Shopee Memecah Semua Rekod Dengan Lebih 80 Juta Kunjungan Dan 80 Juta Barangan Dijual

Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, sekali lagi melakar prestasi yang memecah rekod dengan 80 juta barangan dijual di Shopee 12.12 Birthday Sale. Lebih 80 juta kunjungan telah direkodkan dalam masa 24 jam berikutan pengguna dari seluruh rantau membeli-belah melalui berjuta-juta tawaran pada 12 Disember.

Di Malaysia, lebih daripada 600,000 barangan telah dijual dalam sejam pertama. Produk tempatan yang dihasilkan oleh perniagaan mikro tempatan dan usahawan di bawah halaman kempen Beli Barangan Malaysia juga menyaksikan peningkatan pesanan melebihi 70% pada 12 Disember.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Hasil yang memberangsangkan daripada 12.12 Birthday Sale kami menunjukkan bahawa masyarakat percaya, dan yakin pada Shopee untuk memberikan pengalaman membeli-belah atas talian yang terbaik. Ia juga merupakan petanda bahawa dari segi kepelbagaian produk, perkhidmatan, dan pengalaman pelanggan kami, Shopee melakukannya secara betul. Shopee kini menjadi aplikasi membeli-belah harian pilihan untuk semua penduduk di rantau ini, dan kami komited untuk menjadikan e-dagang mudah dan dapat diakses oleh semua.”

E-dagang pantas menjadi sebahagian daripada aktiviti harian dalam kehidupan pengguna

Shopee pantas menjadi platform membeli-belah atas talian pilihan untuk pengguna di Asia Tenggara dan Taiwan. Menurut laporan e-dagang S3 2019 iPrice, Shopee merupakan laman web e-dagang yang paling banyak dikunjungi di desktop dan web mudah alih di seluruh rantau ini. Ia juga merupakan aplikasi di kedudukan tertinggi dalam kategori Beli-belah mengikut purata pengguna bulanan aktif di seluruh Asia Tenggara.

Pengguna juga semakin bergantung pada Shopee untuk membeli produk harian mereka. Keperluan harian seperti cecair pencuci, pencuci mesin basuh, kotak simpanan kasut dan alat tulis muncul sebagai antara produk paling laris di Malaysia pada 12 Disember.

Di samping itu, pengguna kini menjadi lebih bijak dalam mendapatkan maklumat sebelum membuat pembelian. Sejumlah 180,000 jam direkodkan bagi strim Shopee Live sepanjang tempoh keseluruhan acara, yang menyaksikan pengguna berinteraksi dengan jenama dan penjual kegemaran mereka dalam waktu sebenar untuk mendapatkan maklumat mengenai produk terkini yang hangat di pasaran.

Pada 12 Disember di seluruh rantau:

  • Jumlah lampin yang dijual pada 12 Disember boleh bertahan selama 12,002 tahun untuk seorang bayi
  • Jumlah telefon pintar yang dijual boleh meliputi 3 buah padang bola sepak

Kejayaan Shopee 12.12 Birthday Sale menunjukkan kepercayaan dan penyertaan yang meningkat dalam pembelian atas talian

Kejayaan Shopee 12.12 Birthday Sale juga mempamerkan peningkatan keyakinan dalam membeli-belah atas talian di rantau ini. Pengguna di luar ibu kota juga semakin banyak menggunakan platform atas talian untuk menjual atau membeli produk yang tidak dapat diakses sebelum ini. Bagi acara 12.12 ini, terdapat peningkatan dalam pesanan dari luar bandar utama di rantau ini berbanding tahun lepas. Di Malaysia, pelbagai kawasan dalam negeri Kedah, Pahang, Kelantan, Sabah dan Terengganu mengalami aktiviti membeli-belah yang signifikan. Antara produk paling laris termasuk penapis minyak motosikal, penyegar udara, dan tudung.

Ho mengulas, “Shopee 12.12 Birthday Sale ini menandakan berakhirnya tahun 2019 yang cemerlang. Kami telah merekodkan begitu banyak pencapaian sepanjang tahun ini tetapi apa yang paling menonjol adalah sokongan padu yang kami terima daripada pengguna, penjual, jenama dan rakan kongsi kami. Meninjau ke hadapan bagi tahun 2020, kami akan terus meningkatkan pengalaman membeli-belah di Shopee dan merungkai potensi e-dagang sepenuhnya untuk semua.”

