Seraphim Bina Kilang Modul Solar Sel-Separuh Termaju di Shanxi China Utara

CHANGZHOU, China, 13 Mac 2019 /PRNewswire/ — Jiangsu Seraphim Solar System Co., Ltd. (Seraphim) mengumumkan bahawa baru-baru ini ia menubuhkan loji baharu di wilayah Shanxi, utara China untuk mengeluarkan modul-modul sel-separuh berkecekapan tinggi khususnya.

Loji baharu tersebut, dibangunkan bersama-sama Shanxi Lu’An Photovoltaics Technology Co. Ltd., akan menggunakan jentera kilang termaju bagi mengeluarkan satu gigawatt modul-modul ultra cekap setiap tahun, termasuk modul-modul sel-separuh standard, sel-separuh dwikaca dan sel-separuh dwimuka, menurut Seraphim, pengeluar produk solar utama dunia di China.

Loji tersebut akan memulakan operasinya pada awal Mei 2019.

Seraphim berkata bahawa produk-produk dwimukanya menggunakan dua lapisan kaca yang digabungkan dengan sel-sel PV dua belah termaju, yang dapat menjana sehingga 25 peratus tenaga elektrik lebih bersih berbanding modul-modul standard. Teknologi dwimuka dijangka mendominasi pasaran solar disebabkan oleh kos tenaga teraras (LCOE) yang lebih rendah dan Seraphim mengambil langkah penting untuk membekalkan permintaan yang pantas berkembang ini.

“Kemudahan-kemudahan amat berautomatik Seraphim dan Lu’An mempunyai sistem kawalan kualiti terkini yang dibangunkan secara dalaman, yang kini dapat mengurangkan kos pengeluaran dan overhed pengurusan kira-kira sebanyak 50 peratus. Matlamat utama kami adalah untuk menjadikan jenama Seraphim sinonim dengan produk-produk yang berkesan kos dan andal kepada semua pengguna akhir kami,” kata Polaris Li, presiden Seraphim.

“Perkongsian dengan Seraphim melambangkan jalinan kerjasama antara perusahaan-perusahaan milik negara dan persendirian untuk menghubungkan rantaian bekalan huluan dan hiliran,” kata Deng Ming, pengerusi Lu’An Photovoltaics Technology Co. Ltd., dengan menambah bahawa beliau dapat meramalkan bagaimana jalinan kerjasama ini dapat membantu meningkatkan prestasi produk, memacu jualan dan mempertingkat daya saing.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2011, Seraphim mengkhusus dalam penyelidikan, pembangunan, pengeluaran, inovasi dan jualan produk-produk fotovolta (PV). Setakat ini, lebih 6GW produk Seraphim telahpun dipasang di lebih 40 negara seluruh dunia.

Lu’An Photovoltaics Technology Co. Ltd., subsidiari Lu’an Group milik negara, mempunyai kapasiti pengeluaran integrasi PV 4.3GW.

Sumber: Seraphim

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mface Tersenarai Dalam Watchlist Bank Negara…Setelah 6 Tahun Beroperasi

Selepas Monspace (M) Sdn Bhd kini giliran MBI International Sdn Bhd dan Mface International Sdn Bhd (978203-V) telah diletakkan dalam alert list (atau bahasa kasarnya blacklist) Bank Negara Malaysia (BNM) berkuatkuasa 22 Mei 2017 untuk aktiviti tidak berlesen.

MBI International Sdn Bhd ialah syarikat induk yg mempunyai lebih daripada 70 buah anak syarikat. Mface pula merujuk kepada rangkaian sosial www.mface.me yg dikendalikan oleh Mface International Sdn. Bhd (salah satu anak syarikat MBI). Jika masih ingat pelancaran Mface telah dihadiri ramai artis-artis tempatan.

Sejak 2012 hingga 2014, Mface beroperasi di sebalik perniagaan pengiklanan. Kononnya para pelanggan boleh mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka di rangkaian sosial www.mface.me. Selepas 2014, platform pengiklanan diupgrade ke platform baru iaitu www.mmallv2u.com, merupakan website online shopping berkonsep ‘cari pelanggan dulu, baru buka kedai’.

Di sebalik semua ini, pelbagai ‘pakej pelaburan’ ditawarkan.

Gambar beriklan di Air Asia adalah antara modal mahal bagi meyakinkan orang ramai.

Menurut laman web BNM, kedua-dua syarikat telah dimasukkan ke dalam senarai syarikat dan laman sesawang yang tidak diberi kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang yang berkaitan yang ditadbir oleh bank pusat.

MBI International dan Mface International mempunyai laman web yang sama, http://www.mbiv2u.com/

BNM juga berkata, senarai syarikat dan laman web adalah tidak menyeluruh dan hanya berfungsi sebagai panduan kepada orang ramai berdasarkan maklumat dan pertanyaan yang diterima oleh BNM.

“Senarai ini akan dikemas kini secara berkala untuk rujukan orang ramai,”. Klik di sini http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_financialconsumeralert (Rujuk No. 170)

Hanya institusi kewangan, iaitu bank-bank, syarikat insurans dan pengendali takaful serta pengurup wang, penyedia perkhidmatan kiriman wang dan pemborong mata wang (kini dikenali sebagai “perniagaan perkhidmatan wang”) dilesenkan oleh BNM di bawah undang-undang dan peraturan yang berkaitan yang ditadbir oleh BNM dibenarkan untuk menyediakan perkhidmatan kewangan di Malaysia.

Antara dialog yang mungkin bakal kedengaran…..

“Oh senarai hitam Bank Negara Malaysia itu adalah kerja pihak ketiga yang dengki dan ingin sabotaj business kami. Big bos sedang bersihkan nama dengan BNM dengan big bos BNM dan dapatkan sokongan orang kenamaan dalam kerajaan”

Kompilasi Dialog Terbaru Geng-Geng Skim Cepat Kaya

Berhati-hati.

Gabenor Bank Negara Malaysia dah beri peringatan. Tindakan undang-undang juga boleh diambil terhadap pelabur yang mengambil bahagian dalam skim haram kerana bersubahat di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Boleh rujuk laporan yang dibuat oleh Utusan Malaysia di sini.

The maximum penalty of a RM50 million fine and 10 years in jail matches that imposed on those who unlawfully promote, or cause to be promoted, a pyramid scheme under Section 27B of the Direct Sales and Anti-Pyramid Scheme Act 1993.
– Gabenor Bank Negara, Datuk Muhammad Ibrahim

Iklan

Finology Integrasikan Data Kredit Experian Untuk Tawarkan Penyelesaian Sama-Menang Untuk Pra-Kelulusan Pinjaman Rumah

Finology Sdn Bhd (Finology) kini mengintegrasikan data kredit Experian di platform Loanplus untuk mempercepat pra-kelulusan pinjaman hartanah untuk industri hartanah. Loanplus ialah platform pra-kelulusan pinjaman hartanah Finology yang telah dipatenkan serta digunakan dengan meluas oleh syarikat pemaju dan ejen harta tanah di seluruh Malaysia.

Penambahbaikan ini berjaya di keluarkan tepat pada masa kini di mana ia dapat melahirkan platform integrasi baharu yang dialu-alukan berikutan situasi ekonomi yang mencabar dan impaknya terhadap pasaran hartanah. Ia juga selari dengan galakan pakar hartanah supaya mengambil peluang ini untuk membuat pelaburan hartanah, susulan harga hartanah yang dijangka rendah.

Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif Experian Information Services (Malaysia) berkata, “Experian amat berbesar hati kerana dapat melengkapkan lagi Loanplus Finology, melalui peranan kami sebagai penyedia maklumat kredit utama, lebih-lebih lagi untuk sebuah platform teknologi yang terkemuka. Dengan menggabungkan laporan kredit Experian dan penyelesaian Finology untuk pra-kelulusan pinjaman hartanah, platform ini pasti dapat membantu pembeli hartanah, pemaju hartanah dan pemberi pinjaman Malaysia dengan lebih lagi. Melalui platform ini, para pengguna dapat dipadankan dengan lebih baik dari segi kelayakan pinjaman, sekaligus memberikan pengalaman dan hasil yang lebih memuaskan.

“Experian juga berharap penyelesaian ini akan mencetuskan impak sosial yang positif dalam mempercepat pemilikan hartanah mampu milik di Malaysia. Para pengguna dibimbing melalui pengalaman digital yang mudah dan lancar, serta diberikan informasi dalam keputusan mereka untuk mengambil kredit; sesuatu yang mustahak lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan keputusan penting dalam kehidupan seperti pemilikan hartanah,” tegas Lai.

Loanplus direka untuk mempercepat dan memadankan dengan lebih baik antara kemampuan pembeli dengan pinjaman harta tanah supaya mereka dapat membuat tempahan hartanah dengan yakin dan mempunyai pemahaman yang lebih jelas mengenai kelayakan pinjaman mereka. Pada masa yang sama, para pemberi pinjaman dijamin dengan pelanggan yang layak diberikan kredit, manakala syarikat pemaju hartanah dapat meningkatkan kadar pembelian setelah tempahan dibuat. Malah hakikatnya, kadar pembatalan tempahan hartanah Malaysia kini adalah sekitar 50% dan merupakan tahap tertinggi yang belum pernah dilihat sebelum ini.

“Kini, dengan integrasi data kredit Experian sebagai penyedia laporan kredit utama di Loanplus, ia menambahbaik proses penilaian dan pinjaman secara keseluruhan; menyatukan pembeli, pemberi pinjaman dan penjual dengan cara yang lebih efisien melalui pengalaman digital yang mudah dan lancar. Teknologi kami memastikan bahawa hasil penilaian dari 17 institusi kewangan dapat diberikan pada bila-bila masa, di mana jua dalam masa 10 minit sahaja,” ujar Robin Ang, Pengarah Komersial Finologi.

Ang menjelaskan bahawa syarikat pemaju hartanah juga dapat mengemukakan permohonan pinjaman digital secara terus ke pihak bank melalui platform tersebut untuk terus mendapat tahu mengenai kelayakan pinjaman calon pembeli pada peringkat awal proses pembelian.

Calon pembeli yang ingin mendapatkan indikasi pra-kelulusan pinjaman perlu memberikan maklumat yang sama, seperti membuat permohonan dengan bank. Dibekalkan dengan data yang diekstrak dan disahkan dari Experian, Loanplus melakukan penilaian pra-kelulusan pinjaman hartanah berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh pelbagai bank untuk memberi keputusan serta-merta.

Sekiranya pembeli tidak layak mendapat pinjaman, nasihat akan diberikan mengenai cara mereka dapat meningkatkan peluang untuk mendapatkan pinjaman dalam waktu terdekat. Hal ini akan membantu pembeli dalam membuat keputusan yang lebih baik dan meningkatkan kelayakan mereka untuk permohonan masa hadapan.

Pada tahun 2019, Loanplus menerima permohonan pra-kelulusan pinjaman hartanah bernilai kira-kira RM1.46 bilion dan platform ini dijangka untuk memproses lebih dari 10,000 permohonan pinjaman hartanah pada tahun 2020.

Loanplus kekal komited untuk memacu momentum pasaran harta tanah, menjalin kerjasama baharu dan membantu lebih banyak perniagaan, perbadanan awam dan pengguna untuk pelaburan hartanah mereka. Ia juga bertujuan untuk memperluas perkhidmatan Loanplus di seluruh rantau Asia Pasifik.

Mengenai Experian

Experian adalah syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia. Saat-saat terpenting dalam kehidupan – dari membeli rumah atau kereta, menghantar anak melanjutkan pelajaran, sehinggalah mendapatkan pelanggan baharu untuk mengembangkan perniagaan – kami memperkasakan pengguna dan pelanggan kami untuk menguruskan data mereka dengan yakin. Kami membantu individu untuk mengawal kewangan mereka dan mengakses perkhidmatan kewangan, entiti perniagaan berupaya membuat keputusan yang lebih bijak supaya mereka dapat berkembang lebih maju, pemberi pinjaman dapat memberi pinjaman dengan lebih bertanggungjawab dan membantu organisasi mencegah penipuan serta jenayah identiti.

