Pasaran Jatuh – Nak Terus Melabur Dengan Wahed Ke?

Pasaran saham dan ekonomi dunia ada pasang surutnya. Kalau dulu kita biasa dengar istilah ‘bull’ apabila market sedang naik dan istilah ‘bear’ apabila market sedang jatuh, sekarang muncul pula istilah ‘kangaroo’ iaitu sekejap naik sekejap turun.

Jika dilihat kepada Bursa Malaysia, indeks FBM KLCI turun cepat dan naik cepat seolah-oleh membuat bentuk ‘V’. Dalam masa beberapa bulan indeks jatuh banyak dan dalam masa beberapa bulan juga indeks naik semula ke paras asal.

Memandangkan kita tak mampu nak kawal turun naiknya pasaran, apa kata kita fokus kepada perkara yang kita boleh kawal.

Di sinilah pentingnya konsep ‘Dollar Cost Averaging’ yang terkenal dalam dunia pelaburan. Setiap bulan kita akan melabur secara konsisten, tidak kira pasaran naik atau turun.

Ambil peluang untuk beli pada harga diskaun apabila pasaran tengah turun dan ambil peluang untuk beli pada harga yang sedang meningkat naik apabila pasaran tengah menaik. ‘Buy low sell high’ pun kita dapat, ‘buy high sell higher’ pun kita dapat.

Pelbagaikan Pelaburan

Pelaburan ke dalam indeks tak sama seperti kita melabur ke dalam saham secara individu. Ada saham yang bagus tetapi disebabkan pasaran saham tak bagus atau laporan kewangan syarikat tak bagus, akhirnya harga saham jatuh.

Dengan melabur ke dalam indeks, ia mengambil kira prestasi syarikat secara keseluruhannya dan bukan satu per satu. Sesuai dengan konsep “Don’t put all your eggs in one basket”. Kita pun tak mampu nak beli semua saham, maka seeloknya kita pelbagaikan pelaburan kita ke dalam banyak syarikat dengan modal yang rendah.

Tips Bagi Pelabur Baru

Pastinya kita sebagai pelabur baru sangat teruja untuk melabur kesemua wang yang kita ada sekaligus. Tapi apabila kita berbuat sedemikian, takut kita beli pada harga yang salah dan ianya mengambil masa yang lama untuk pelaburan kita meningkat naik.

Sebaiknya kita amalkan pelaburan secara konsisten setiap minggu atau setiap bulan. Yang lebih penting adalah kita melabur secara berpanjangan. Setiap pelaburan yang baik akan memerlukan masa untuk berkembang.

Tips Bagi Pelabur Yang Dah ‘Lama’

Seterusnya bagi pelabur yang dah berpengalaman, pastinya strategi ini mampu memberikan pulangan yang baik bagi tempoh jangka masa panjang. Kita hanya perlu menetapkan pelaburan bulanan dan buatlah kerja seharian macam biasa.

Tak kisah market up ke market down ke, kita terus-menerus melabur secara konsisten. Jangan mudah terpengaruh dengan kawan-kawan yang market crash dan kita akan hilang semua modal.

Sebaliknya, semasa market tengah crash adalah masa terbaik untuk melabur – kerana market pasti akan pulih jua akhirnya.

Pulangan Mereka Yang Melabur Pada Bulan Mac-Jun

Cuba kita tengok pulangan apabila kita melabur dengan Wahed Invest ketika pasaran saham merudum pada bulan Mac yang lalu. Sebaik sahaja Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan, Bursa Malaysia dan pasaran saham global telah jatuh.

Tempoh dari 1 Mac 2020 – 30 Jun 2020

Sebab itulah kita digalakkan untuk terus melabur, tidak kira keadaan pasaran. Pasaran naik pun kita beli, pasaran jatuh pun kita beli.

Kesudahannya kita akan memperolehi pulangan yang lebih tinggi bagi tempoh jangka masa panjang.

Dengan Wahed Invest kita ada pilihan untuk membuat deposit berulang, samada setiap minggu atau setiap bulan. Tak perlu pening kepala lagi, semuanya dibuat secara automatik.

Apa yang kita tahu, pelaburan kita semakin lama semakin berkembang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lazada ‘Port Masyuk’ Pembeli Rumah Cari Diskaun & Rebat Tunai

Mark your calendar on 7 July 2020‘ sebab Lazada akan jadi port untuk kita cari rumah yang ada diskaun dan rebat tunai yang tak masuk akal daripada pihak pemaju.

Bersempena Kempen Mid-Year 07.07, Hi HOME dan Lazada akan melancarkan Hi HOME Property Expo. Eskpo ini merupakan ekspo hartanah online pertama di Asia Tenggara.

Jadi kalau tengah cari rumah baru untuk dibeli sekarang, Hi HOME Property Expo adalah ekspo untuk anda.

Apa yang anda boleh dapat di Hi HOME Property Expo:

  • Tawaran rumah serendah RM110,000
  • Lebih 2,000 unit rumah untuk dipilih
  • Tawaran diskaun sehingga 30%, hadiah dan rebat tunai dari pemaju yang anda takkan dapat di tempat lain
  • Kemudahan tengok, pilih dan beli rumah secara online di Lazada

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Hi HOME, Radzi Tajuddin:

“Fokus kami sentiasa mempromosikan agenda pemilikan rumah dan kami bekerjasama dengan pemaju hartanah dalam memastikan tawaran terbaik kepada pembeli.

“Kami menyasarkan diskaun sehingga 30% dengan harga unit rumah paling rendah adalah RM110,000. Tawaran ini hanya boleh diperolehi di ‘Hi HOME Property Expo’ melalui Lazada.”

Untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai dari pemaju di Hi HOME Property Expo, anda hanya perlu mendapatkan baucar serendah RM88.

Baucar ini kemudiannya boleh anda gunakan untuk menebus bagi mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai tak masuk akal untuk projek-projek rumah yang terlibat.

Sejak PKP dilaksanakan bermula 18 Mac lepas, semakin ramai yang membeli secara online. Kini dengan Hi HOME Property Expo, anda juga boleh beli rumah secara online hanya di Lazada.

Dalam Hi HOME Property Expo, anda boleh menempah rumah idaman anda secara eksklusif di LazMall dan juga sesi live streaming di LazLive.

Dalam sesi live streaming melalui LazLive ini juga, anda boleh berinteraksi terus dengan penjual dan pemaju hartanah – tanpa perlu risau tentang penjarakan sosial. Inilah norma baharu proses jual beli rumah sekarang di kala kita masih perlu berjaga-jaga dengan wabak COVID-19.

On top of’ diskaun, hadiah dan rebat tunai yang bakal anda dapat di Hi HOME Property Expo di Lazada, anda juga akan dapat banyak penjimatan hasil pengenalan semula Kempen Pemilikan Rumah 2020 (HOC 2020) oleh kerajaan.

HOC 2020 menawarkan insientif pengecualian duti setem perjanjian pinjaman dan suratcara pindah milik (MOT), bagi perjanjian jual beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021, kepada anda sebagai pembeli rumah.

Menurut kerajaan, insentif pengecualian duti setem ini hanya boleh dinikmati JIKA pemaju memberikan diskaun sekurang-kurangnya 10% kepada pembeli rumah – sesuatu yang memang semua pemaju dalam Hi HOME Property Expo janjikan.

Jadi pastikan anda kunjungi Hi HOME Property Expo di Lazada SEKARANG dan dapatkan baucar untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai rumah idaman dari pemaju.

Ingat, baucar ini terhad. Siapa cepat, dia dapat!

Jom kita dapatkan rumah pilihan hati, hari ini -> https://www.majalahlabur.com/HiHomeLazada

Iklan

InvestSmart® Fest 2019: Dapatkan Ilmu Pelaburan Bermula Jumaat Ini Di Mid Valley, Masuk Percuma

Acara yang dinanti-nantikan setiap tahun iaitu InvestSmart® Fest kembali lagi. Dianjurkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), ianya akan diadakan dari hari Jumaat 18 Oktober sehingga hari Ahad 20 Oktober 2019. Bertemakan “Invest Smart” atau “Bijak Labur”, banyak ilmu pelaburan yang kita akan perolehi di bawah satu bumbung.

