Shopee 3.3 Mega Sale Bantu Peruncit Dalam Kelembapan Pasaran

Kelembapan pasaran semasa telah menyebabkan para peruncit merasakan penurunan prestasi perniagaan mereka, terutamanya dengan kos overhed dan kos operasi yang tinggi. Untuk membantu mengurangkan impak ini, para peruncit kini meletakkan penekanan yang lebih pada e-dagang sebagai saluran tambahan untuk menjangkau pengguna mereka.

Sementara itu, para pengguna juga beralih kepada e-dagang untuk mencari dan membeli produk penting. Shopee telah mencatatkan peningkatan aktiviti membeli-belah di platformnya. Permintaan yang lebih tinggi dalam kebanyakan kategori runcit dapat dilihat, terutamanya untuk barangan pengguna cepat laris seperti barangan keperluan rumah dan barangan runcit. Produk-produk ini termasuk mi segera, makanan dalam tin, detergen, lampin, formula susu bayi, produk untuk mandian dan badan, pembersih muka dan banyak lagi.

Oleh itu, Shopee bekerja keras untuk menghubungkan jenama dan penjual dengan pengguna mereka dengan membangunkan inisiatif untuk membantu mereka mengatasi cabaran semasa dan berkembang dalam ekosistem digital. Usaha ini termasuk meningkatkan jangkauan dan pendedahan, strategi harga, peruntukan saham untuk saluran atas talian mereka dan juga meningkatkan kelajuan dan kualiti penghantaran.

Selaras dengan usaha ini, Shopee memperkenalkan 3.3 Mega Sale dari 24 Februari hingga 3 Mac. Melalui kempen ini, Shopee bekerjasama dengan jenama dan peruncit untuk menjangkau pelanggan dengan lebih baik dan menawarkan akses sehenti kepada rakyat Malaysia untuk produk yang mereka perlukan. Harga produk dijangka diturunkan sebanyak separuh melalui 50% off Shocking Sale dan baucar diskaun 50% semasa 3.3 Mega Sale.

Shopee juga akan melancarkan permainan menarik seperti Shopee Slice, Shopee Throw, dan Lucky Egg di mana jenama memberi ganjaran kepada pengguna dengan baucar untuk menarik pengguna ke kedai masing-masing di platform ini. Ciri strim langsung Shopee Live memberikan peruncit sebuah saluran untuk mengendalikan kandungan berjenama tersendiri mereka atau menyertai pelbagai penstriman langsung Shopee berkenaan berita semasa, berita selebriti, trivia dan rancangan permainan untuk menggalakkan penglibatan pengguna.

“Kami memahami cabaran yang meningkat yang dihadapi oleh rakan runcit kami, dan ingin memanfaatkan platform kami untuk menghubungkan mereka dengan pembeli. Penjual dan jenama mampu menjangkau pelanggan dengan lebih baik dan para pembeli dapat menikmati akses mudah kepada barangan yang mereka perlukan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee.

Ho menambah, “Kebanyakan peruncit kami dalam sektor perkhidmatan juga telah menyatakan kebimbangan kerana jumlah pelanggan yang mengunjungi kedai mereka menurun antara 15% dan 30%. Kami komited dalam membantu mereka dalam apa jua cara yang kami boleh untuk memastikan kelestarian perniagaan mereka.”

Salah satu inisiatif adalah tawaran luar talian di Shopee yang kini mempunyai lebih daripada 110 peruncit, menawarkan baucar dengan diskaun yang menarik sehingga 50%. Proses penebusan ini menggalakkan dan menarik orang ramai untuk menjamu selera atau mengunjungi tempat itu, seterusnya membawa masuk pelanggan ke kedai-kedai rakan runcit Shopee.

“Kami bekerjasama bersama rakan runcit kami untuk mengenal pasti bahagian pertumbuhan baharu. Usaha kami telah terbukti amat membantu kerana banyak peruncit kami sejak usaha-usaha ini dilaksanakan telah mencatatkan jualan, jumlah pengguna dan penglihatan jenama secara am yang lebih tinggi atas talian, dan kami berharap dapat meneruskan momentum ini dengan 3.3 Mega Sale kami,” rumus Ho.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Shopee 3.3 Mega Sale, layari https://shopee.com.my/33

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lemnisk Jalin Kerjasama Dengan Infosys Finacle bagi Penyelesaian Pemasaran Digital untuk Bank

BENGALURU, India, 9 Mei 2019 /PRNewswire/ — Lemnisk dengan sukacitanya mengumumkan perkongsiannya dengan Infosys Finacle. Lemnisk, Platform Data Pelanggan yang pintar dan selamat untuk Perkhidmatan Kewangan, memeterai perkongsian dengan Finacle sebagai sebahagian daripada program Finacle FinTech Connect mereka.

Finacle FinTech Connect ialah satu inisiatif inovasi ekosistem yang menghimpunkan bank, Teknologi Kewangan (FinTech) dan Finacle. Melalui program ini, Finacle mengenal pasti penyelesaian Teknologi Kewangan yang meyakinkan dari seluruh dunia dan menginovasi Bersama mereka untuk membantu mempercepatkan inovasi untuk bank-bank. Menerusi Perkongsian ini, Lemnisk dan Finacle akan menawarkan penyelesaian bersama yang akan membolehkan Pemasar-pemasar Kewangan meningkatkan penglibatan dan penukaran pelanggan untuk institusi-institusi kewangan mereka melalui pemperibadian 1:1 serta pengaturan saluran dipacu AI.

“Tatkala bank-bank memperbaharui semula landskap perniagaan dan teknologi mereka agar kekal relevan dalam dunia digital, jalinan kerjasama dengan ekosistem Teknologi Kewangan menjadi satu kemestian utama. Melalui program FinTech Connect kami, kami dapat memupuk ekosistem kolaboratif yang melibatkan bank-bank dan syarikat-syarikat baharu Teknologi Kewangan bagi mempercepatkan inovasi bermatlamat. Lemnisk ialah platform Teknologi Kewangan terkini yang menyertai ekosistem kami dan kami tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan mereka,” kata Venkatramana Gosavi, Ketua Jualan Global, Infosys Finacle.

“Kami berasa gembira dapat menjadi Rakan Kongsi Pilihan Finacle Fintech Connect 2019. Platform Data Pelanggan Lemnisk sudahpun memperkasa beberapa perusahaan BFSI yang terkemuka di dunia. Perkongsian Finacle dapat memperkukuh tawaran CDP kami untuk bank-bank dan menonjolkan wawasan kami untuk menjadi penyedia penyelesaian bertumpu vertikal. Menjadi sebahagian daripada program Finacle dapat memberi peluang kepada kami untuk bekerjasama dengan pasukan-pasukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) Finacle dan juga membantu kami memperkenalkan platform kami kepada pelanggan-pelanggan Finacle di lebih 100 negara. Kami berharap dapat menyaksikan tahun 2019 yang amat produktif,” kata Subra Krishnan, Ketua Pegawai Eksekutif, Lemnisk.

Latar Belakang Infosys Finacle

Infosys Finacle Logo

Finacle ialah suit penyelesaian perbankan digital yang utama dalam industri daripada EdgeVerve Systems, sebuah subsidiari produk milik penuh Infosys. Finacle membantu institusi-institusi kewangan tradisional dan baru muncul untuk memacu transformasi yang benar-benar bersifat digital bagi mencapai pengalaman pelanggan yang lancar, peranan ekosistem yang lebih besar, interaksi dipacu wawasan dan pengautomatan merata. Hari ini, bank-bank di lebih 100 negara bergantung pada Finacle untuk menawarkan perkhidmatan kepada lebih satu bilion pengguna dan 1.3 bilion akaun.

Penyelesaian Finacle dapat menangani perbankan teras, perbankan omnisaluran, pembayaran, perbendaharaan, pengasalan, pengurusan kecairan, perbankan Islam, pengurusan kekayaan, analitik, kecerdasan buatan dan juga keperluan rantaian blok institusi-institusi kewangan bagi mendorong kecemerlangan perniagaan. Satu penilaian yang dibuat terhadap 1250 bank terkemuka di dunia mendedahkan bahawa institusi-institusi yang dikuasakan oleh Penyelesaian Perbankan Teras Finacle, secara puratanya menikmati 7.2% mata lebih rendah bagi nisbah kos-kepada-pendapatan berbanding yang lain.

Untuk mengetahui lebih lanjut, kunjungi www.finacle.com

Latar Belakang Lemnisk

Lemnisk Logo

Lemnisk ialah Platform Data Pelanggan Pintar dan Selamat yang dibina untuk pemasar-pemasar Perbankan, Insurans dan Perkhidmatan Kewangan. Pemasar-pemasar memanfaatkan Lemnisk untuk memaksimumkan penglibatan dan penukaran pelanggan merentas saluran. Keupayaan-keupayaan utama termasuk:

– CDP yang menyelesaikan isu pengguna dengan unik merentas sumber dan saluran data berbeza.

– Model dan algoritma data tersuai dicipta untuk Perbankan, Insurans dan Perkhidmatan Kewangan lain.

– Pengaturan pintar perjalanan setiap pelanggan berdasarkan kecenderungan pelanggan terhadap saluran pemasaran dan memberikan penglibatan yang lebih tinggi.

– Pemperibadian-Hiper yang dapat menghasilkan pesanan dan pengalaman pemasaran unik pada waktu nyata untuk setiap pengguna merentas berbilang titik sentuh pemasaran.

Untuk mengetahui lebih lanjut, kunjungi  www.lemnisk.co

Sumber: Lemnisk

Iklan

Rakuten Trade Raikan Ulang Tahun Pertama Sebagai Syarikat Teknologi Kewangan Pelopor

[Dari kiri ke kanan] Presiden Rakuten Securities, Inc. Encik Yuji Kusunoki dan Pengarah Urusan Rakuten Trade Sdn Bhd Encik Kaoru Arai.

KUALA LUMPUR, 21 Mei 2018 – Syarikat Teknologi Kewangan (Fintech) Terbaik tahun ini, Rakuten Trade Sdn Bhd (“Rakuten Trade”) menyambut ulang tahun pertamanya bulan ini bersama lebih 12,000 pelanggan, dengan kira-kira 40% daripada mereka merupakan pelabur saham pertama kali di pasaran Malaysia.

Rakuten Trade, broker saham digital sepenuhnya yang pertama di negara ini berkata pencapaian ini menandakan satu mercu jaya penting bagi syarikat baharu tersebut dan membuktikan kekuatan model perniagaan Fintech yang pertama di pasaran.

Pengarah Urusan Rakuten Trade, En. Kaoru Arai, berkata, “Pertumbuhan kukuh kami dalam industri menunjukkan bahawa pelabur yang lebih celik digital di Malaysia bersedia untuk mencuba pengalaman perdagangan baharu. Hampir 80% daripada pelanggan kami berusia bawah 40 tahun dan kebanyakan daripada mereka merupakan pedagang aktif. Di samping bilangan pelanggan yang semakin bertambah, kami terus mencatatkan tahap urus niaga yang kukuh dari segi jumlah dan juga nilai dagangan.”

Beliau menambah bahawa pertumbuhan syarikat juga dicapai berbekalkan sokongan yang diterima daripada Kenanga Investment Bank Berhad dan juga Rakuten Securities, Inc., di samping badan pengawal selia tempatan, rakan perniagaan dan kakitangan Rakuten Trade.

Semasa taklimat media tersebut, En. Yuji Kusunoki, Presiden, Rakuten Securities, Inc. dan En. Kaoru Arai mengumumkan bahawa syarikat akan melancarkan produk inovatif keduanya tidak lama lagi – kemudahan Dagangan Kontra. Ini akan melengkapi kemudahan Tunai Terdahulu yang kini disediakan oleh Rakuten Trade.

Rakuten Trade berkata pelanggan juga tertarik dengan sistem ganjaran Rewards Eco System, yang pertama sepertinya di Malaysia, yang membolehkan pelanggan memanfaatkan mata ganjaran daripada tiga penyedia mata kesetiaan terbesar negara ini – AirAsia BIG, B Infinite (sebahagian daripada Berjaya Group) dan BonusLink di bawah satu platform.

Sebagai sebahagian daripada sambutan ulang tahun pertama, Rakuten Trade juga mengumumkan bahawa pada hari Jumaat, 25 Mei 2018, semua pelanggan akan dapat menikmati kadar broker sifar* bagi semua dagangan yang berjaya disempurnakan.