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Petron Lancar Kedai Rasmi Atas Talian Pertama Di Shopee Bagi Meningkatkan Pengalaman Membeli Pelanggan

KUALA LUMPUR, 12 FEBRUARI 2019 – Minyak enjin Petron kini boleh didapati secara atas talian melalui platform e-dagang terkemuka Shopee, yang mempunyai lebih daripada 16 juta pengguna di Malaysia. Ini menandakan pelancaran kedai rasmi atas talian yang pertama buat Petron Malaysia, selaras dengan komitmen Petron dalam meningkatkan pengalaman pelanggan dengan menyediakan akses yang lebih luas dan mudah kepada produknya.

“Kami sentiasa berusaha untuk menggembirakan pelanggan dan meningkatkan pengalaman mereka bersama kami. Pelanggan Petron kini boleh menikmati pengalaman pembelian yang lancar – hanya semak, klik atas talian untuk membeli minyak enjin Petron, dan mendapat penghantaran produk terus kepada mereka,” kata Choong Kum Choy, Ketua Jabatan Dagangan Runcit dan Komersial Petron Malaysia.

Minyak enjin Petron juga boleh didapati di kedai serbaneka yang terdapat di stesen minyaknya dan bengkel kenderaan yang sah.

“Pembelian atas talian semakin berkembang di kalangan pengguna. Kini, mereka boleh menyakini keaslian minyak enjin Petron yang terdapat di kedai rasmi Petron di Shopee kerana produk-produk dihantar dari pengedar kami yang sah. Kami berharap para pelanggan dapat menikmati inisiatif baharu ini daripada kami sebagai sebahagian daripada usaha kami bagi memenuhi keperluan terkini mereka dan menawarkan layanan yang lebih baik,” tambah Choong.

Shopee merupakan platform atas talian yang dicipta untuk memenuhi keperluan rakyat Malaysia, dengan memberikan pengalaman membeli-belah atas talian yang mudah dan selamat. Ianya kini pantas menjadi tapak e-dagang terkemuka di Malaysia.

Pelanggan boleh menemui pelbagai produk minyak enjin Petron seperti Petron Blaze Racing Fully Synthetic, Petron Blaze Racing Synthetic Blend, dan Petron Blaze Racing Premium Multi-Grade yang terdapat dalam portal membeli-belah tersebut. Kedai rasmi Petron di Shopee juga memberi pelanggan akses kepada panduan dan maklumat produk.

Selaras dengan kempen Tahun Baru Cina Petron dan kempen Shopee Khas Untuk Lelaki yang akan datang, Petron Malaysia menawarkan barangan premium untuk sebarang pembelian Petron Blaze Racing Engine Oil.

Setiap pembelian minyak enjin Petron Blaze Racing 4L dilengkapi dengan hadiah istimewa. ‘Speaker bluetooth’ percuma akan diberikan buat setiap pembelian Petron 4L Blaze Racing Fully Synthetic 5W-40, manakala pembelian 4L Petron Blaze Racing Synthetic Blend 10W-40 dilengkapi dengan satu set fon telinga tanpa wayar percuma.

Sementara itu, pelanggan yang membeli 4L Petron Blaze Racing Premium Multi-Grade atau 7L Rev-X Premium Multi-Grade 15W40 akan menerima pengecas kereta USB percuma. Promosi ini sah sehingga 28 Februari atau sementara stok masih ada.

Sejak dilancarkan pada tahun 2015, Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menunjukkan komitmen yang tinggi dalam menyediakan pengalaman membeli-belah atas talian yang terbaik kepada rakyat Malaysia sambil menawarkan penyelesaian penjual dan jenama mengenai cara bagi mengoptimumkan jangkauan mereka.

Lawati kedai rasmi Petron di Shopee https://shopee.com.my/petronmalaysia.os

Tentang Petron di Malaysia:

Petron Malaysia merupakan syarikat ternama dalam pasaran minyak hiliran di Malaysia. Kilang Penapisan Petron di Port Dickson mengeluarkan 88,000 tong sehari, menghasilkan pelbagai jenis bahan api dan bahan bakar kelas dunia yang diedarkan menerusi tujuh terminal yang terletak di lokasi-lokasi strategik di seluruh negara. Menerusi lebih 600 stesen di seluruh negara, Petron Malaysia menjual bahan api premium seperti Blaze 100 Euro 4M, Blaze 97, Blaze 95, Turbo Diesel Euro 5 dan Diesel Max. Petron amat komited dengan visinya untuk muncul sebagai pembekal buat pelanggan yang bersolusi penuh dalam sektor minyak dan perniagaan berkaitan. Sila layari www.petron.com.my.

Iklan

Entropia Melancarkan Aladdin Untuk Servis Internet Benda (IoT) B2C Hasil Usaha Sama Rudra Labs

KUALA LUMPUR, Malaysia, 9 April 2019 /PRNewswire/ — Entropia, pakar runding pemasaran era baharu dengan usaha sama Rudra Labs telah melancarkan Aladdin, tawaran terkini yang membuka peluang melalui Internet Benda (IoT) buat para peniaga bagi mengembangkan perniagaan mereka.

Rudra Labs ditubuhkan pada 2016 dengan beberapa syarikat yang beroperasi di Singapura dan Hyderabad. Rudra Lab merupakan pakar dalam rekaan dan penghasilan platform peranti IoT dengan kepakaran yang tinggi dalam perisian tegar, perkakas, awan IoT dan nafif serta sekuriti IoT.

Entropia yang berpangkalan di Kuala Lumpur dan Manila menawarkan kepakaran dalam usaha sama ini termasuk saranan nilai pelanggan (CVP), reka bentuk pengalaman pelanggan, data dan UI/UX.

Aladdin akan diterajui oleh CEO di Rudra Labs, Rajeev Bala. Beliau akan disokong oleh pasukan yang terdiri daripada 22 orang di HyderabadKuala LumpurManila dan Singapura. Pasukan ini akan memberikan khidmat dari hujung ke hujung bermula dengan nilai pemetaan ke pembangunan konsep ke pemprototaipan hingga ke pengeluaran akhir. Ia juga akan menutup gegelung penuh data pelanggan kepada jualan sebaik sahaja ianya mula digunakan.

Memetik kata-kata Rajeev Bala, Ketua Pereka Aladdin ketika pelancaran itu, “inilah masanya untuk jenama-jenama memberikan lebih dari sekadar kempen dan kandungan dengan menyediakan kemudahan IoT di tahap baharu buat pelanggan dan menyasarkan margin yang lebih tinggi buat mereka.”

“Dunia kini amat sengit dengan pelbagai jenis perniagaan, pangkalan IoT dapat membentuk nilai jenama yang lebih bermakna buat pengguna dan produk. Ini merupakan misi utama Aladdin,” ujar beliau.

“Kehidupan masa depan kini bergantung pada matriks sensor yang berfungsi di antara satu sama lain bagi memudahkan serta meningkatkan gaya hidup kita. Dengan itu, kita menjadikan setiap kehidupan lebih bermakna,” kata Prashant Kumar, Pengasas dan Rakan Kongsi Utama di Entropia.

Beliau juga berkata, “Aladdin terhasil bagi meningkatkan kekuatan sesuatu jenama dengan menggunakan objek terhubung demi pengalaman yang lebih baik serta menyelesaikan masalah setiap pelanggan. Ia juga membuka peluang ke dunia serba baharu tentang saranan nilai pelanggan yang mempunyai kuasa untuk mengubah banyak kategori.”

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi:

Entropia Global  | E-mel : [email protected] 

Tentang Aladdin:

Di Aladdin.one, kami membantu setiap perniagaan memanfaatkan pengunaan kuasa Internet Benda (IoT) dalam membina serta mengukuhkan hubungan yang lebih bermakna dengan pengguna mereka. Ini bermaksud, dengan menyediakan jalan penyelesaian menggunakan IoT merentasi rantaian nilai pemasaran. Ia juga bermaksud menyediakan jalan penyelesaian untuk kes-kes baharu serta aliran pendapatan untuk setiap jenama.

Nama Aladdin diinspirasikan oleh kisah dongeng Arab yang terkenal. Aladdin di waktu ketika itu inginkan pertolongan dan kelihatan meronta-ronta dalam membuat keputusan telah menggunakan khidmat jin yang terkenal dengan kuasa magik bagi menyelesaikan masalah beliau.

Laman web: http://aladdin.one
Facebook: http://www.facebook.com/aladdiniot
LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/aladdinsg

Sumber: Entropia

Iklan

Keterujaan Lapangan Terbang Istanbul dalam Sektor Hartanah Turki

Semua penerbangan di Istanbul akan dipindahkan ke Lapangan Terbang Baharu İstanbul pada 6 April. Berita ini mencetuskan keterujaan dalam sektor-sektor utama bagi ekonomi Turki termasuk penerbangan, pelancongan dan hartanah 

ISTANBUL3 April 2019 /PRNewswire/ — Lapangan Terbang Istanbul dibuka secara rasminya pada 29 Oktober 2018 dan mobilisasi lapangan terbang tersebut akan diselesaikan pada minggu pertama bulan April. Lapangan Terbang Istanbul akan menjadi salah sebuah lapangan terbang paling mantap di dunia dengan kapasiti 200 juta penumpang setahun.

Istanbul telahpun menjadi penghubung antara timur dan barat, Eropah dan Asia sepanjang sejarah. Dengan lapangan terbang baharu ini, bandar ini kini lebih aktif dalam sektor penerbangan. Bayram Tekce, Pengerusi Antalya Homes Emlak Inc., syarikat hartanah utama yang beroperasi di wilayah-wilayah berbeza di Turki, menakrifkan Lapangan Terbang Istanbul sebagai kuasa pendorong baharu untuk ekonomi dan sektor hartanah Turki.

“BUKAN SEKADAR SEBUAH LAPANGAN TERBANG. ISTANBUL BOLEH MENJADI AEROTROPOLIS.”

Tekce menyatakan bahawa Lapangan Terbang Istanbul merupakan projek yang penting secara strategiknya untuk Turki dengan menyebutkan bahawa projek-projek berkenaan akan meningkatkan nilai jenama İstanbul untuk lebih banyak pelaburan dan lapangan terbang baharu ini juga akan mengukuhkan kedudukan Istanbul sebagai “HAB” dalam penerbangan awam antarabangsa:

“Unjuran menunjukkan bahawa Lapangan Terbang Istanbul akan menggaji kira-kira 225,000 orang pada tahun 2025 dengan sumbangan pendapatan isi rumah sebanyak $4.2 bilion. Projek mega ini akan mempunyai kira-kira 4.9% saham dalam KNK. Angka ini sahaja boleh menunjukkan betapa pentingnya projek ini buat Turki.”

“JUALAN HARTANAH KEPADA WARGA ASING AKAN DIPERCEPAT DENGAN LAPANGAN TERBANG ISTANBUL.”

Lapangan Terbang Istanbul, sebagai salah satu pelaburan paling penting oleh Turki, akan menyumbang secara positif kepada sektor-sektor hartanah dan pelancongan. Tekce menjelaskan bahawa Turki berkedudukan teratas bagi pembelian hartanah oleh warga asing dan minat warga asing akan meningkat dengan ketara dalam membeli hartanah di Turki:

“Tahun lalu, di Turki, 40,004 hartanah dijual kepada warga asing. Dalam dua bulan pertama tahun 2019, jualan meningkat sebanyak 87% berbanding tempoh yang sama pada tahun sebelumnya. Tahun ini, jualan akan semakin dipercepatkan dengan Lapangan Terbang Istanbul. Istanbul merupakan destinasi utama untuk warga asing bagi membeli Hartanah di Turki. Tahun lalu, 14,270 hartanah dijual kepada warga asing di Istanbul. Kami meramalkan bahawa angka ini akan berganda dalam 3 tahun akan datang dan mencecah 30,000 setahun. Kami percaya bahawa kami akan memiliki kisah kejayaan menerusi pejabat-pejabat kami di İstanbul, Antalya dan Trabzon.”

Tekce menyatakan bahawa Lapangan Terbang Istanbul akan menjadi daya penggerak untuk ekonomi Turki:

“Menurut kajian PwC di England, setiap 10% peningkatan bagi kapasiti tempat duduk negara dalam penerbangan memberi 1% sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi jangka pendek. Pembangunan terkini menunjukkan kepentingan pertumbuhan ekonomi. Kajian PwC ini sahaja sudah mendedahkan kepentingan Lapangan Terbang Istanbul.”

Sumber: İstanbul Homes

Iklan

Epsilon Perkukuh Rangkaian Globalnya Dengan Titik Kehadiran Pertama Di Malaysia

KUALA LUMPUR, Malaysia, April 15, 2019 /PRNewswire/ — Epsilon, Penyedia Perkhidmatan komunikasi global milik persendirian, bekerjasama dengan SEAX Singapura bagi mewujudkan Titik Kehadiran (PoP) pertamanya di Kuala Lumpur, Malaysia. Pelaksanaan ini akan meluaskan capaian global Epsilon di Asia Pasifik, lalu membolehkan pelanggan dan rakan kongsinya untuk saling berhubung dalam ekosistem pengendali rangkaian di Malaysia.

Perkongsian ini akan membolehkan pelanggan serta rakan kongsi Epsilon untuk saling berhubung di PoP baharu menggunakan platform Perangkaian Tentuan Perisian (SDN) Infiny by Epsilon. Penyedia perkhidmatan dan perusahaan di Malaysia akan memperoleh akses atas-permintaan kepada jejaring saling terhubung melibatkan 100 pusat data, Penyedia Perkhidmatan Awan (CSP) utama dunia dan Bursa Internet (IX) utama pada fabrik rangkaian global Epsilon. Dengan Infiny, pengguna boleh menyediakan suit perkhidmatan ketersambungan berprestasi tinggi dan komunikasi pintar melalui portal berasaskan web, API serta aplikasi mudah alih.

Malaysia ialah ekonomi yang pesat berkembang, menumpu pada transformasi infrastruktur dan ekosistem digital. Dengan pelancaran PoP baharu kami di Kuala Lumpur, pelanggan serta rakan kongsi kami kini dapat saling berhubung dengan penyedia perkhidmatan tempatan bagi menyokong pertumbuhan pelanggan mereka di seluruh rantau. Kami turut membawakan pilihan ketersambungan baharu kepada penyedia perkhidmatan serta perusahaan di Malaysia untuk berhubung di peringkat serantau dan global atas permintaan menggunakan Infiny,” kata Jerzy Szlosarek, Ketua Pegawai Eksekutif Epsilon. “Bersama-sama SEAX, kami teruja untuk memperluas kehadiran kami ke dalam pasaran dinamik ini bagi mempercepatkan pertumbuhan perniagaan Malaysia dan kami berharap dapat meneruskan perkongsian ini.”

“Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Epsilon bagi menyokong peluasan mereka di rantau ini dan menambah nilai baharu kepada pelanggan mereka di seluruh dunia. Perusahaan dan penyedia perkhidmatan Malaysia kini mempunyai kuasa ketersambungan di hujung jari mereka. Mereka boleh menggunakan Infiny bagi meluaskan operasi perniagaan mereka dengan akses atas-permintaan kepada fabrik rangkaian global Epsilon,” kata Louis Teng, Ketua Pegawai Pemasaran SEAX Singapura. “Perkongsian kami dengan Epsilon memperkukuh kedudukan kami sebagai rakan kongsi pilihan di rantau ini.”

Epsilon akan menghubungkan infrastruktur baharunya di kemudahan Menara AIMS di Kuala Lumpur, Malaysia kepada rangkaian Singapuranya dan seterusnya ke lokasi-lokasi antarabangsa. Terletak di daerah pusat perniagaan di ibu kota, kemudahan Menara AIMS merupakan pusat data nombor satu di Malaysia yang menempatkan lebih 40 penyedia perkhidmatan. Perkhidmatan ini dijadualkan siap mulai Mei 2019.

Latar Belakang Epsilon

Epsilon ialah penyedia perkhidmatan rangkaian ketersambungan dan komunikasi global bertumpu awan, menghubungkan kepada 100 pusat data dalam 26 pasaran. Platform SDN syarikat, Infiny by Epsilon, menggabungkan ketersambungan atas-permintaan, portal berasaskan web dan API untuk memberikan rakan-rakan kongsi penyelesaian yang mudah dan berkesan. Semua perkhidmatan Epsilon dikuasakan oleh tulang belakang global bergred-pembawa dan boleh diskala hiper yang menghubungkan hab komunikasi serta teknologi dunia. Ibu pejabat Epsilon terletak di Singapura dengan pejabat-pejabatnya berada di LondonNew YorkDubai dan Sofia.

Untuk maklumat lanjut, kunjungi www.epsilontel.com.

Latar Belakang SEAX

SEAX ialah penyedia, pemilik, pengendali dan rakan kongsi infrastruktur ICT Neutral yang memegang lesen-lesen di IndonesiaMalaysia dan Singapura. Syarikat menyediakan penyelesaian ketersambungan serantau PoP kepada PoP dalam IndonesiaMalaysia dan Singapura. SEAX mendayakan rakan-rakan kongsi dengan menawarkan perkhidmatan saling hubung di kemudahan dan infrastruktur pendaratan kabel neutral SEAX selain menawarkan perkongsian strategik kepada syarikat-syarikat yang memerlukan penglibatan SEAX sebagai pemegang lesen tempatan dalam pasaran-pasaran yang dilesenkan kepada syarikat.

Untuk maklumat lanjut, kunjungi  www.seax.net

Sumber: Epsilon

Pautan Berkaitan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!