Banyak Pilihan Pelaburan Yang Ada

Jika dilihat senarai peserta pameran di atas, rambang mata dibuatnya. Kita ada syarikat-syarikat terkemuka dalam pelaburan saham, unit amanah (unit trust), Real Estate Investment Trust (REIT) atau Amanah Pelaburan Hartanah dan bermacam-macam lagi.

Sepertimana yang kita tahu, setiap pelaburan adalah unik. Dan tak terdapat satu pelaburan yang sesuai untuk semua orang, ianya bergantung kepada umur, toleransi risiko, objektif pelaburan, jangka masa pelaburan dan banyak lagi. Bolehlah berjalan-jalan sambil buat perbandingan produk pelaburan mana yang bersesuaian dengan kita.

Agensi kerajaan seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Bank Negara Malaysia (BNM), Kementerian Kewangan, Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) pun ada. Boleh tanya mereka yang bertugas jika terdapat sebarang kekusutan.

Alang-alang dah jalan keliling dewan pameran tu nanti, kumpul sebanyak mana goodie bag yang mampu kita bawa.

“Digital Pavilion”

Kita sekarang menuju ke arah era digital, rugi kalau tak ambil tahu perkembangan terkini dalam dunia digital ini dengan menghadiri “Digital Pavilion”. Banyak syarikat-syarikat terkemuka dalam bidang Pendanaan Ekuiti Ramai(Equity Crowfunding), Pendanaan Hartanah Ramai (Property Crowdfunding), Penasihat Robot (Robo Advisory), Pembiayaan Rakan Setara (Peer-to-peer Financing) dan Tukaran Aset Digital (Digital Asset Exchanges).

Buatlah persediaan dari awal, dan bertanya mereka yang pakar dalam bidang digital ini. Kalau tak, anda bakal ketinggalan pula nanti.

Ramai Speaker Yang Pakar Dan Berpengalaman

Tengok barisan speaker dan panelis, memang teruja sangat. Kita ada Tuan Haji Asri Ahmad dan Tuan Nazarry Rosli yang pakar dalam pelaburan saham, kita ada Tuan Shahrol Nizam dan Izmir Mohammad yang pakar dalam unit amanah, Tuan Ameer Ali Mohamed yang merupakan seorang Perancang Kewangan; dan ramai lagi yang sememangnya pakar dalam bidang masing-masing.

Hari pertama acara iaitu pada hari Jumaat jam 3 petang, temui tokoh ilmuwan negara dan antarabangsa, Datuk Dr Daud Bakar. Beliau merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors, sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia. Beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia dan banyak lagi. Temui beliau dan juga Ustaz Don Daniyal, ustaz selebriti yang tidak asing lagi di dalam forum yang bertajuk “Mencari Keberkatan Dalam Pelaburan”.

Juga Dapatkan Khidmat Nasihat Kewangan Daripada Pakar

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana? Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan khidmat penilaian perancangan kewangan daripada para perancang kewangan berlesen di gerai pameran “#FinPlan4u”.

Bila dah tahu masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jumpa Di Sana

Ayuh beramai-ramai ke InvestSmart® Fest 2019 yang akan dianjurkan di Dewan Pameran 1, Mid Valley Convention Centre pada hari Jumaat 18 Oktober sehingga hari Ahad 20 Oktober 2019. Masuk adalah percuma, jadi bawa sekali ayah, ibu, abang, kakak, anak-anak, saudara-mara dan rakan-rakan semua. Semoga lebih ramai lagi orang akan terbuka mata dan minda mengenai pelbagai pilihan pelaburan yang sah yang terdapat di negara kita.

Cukup-cukuplah tu terlibat dengan skim cepat kaya, yang akhirnya merugikan. Nak melabur ni kena ada ilmu, kalau tak melebur namanya. Jadilah seorang pelabur yang bijak dan berpengetahuan, jumpa anda di sana!

Infografik/Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Pelajari peluang dan pilihan pelaburan di dalam pasaran modal Malaysia, dan bagaimana anda boleh melabur untuk masa depan anda, dengan menghadiri InvestSmart® Fest 2019.

Iklan

Esok Pengumuman Belanjawan 2020, Adakah Ekonomi Malaysia Akan Berada Di Landasan Yang Betul Tahun Depan?

Mesti dah tak sabar kan dengan pengumuman Belanjawan 2020 esok petang? YB Tuan Lim Guan Eng yang merupakan Menteri Kewangan Malaysia bakal membentangkan Belanjawan 2020 yang akan memberikan petunjuk ke manakah hala tuju Malaysia tahun depan.

Untuk itu, kita perlu tahu di manakah Malaysia buat masa sekarang dan bagaimana prestasi kita sepanjang tahun ini.

1. Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Yang Konsisten

Malaysia mencatatkan pertumbuhan KDNK yang konsisten setiap tahun. Pada tahun 2018 ianya berada pada paras 4.72%, dan tahun 2019 dijangkan turun sedikit kepada 4.66%. Di sebalik perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China yang hangat, Malaysia masih boleh berbangga dengan pencapaian ini.

KDNK Malaysia dijangka meningkat pada tahun 2020, naik ke 4.8% pula. Banyak lagi negara lain yang tidak bernasib baik seperti Malaysia, dan ekonomi mereka mengalami penurunan disebabkan ketidaktentuan ekonomi dunia.

2. Ringgit Malaysia Mengukuh

Samada kita sedar atau tidak, Ringgit Malaysia mencatatkan prestasi yang agak memberangsangkan. Ringgit mengukuh berbanding matawang Dolar Australia, Pound Sterling, Euro, Dolar Singapura, Renminbi China dan Rupiah Indonesia.

Walaupun ianya jatuh sedikit berbanding Dolar Amerika Syarikat, Yen Jepun dan Baht Thailand; namun secara keseluruhannya Ringgit Malaysia boleh tahan juga prestasinya.

3. Inflasi Terkawal

Pada tahun 2018, kadar inflasi negara berada pada paras 0.97% dan dijangka meningkat kepada 2% pada tahun ini. Malaysia boleh dikatakan negara yang mempunyai kadar inflasi yang sangat rendah dan ianya dijangka kekal rendah untuk tahun-tahun yang mendatang.

4. Kadar Pengangguran Berkurang

Jika kadar pengangguran pada tahun 2018 berada pada paras 3.36% berbanding 3.41% pada tahun sebelumnya, tahun 2019 bakal menyaksikan kadar pengangguran terus berkurang.

Petanda Ekonomi Malaysia Yang Baik Pada Tahun 2019

Ini semua menunjukkan bahawa ekonomi Malaysia tidaklah seteruk mana yang digembar-gemburkan. Dan diharapkan negara akan lebih berkembang maju pada tahun hadapan.

Sebab itulah ramai yang memang tak sabar-sabar nak tahu intipati Belanjawan 2020, dan telah kedengaran banyak desas-desus mengenainya. Ada yang kata GST akan kembali, Bantuan Sara Hidup (BSH) akan ditingkatkan, harga rumah akan diturunkan dan bermacam-macam lagi. Apa-apa pun, kita tunggu pengumuman esok baru kita boleh berdiskusi dengan lebih lanjut.

Untuk itu, kita ada platform terbaik yang disediakan untuk orang ramai datang dengar sendiri daripada mulut pakar ekonomi kita yang akan melontarkan pandangan dan pendapat mengenai kesan Belanjawan 2020 kepada ekonomi Malaysia.

Jemput Hadir Ke Acara Pasca Belanjawan 2020

Bagi mereka yang berminat untuk mendengar kupasan daripada pakar-pakar ekonomi, datanglah beramai-ramai ke Post Budget 2020: Outlook and Perspectives For The Economy & Capital Market Businesses yang dianjurkan oleh Securities Industry Development Corporation (SIDC) yang akan berlangsung di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara pada hari Jumaat, 18 Oktober 2019.

Ianya akan dihadiri YB Dr. Ong Kian Ming yang merupakan Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Kamarul Bahrin Haron, Naib Ketua Editor Astro Awani, selaku moderator pada hari tersebut.

Kita juga bertuah kerana akan terdapat 4 orang pakar ekonomi yang akan memeriahkan majlis tersebut.

Mereka adalah Johan Mahmood Merican, Pengarah, Pejabat Belanjawan Negara daripada Kementerian Kewangan; Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid, Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia; Lee Jim Leng, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Investment Bank; dan Dr. Veerinderjeet Singh, Pengerusi Kumpulan Axcelasia Inc.

Daftar Sekarang

Samada anda seorang ahli ekonomi, pelabur atau orang awam sekalipun; acara ini memang sesuai untuk anda dapatkan maklumat lanjut berkenaan Belanjawan 2020.

Harga tiket adalah seperti berikut:

RM550 harga biasa untuk seorang
RM450 seorang untuk kumpulan sepuluh lebih orang

Layari Ticket2U atau https://budget2020.sidc.com.my/ untuk pendaftaran atau hubungi SIDC di talian: +603 6204 8274 / 8439 / 8664 untuk maklumat lanjut.

Kita jumpa nanti pada hari Jumaat, 18 Oktober 2019 di Bukit Kiara. Daftar sekarang, kerana tempat adalah terhad.

Iklan

5 Platform Yang Ada Untuk Kita Melabur Emas

Pelaburan emas pastinya menjadi impian setiap orang yang ingin bebas kewangan dan upgrade status kewangan. Pasti ramai juga yang tertanya-tanya bilakah masa yang sesuai untuk membeli emas.

Tatkala harga emas mencatatkan paras tertinggi dalam sejarah baru-baru ini, kesedaran orang ramai tentang pelaburan emas semakin meningkat.

Jom kita tengok beberapa platform yang ada untuk kita melabur emas.

1. Emas Fizikal

Sekiranya anda menyukai jongkong emas dan syiling fizikal, anda boleh mendapatkannya melalui laman web seperti hargaemas.com dan buysilvermalaysia.com.

Jika tidak yakin untuk membelinya secara online, boleh juga cari ejen-ejen yang berdaftar secara sah dan beli secara face-to-face.

2. Akaun Pelaburan Emas Bank (Gold Investment Account)

Sebagai alternatif, kita juga boleh membeli emas melalui akaun pelaburan emas di bank seperti Public Bank, Maybank, CIMB, Bank Muamalat, Kuwait Finance House dan UOB.

Namun, biasanya mereka akan kenakan caj tambahan ketika anda membeli dan menjual emas.

3.   Melalui Aplikasi HelloGold

Dulu orang kata nak melabur emas perlu modal besar. Dulu orang kata nak jual beli emas tak boleh buat online.

Tetapi sekarang dah boleh membeli emas dengan menggunakan aplikasi HelloGold, minimum RM1 dah boleh melabur!

Nak tahu lebih lanjut mengenai HelloGold ni, jemput baca Sebelum Gatal Melabur Emas, Dapatkan Jawapan Kepada 8 Soalan Ini.

4. Dana Dagangan Bursa (Exchange Traded Fund / ETF)

TradePlus Shariah Gold Tracker oleh Affin Hwang Asset Management adalah ETF komoditi patuh syariah pertama di Malaysia yang menjejak prestasi emas semasa.

Sekarang kita boleh melabur emas tanpa perlu mengurus emas fizikal, semuanya dilakukan secara online.

5. Wahed Invest Portfolio Emas

Ramai sebenarnya yang dah ada Wahed Invest, di mana hanya dengan 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja. Ianya menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai.

Dalam beberapa bulan yang lepas, Wahed Invest telah mengumumkan portfolio yang baru iaitu portfolio Emas. Mereka mengeluarkan portfolio ini kerana ada di kalangan pelabur yang mahu diversify dan melabur sebahagian daripada simpanan mereka ke dalam Emas.

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Kini Anda Boleh Memilih Portfolio Emas Di Wahed Invest, Pelaburan ‘Safe Haven’ Apabila Pasaran Tak Menentu.

Kaji Betul-Betul Sebelum Melabur

Kesimpulannya, setiap platform di atas mempunyai kelebihan masing-masing. Oleh itu, khas untuk anda yang ingin melabur dengan salah satu platform di atas perlu mendapatkan nasihat mereka yang pakar.

Pelabur yang bijak adalah pelabur yang memilih pelaburan yang sesuai dengan toleransi risiko dan objektif masing-masing. Tapi kalau asyik banding yang mana bagus dan yang mana tak bagus, harga emas pun lari meninggalkan kita.

Jemput baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!