Rakuten Trade ialah hasil usaha sama antara bank pelaburan bebas terulung di Malaysia, Kenanga Investment Bank Berhad dan Rakuten Securities, Inc, Jepun, yang merupakan sebahagian daripada Kumpulan Rakuten (“Rakuten”), pemimpin inovasi global. Kumpulan Rakuten memperkasakan masyarakat, sambil menyediakan perkhidmatan yang mudah digunakan dan inovatif kepada pelanggan di seluruh dunia.

Untuk maklumat lanjut mengenai Rakuten Trade atau membuka akaun, sila lawati www.rakutentrade.my atau muat turun iSPEED.my app menerusi Google Play Store atau Apps Store.

Mengenai Rakuten Trade Sdn Bhd (“Rakuten Trade”)

Rakuten Trade (楽天トレード) ialah hasil usaha sama antara Rakuten Securities, Inc. di Jepun dan Kenanga Investment Bank Berhad di Malaysia. Dipilih sebagai Syarikat FinTech (Teknologi Kewangan) Terbaik 2018, Rakuten Trade telah menggegar dunia industri perbankan pelaburan pada 19 Mei 2017 apabila dilancarkan secara rasmi sebagai broker saham digital pertama negara di Malaysia. Platform FinTech mereka memberi peluang kepada pelabur untuk menikmati pengalaman pembrokeran saham dalam talian sepenuhnya dari pembukaan akaun, saluran pasaran secara langsung, pelaksanaan dan penjelasan dagangan, laporan penyelidikan dan juga ganjaran. Ini menjadikan proses urus niaga dagangan lebih mudah dan lebih cekap bagi pelabur kerana ini sekali gus meletakkan mereka pada kedudukan utama untuk melaksanakan jual beli berasaskan idea mereka sendiri. Rakuten Trade juga merupakan broker dagangan saham pertama untuk melancarkan sistem ganjaran yang tersendiri bersama tiga daripada syarikat program kesetiaan utama negara. Pelanggan menerima mata Rakuten Trade apabila mereka menggunakan kemudahan Rakuten Trade, daripada pembukaan akaun, perdagangan kepada merujuk rakan dan keluarga mereka. Mereka juga dapat memanfaatkan tajaan global Rakuten Group dengan kelab bola sepak Sepanyol FC Barcelona  di mana pelanggan dapat menerima lebih mata Rakuten Trade apabila kelab bola sepak tersebut memenangi perlawanan. Mata Rakuten Trade boleh ditukarkan dengan mata AirAsia BIG, B Infinite dan / atau BonusLink. Rakuten Trade buat masa ini menawarkan pelanggan pengalaman perdagangan saham digital sepenuhnya pada yuran broker yang jauh lebih rendah. Rakuten Trade memegang Lesen Perkhidmatan Modal Pasaran (“CMSL”) daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk menjual beli sekuriti tersenarai dan memberikan nasihat pelaburan.

Iklan

AXA Memenangi Anugerah Syarikat Insurans Am Antarabangsa Terbaik – Malaysia Untuk 4 Tahun Berturut-Turut

AXA Affin General Insurance Berhad (AXA) merangkul tiga kemenangan di Anugerah Perbankan Kewangan dan Insurans Asia 2019 yang diadakan di Hotel Shangri-La, Singapura pada 16 Julai 2019.

Ini adalah tahun ke-4 berturut-turut AXA memenangi anugerah Syarikat Insurans Am Antarabangsa Terbaik – Malaysia dan Produk Insurans Baharu Terbaik – Malaysia serta tahun ke-2 berturut-turut menerima anugerah Inisiatif Tuntutan Terbaik  – Malaysia.

Dianjurkan oleh Asian Banking and Finance Magazine — penerbitan terkemuka yang memaparkan industri perkhidmatan kewangan dinamik Asia, Anugerah Insurans Asia yang berprestij ini bertujuan untuk mengiktiraf institusi kewangan paling cemerlang di Asia. Penerima anugerah perlu menjalani proses pemilihan yang ketat oleh panel hakim yang terdiri daripada pakar industri.

Emmanuel Nivet, Ketua Pegawai Eksekutif AXA berkata, “Ini adalah kemenangan besar untuk kami di AXA dan ia mengukuhkan komitmen, keyakinan dan kepercayaan pelanggan, kakitangan dan rakan kerja kami. Visi dan keutamaan kami adalah jelas — saya yakin bahawa pelan strategik kami akan terus memberi nilai kepada semua pihak berkepentingan sejajar dengan usaha kami untuk memperkembangkan dan memajukan AXA dalam pasaran yang diliberalisasikan dan mencabar ini.”

