Beli Saham Sebab Breakout, Jual Sebab Nak 10%

Cakaplah apa pun, pasaran saham ini adalah lubuk emas yang ditinggalkan.

Selalu sangat kita dengar yang negatif, hakikatnya kalau buat betul-betul memang lumayan.

Ada orang strateginya nak pulangan long term.

Ada orang dia target nak untung 10% dalam masa sebulan, ada yang nak 10% seminggu, ada yang nak 10% sehari, tidak kurang juga ada yang nak buat 10% dalam masa sejam.

  • Ada modal RM1,000, dapatlah RM100
  • Ada modal RM10,000, dapatlah RM1,000
  • Ada modal RM100,000, dapatlah RM10,000
  • Ada modal RM1,000,000 dapatlah RM100,000

Bukan tak nak untung lebih 10%, tetapi ini salah satu strategi mendisiplinkan diri dari diganggu emosi. Bila lepas jual saham dan harganya naik lagi, itu rezeki orang lain.

Tetapi sebelum nak melabur atau berdagang saham ni syarat wajib dia kena ada ilmu.

Sebelum nak beli mana-mana saham, kena tahu 4 benda ini:

  • Entry Price (Sebab apa nak beli? Breakout? New high?)
  • Support (Harga sokongan)
  • Stop Loss (Harga wajib jual)
  • Resistance (Harga rintangan)
  • Target Price (Harga sasaran untung)

“Eh, ekonomi dunia tengah tenat kot. COVID19 lagi…Lagipun pasaran saham kita kan jatuh? Aku dengar ramai rugi”

Kenapa ada yang boleh buat untung dikala orang lain rugi? Sebabnya orang sebegini ada MENTOR, ILMU, dan TINDAKAN.

Untuk perkongsian kali ini, kita akan tunjukkan hasil beli sesuatu saham disebabkan breakout. Gambar portfolio adalah ihsan daripada Asri Ahmad Academy. Kalau anda tak tahu apa yang dimaksudkan dengan breakout ni, jemput baca Apa Yang Dimaksudkan Dengan ‘Breakout’ Dalam Saham?

Semoga ianya menjadi inspirasi kepada pembaca.

*Saham-saham yang ditunjukkan di bawah adalah semata-mata bertujuan pendidikan dan tidak memberitahu anda sekuriti / saham / bon mana patut anda beli. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur adalah keputusan anda.

10% nampak macam tak banyak, cuba bayangkan kalau dia konsisten buat 10% setiap bulan. Setahun dah 120%!

Kalau dapat lebih alhamdulillah.

“Empayar Rom Tidak Terbina Semalaman”.

Begitulah juga dengan kemahiran dalam menggabungkan Ilmu menganalisa Fundamental, ilmu menganalisa Teknikal, dan ilmu menganalisa sentimen semasa. Hanya dengan latih tubi yang berterusan, yang tak mahir mesti boleh jadi mahir.

Sebab itulah nak buat duit dalam dunia saham ini kena melabur dalam ilmu terlebih dahulu. Kena belajar Analisis Fundamental dan Analisis Technical, kena pandai tengok Chart, kena pandai baca Candlestick dan paling penting belajar daripada kesilapan orang lain.

Usaha kita hasil kita.

Sama-sama bangkit, perkasakan ekonomi diri.

Kena rajin berguru, kena rajin belajar dan kena rajin beramal dengan ilmu yang kita pelajari. Barulah dapat hasilnya – “Beli sebab Breakout, jual sebab nak 10%“.

Nak Tahu Tenik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Ke Beli Saham Huawei?

Ren Zhengfei yang merupakan seorang bekas pegawai askar China telah mempelopor satu jenama telefon pintar yang tidak asing lagi pada 1987 iaitu Huawei (sebutan sebenar Wah-Way).

Sejak itu, Huawei telah berkembang pesat sehingga menjadi salah satu jenama telefon pintar terbesar di peringkat global setanding dengan Apple dan Samsung.

Sumber : Counterpoint

Sebelum kita jawab boleh atau tidak beli saham Huawei, eloklah kita ambil tahu serba sedikit latar belakang syarikat sama ada bagus atau tidak.

Pegangan yang besar dalam pasaran global ini diperkukuhkan lagi dengan penyata kewangan 2020 meskipun wabak COVID-19 melanda serta mendapat tentangan hebat bukan sahaja daripada Amerika Syarikat, malah negara barat yang lain.

Hal ini menyebabkan Huawei terpaksa memberhentikan 600 pekerja di Santa Clara, California dan pindahkan pejabatnya itu ke Kanada. Bukan itu sahaja, malah mereka seolah-olah memboikot jenama Huawei.

Seperti kita semua sedia maklum, mereka yang memiliki peranti Huawei terkini tidak lagi boleh menggunakan Playstore, Android lagi.

Persoalannya, bagaimana Huawei masih boleh untung? Dari mana Huawei jana pendapatan?

Sumber : Laporan Tahunan Huawei

Selain pembuatan telefon pintar, Huawei juga menyediakan servis dan jaringan telekomunikasi yang lebih mensasarkan segmen enterprise. Seperti mana kita boleh lihat dalam penyata kewangan terkini, sumbangan pendapatan segmen tersebut meningkat sebanyak 23%.

Antara faktor penyumbang kepada kenaikan ini adalah pengenalan Intelligent Twins yang terbina dari Huawei Cloud dan teknologi Artificial Intelligence (AI) sebagai tunjang kepada teknologi ini.

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, terdapat banyak syarikat mula beradaptasi dengan teknologi terkini melalui jalinan dengan Huawei sebagai rakan strategik transformasi digital.

Sumber : Counterpointsearch

Tambahan, Huawei masih merupakan pemegang pasaran telefon pintar terbesar bagi China tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah meskipun tidak disokong dan mendapat sekatan pelbagai pihak, Huawei tetap utuh mengatur strategi.

Begitulah serba-sedikit info penting yang boleh bantu kita untuk buat keputusan dalam pelaburan saham sesebuah syarikat bagi jangka masa panjang.

Meskipun prestasi dan perkembangan Huawei sangat memberangsangkan, anda tetap tidak boleh membeli saham syarikat itu. Ini kerana Huawei tidak diapungkan di pasaran saham dan kekal sebagai satu entiti swasta yang dimiliki oleh pekerja Huawei sahaja.

Hatta anda mempunyai warganegara China sekalipun, tetapi tidak bekerja dengan Huawei, anda tetap tidak dibenarkan memiliki saham syarikat tersebut. Pakar menggelar ini sebagai ‘kapitalisma pekerja’.

Dalam kes Huawei, CEO-nya hanya memiliki 1%. Manakala selebihnya dimiliki oleh kesatuan pekerja Huawei sendiri.

Sumber : asia.nikkei.com

Menarik sebenarnya kalau kita kaji struktur pemilikan syarikat sebegini. Malah terdapat juga beberapa syarikat terkenal yang menggunakan struktur ini seperti John Lewis Partnership dan Essilor.

Kelebihan struktur ini telah mewujudkan satu budaya positif dimana pekerja rasa diberi kepercayaan, teliti dengan kerja mereka dan sentiasa memikirkan untuk tambah baik perniagaan syarikat tersebut. Hal ini kerana pekerja diberi gaji berdasarkan tahap kerja yang dipikul serta memperoleh perkongsian untung secara telus.

Terdapat sinidiran mengatakan Huawei mendapat sokongan penuh kerajaan China. Huawei menafikan hal ini dan menegaskan kejayaannya hari ini adalah kerana mereka berdikari mengikut logik bisnes, bukan birokrasi politik yang banyak berlegar dalam syarikat-syarikat terapung terutamanya.

Sumber Rujukan:

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham