SC Nasihat Pelabur Agar Berwaspada Terhadap Penipuan Pelaburan Covid-19 dan Bursa Aset Digital Tidak Sah

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan orang ramai agar berhati-hati terhadap mana-mana individu atau entiti yang cuba mengambil kesempatan atas perkembangan terkini Covid-19 untuk memperdaya mereka untuk melabur dalam skim pelaburan tidak sah.

SC juga memberi amaran kepada orang ramai agar tidak melabur dalam bursa aset digital (DAX) yang tidak dibenarkan yang beroperasi di Malaysia, berikutan peningkatan bilangan pertanyaan dan aduan yang diterima oleh pengawal selia tersebut. SC telah memasukkan 12 lagi syarikat yang beroperasi tanpa lesen atau kebenaran SC di bawah senarai pantau atau Peringatan Pelabur di http://www.sc.com.my/investor-alert.

Pelabur yang berurusan dengan entiti atau individu yang tidak berlesen atau tidak sah terdedah kepada pelbagai risiko, termasuk penipuan dan pengubahan wang haram, dan tidak mempunyai akses kepada bantuan perundangan sekiranya berlaku pertikaian.SC mengingatkan para pelabur, agar hanya berurus niaga dengan Pengendali Pasaran yang Diiktiraf yang berdaftar dan diberi kebenaran oleh SC.

Pada masa ini, terdapat tiga Pengendali Pasaran Diiktiraf (RMO) yang berdaftar bagi DAX, iaitu Luno Malaysia Sdn Bhd, SINEGY Technologies (M) Sdn Bhd dan Tokenize Technology (M) Sdn Bhd. Selain daripada tiga pengendali yang disebutkan di atas, tiada platform dalam talian lain yang ada sekarang dibenarkan oleh SC untuk menubuhkan dan mengendalikan DAX di Malaysia.

SC juga mengingatkan semua pengendali DAX yang tidak sah di Malaysia agar segera menghentikan aktiviti mereka. Mengendalikan DAX tanpa kebenaran daripada SC adalah satu kesalahan di bawah undang-undang sekuriti dan jika seseorang disabitkan kesalahan, dia boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Iklan

Orang ramai boleh membuat pengesahan sama ada pengendali aset digital berdaftar dengan SC di https://www.sc.com.my/development/digital/digitalassets. Selain itu, mereka hendaklah memaklumkan kepada SC sekiranya mereka mendapati mana-mana laman sesawang yang mencurigakan serta menerima panggilan telefon atau e-mel yang menawarkan nasihat dan peluang pelaburan, terutamanya yang memberikan pulangan tinggi dengan sedikit atau tanpa risiko.

Pertanyaan atau aduan boleh diajukan kepada SC di tel: +603 6204 8999 atau e-mel: [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopee Perolehi Hak Eksklusif Bagi Realme 2 Pro, Telefon Sensasi Serba Baharu

KUALA LUMPUR, 31 OKTOBER 2018 – Shopee, platform e-dagang yang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) hari ini dengan Realme, jenama telefon mudah alih baharu yang menggemparkan pasaran di seluruh Asia. Kerjasama ini memberi Shopee hak eksklusif ke atas telefon terulung Realme, iaitu Realme 2 Pro, di Malaysia. Siri Realme 2 yang berjaya memecahkan rekod telah dilancarkan buat julung kali di India, dengan 200,000 unit dijual dalam masa hanya 5 minit. Dalam usaha mencapai kejayaan yang setanding di Malaysia, Realme telah memilih Shopee sebagai rakan eksklusif untuk melancarkan telefon terutamanya, Realme 2 Pro di Shopee 11.11 Big Sale (Jualan Besar-Besaran 11.11 Shopee), pesta beli-belah dalam talian hujung tahun nombor satu di rantau ini.

“Kami amat teruja kerana jenama baharu serba hebat seperti Realme telah membuat keputusan untuk bekerjasama dengan kami untuk dilancarkan di pasaran Malaysia. Sememangnya jenama ini muda, bergaya dan menjanjikan prestasi mantap pada harga yang termampu. Tambahan lagi, kami memberikan komitmen yang sama untuk menyediakan kualiti dan perkhidmatan terbaik kepada para pelanggan. Hanya menerusi kerjasama seperti ini hakikatnya kami dapat mengukuhkan kedudukan kami sebagai platform e-dagang terutama di Malaysia, kerana tanpa sokongan rakan-rakan niaga kami yang setia, kami tidak mungkin mencapai kedudukan kami sekarang,” kata Calvin Teng, Pengurus Kategori di Shopee Malaysia.

Realme ialah pengeluar telefon pintar serba boleh terbaik, menggabungkan reka bentuk bergaya dengan tahap ketermampuan yang menarik. Dengan generasi milenial sebagai sasaran, jenama ini direka untuk golongan muda dan berhati muda yang bercita-cita tinggi. Sebagai peserta yang baru menceburi pasaran Malaysia, Realme berbangga untuk menjadi sebuah jenama muda.

Tiffany Teh, Pengurus Jenama Realme Malaysia berkata, “Kerjasama kami dengan Shopee benar-benar menghidupkan nilai teras Realme. Kami memang merupakan sebuah syarikat muda dan kami berbangga untuk menjadi peserta baharu. Shopee baru terlibat dalam perniagaan e-dagang selama 3 tahun tetapi dalam tempoh tersebut ia telah berkembang menjadi salah satu platform e-dagang terbesar di Asia Tenggara dan Taiwan; mengatasi penanda aras dan jangkaan semua. Kami yakin bahawa kerjasama eksklusif Realme 2 Pro dengan Shopee akan membolehkan jenama ini mencapai dan menyerlahkan potensinya.”

Produk terulung Realme untuk golongan belia, Realme 2 Pro, akan dijual secara eksklusif di Shopee 11.11 Big Sale. Telefon hebat ini menampilkan skrin penuh titisan embun 6.3-inci dan dipacu oleh pemproses Snapdragon 660AIE, dengan memori sehingga 8GB RAM+128GB ROM. Harga dan butiran lanjut akan didedahkan di majlis pelancaran pada 7 November.

Layari https://shopee.com.my/realme.os untuk maklumat lanjut. Muat turun Aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi Apple App Store atau Google Play Store. 

Mengenai Realme

Iklan

Realme ialah jenama teknologi yang mengkhusus dalam pengeluaran telefon pintar berkualiti tinggi. Realme adalah sebuah jenama telefon pintar sedang meningkat naik. Jenama ini diasaskan secara rasmi pada 4 Mei 2018 (Hari Belia China) oleh pengasasnya Sky Li bersama sekumpulan anak muda yang mempunyai pengalaman kukuh dalam industri telefon pintar merentasi beberapa negara.

Realme memberi tumpuan terhadap keperluan pengguna dan mengetengahkan produk dengan prestasi kukuh dan reka bentuk bergaya dalam konteks e-dagang yang serba luas.

Realme 1 mendapat pengiktirafan meluas dalam aspek “Kuasa” dan “Gaya” sejurus selepas pelancaran di India pada Mei 2018. Ia melonjak ke tempat kedua dalam pasaran telefon pintar dalam talian India berasaskan angka jualan bulanan.

Mengenai Shopee

Shopee adalah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

UnionPay dan ERL Sertai “Kempen Penggunaan Pengangkutan Awam Tanpa Tunai”

KUALA LUMPUR, Malaysia, 8 Julai 2019 /PRNewswire/ — Jenama pembayaran global UnionPay dan Express Rail Link Sdn Bhd (ERL) hari ini mengumumkan penyertaan mereka dalam kempen Bayaran Tanpa Tunai Bagi Perkhidmatan Pengangkutan Awam yang merupakan inisiatif di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia sebagai langkah memperluaskan penggunaan bayaran tanpa tunai. Sehubungan dengan itu, pengguna pengangkutan awam yang menaiki KLIA Ekspres dan KLIA Transit kini boleh membayar tambang tren mereka dengan menggunakan kad digital tanpa sentuh UnionPay.

Selain itu, para pemegang kad UnionPay dari China, Hong Kong, Macau, Korea Selatan dan Rusia yang telah mengaktifkan kad mereka secara digital melalui telefon pintar kini juga boleh membuat pembayaran tambang tren KLIA Ekspres dan KLIA Transit dengan pergerakan sentuh-dan-pergi dengan telefon pintar mereka sahaja.

“UnionPay amat bersukacita untuk bekerja sama dengan ERL dalam kempen ini. Kami percaya bahawa sektor swasta dan sektor awam harus bekerjasama untuk melaksanakan inisiatif tanpa tunai ini. Pembayaran tanpa tunai seperti penggunaan kad UnionPay dan telefon bimbit bagi pengangkutan awam akan menyenangkan rakyat dan para pelancong. Ini akan merealisasikan agenda tanpa tunai negara,” kata Wenhui Yang, Pengurus Besar, UnionPay International Asia Tenggara.

“Pihak ERL menyokong agenda nasional kerajaan ke arah masyarakat tanpa tunai. Melalui kerjasama dengan rakan kongsi strategik, kami boleh meningkatkan pengalaman penumpang kami. Kerjasama dengan UnionPay ini merupakan langkah yang bagus kerana, kini, penumpang kami boleh menaiki tren KLIA Ekspres dan KLIA Transit dengan senang,” Noormah Mohd Noor, Ketua Pegawai Eksekutif ERL.

Para penumpang yang menggunakan Kad Debit dan Kad Kredit UnionPay untuk membeli tiket KLIA Ekspres dan KLIA Transit di pintu masuk, kaunter atau kiosk layan diri akan diberi ganjaran rebat tunai secara rambang yang bernilai RM2 atau lebih mulai 1 Julai hingga 31 Disember 2019.

Malaysia ialah salah sebuah daripada 37 negara dan wilayah di luar tanah besar China yang boleh menerima pembayaran tanpa sentuh UnionPay. Di Malaysia, Kad UnionPay dikeluarkan oleh Bank of China (BOC), Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) dan Public Bank. Ciri tanpa sentuh QuickPass UnionPay kini tersedia untuk kad yang dikeluarkan oleh BOC dan Public Bank.

Latar Belakang UnionPay International

Iklan

UnionPay International (UPI) memberi tumpuan kepada perniagaan antarabangsa UnionPay, rangkaian pembayaran global yang berkhidmat kepada pangkalan Pemegang Kad terbesar dunia. Dengan lebih 7 bilion Kad UnionPay dikeluarkan di 51 negara dan wilayah, sekitar 54 juta peniaga dan 2.9 juta ATM menerima kad kami di 174 negara dan wilayah, UnionPay kini adalah salah satu daripada rangkaian pembayaran yang paling cepat berkembang di dunia.

Sebagai sebuah syarikat dengan rangkaian penerimaan global dan pelbagai rangkaian perkhidmatan pembayaran bertaraf dunia, UnionPay berkeinginan untuk menyediakan akses kepada nilai dan penyelesaian pembayaran yang lebih selamat dan disesuaikan mengikut keperluan pasaran tempatan, bagi membolehkan pilihan dan memudahkan pembayaran untuk pengguna dan perniagaan sepertinya.

Di Asia Tenggara, UPI telah membolehkan ATM, penerimaan POS dan pengeluaran kad di seluruh 10 negara. Untuk maklumat lanjut, layari www.unionpayintl.com/en.

Latar Belakang Express Rail Link

Express Rail Link (ERL) ialah pengendali khidmat KLIA Ekspres yang menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA & KLIA2) dengan bandar raya. Perjalanan tanpa henti sepanjang 57 km di antara KL Sentral dan KLIA mengambil masa hanya 28 minit. Penumpang juga boleh mengambil perjalanan 3 minit di antara KLIA2 dan KLIA. ERL telah diiktiraf di dalam dan luar negara sebagai penyedia khidmat udara-rel standard tinggi. ERL telah dinamakan sebagai penerima anugerah AirRail Link of the Year di Global AirRail Awards pada 2012, 2014, 2015 dan 2016. ERL juga telah memenangi anugerah Project of the Year 2018 di Global AirRail Awards pada 2018 untuk tren-tren barunya. Sehingga kini, ERL telah membawa lebih daripada 95 juta orang penumpang.

Sumber: UnionPay International

Iklan

AirAsia Contoh Syarikat Yang Mengenakan Surcaj Kad Kredit Atau Debit

AirAsia telah dituduh melanggar ketetapan Bank Negara Malaysia (BNM) berkenaan larangan mengenakan surcaj untuk bayaran yang dibuat menggunakan kad kredit atau kad debit, dengan mengenakan caj pemprosesan ke atas tempahan yang dibuat secara online.

Malaysian Digital Economy Consumer Association (MDECA) telah mendakwa bahawa syarikat penerbangan tambang murah ini mungkin mengaut keuntungan sehingga RM80 juta melalui bayaran yang dikenakan ini, berdasarkan kepada caj pemprosesan sebanyak RM4 bagi setiap tempahan.

Peniaga Tidak Dibenarkan Mengenakan Caj Tambahan Untuk Guna Kad Kredit/Debit

Baru-baru ini, kami telah berkongsi bagaimana untuk membuat aduan menggunakan aplikasi BNM MyLINK dengan 5 langkah mudah.

Dua kesalahan utama yang berlaku di Malaysia adalah apabila kita sebagai pengguna dikenakan caj 2-3% jika ingin membayar menggunakan kad kredit atau debit. Keduanya, kita perlu membuat pembelian minima samada RM30 atau RM50 baru boleh swipe menggunakan kad.

Macam dah biasa kan kita kena dua perkara di atas?

Surcaj Untuk Pembayaran Online Pun Salah

Selain daripada itu, nampaknya kita juga sudah terbiasa dengan surcaj tambahan untuk pembayaran atas talian untuk sesuatu barang atau perkhidmatan.

Menurut kepada Setiausaha Agung MDECA Sha’ani Abdullah, “Amalan AirAsia yang mengenakan caj tambahan adalah satu contoh”.

Untuk penerbangan domestik iaitu KLIA ke Alor Setar, kita akan dikenakan caj berikut:

Tak percaya, cuba sendiri di laman web AirAsia. Siap kena caj 6% GST lagi ke atas Handling Fee ini.

Iklan

“AirAsia membawa lebih daripada 27 juta penumpang pada tahun 2016. Dan dianggarkan 20 juta membuat bayaran secara online. Maka jika dikira dengan mudah, jika setiap daripada mereka ini dikenakan caj pemprosesan RM4, maka AirAsia telah mengaut sebanyak RM80 juta”, kata Sha’ani Abdullah.

Beliau menggesa BNM dan Malaysian Aviation Commission (Mavcom) bagi melindungi pengguna dan peniaga yang mahu menggunakan mod bayaran cashless ini, “yang mudah, menjimatkan kos, menggalakkan kelestarian, mengurangkan risiko dan banyak kelebihan lain”.

Sumber: Free Malaysia Today

Buat Aduan Secara Rasmi

Kita boleh buat aduan kepada BNM atau kepada pengeluar kad seperti Visa dan MasterCard berhubung dengan caj pemprosesan yang dikenakan syarikat-syarikat yang mengenakan surcaj tersebut. Ia mungkin berselidung di bawah nama Handling Fee atau Booking Fee.

Selain daripada AirAsia, ramai lagi yang mengenakan caj ini.

Siapa yang rajin tengok wayang, beli tiket online ada pula dikenakan Booking Fees:

Baru saja minggu lepas, admin bawa anak-anak menonton wayang dan ternyata ada Booking Fees seperti resit di atas. Kalau walk-in takde pula surcaj ini, jadi pengguna dikenakan bayaran ke atas sesuatu yang memudahkan pengguna.

Touch N Go kenakan surcaj 10% sebagai alternatif kepada cash untuk parking kenderaan pula bagaimana?

Sumber Gambar: Says

Iklan

SC Menang Saman Sivil Dagangan Orang Dalam

Mahkamah Tinggi hari ini mendapati bahawa Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah berjaya membuktikan tuntutan saman sivil terhadap Dato’ Sreesanthan Eliathamby, 60 kerana dagangan orang dalam.

Hakim Azizul Azmi bin Adnan mendapati Dato’ Sreesanthan telah melanggar seksyen 89E(2)(a) Akta Perindustrian Sekuriti 1983 apabila dia memperolehi sejumlah 600,000 saham Worldwide Holdings Bhd (Worldwide) antara 7 Jun 2006 dan 11 Julai 2006 ketika memiliki maklumat bukan awam yang material.

Dalam keputusannya, Mahkamah Tinggi mendapati bahawa Dato’ Sreesanthan memiliki maklumat bukan awam yang material yang berkaitan dengan cadangan penswastaan Worldwide oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor melalui skim pengaturan ahli di bawah seksyen 176 Akta Syarikat 1965. Cadangan penswastaan Worldwide tersebut kemudiannya diumumkan kepada Bursa Malaysia pada 23 Ogos 2006.

Dato’ Sreesanthan merupakan rakan kongsi kanan sebuah firma undang-undang dan bertindak sebagai penasihat undang-undang CIMB Investment Bank Bhd bagi cadangan penswastaan Worldwide.

Iklan

Dengan keputusan yang memihak kepada tuntutan SC ini, Dato’ Sreesanthan diperintahkan untuk membayar kepada SC sejumlah RM1,989,402.00 iaitu jumlah yang bersamaan tiga kali ganda keuntungan yang diperoleh hasil daripada dagangan orang dalam tersebut.

Di samping itu, Dato’ Sreesanthan telah diperintahkan untuk membayar penalti sivil sebanyak RM1,000,000 kepada SC dan dilarang menjadi pengarah dalam mana-mana syarikat awam tersenarai bagi tempoh selama 10 tahun bermula 18 November 2020. SC juga diberi bayaran kos sebanyak RM100,000.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!