Walaupun dengan perkembangan digital yang pesat serta peningkatan insurtech yang baharu dalam pasaran ini, AXA kekal fokus dalam mewujudkan inisiatif berskala untuk mencapai strategi Payer-to-Partner. AXA telah mencapai kemajuan yang memberangsangkan pada tahun 2018 terutamanya keutamaan strategiknya yang tertumpu ke arah pertumbuhan, kecekapan, pengalaman pelanggan dan pembangunan keupayaan. AXA terus menghasilkan penyelesaian produk inovatif yang mendorong pencegahan risiko, penyertaan kewangan dan perlindungan segmen yang tidak berinsurans.

Merchantrade Insure Basic, yang telah memenangi Produk Insurans Baharu Terbaik – Malaysia, ialah Insurans Kemalangan Diri pertama di Malaysia yang mengirim wang terus kepada benefisiari. Produk ini, hasil kerjasama dengan Merchantrade Asia – pembekal perkhidmatan mata wang tempatan terbesar di Malaysia, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan perlindungan kepada segmen yang kurang diberi perhatian dan menyediakan penyelesaian insurans yang mudah dan mampu milik. Sehingga kini, 32,858 pekerja asing dilindungi melalui Merchantrade Insure Basic dengan jumlah yang diinsuranskan melebihi RM 415 juta, dan menerima banyak testimonial positif daripada pelanggan yang telah mendapat manfaat daripada produk tersebut.

Berkenaan dengan kecekapan, AXA mengekalkan halal tujunya dari segi transformasi tuntutan untuk mempermudahkan proses tuntutan. AXA telah mengambil langkah besar dengan memperkenalkan projek Perjalanan Tuntutan Insurans Kembara. Portal Tuntutan Dalam Talian yang mudah digunakan telah diwujudkan sebagai pusat sehenti untuk penyerahan tuntutan perjalanan yang mudah dan pantas bagi mempercepatkan masa pusing balik untuk para pelanggan. Hampir 40% pelanggan tuntutan perjalanan telah mendapat kesan positif daripada inisiatif ini.

Iklan

CTOS ConneX dilancarkan dengan Kecerdasan Korporat untuk syarikat-syarikat

KUALA LUMPUR, September 7, 2017 – CTOS, agensi pelaporan kredit terbesar di Malaysia, dan Handshakes Technology (M) Sdn Bhd, sebuah syarikat pembekal teknologi kecerdasan korporat, telah menandatangani satu persetujuan perkongsian untuk membekalkan perkhidmatan kecerdasan korporat kepada syarikat-syarikat Malaysia di bawah naungan ‘CTOS ConneX’.

CTOS ConneX adalah salah satu daripada alat analisaan paling berkuasa di Asia yang memberikan perkhidmatan diperkemas untuk pencarian berkesan ke atas profil perniagaan atau individu dan hubungan merentas pelbagai pasaran Asia. Ia adalah sebuah platform analisaan operasi berpusat sehenti yang memetakan semua hubungan yang mungkin dan sedia ada di antara syarikat-syarikat dan individu di dalam ekosistem perniagaan.

Melalui prospektus IPO, pengungkapan korporat, laporan tahunan, siaran akhbar dan deklarasi pengarah, platform dinamik CTOS ConneX memberikan akses kepada maklumat korporat yang dikumpulkan dan diperjelaskan di samping memantau syarikat-syarikat di Malaysia, Singapura dan Hong Kong, sekaligus membolehkan bank, golongan profesional pasaran modal, pengatur serta penyelidik mendapatkan pemahaman berkenaan sebarang syarikat atau individu di rantau ini.

“Berpandukan perdagangan merentas sempadan yang semakin berkembang serta peningkatan dalam permintaan untuk maklumat mengenai perniagaan berpotensi serta pengurusan risiko dipertingkat, CTOS ConneX akan memberikan klien korporat kami sebuah alat bernilai bagi menyokong produk risiko kredit sedia ada yang ditawarkan melalui Pengurus Kredit CTOS” kata Dennis Martin, CEO Kumpulan bagi CTOS Holdings Sdn Bhd.

