Beli Saham Sebab Breakout, Jual Sebab Nak 10%

Cakaplah apa pun, pasaran saham ini adalah lubuk emas yang ditinggalkan.

Selalu sangat kita dengar yang negatif, hakikatnya kalau buat betul-betul memang lumayan.

Ada orang strateginya nak pulangan long term.

Ada orang dia target nak untung 10% dalam masa sebulan, ada yang nak 10% seminggu, ada yang nak 10% sehari, tidak kurang juga ada yang nak buat 10% dalam masa sejam.

  • Ada modal RM1,000, dapatlah RM100
  • Ada modal RM10,000, dapatlah RM1,000
  • Ada modal RM100,000, dapatlah RM10,000
  • Ada modal RM1,000,000 dapatlah RM100,000

Bukan tak nak untung lebih 10%, tetapi ini salah satu strategi mendisiplinkan diri dari diganggu emosi. Bila lepas jual saham dan harganya naik lagi, itu rezeki orang lain.

Tetapi sebelum nak melabur atau berdagang saham ni syarat wajib dia kena ada ilmu.

Sebelum nak beli mana-mana saham, kena tahu 4 benda ini:

  • Entry Price (Sebab apa nak beli? Breakout? New high?)
  • Support (Harga sokongan)
  • Stop Loss (Harga wajib jual)
  • Resistance (Harga rintangan)
  • Target Price (Harga sasaran untung)

“Eh, ekonomi dunia tengah tenat kot. COVID19 lagi…Lagipun pasaran saham kita kan jatuh? Aku dengar ramai rugi”

Kenapa ada yang boleh buat untung dikala orang lain rugi? Sebabnya orang sebegini ada MENTOR, ILMU, dan TINDAKAN.

Untuk perkongsian kali ini, kita akan tunjukkan hasil beli sesuatu saham disebabkan breakout. Gambar portfolio adalah ihsan daripada Asri Ahmad Academy. Kalau anda tak tahu apa yang dimaksudkan dengan breakout ni, jemput baca Apa Yang Dimaksudkan Dengan ‘Breakout’ Dalam Saham?

Semoga ianya menjadi inspirasi kepada pembaca.

*Saham-saham yang ditunjukkan di bawah adalah semata-mata bertujuan pendidikan dan tidak memberitahu anda sekuriti / saham / bon mana patut anda beli. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur adalah keputusan anda.

10% nampak macam tak banyak, cuba bayangkan kalau dia konsisten buat 10% setiap bulan. Setahun dah 120%!

Kalau dapat lebih alhamdulillah.

“Empayar Rom Tidak Terbina Semalaman”.

Begitulah juga dengan kemahiran dalam menggabungkan Ilmu menganalisa Fundamental, ilmu menganalisa Teknikal, dan ilmu menganalisa sentimen semasa. Hanya dengan latih tubi yang berterusan, yang tak mahir mesti boleh jadi mahir.

Sebab itulah nak buat duit dalam dunia saham ini kena melabur dalam ilmu terlebih dahulu. Kena belajar Analisis Fundamental dan Analisis Technical, kena pandai tengok Chart, kena pandai baca Candlestick dan paling penting belajar daripada kesilapan orang lain.

Usaha kita hasil kita.

Sama-sama bangkit, perkasakan ekonomi diri.

Kena rajin berguru, kena rajin belajar dan kena rajin beramal dengan ilmu yang kita pelajari. Barulah dapat hasilnya – “Beli sebab Breakout, jual sebab nak 10%“.

Nak Tahu Tenik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: