10 Pelan Kewangan Bagi Yang Berusia 40-an

“Life begins at 40”

Orang yang dah masuk umur 40 selalu cakap macam ni.

Ada yang baru nak mulakan hidup dan ada yang nak mulakan hidup baru, namun apa pun, hidup perlu diteruskan.

Ini merupakan beberapa perkara penting untuk mereka yang sudah atau akan masuk usia 40 tahun mengikut panduan daripada Nationwide.com

1. Dana Kecemasan

Perbelanjaan besar boleh terjadi pada bila-bila masa sahaja. Risiko kehilangan kerja pada waktu ini sangat besar kerana boleh jadi syarikat ingin kurangkan kos dengan mengambil pekerja baru dan lebih muda, serta syarikat ingin mengecilkan operasi dan terpaksa tawarkan VSS Scheme kepada pekerja.

Selain daripada itu, isu kesihatan, kerosakan kereta dan juga kos baik pulih rumah juga memerlukan dana yang tinggi.

Kita juga perlu bertanggungjawab dengan orang di bawah jagaan kita, lagi-lagi kalau kita merupakan tempat bergantung untuk mencari sumber rezeki.

Pastikan ada dana kecemasan minimum 3 bulan dan seeloknya 6 bulan untuk kita mula rancang kerja dan penempatan baru jika perlu.

2. Pelan Bebas Hutang

Usia 40 tahun yang penuh dengan hutang adalah fenomena biasa. Adalah luarbiasa pada usia ini jika sudah tiada hutang, sesungguhnya mereka ini insan yang terpilih.

Cuba hapuskan hutang yang remeh seperti hutang kad kredit, hutang perabot, hutang karpet dan hutang kereta. Hutang rumah itu boleh dimaafkan kerana ianya merupakan hutang yang baik.

Pastikan kita langsaikan hutang dengan interest yang tinggi terlebih dahulu, seperti hutang kad kredit dan hutang pinjaman peribadi. (Hutang PTPTN dah habis bayarkan?)

3. Simpanan

Kita sepatutnya bersyukur kerana adanya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang menyimpan sebahagian daripada gaji kita untuk tempoh persaraan kelak. Dengan kelebihan compounding interest, ianya mampu menambah wang kita setiap tahun.

Tapi bagaimana pula mereka yang sudah berhenti kerja?

Boleh teruskan menyumbang secara online melalui perbankan internet di bawah self-contribution.

Bagi mereka yang tiada langsung akaun KWSP, digalakkan untuk membuka akaun Private Retirement Scheme (PRS). Sama sahaja fungsi dengan KWSP, simpanan terbahagi kepada 2, iaitu Akaun 1 dan Akaun 2.

Baca juga i-Invest KWSP – Ahli Sudah Boleh Beli Sendiri Unit Trust Dengan Kos Yang Lebih Rendah

Sekarang juga sepatutnya simpanan pendidikan untuk anak-anak dah makin bertambah, sebab dah masuk umur 40-an ni majoritinya anak mereka bakal menyambung pelajaran ke pendidikan tinggi tak lama lagi.

4. Melaburlah

Kalau masa umur 30-an tak sempat, sekarang dah masuk 40-an mungkin masa yang terbaik. Boleh mulakan langkah melabur dalam pasaran saham patuh syariah.

Buka akaun CDS hanya RM10 sahaja, dan modal minimum bermula RM1000, paling cantik ada RM3000.

Sebelum bermula, dinasihatkan belajar dengan mereka yang mahir dalam pelaburan saham. Ada sistem yang perlu diikut supaya kita tak ‘sesat’ dan tak selalu rugi. Orang lain boleh untung gila-gila, kau pulak selalu rugi.

Baca 15 Panduan Beginner Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Selain daripada itu, sebagai ibu bapa kita perlu buka akaun SSPN-i sebagai persediaan mereka untuk menyambung ke peringkat pengajian yang lebih tinggi nanti.

5. Sediakan Wasiat

Sediakan dokumen lengkap sebagai persediaan kematian menjemput kita. Perkara pertama yang perlu difikirkan adalah siapa penjaga anak kita selepas kita tiada nanti.

Hidup anak-anak perlu diteruskan dan yang paling penting pembelajaran mereka wajib diteruskan.

Selain itu, fikirkan juga siapa yang akan mengurus dan membuat keputusan bagi pihak kita sekiranya kita sakit dan tak mampu untuk buat keputusan.

Baca juga Kebaikan Wasiat Dan Tiga Perbandingan Adanya Wasiat Berbanding Tiada Wasiat

6. Hibah

Ini juga penting sebagai persediaan untuk diberi kepada waris yang layak. Mereka akan meneruskan kehidupan tanpa kita ianya boleh dianggap sebagai hadiah untuk mereka.

Hibah ini tidak boleh ditentang kerana pemberi sudah bersetuju untuk memberinya ketika masih hidup. Ada borang yang sudah ditandatangan dan akan dilaksanakan mengikut undang-undang.

Baca juga Hibah Sebelum Hiba: Ketahui Perbezaan Di Antara Hibah, Wasiat dan Faraid

7. Review Pelan Takaful

Jika kita meninggal terus, senang cerita. Tetapi bagaimana jika kita ditakdirkan mengalami kemalangan atau sakit teruk sehingga tak mampu untuk bekerja?

Syarikat memang mencarum SOCSO untuk pekerjanya, tapi pastikan kita ada perlindungan Takaful sendiri sebab SOCSO hanya cover masa pergi dan balik kerja sahaja. Walaupun kita mencarum dengan SOCSO berbelas tahun, SOCSO tetap tak cover accident yang berlaku di luar waktu kerja.

Takaful untuk anak-anak pula macam mana? Mak Ayah yang baik akan beli Medical Card Takaful untuk anak-anak. Bukan sebab mak ayah acah-acah kaya nak duduk hospital swasta bila anak sakit, cuma nak anak dapat rawatan cepat dan selesa.

8. Berjumpa Dengan Perancang Kewangan Yang Bertauliah

Bagi mengurangkan kekusutan mengurus kewangan, boleh jumpa mana-mana perancang kewangan yang berlesen dan bertauliah. Mereka ini sudah pastinya mempunyai ilmu dan pengalaman yang cukup untuk menasihati kita tentang pelan perlindungan, simpanan dan juga pelan pelaburan yang sesuai dengan keadaan semasa kewangan kita.

Mereka boleh beri pelan secara holistik mengenai apa yang patut kita lakukan.

9. Gunakan Kelebihan Syarikat Sepenuhnya

Syarikat swasta secara umumnya menawarkan kelebihan ini seperti takaful perlindungan untuk keluarga, percutian hari keluarga yang ditanggung syarikat, elaun telefon, elaun pengangkutan, elaun makan, hadiah bagi anak yang cemerlang dalam peperiksaan atau sumbangan biasiswa untuk anak yang cemerlang.

Ada juga syarikat yang menawarkan pinjaman bagi kakitangan, terutamanya mereka yang bekerja dengan pihak bank. Ini secara tidak langsung banyak membantu kita daripada segi kewangan. Ada juga yang berikan kelebihan waktu kerja yang fleksibel bagi mereka yang telah berkeluarga.

Pada usia ini, carilah syarikat yang boleh beri kelebihan sebegini yang berpanjangan buat diri sendiri dan keluarga. Dalam masa yang sama, kita juga boleh membina kekayaan sebelum kita pencen nanti.

10. Simpan Untuk Rumah Persaraan

Pada usia ini, ramai yang sudah memiliki rumah sendiri. Namun, ada yang ingin berpindah ke luar bandar untuk menikmati usia tua yang lebih tenang.

Ada yang menjual aset-aset yang terkumpul sebelum ini, untuk membeli tanah dan membuat kediaman di tanah lot sendiri.

