Shopee Memecah Semua Rekod Dengan Lebih 80 Juta Kunjungan Dan 80 Juta Barangan Dijual

Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, sekali lagi melakar prestasi yang memecah rekod dengan 80 juta barangan dijual di Shopee 12.12 Birthday Sale. Lebih 80 juta kunjungan telah direkodkan dalam masa 24 jam berikutan pengguna dari seluruh rantau membeli-belah melalui berjuta-juta tawaran pada 12 Disember.

Di Malaysia, lebih daripada 600,000 barangan telah dijual dalam sejam pertama. Produk tempatan yang dihasilkan oleh perniagaan mikro tempatan dan usahawan di bawah halaman kempen Beli Barangan Malaysia juga menyaksikan peningkatan pesanan melebihi 70% pada 12 Disember.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Hasil yang memberangsangkan daripada 12.12 Birthday Sale kami menunjukkan bahawa masyarakat percaya, dan yakin pada Shopee untuk memberikan pengalaman membeli-belah atas talian yang terbaik. Ia juga merupakan petanda bahawa dari segi kepelbagaian produk, perkhidmatan, dan pengalaman pelanggan kami, Shopee melakukannya secara betul. Shopee kini menjadi aplikasi membeli-belah harian pilihan untuk semua penduduk di rantau ini, dan kami komited untuk menjadikan e-dagang mudah dan dapat diakses oleh semua.”

E-dagang pantas menjadi sebahagian daripada aktiviti harian dalam kehidupan pengguna

Shopee pantas menjadi platform membeli-belah atas talian pilihan untuk pengguna di Asia Tenggara dan Taiwan. Menurut laporan e-dagang S3 2019 iPrice, Shopee merupakan laman web e-dagang yang paling banyak dikunjungi di desktop dan web mudah alih di seluruh rantau ini. Ia juga merupakan aplikasi di kedudukan tertinggi dalam kategori Beli-belah mengikut purata pengguna bulanan aktif di seluruh Asia Tenggara.

Pengguna juga semakin bergantung pada Shopee untuk membeli produk harian mereka. Keperluan harian seperti cecair pencuci, pencuci mesin basuh, kotak simpanan kasut dan alat tulis muncul sebagai antara produk paling laris di Malaysia pada 12 Disember.

Di samping itu, pengguna kini menjadi lebih bijak dalam mendapatkan maklumat sebelum membuat pembelian. Sejumlah 180,000 jam direkodkan bagi strim Shopee Live sepanjang tempoh keseluruhan acara, yang menyaksikan pengguna berinteraksi dengan jenama dan penjual kegemaran mereka dalam waktu sebenar untuk mendapatkan maklumat mengenai produk terkini yang hangat di pasaran.

Pada 12 Disember di seluruh rantau:

  • Jumlah lampin yang dijual pada 12 Disember boleh bertahan selama 12,002 tahun untuk seorang bayi
  • Jumlah telefon pintar yang dijual boleh meliputi 3 buah padang bola sepak

Kejayaan Shopee 12.12 Birthday Sale menunjukkan kepercayaan dan penyertaan yang meningkat dalam pembelian atas talian

Kejayaan Shopee 12.12 Birthday Sale juga mempamerkan peningkatan keyakinan dalam membeli-belah atas talian di rantau ini. Pengguna di luar ibu kota juga semakin banyak menggunakan platform atas talian untuk menjual atau membeli produk yang tidak dapat diakses sebelum ini. Bagi acara 12.12 ini, terdapat peningkatan dalam pesanan dari luar bandar utama di rantau ini berbanding tahun lepas. Di Malaysia, pelbagai kawasan dalam negeri Kedah, Pahang, Kelantan, Sabah dan Terengganu mengalami aktiviti membeli-belah yang signifikan. Antara produk paling laris termasuk penapis minyak motosikal, penyegar udara, dan tudung.

Ho mengulas, “Shopee 12.12 Birthday Sale ini menandakan berakhirnya tahun 2019 yang cemerlang. Kami telah merekodkan begitu banyak pencapaian sepanjang tahun ini tetapi apa yang paling menonjol adalah sokongan padu yang kami terima daripada pengguna, penjual, jenama dan rakan kongsi kami. Meninjau ke hadapan bagi tahun 2020, kami akan terus meningkatkan pengalaman membeli-belah di Shopee dan merungkai potensi e-dagang sepenuhnya untuk semua.”

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh.

Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.