Kami mempunyai 17,800 pekerja yang beroperasi di 45 negara dan saban hari, kami melabur dalam teknologi baharu, bakat baharu dan inovasi untuk membantu semua pelanggan kami memaksimumkan setiap peluang yang tiba. Kami disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN) dan tersenarai dalam FTSE 100 Index.

Ketahui lebih lanjut di www.experianplc.com atau lawati laman kandungan global kami untuk mendapatkan berita dan pandangan terkini dari Kumpulan Syarikat kami.

Mengenai Finology Sdn Bhd

Finology adalah syarikat FinTech Malaysia yang mengkhusus dalam memudahkan dan melancarkan pinjaman dan insurans buat pengguna dan perniagaan di rantau Asia Pasifik. Penyelesaian Finology dipercayai oleh pelanggan di 4 buah negara dan teknologinya digunakan di sektor perbankan, hartanah dan insurans. Bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai Finologi, lawati www.finology.com.my

Iklan

Jeddah Season Bawakan Dunia dengan Pengalaman Berbilang Budaya di Arab Saudi

JEDDAH, Arab Saudi, 10 Julai 2019 /PRNewswire/ — Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan perubahan lautan di Arab Saudi, tatkala Kerajaan Arab Saudi meneruskan laluan ekonomi dan kepelbagaian budayanya sejajar dengan matlamat dalam Wawasan 2030, hala tuju bercita-cita tinggi Kerajaan untuk masa depan. Aspek utama rancangan ini ialah pembangunan selanjutnya sektor perjalanan dan pelancongan, dengan Kerajaan Arab Saudi mengambil langkah berani untuk meninjau potensi yang belum diterokai sebagai destinasi untuk pengembara santai. Secara tradisinya menarik aliran mantap pengunjung antarabangsa melalui industri pelancongan agamanya yang berkembang maju, Arab Saudi kini meletakkan kedudukannya sebagai destinasi global yang utama dengan tarikan sejagat melalui pengenalan kepada tempat-tempat tarikan yang menarik dan acara-acara hiburan bertaraf dunia.

Telah lama dianggap sebagai ibu kota kebudayaan Arab Saudi, bandar pantai Jeddah kini menjadi pelopor untuk dorongan ini bagi mengukuhkan kedudukan Kerajaan Arab Saudi sebagai destinasi pelancong dengan pelbagai tawaran kepada pengunjung dari seluruh dunia. Secara tradisinya berperanan sebagai gerbang utama untuk jemaah haji yang berkunjung ke bandar-bandar suci Mekah dan Madinah, Jeddahmempunyai lokasi yang mengagumkan dan kepelbagaian budaya yang beraneka serta lebih mesra dikenali sebagai ‘Pengantin Laut Merah’. Destinasi meriah ini kini memperluaskan daya tarikan antarabangsanya kepada khalayak yang lebih luas melalui Jeddah Season, program acara menarik yang meraikan yang terbaik dalam muzik, seni dan budaya.

Musim lautan dan budaya

Kite-Surfing-Competition

Bermula dari 8 Jun hingga 18 Julai 2019, Jeddah Season ialah salah satu program bermusim unik yang berlangsung di seluruh negara pada tahun ini sebagai sebahagian daripada inisiatif ‘Saudi Seasons (Musim-musim Saudi)’, siri acara sepanjang tahun yang bertujuan untuk meletakkan Kerajaan Arab Saudi dengan kukuh di tengah-tengah peta pelancongan global. Diinspirasikan oleh reputasi bandar ini sebagai destinasi utama untuk aktiviti-aktiviti berasaskan air dan sejarahnya sebagai hab berbilang budaya untuk pengembara antarabangsa, festival ini diadakan di bawah tema ‘Lautan dan Budaya’. Pelancong mahupun penduduk berpeluang untuk menikmati pelbagai pengalaman yang menarik bermula dengan konsert secara langsung, persembahan teater dan pameran seni hinggalah kepada komediri serta acara-acara sukan utama.

Lebih 150 acara diadakan merentas lima destinasi utama dalam bandar; Obhor, yang membolehkan pengunjung menikmati sukan air, pantai awam dan kegiatan pantai yang lain; Jeddah Bersejarah, pusat lama tercinta bandar ini dan tapak Warisan Dunia UNESCO yang merangkumkan suasana beraneka dan asli Jeddah klasik; AlJohara, hab antarabangsa terkini untuk sukan; Jeddah Waterfront, yang merupakan pusat kepada taman, restoran dan aktiviti air; dan AlHamra, terkenal dengan tebing yang indah dipenuhi dengan butik, pusat membeli belah, restoran dan Jeddah Fountain – yang tertinggi seumpamanya di dunia.

Hiburan bertaraf dunia dengan tarikan sejagat

Obhur Fountain

Peminat-peminat sukan boleh menantikan perlawanan bola keranjang dan bola tampar pantai, berserta acara tinju yang menampilkan juara tinju profesional dunia Amir Khan. Sementara itu, ‘Le Teatro Circus’ membawakan gabungan menarik antara sarkas akrobatik, teater barat dan persembahan muzik secara langsung ke Arab Saudi buat julung kalinya. Tempat-tempat tarikan tambahan termasuk tayangan pawagam kawasan terbuka, pertunjukan Perarakan Kereta harian dan ‘Festival XJED’ di Jeddah Waterfront, yang menampilkan pesta meriah dengan restoran sementara, hiburan dan aktiviti.

Barisan penghibur pada musim ini termasuk pelbagai artis antarabangsa termasuk kumpulan Amerika yang ikonik, Backstreet Boys, bintang K-pop Super Junior dan DJ EDM seperti Martin Garrix, Afrojack dan Marshmello. Kaliber artis-artis antarabangsa yang terlibat memperlihatkan dorongan Kerajaan Arab Saudi untuk menawarkan hiburan bertaraf dunia kepada pengunjung, sekaligus turut memenuhi harapan yang semakin meningkat daripada khalayak tempatan.

Mengekalkan keseimbangan budaya

Meskipun sifatnya yang membawa perubahan besar, Jeddah Season adalah lebih daripada sekadar tarikan bertemakan global; festival ini turut menekankan budaya dan tradisi unik Kerajaan Arab Saudi melalui acara-acara seperti perarakan persembahan cerita rakyat Saudi setiap hari dan persembahan daripada artis-artis tempatan. Pendampingan unsur tradisional dan moden ini menggambarkan sejauh mana Arab Saudi berjaya mengurus pengenalan kepada hiburan global, dan dalam masa yang sama meraikan warisan kebanggaannya. 

Undangan kepada dunia

Dalam langkah untuk mengukuhkan lagi tarikan Arab Saudi kepada pengunjung antarabangsa, perubahan terkini kepada keperluan visa menjadikannya lebih senang dan lebih mudah untuk pelancong menerokai daya tarikan Kerajaan Arab Saudi berbanding sebelum ini. Pengunjung yang menjelajah ke Arab Saudi untuk Jeddah Season 2019 kini boleh mendapatkan visa pelancong mereka secara terus melalui laman sesawang e-visa Sharek (sharek.sa), yang membolehkan pengunjung memproses e-visa mereka hanya dalam masa tiga minit atau kurang. Prosedur yang pantas dan ringkas ini merupakan simbolik kepada pendekatan yang lebih terbuka yang bersedia untuk menarik bilangan pengunjung yang mencatat rekod ke Kerajaan Arab Saudi.

