SC Perkenal Rangka Kerja Baharu Untuk Memudahcara Penawaran Dana Islam Bercirikan Wakaf

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan rangka kerja baharu untuk memudahcarakan penawaran dana Islam yang bercirikan wakaf untuk memacu pertumbuhan segmen kewangan sosial Islam. Pembangunan wakaf telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang yang berpotensi besar untuk pembangunan sosial, pengagihan manfaat dan kekayaan awam yang lebih besar, di bawah Rangka Tindakan Pengurusan Dana dan Kekayaan Islam SC yang dilancarkan pada 2017.

Rangka Kerja Dana Bercirikan Wakaf (rangka kerja) akan memperluas rangkaian produk pasaran modal Islam yang inovatif dan memberikan orang ramai akses kepada dana Islam yang memperuntukkan keseluruhan atau sebahagian daripada pulangan dana ke arah aktiviti yang memberi manfaat sosial melalui wakaf.

Wakaf merupakan instrumen endowmen Islam yang biasanya dikaitkan dengan objektif pembangunan sosial dan kedermawanan. Menurut SC, rangka kerja yang berkuat kuasa hari ini, akan menyepadukan objektif komersial dan sosial serta membolehkan pelaburan untuk manfaat yang lebih besar kepada masyarakat.

Rangka kerja ini merangkumi dana unit amanah dan dana borong sedia ada dan yang baru dilancarkan. Ia menetapkan penerima wakaf yang layak dan keperluan penzahiran bagi meningkatkan ketelusan dalam pelaburan yang dilakukan oleh pelabur dan pengagihan wakaf.

Iklan

Sepanjang beberapa tahun yang lalu, SC telah berusaha untuk memudahcarakan pembangunan wakaf melalui beberapa inisiatif melalui platform kepimpinan pemikiran, termasuk penganjuran sidang meja bulat industri khusus dengan kerjasama Pusat Pengajian Islam Oxford, memperkenalkan rangka kerja Sukuk Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab (SRI) yang menggabungkan pembangunan aset wakaf sebagai projek SRI yang layak, serta memudahcarakan penawaran saham wakaf pertama di dunia.

Butiran lanjut dan maklumat mengenai Rangka Kerja Dana Bercirikan Wakaf boleh diperolehi melalui Guidelines on Unit Trust Funds dan Guidelines on Unlisted Capital Market Products under the Lodge and Launch Framework yang disemak semula di laman sesawang SC.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Covid-19 Dijadikan Pengajaran Untuk Tabiat Kewangan, Namun Sedarkah Masyarakat Malaysia?

Meresahkan. Mencabar. Berbeza. Walau apapun yang sedang anda fikirkan mengenai tahun 2020, Kajian Literasi Kewangan Malaysia RinggitPlus (RMFLS) 2020 telah mendapati bahawa tingkah laku kewangan masyarakat Malaysia pada tahun ini tidak banyak yang berubah.

76% masyarakat Malaysia mendakwa bahawa kewangan masing-masing adalah terkawal (sedikit kenaikan daripada 69% tahun lalu). Walau bagaimanapun, 46% (daripada 43% pada tahun lalu) sering membelanjakan sepenuhnya atau lebih daripada gaji bulanan mereka. Sementara itu, 53% pula mengaku bahawa mereka tidak mampu bertahan lebih dari 3 bulan tanpa gaji dengan wang simpanan mereka. Golongan belia (umur 35 tahun ke bawah) lebih membimbangkan kerana 60% belia tidak mampu bertahan lebih dari 3 bulan.

“Apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada bulan Mac, ekonomi negara sangat terjejas. Sepanjang tempoh tersebut, ramai rakyat Malaysia tidak mampu mencari makan kerana mereka tidak boleh keluar bekerja, diberi potongan gaji, atau pun dihentikan kerja kerana syarikat terpaksa mengurangkan kos. Selama 2 tahun yang lepas, RinggitPlus mengharapkan hasil kajian kami akan dijadikan satu pengajaran kepada semua tentang kepentingan celik kewangan. Malangnya, peristiwa tragis inilah yang menjadi ujian sebenar terhadap tingkah laku kewangan peribadi kita,” kata Hann Liew, pengasas bersama dan pengarah eksekutif RinggitPlus. 

Disebabkan wabak Covid-19, 27% masyarakat Malaysia sedar betapa pentingnya dana kecemasan. Statistik moratorium pinjaman automatik turut menyokong sentimen ini. Menurut Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM), terdapat lebih daripada 7.7 juta peminjam di Malaysia yang mengambil moratorium pinjaman. 16% responden kajian ini juga mengaku bahawa mereka masih belum mampu meneruskan pembayaran balik apabila tempoh moratorium tamat. 

Di sebalik itu, pandemik ini juga telah menyebabkan satu perubahan ketara dalam tingkah laku perbelanjaan masyarakat Malaysia. 88% menyatakan bahawa mereka lebih kerap membuat pembayaran menerusi kaedah tanpa tunai atau tanpa sentuhan. Malahan, 90% responden mempunyai e-dompet dalam telefon pintar mereka.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak-pihak yang bekerjasama dengan kami pada tahun ini – Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN), Experian, dan Nanyang Siang Pau – di atas sokongan dan perkongsian pengetahuan mereka untuk menjadikan kajian tahun ini lebih baik lagi. Hasil kajian tahun ini telah membolehkan kita memahami dengan lebih lanjut lagi impak wabak Covid-19 terhadap ekonomi dan masyarakat Malaysia. Kami berharap rakyat Malaysia akan memberi lebih lagi penekanan kepada isu kewangan peribadi mereka apabila ekonomi kita beransur pulih nanti. Ini adalah sangat penting supaya kita boleh sediakan payung sebelum hujan,” tambah Liew.   

Kajian RMFLS tahun ini adalah sebahagian daripada usaha pendidikan kewangan FEN dan pelaksanaan Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023 untuk meningkatkan literasi dan kesejahteraan kewangan seluruh masyarakat. Strategi Kebangsaan ini juga bertujuan menggalakkan tingkah laku kewangan yang lebih bertanggungjawab serta sikap rasional dalam pengurusan kewangan. “FEN sangat komited untuk bekerjasama dengan pihak-pihak sektor awam dan swasta bagi mencapai misi Strategi Kebangsaan yang inklusif dan lestari,” kata FEN. Tambahan pula, kajian ini dapat mengaji tahap literasi dan ketahanan kewangan masyarakat Malaysia dalam tempoh pandemik yang sangat mencabar. Hasil kajian ini juga akan membantu RinggitPlus serta rakan-rakan seperjuangan mereka untuk memahami, membina, dan juga menggalakkan inisiatif pendidikan kewangan yang lebih berguna bagi masyarakat Malaysia.

Ini adalah kajian terbesar RMFLS oleh RinggitPlus sejak dilancarkan pada tahun 2018, dengan jumlah 10,628 responden dari seluruh negara – yang mana persampelan berstrata telah dilakukan untuk mencapai sampel yang mewakili populasi negara Malaysia. 

RMFLS 2020: Hasil Kajian Utama

  • Berbanding tahun lalu, tiada perubahan yang ketara dalam tingkah lalu kewangan peribadi  masyarakat Malaysia.
  • 53% responden tidak mampu bertahan lebih dari 3 bulan dengan wang simpanan mereka jika mereka kehilangan pekerjaan. Data ini adalah sama dengan kajian tahun lalu.
  • Penerimaan e-dompet terus berkembang. 90% responden mempunyai e-dompet. Antara faktor-faktor yang mendorong perubahan ini adalah insentif daripada pihak kerajaan dan rasa bimbang terhadap pengendalian wang tunai.  
  • Masyarakat Malaysia lebih buka terhadap transaksi dalam talian. 39% responden telah melakukan transaksi dalam talian dengan lebih kerap. Covid-19 mungkin satu pemangkin kadar transaksi dalam talian dengan lebih cepat dan tinggi.
  • Moratorium pinjaman automatik telah memberi kesan positif kepada kumpulan pendapatan tertentu pada tempoh mencabar ini dengan 14% responden berjaya menabung sebanyak RM2,001 dan ke atas, berbanding 9% tahun lalu.
  • Moratorium ini juga telah memperkenalkan isitilah-istilah kewangan baru seperti “moratorium pinjaman”, “penstrukturan hutang”, dan “Penjadualan Ulang & Penyusunan Semula (R&R)” kepada masyarakat Malaysia. 61% responden mengaku bahawa mereka tidak tahu atau tidak pasti akan maksud “R&R”.
  • Secara khususnya, 64% daripada golongan belia (35 tahun ke bawah) tidak tahu apa itu “R&R”.
  • Majoriti masyarakat Malaysia (70%) mendakwa bahawa simpanan KWSP sahaja tidak mencukupi untuk persaraan mereka. Walau bagaimanapun, 45% dari mereka masih belum mula untuk merancang untuk persaraan mereka.

Usaha berterusan kami untuk membina masyarakat Malaysia yang celik kewangan

Iklan

Sebagai sebahagian daripada usaha berterusan kami untuk meningkatkan literasi kewangan di negara ini, RinggitPlus juga mengumumkan pelancaran myRinggitHealth – perkhidmatan baru yang membolehkan masyarakat Malaysia untuk mengakses dan memahami kesihatan kewangan mereka dengan segera – di mana sahaja dan pada bila-bila masa secara percuma.

Pertama di Malaysia, myRinggitHealth adalah perkhidmatan integrasi di aplikasi WhatsApp yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan chatbot yang akan membantu mereka memeriksa skor kredit mereka. Apa yang menarik adalah chatbot ini juga boleh membantu membimbing pengguna dan memberikan nasihat, berdasarkan status kewangan mereka. 

“Kami sangat teruja untuk memperkenalkan myRinggitHealth kepada masyarakat Malaysia. Skor kredit adalah aspek penting dalam kewangan peribadi tetapi ia tidak mudah bagi pengguna untuk mengakses maklumat tersebut untuk lebih memahami kesihatan kewangan mereka. Kami yakin bahawa myRinggitHealth merupakan salah satu jawapan bagi mengatasi masalah ini,” tambah Liew.

Klik di sini untuk memuat turun laporan penuh RMFLS 2020.

Layari myRinggitHealth untuk mengakses kesihatan kewangan anda hari ini dan dapatkan panduan kewangan peribadi untuk membantu anda mencapai matlamat kewangan anda.

Mengenai RinggitPlus

RinggitPlus.com adalah laman web perbandingan kewangan yang terkemuka di Malaysia. Setiap hari, kami membantu memberikan lebih nilai untuk wang anda – sama ada anda membuat permohonan untuk kad kredit, pinjaman peribadi atau pelan insurans, memilih gadai janji yang terbaik untuk mendapatkan rumah idaman anda dan banyak lagi.

Beribu pejabat di Kuala Lumpur, RinggitPlus merupakan salah satu jenama yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat teknologi kewangan (fintech) Jirnexu Sdn Bhd (no. syarikat 1081989-D). Kami mula beroperasi pada 2012 apabila para pengasas bersama syarikat bertemu dan menyedari bahawa mereka mempunyai semangat yang sama untuk memberikan nasihat kewangan serta perkakasan yang diperlukan untuk berbelanja, mengurus dan menyimpan wang dengan bijak kepada individu.

Mengenai Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN)

Ditubuhkan pada tahun 2016, FEN berfungsi sebagai satu platform antara agensi yang terdiri daripada institusi dan agensi bagi menambahkan impak inisiatif pendidikan kewangan dan mengenal pasti peluang-peluang baharu untuk meningkatkan celik kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia. Hal ini dapat dilaksanakan melalui lebih banyak usaha penjajaran, kerjasama erat dan lebih tumpuan terhadap penilaian impak. Anggotanya terdiri daripada Kementerian Pendidikan Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi, Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, Perbadanan Insurans Deposit Malaysia dan Permodalan Nasional Berhad.

Iklan

BBazaar Malaysia Kini Dibuka – Laman Hentian Setempat Perkhidmatan Kewangan

BBazaar Malaysia dengan bangganya mengumumkan laman web kelolaannya (bbazaar.my) telah dilancarkan dan bersedia untuk semua jenis keperluan perkhidmatan kewangan pengguna. Para pengguna boleh memeriksa kelayakan mereka bagi pelbagai jenis produk kewangan. Melalui laman web mesra pengguna ini, pengguna akan mudah mencari produk-produk pilihan mereka dan mendapatkan tawaran yang disesuaikan dengan keperluan kewangan mereka. Hasilnya merupakan tawaran yang disesuaikan sehingga ke tahap individu dan proses  permohonan yang meletakkan pengguna sebagai penggerak.

Para pengguna sering menggunakan masa yang begitu lama di hadapan skrin komputer untuk mencari, di antara pelbagai pilihan yang disogokkan, nilai terbaik bagi keputusan kewangan mereka. Menggunakan pakar-pakar serta teknologi terbaik, BBazaar Malaysia merupakan platform di mana pengguna boleh mencari produk kewangan yang tertentu, mendapatkan tawaran yang khas, memohon dan memperoleh kelulusan, semua dalam satu masa – pengalaman yang lancar dari mula-ke-akhir, bermula daripada proses kajian dan perbandingan ke proses pemilihan, permohonan dan mendapatkan kelulusan.

BankBazaar, syarikat induk BBazaar Malaysia, telah menempa kejayaan yang besar di India, di mana mereka beroperasi. Di India, syarikat ini mempunyai lebih 300 juta pengunjung ke laman web mereka dan menguruskan lebih 1.5 juta transaksi dalam masa 12 bulan di atas platform mereka. Apa yang BankBazaar lakukan ialah memadankan produk kewangan yang sesuai kepada pelanggan yang tepat. Melalui lawan web ini, pengguna boleh mencari, mengkhususkan dan memilih produk yang paling sesuai berdasarkan keperluan dan profil mereka. Ini, sekali lagi, memulangkan kuasa kepada rakyat Malaysia. Satu lagi ciri unik ialah, pengguna yang melayari BBazaar Malaysia boleh memohon secara terus di laman web tanpa perlu berurusan dengan saluran pihak ketiga. Ini bermakna mereka tidak perlu lagi memuat turun borang dan terpaksa mengisi butiran peribadi dan butiran perbankan yang merumitkan.

Para pengguna akan mendapati bahawa proses permohonan di BBazaar Malaysia sepadan dengan proses permohonan di bank. Ini memastikan pengalaman yang lancar dan tidak menyulitkan. Petugas perkhidmatan pelanggan juga akan bersedia untuk membantu para pengguna ketika proses permohonan. Pengguna dengan itu boleh menggunakannya sebagai pusat hentian setempat perkhidmatan kewangan untuk semua keperluan kewangan serta pengalaman yang teliti dan lancar ketika memohon untuk produk pilihan mereka.

Mengulas tentang operasi mereka, CEO BankBazaar International, Vipin Kalra berkata, “Kami mempunyai penawaran yang unik di Malaysia. Kami melihat terdapat pelbagai laman web perbandingan yang menawarkan maklumat dan membenarkan pengguna untuk membandingkan pelbagai produk kewangan, tetapi tiada satu pun yang menawarkan apa yang kami lakukan, di mana untuk memberikan perbandingan lengkap dari mula-ke-akhir, menyediakan untuk pelanggan tawaran terbaik berdasarkan kelayakan dan kecenderungan mereka, dan seterusnya memadankan mereka dengan produk yang tepat.”

Melalui BBazaar Malaysia, bank-bank sekarang boleh berhubung dengan pangkalan pelanggan yang lebih luas dan menawarkan perkhidmatan yang lebih sesuai untuk sesuatu segmen pengguna. Bank-bank juga boleh mengekalkan pelanggan sedia ada dan lebih penting lagi menawarkan perkhidmatan kepada golongan yang kurang mendapat perkhidmatan. Kerjasama di antara BBazaar Malaysia dengan bank-bank merupakan contoh terbaik bagaimana untuk memacu perkhidmatan kewangan yang inklusif di dalam pasaran seperti Malaysia di mana sebahagian besar daripada penduduk masih kurang diberi perkhidmatan.

Menggunakan teknologi canggih untuk membekalkan permohonan-permohonan yang lengkap, BBazaar mampu menawarkan bank-bank kebolehan untuk memendekkan masa pemprosesan. Dengan melakukan semua proses yang dianggap berat, BBazaar Malaysia berfungsi lebih daripada sekadar pusat perkhidmatan kewangan peribadi, ianya juga merupakan rakan kongsi kepada bank-bank, memberikan mereka lebih masa dan sumber untuk difokuskan kepada usaha yang lain.

Bercakap mengenai perhubungan dengan institusi kewangan, CEO BankBazaar International, Vipin Kalra, berkata, “Kami percaya bahawa dalam dunia semasa, adalah mustahil bagi perniagaan yang sedang berkembang untuk bertahan tanpa kewujudan yang kuat di alam maya. BBazaar Malaysia memberikan bank-bank kebebasan untuk mengoptimumkan kehadiran dalam talian mereka dan menjadikan produk mereka tersedia untuk sasaran yang lebih besar tanpa perlu risau tentang integrasi teknologi dan proses. Dengan BBazaar Malaysia melakukan semua kerja-kerja dianggap berat, bank-bank hanya perlu menumpukan kepada kecekapan teras mereka dan masih menerima semua kelebihan teknologi dengan pelaburan yang berpatutan dari segi masa dan wang.”

Iklan

Dengan lebih 76.9* pengguna Internet aktif, digabungkan dengan komitmen kerajaan Malaysia untuk mendigitalkan ekosistem kewangan, telah terdapat penggunaan yang besar dalam teknologi kewangan untuk melengkapkan pengguna bagi perubahan ke arah transaksi digital. Melalui platform BBazaar, bank-bank boleh mendapat akses kepada pengguna yang sedang mencari keperluan kewangan mereka dan membolehkan pengguna untuk mengalami pengalaman mula-ke-akhir yang lancar daripada pencarian ke kelulusan, semuanya di bawah satu bumbung.
Pelancaran Perkhidmatan BBazaar di Malaysia diiringi dengan promosi istimewa kepada semua pengguna. Bermula hari ini sehingga 31 Julai 2018, bergantung kepada kelulusan, pengguna dapat menikmati E-Baucar Tesco RM50 dan Gelang Tangan Kesihatan Pintar bernilai RM250 apabila membuat permohonan kad kredit di bbazaar.my.

Untuk menyaksikan bagaimana BBazaar ini sesuai dan mudah, tonton video menarik ini yang dihasilkan oleh Vulcan Post tentang cara bagaimana mendapatkan kad kredit yang paling sesuai untuk anda:

BFFs Find Their Best Matched Credit Cards

You're not an adult if you don't have a credit card. And you ain't adulting properly if you don't have the right one. #adultingishard #triggeredhttps://bit.ly/1i80IJo[GIVEAWAY] Bbazaar Malaysia is giving away Tesco Online Cash Vouchers worth RM150 EACH to 4 creative winners!To join: 1. Share this video. 2. Comment on THIS post and tell us what's your favourite credit card, and how do you maximise its benefits. We'll be choosing the top 4 answers on the 13th June 2018, so they can get their early duit raya!

Posted by Vulcan Post on 5hb Jun 2018

Kami menjemput anda meneroka bbazaar.my untuk semua keperluan kewangan anda. BBazaar – Cari, Pilih, Mohon, Siap!

*Internet User Survey 2017 by MCMC

Iklan

SC: Penipuan Firma Klon Kian Meningkat

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini telah mengeluarkan amaran kepada masyarakat yang melabur mengenai peningkatan penipuan firma klon di mana firma penipuan akan menubuhkan syarikat mereka agar kelihatan seperti pengantara pasaran modal yang berlesen atau berdaftar dengan SC, bagi tujuan menipu pelabur.

Para penipu ini akan menggunakan nama, logo, bukti kelayakan, laman sesawang dan butiran lain penganntara pasaran modal yang sah untuk mempromosi skim pelaburan palsu melalui saluran media sosial seperti Facebook, WhatsApp dan Twitter, dengan menjanjikan pulangan tinggi yang luar biasa dengan sedikit risiko.

Mangsa penipuan biasanya diarahkan untuk mendeposit sejumlah wang ke dalam bank akaun peribadi yang mengaku mewakili entiti berlesen yang sah, dan/atau akaun korporat.

Sebilangan entiti pasaran modal berlesen telah membuat aduan mengenai pengklonan identiti korporat mereka oleh individu atau organisasi yang tidak dikenali. Mana-mana individu yang terlibat dalam penipuan sekuriti, menyamar sebagai pengantara pasaran modal atau menjalankan aktiviti yang dikawal selia tanpa lesen atau pendaftaran yang sah daripada SC, telah melakukan kesalahan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan jika disabit kesalahan, boleh dihukum penjara sehingga sepuluh tahun dan denda.

Iklan

SC mengingatkan orang ramai agar sentiasa berhati-hati ketika mempertimbangkan peluang pelaburan, terutama yang menjanjikan pulangan yang sangat tinggi dengan sedikit atau tanpa sebarang risiko. Pelabur juga dianjurkan agar mengesahkan status individu atau syarikat yang menawarkan peluang pelaburan melalui laman sesawang SC di:

(a) www.sc.com.my/regulation/licensing/licensed-and-registered-persons
dan
(b) www.sc.com.my/development/digital/list-of-registered-recognized-market-operators

Orang ramai yang mengesyaki bahawa mereka telah didatangi oleh syarikat atau individu yang tidak berlesen yang menawarkan peluang pelaburan, boleh membuat laporan kepada Jabatan Pengguna dan Pelabur kami di 603 6204 8999 atau e-mel kepada [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Red Box Umum Perkongsian Dengan Global Relay, Luaskan Ekosistem Perkhidmatan Kewangan dan Tawaran Pematuhan

LONDON dan NEW YORK, 11 Februari 2019/PRNewswire/ —

Red Box, platform yang terkemuka untuk suara, hari ini mengumumkan satu perkongsian dengan Global Relay, peneraju bagi pengarkiban dan pematuhan maklumat. Perkongsian ini membolehkan pelanggan-pelanggan menggunakan alatan carian, pengawasan dan analitik Global Relay bagi memanfaatkan nilai suara sepenuhnya, selain mematuhi kewajipan pematuhan.

Rakaman dan dapatan semula suara yang andal dan selamat adalah penting untuk organisasi-organisasi perkhidmatan kewangan yang berusaha untuk mematuhi dan bersiap sedia dengan peraturan dan jalinan kerjasama dengan Global Relay akan menyokong pematuhan kepada keperluan penyimpanan rekod yang dimandatkan oleh MiFID II dan peraturan global yang lain. Perkongsian ini menunjukkan komitmen Red Box dalam membangunkan ekosistem rakan kongsi yang terbaik dalam kelasnya dan menyediakan pelanggan-pelanggan dengan kedaulatan data yang lengkap.

Global Relay Archive ialah penyelesaian pengarkiban, pengawasan dan ePenemuan maklumat utama yang membantu organisasi-organisasi mengurus serta mengawal data komunikasi mereka dan membantu mereka memenuhi keperluan pengawalseliaan dan juga meningkatkan produktiviti. Pelanggan-pelanggan akan mendapat manfaat daripada penyepaduan lancar dengan Red Box menerusi penggunaan broker eksport mereka dan fungsi penghubung emel untuk menolak suara dan transkripsi perbualan yang amat tepat ke dalam Global Relay Archive dengan selamat yang membolehkannya dipelihara dan dianalisis bersama-sama data e-dagang dan perdagangan lain – termasuk emel, media sosial, IM dan teks.

Pete Ellis, Ketua Pegawai Produk Red Box mengulas: “Kami berasa gembira kerana berpeluang mengumumkan perkongsian bersama Global Relay ini. Ia memperlihatkan komitmen berterusan kami terhadap strategi API terbuka dan jalinan kerjasama dengan organisasi-organisasi yang terbaik dalam kelasnya bagi mewujudkan persekitaran yang membolehkan pelanggan-pelanggan kami menerima sepenuhnya strategi ‘mengutamakan suara’ dan mematuhi peraturannya. Global Relay mempunyai kehadiran penting dalam bidang Perkhidmatan Kewangan dan dengan itu memahami tekanan tinggi yang dikenakan oleh peraturan terhadap organisasi-organisasi dari segi tadbir urus data.”

Ketua Pegawai Eksekutif Warren Roy daripada Global Relay berkata: “Kami benar-benar teruja kerana dapat bekerjasama dengan Red Box untuk meluaskan tawaran pengarkiban maklumat kami. Sebagai sebuah syarikat yang mengurus petabait data untuk organisasi-organisasi yang terbesar dan paling berkuasa di dunia, kami mempunyai platform yang menunjukkan kebolehskalaan, prestasi dan keselamatan. Kami berharap dapat membolehkan pelanggan-pelanggan bersama kami mendapatkan pandangan dan nilai baharu daripada data suara mereka.”

Latar Belakang Red Box 

Iklan

Red Box ialah pakar suara khusus yang terkemuka, memperkasa organisasi-organisasi untuk merakam, menjamin dan merungkai nilai suara seluruh perusahaan. Dengan platform yang paling terbuka dan terhubung, kami merakam dan mentranskripsikan komunikasi suara daripada lebih 55 sistem (legasi dan baharu), merentas perusahaan global dan PKS. Pelanggan kami mengekalkan kedaulatan data yang lengkap dan kami menghubungkan mereka kepada ekosistem rakan kongsi yang paling luas bagi memaksimumkan nilai data suara yang dirakam.

Bekerjasama dengan saluran penjual global kami, kami dipercayai oleh organisasi-organisasi terkemuka daripada sektor kewangan, pusat perhubungan, kerajaan dan keselamatan awam (termasuk enam bank terkemuka dunia, 85% daripada broker antara penjual global, 1,700 pusat panggilan dan lebih 70% pasukan polis UK) dan kami merakam serta menjamin jutaan panggilan setiap hari untuk lebih 3,000 pelanggan di seluruh dunia.

Untuk maklumat lanjut kunjungi http://www.redboxvoice.com

Latar Belakang Global Relay

Global Relay ialah penyedia utama bagi penyelesaian pengarkiban awan, pengawasan dan ePenemuan untuk sektor kewangan global dan industri-industri dengan peraturan ketat yang lain. Global Relay menyediakan perkhidmatan kepada lebih 23,000 pelanggan di 90 negara termasuk 22 daripada 25 bank terkemuka. Global Relay Archive menyokong perkhidmatan emel, IM, Bloomberg®, Thomson Reuters, media sosial, pemesejan mudah alih dan banyak lagi – menerusi peranti mudah alih, Outlook dan akses web.

Sumber: Red Box and Global Relay

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!