Shopee Membolehkan Lebih Ramai Penjual Mengembangkan Perniagaan Mereka Dengan Facebook Ads Baharu Di Pusat Penjual Shopee

Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, mengumumkan bahawa Iklan Facebook atau Facebook Ads kini tersedia secara rasmi di Pusat Penjual Shopee di Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand dan Vietnam, dengan ini memperkasakan komuniti terbesar di rantau ini dengan lebih 20 juta penjual menerusi alatan baharu untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Dengan 95% pengguna Shopee bergantung pada Facebook dan Instagram untuk menemui jenama dan produk baharu, integrasi ini membolehkan para penjual meningkatkan kehadiran dalam talian mereka dengan memanfaatkan saluran Facebook, Instagram dan Audience Network demi membantu membawa trafik ke kedai Shopee rasmi mereka. Facebook Ads turut membolehkan pemperibadian yang lebih lagi bagi iklan yang disiarkan berdasarkan pilihan dan tingkah laku pengguna di platform, sekali gus menggalakkan pembelian dan memaksimumkan pertumbuhan jualan.

Facebook Ads di Pusat Penjual Shopee adalah sebahagian daripada komitmen berterusan Shopee untuk menyokong perniagaan-perniagaan tidak kira besar atau kecil untuk berkembang dalam talian. Pusat Penjual Shopee menawarkan sebuah platform sehenti untuk membantu para penjual mengurus kedai mereka secara mudah, memberikan mereka akses kepada rangkaian alat pemasaran dan data yang lengkap untuk membuat penyenaraian, menjalankan promosi dan mengoptimumkan prestasi perniagaan dalam talian mereka. Mereka kini boleh menyediakan, melancarkan dan mengurus kempen Facebook Ads dengan mudah dan cepat melalui Pusat Penjual Shopee.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Mewujudkan kerjasama bersama Meta untuk melancarkan Facebook Ads di Pusat Penjual Shopee akan memberi impak yang besar kepada para penjual kami secara positif. Ia sememangnya merupakan sesuatu penambahan yang signifikan bagi mereka. Kini, para penjual kami dapat menggunakan dan memanfaatkan satu ciri tambahan di Pusat Penjual kami bersama-sama dengan penyelesaian pemasaran Shopee yang lain demi meningkatkan keterlihatan kedai Shopee dan produk mereka kepada lebih ramai pembeli yang berminat. Mereka kini mampu mengembangkan iklan produk mereka kepada aplikasi dan laman web lain, dengan ini meningkatkan pangkalan pelanggan mereka. Kami akan terus mengembangkan ekosistem kami menerusi lebih banyak kerjasama utama seperti kerjasama kami bersama Meta. Ini adalah untuk terus menyokong para penjual kami dengan lebih banyak peluang agar mereka dapat menambah baik perniagaan dan meningkatkan kemahiran secara digital.”

Facebook Ads bersama Shopee mula diperkenalkan pada tahun 2019 di mana hanya jenama-jenama dapat menjalankan dan mengurus kempen melalui platform Facebook. Sejak itu, banyak jenama telah meningkatkan perniagaan mereka menggunakan ciri tersebut, menghasilkan secara purata 5 kali ganda pulangan atas perbelanjaan iklan (ROAS) merentas semua kategori pada separuh kedua tahun 2021.

Damian Kim, Pengarah Negara Meta Singapura berkata, “Pada masa ini, ia adalah amat penting untuk perniagaan-perniagaan menjangkau dan mendekati pelanggan mereka yang dikasihi, terutamanya apabila tingkah laku membeli-belah pengguna terus berubah secara drastik. Penemuan digital kekal penting dalam memacu permintaan dan jualan, dan saya berasa teruja bahawa pelancaran Facebook Ads menerusi Pusat Penjual Shopee akan menjadi enjin yang membolehkan ribuan penjual mempunyai akses yang saksama dan lebih mudah untuk memanfaatkan Facebook Ads yang akan menghubungkan mereka dengan pelanggan yang baharu serta mengembangkan perniagaan mereka.”

Pengintegrasian Facebook Ads di Pusat Penjual membolehkan proses penyertaan dengan sendiri atau self-onboarding yang dipermudahkan, yang direka untuk menawarkan proses pengurusan kempen yang lancar dari awal hingga akhir kepada para pengguna. Selain daripada menjimatkan masa untuk melancarkan kempen melalui Pusat Penjual, para penjual dapat menambah nilai dan membayar kredit iklan dengan mudah tanpa perlu meninggalkan platform. Mereka juga boleh mendapat keterlihatan penuh berkenaan prestasi kempen Facebook Ads mereka serta melengkapkan diri dengan maklumat penting untuk mengoptimumkan hasil jualan, di samping melihat kempen iklan yang lain.

Facebook Ads di Pusat Penjual Shopee kini tersedia kepada para penjual terpilih di tujuh pasaran semasa fasa pelancaran awal ini. Ia akan dilancarkan kepada lebih ramai penjual pada bulan-bulan berikutnya.

Previous ArticleNext Article

Jom Sertai Larian Saham “Raging Bull Run 2024”

Jom ramai-ramai kita sertai larian saham “Raging Bull Run 2024” bersama keluarga dan kawan-kawan. Larian ini turut berkolaborasi dengan “KL Borneo Half Marathon” di mana flag-off akan dibuat di Dataran Merdeka.

Cabar diri untuk melakar sejarah peribadi bagi tahun 2024 dengan menyertai larian ini. Uji ketahanan fizikal dan mental. Biar badan sihat, jiwa kuat, hati senang.

Hadir awal, sama-sama kita sertai #gengsubuhmacamjumaat sebelum flag-off.

Tidak kira dari mana anda datang, mungkin anda datang dengan misi baharu, mungkin anda datang bersama rakan dan keluarga, atau mungkin anda akan jumpa jodoh di sini!

Kepada pelari yang berkeluarga, kategori Family Run juga ada.

Dapatkan diskaun early-bird yang menarik. T-shirt dan medal pun cantik wehhh! Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah:

Banyak hadiah cabutan bertuah untuk dimenangi.

Boleh mula berlatih dari sekarang dan kita jumpa nanti.

The Raging Bull Run 2024 x KL Borneo Half Marathon

👉🏼 Daftar di sini:

Tarikh: 14 Julai 2024 (Ahad)
Masa : 6:00 pagi
Lokasi : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Anjuran KoPPZ (Koperasi PPZ-MAIWP) & penaja utama oleh Asri Ahmad Academy.

Flag Off dan Cut Off Time adalah seperti berikut:

Dapatkan tawaran diskaun untuk yuran bagi yang daftar awal!