Dengan menumpu pada kemajuan perjalanan dan pelancongan di samping mengekalkan warisan dan tradisi berbezanya, Arab Saudi membuka peluang menarik untuk pertukaran kebudayaan yang meriah dan pembangunan ekonomi yang dipercepatkan. Inisiatif-inisiatif seperti Musim Jeddah menunjukkan kepada dunia bahawa tetamu-tetamu dari seluruh pelosok dunia dialu-alukan dan menandakan permulaan era baharu untuk Kerajaan Arab Saudi, tatkala ia menumpu pada masa depan dengan yakin dan merancang laluan menuju kemakmuran yang berkekalan.  

#JeddahSeason

www.Jeddah.sa

@jed_season  

Sumber: Jeddah Season

Iklan

Ryanair Lepasi Piawaian Keselamatan Baharu Untuk Pengesanan Penerbangan Dengan GlobalBeacon

HOUSTON, 13 Mei 2019 /PRNewswire/ — FlightAware mengumumkan pada 13 Mei bahawa Ryanair, syarikat penerbangan tambang murah kegemaran Eropah, akan menggunakan GlobalBeacon, platform pemantauan penerbangan secara langsung yang menggabungkan keupayaan pemprosesan data dan antara muka web FlightAware dengan liputan pengesanan penerbangan global daripada AireonSM.

Jaringan Aireon mengesan pesawat melalui antena luar ADS-B (siaran-pengawasan bebas automatik) mereka yang dimandatkan di banyak pelosok dunia termasuk di seluruh Eropah. Ini membolehkan kebanyakan syarikat penerbangan dan pengendali pesawat memanfaatkan GlobalBeacon tanpa memerlukan peralatan tambahan.

Semua syarikat penerbangan yang beroperasi di Eropah kini dikehendaki oleh Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA) untuk mengesan pesawat mereka pada frekuensi satu kedudukan bagi setiap 15 minit semasa operasi biasa. Dijangkakan bahawa menjelang tahun 2021, mereka perlu menerima satu kedudukan pada setiap minit jika pesawat berada dalam kecemasan. Sekiranya berlaku suatu kejadian, ini akan meningkatkan kecekapan respons dengan pembatasan semula jadi radius mencari dan menyelamat kepada kawasan berkeluasan 11 kilometer. Keperluan EASA yang baharu adalah berdasarkan Sistem Kecemasan & Keselamatan Aeronautikal Global (GADSS), yang dicipta oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) sebahagian besarnya sebagai respons kepada kehilangan pesawat AF447 dan MH370.

With GlobalBeacon, Ryanair is able to monitor their entire fleet without installing any new equipment on their aircraft.

GlobalBeacon jauh mengatasi keperluan 15-minit semasa dan secara proaktif membolehkan Ryanair memenuhi jangkaan masa depan untuk pengesanan penerbangan kerana ia menyediakan kemas kini kedudukan minit-ke-minit sepanjang masa.

Ketua Pegawai Operasi Ryanair Peter Bellew berkata:

“Di Ryanair, keselamatan pelanggan, anak kapal dan pesawat kami menjadi keutamaan nombor satu dan perkongsian ini menambah kepada rekod keselamatan kami yang telahpun menerajui industri. Tanpa memasang sebarang peralatan baharu pada armada pesawat kami, kami berupaya memantau pesawat kami tanpa jurang dalam liputan dan akan segera dimaklumkan sekiranya salah satu pesawat kami mengalami kecemasan. FlightAware menjadikan perkhidmatan ini amat berkesan kos dan mudah digunakan.”    

Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif FlightAware, Daniel Baker berkata:

“GlobalBeacon menjadikannya mudah dan berkesan kos untuk syarikat-syarikat penerbangan memodenkan amalan pemantauan penerbangan mereka agar mematuhi piawaian GADSS dan amalan yang disyorkan. Sebagai peneraju industri dan syarikat penerbangan berkos rendah yang terbesar di Eropah, kami teruja apabila Ryanair turut serta bersama syarikat-syarikat penerbangan di seluruh dunia dengan memanfaatkannya untuk mencapai tahap keselamatan penumpang dan kesedaran operasi yang lebih baik. “

Sumber: FlightAware

Pautan Berkaitan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!