sell high’ pun kita dapat, ‘buy high sell higher’ pun kita dapat.

Pelbagaikan Pelaburan

Pelaburan ke dalam indeks tak sama seperti kita melabur ke dalam saham secara individu. Ada saham yang bagus tetapi disebabkan pasaran saham tak bagus atau laporan kewangan syarikat tak bagus, akhirnya harga saham jatuh.

Dengan melabur ke dalam indeks, ia mengambil kira prestasi syarikat secara keseluruhannya dan bukan satu per satu. Sesuai dengan konsep “Don’t put all your eggs in one basket”. Kita pun tak mampu nak beli semua saham, maka seeloknya kita pelbagaikan pelaburan kita ke dalam banyak syarikat dengan modal yang rendah.

Tips Bagi Pelabur Baru

Pastinya kita sebagai pelabur baru sangat teruja untuk melabur kesemua wang yang kita ada sekaligus. Tapi apabila kita berbuat sedemikian, takut kita beli pada harga yang salah dan ianya mengambil masa yang lama untuk pelaburan kita meningkat naik.

Sebaiknya kita amalkan pelaburan secara konsisten setiap minggu atau setiap bulan. Yang lebih penting adalah kita melabur secara berpanjangan. Setiap pelaburan yang baik akan memerlukan masa untuk berkembang.

Tips Bagi Pelabur Yang Dah ‘Lama’

Seterusnya bagi pelabur yang dah berpengalaman, pastinya strategi ini mampu memberikan pulangan yang baik bagi tempoh jangka masa panjang. Kita hanya perlu menetapkan pelaburan bulanan dan buatlah kerja seharian macam biasa.

Tak kisah market up ke market down ke, kita terus-menerus melabur secara konsisten. Jangan mudah terpengaruh dengan kawan-kawan yang market crash dan kita akan hilang semua modal.

Sebaliknya, semasa market tengah crash adalah masa terbaik untuk melabur – kerana market pasti akan pulih jua akhirnya.

Pulangan Mereka Yang Melabur Pada Bulan Mac-Jun

Cuba kita tengok pulangan apabila kita melabur dengan Wahed Invest ketika pasaran saham merudum pada bulan Mac yang lalu. Sebaik sahaja Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan, Bursa Malaysia dan pasaran saham global telah jatuh.

Tempoh dari 1 Mac 2020 – 30 Jun 2020

Sebab itulah kita digalakkan untuk terus melabur, tidak kira keadaan pasaran. Pasaran naik pun kita beli, pasaran jatuh pun kita beli.

Kesudahannya kita akan memperolehi pulangan yang lebih tinggi bagi tempoh jangka masa panjang.

Dengan Wahed Invest kita ada pilihan untuk membuat deposit berulang, samada setiap minggu atau setiap bulan. Tak perlu pening kepala lagi, semuanya dibuat secara automatik.

Apa yang kita tahu, pelaburan kita semakin lama semakin berkembang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ralph Wanger, Ikon Pelaburan Syarikat Kecil

Kita ada ramai ikon pelaburan saham yang pakar dalam membuat pelaburan melalui syarikat-syarikat kecil, salah satunya adalah legenda Ralph Wanger.

Jika anda melabur USD10,000 ke dalam dana pelaburannya pada tahun 1970, kemudiannya dana tersebut akan meningkat menjadi USD618,000 pada tahun 1996. Kenaikan 6,080% dalam masa 26 tahun, atau secara puratanya 233.85% setahun.

Sebuah badan pelaburan swasta di Amerika Syarikat telah membuat kajian khusus dengan menemubual sekumpulan pakar pelabur dan mendapati bahawa Ralph Wanger berada di tempat teratas, mengalahkan ikon pelabur seperti Warren Buffett.

Menurut beliau, adalah lebih menguntungkan untuk melabur ke dalam sesebuah syarikat yang mempunyai margin yang lebih besar. Sebagai contoh, adalah lebih elok jika kita melabur ke dalam syarikat yang membangunkan perisian permainan video, berbanding melabur ke dalam syarikat yang membangunkan mesin permainan video.

Tambah beliau lagi, contoh yang paling jelas bagi menggambarkan idea pelaburan beliau adalah Bill Gates. Ini disebabkan Bill Gates mencipta kekayaan kerana hasil beliau melabur ke dalam syarikat Microsoft yang menjadi tunjang utama sistem operasi komputer di seluruh dunia.

Jika Bill Gates hanya menumpukan kepada pembinaan komputer sahaja, beliau tidak akan sampai di tahap yang beliau ada hari ini.

Memilih Syarikat Kecil Dengan Potensi Tinggi Untuk Berjaya

Kunci utama kejayaan Ralph Wagner adalah dengan memilih syarikat kecil yang mempunyai potensi yang tinggi untuk berjaya.

Contohnya beliau akan memilih syarikat kecil yang lebih ke hadapan berbanding pesaingnya daripada segi strategi pemasaran. Menurut beliau lagi, walaupun beliau mempunyai minat tinggi terhadap pelaburan ke dalam syarikat-syarikat kecil, namun syarikat tersebut seharusnya tidak terlalu kecil daripada sudut modal dan kewangan.

Selain daripada itu, kepimpinan yang tinggi juga merupakan kriteria utama untuk beliau melabur ke dalam syarikat kecil.

Beliau turut berpendapat bahawa syarikat kecil mempunyai potensi untuk berjaya yang lebih besar berbanding syarikat besar.

Contohnya syarikat perisian komputer mampu memperolehi 3 kali ganda keuntungan pada tahun akan datang, tetapi syarikat permotoran gergasi sangat sukar untuk menggandakan hasil jualan mereka pada tahun yang akan datang.

Kredit Gambar: Amazon

Dalam karya penulisan beliau yang bertajuk A Zebra in Lion Country, Ralph Wanger membuat rumusan mengenai keseluruhan pandangan atau idea peribadi beliau berkaitan pelaburan, iaitu melabur ke dalam syarikat kecil adalah cara yang paling pantas untuk meningkatkan potensi kejayaan pelaburan.

Dalam sejarah negara Amerika Syarikat ketika mula-mula membangun dulu, syarikat-syarikat gergasi yang membina landasan kereta api telah menghadapi masalah kewangan sehingga menyebabkan kebanyakannya daripada mereka hampir muflis.

Pelabur yang melabur ke dalam syarikat hartanah contohnya di Chicago pula, akan meraih keuntungan yang tidak terhingga. Bayangkan jika kita melabur ke dalam syarikat gergasi pembinaan landasan kereta api tersebut, semestinya kita juga akan mengalami kerugian yang sama dengan mereka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!