CTOS ConneX menggunakan sebuah algoritma bagi menemukan laluan kepentingan komersial di antara pelbagai syarikat dan individu yang membantu mengenal pasti konflik kepentingan dalam masa beberapa saat, berbanding dengan menyemak ratusan rekod yang mungkin meningkatkan kos dan mengambil masa. Dengan hanya sebuah nama, hubungan radial dan hierarki boleh dianalisa melibatkan individu dan entiti korporat.

Rangkaian yang dibekalkan boleh diubahsuai untuk Malaysia sahaja, atau boleh merangkumi data daripada seberang sempadan di Singapura dan Hong Kong juga.

“Melaksanakan semakan latar belakang dan usaha wajar adalah satu proses manual intensif- masa selama bertahun, teknologi kami menjadikannya automatik,” terang CEO dan Pengasas Handshakes Technology, Daryl Neo. “Produk kami mengungguli bidang ini kerana kami mengkhusus dalam analisa rangkaian-rangkaian syarikat. Buat masa sekarang, alat-alat kami digunakan secara meluas oleh institusi-institusi kerajaan Malaysia. Melalui CTOS dan rangkaian korporat luas mereka yang merangkumi lebih 10,000 IKS, kami juga berhasrat untuk memberikan akses kepada sektor swasta.”

CTOS ConneX akan mula ditawarkan bermula dari 7hb September 2017. Syarikat-syarikat boleh mendaftar untuk Percubaan PERCUMA selama 7-Hari pada bila-bila masa dari sekarang sehingga 31hb Oktober 2017. Walaupun fungsi utamanya adalah untuk tujuan usaha wajar, klien masakini mendapati bahawa alat ini banyak membantu dalam mengembangkan perniagaan dengan mengenal pasti klien baharu berpotensi yang berkaitan daripada senarai klien sedia ada mereka, serta pemulihan aset untuk tujuan insuran dan perundangan.

Untuk maklumat lanjut dan untuk melanggan perkhidmatan CTOS ConneX, sila layari www.ctoscredit.com.my/business/ctosconnex.

 

Latar belakang CTOS Data Systems Sdn Bhd

CTOS, agensi pelaporan kredit swasta terbesar di Malaysia, adalah sebuah Agensi Pelaporan Kredit yang berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010. Ditubuhkan pada tahun 1990, CTOS memiliki lebih 25 tahun pengalaman dalam membantu pemberi kredit membuat keputusan kredit yang lebih bijak. CTOS menggunakan maklumat daripada pengguna dan domain awam bagi menyokong keputusan berpengetahuan dan menyelaraskan pengurusan risiko berasaskan fakta apabila memberi pelanjutan kredit. CTOS menyediakan satu portfolio lengkap merangkumi laporan kredit dan perkhidmatan nilai tambah dan digunakan dengan meluas oleh institusi perbankan dan kewangan negara, syarikat insuran, perbadanan besar, firma guaman, perniagaan, negeri dan badan berkanun.

Untuk maklumat lanjut, layari www.ctoscredit.com.my

 

Latar belakang Handshakes Handshakes Technology (M) Sdn Bhd

Handshakes Technology Malaysia adalah sebuah IKS serantau yang beribu pejabat di Singapura dan mempunyai pengaruh serantau di Malaysia, Hong Kong, Vietnam, dan Thailand. Handshakes mengkhusus dalam Analisaan Korporat dan Kecerdasan Buatan yang membantu pelanggan untuk mengurangkan risiko pihak lawan dengan menawarkan produk usaha wajar dan sistem maklumat di samping mengurangkan risiko proses dengan menawarkan penyelesaian automasi pintar. Handshakes digunakan dengan meluas oleh pengatur (cth. pengatur pasaran, pihak berkuasa cukai), agensi penguatkuasaan (cth. polis, jenayah kolar putih, anti-korupsi), golongan profesional perbankan pelaburan (cth. pengurus terbitan, agen peletakan, penaja-penaja, penasihat tadbir urus korporat), peguam (cth. pasukan ‘onboarding’, pasukan kutipan), penyelidik (cth. universiti, persatuan perdagangan, persatuan profesional), dan penyiasat swasta di seluruh rantai ini.

Untuk maklumat lanjut, layari www.handshakes.com.sg

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!