Walau apa pun yang terjadi, adalah penting untuk kita kurangkan hutang, baru hidup akan berasa lebih tenang.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perang Perdagangan Amerika-China, Apple Bakal Memindahkan Production Mereka Ke Asia Tenggara?

Apple kini dilaporkan telah meminta pembekal utama mereka untuk memindahkan sebahagian daripada produksi mereka iaitu sebanyak 15%-30%, dari China ke Asia Tenggara bagi memudahkan proses penstrukturan.

Awal bulan ini, agensi penarafan kredit Fitch mengatakan Apple, Dell Technologies Inc dan HP Inc sebagai sasaran tempias perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China dalam isu Huawei.

Nikkei juga melaporkan syarikat pembuatan mereka iaitu Foxconn, Pegatron Corp, Wistron, Quanta Computer Inc, Compal Electronic Inc, Luxshare-ICT dan Goertek diminta untuk mempertimbangkan keputusan berpindah ke luar negara China.

Di antara negara yang dalam senarai perhatian adalah Mexico, India, Vietnam, Indonesia dan Malaysia. Namun begitu, India dan Vietnam adalah merupakan negara favourite untuk mereka buat masa ini. Jika ini benar, maka leburlah harapan kita sebagai rakyat Malaysia untuk melihat kilang gergasi tersebut di sini.

Minggu lepas Foxconn telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka mampu mencapai permintaan Apple di Amerika Syarikat, walaupun Presiden Trump mengugut untuk mengenakan tarif bagi produk dari China.

Penganalis Wedbush Securities mengatakan Apple mungkin akan mengeluarkan produk mereka di India untuk 12-18 bulan akan datang. Paling tidak pun, 2-3 tahun untuk berpindah ke negara baru.

Ini merupakan cabaran yang besar untuk Tim Cook. China dilihat sebagai pasaran utama Apple. Pada Q1 2019 yang lalu, Apple mencapai 18% jualan keuntungan mereka dari negara China. Namun baru-baru ini, Trump telah berjumpa dengan Tim Cook bagi membincangkan hal perang perdagangan ini.

Sungguhpun demikian, penulis yakin Apple mungkin akan berpindah ke India kerana negara itu sedang meningkat naik. Jika anda mahu mengetahui bagaimana kisah Steve Jobs membangunkan Apple dari bawah, boleh terus baca di sini.

Artikel ini disumbangkan oleh Faiz Azizan, penulis di InvestorMY.

Iklan

Apa Kelebihan Jadi Pembayar Cukai Macam Kita?

“Buat apa aku nak bayar cukai banyak-banyak, kerajaan yang dapat duit tu”
“Income aku ni masyuuk, sat lagi kalau aku declare ni banyak pulak kena bayar”

Kita cakap ni sebab kita tak tahu apa kelebihan yang kita boleh dapat dari membayar cukai.

Percaya atau tidak, hampir 70% daripada pendapatan negara adalah daripada hasil kutipan cukai.

Sebelum ini, kami ada berkongsi 4 Jenis Cukai Yang Ada di Malaysia dan seperti yang kita sedia maklum, cukai yang dikutip oleh kerajaan boleh digunakan untuk tujuan keselamatan negara dan pembangunan fizikal dan infrastruktur seperti jalan raya, hospital, sekolah dan lain-lain.

Ramai rakyat Malaysia yang tidak tergolong dalam golongan pembayar cukai pendapatan. Hanya 2.27 juta daripada 14.6 juta tenaga buruh yang direkodkan sehingga tahun 2016 membayar cukai pendapatan individu.

Walaupun ada 12.2 juta pekerja yang mempunyai rekod di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), hanya 6.9 juta fail aktif dan daripada jumlah itu, hanya 2.27 juta orang yang membayar cukai pendapatan. (Sumber : BH)

Kelat untuk diungkapkan, setuju atau tidak. Dek kerana wujud pula golongan pembayar cukai yang tidak mahu membayar cukai / membayar sepatutnya kerana terdapat ruang untuk mereka menipu (baca kelemahan sistem pematuhan percukaian), maka GST pula terpaksa diperkenalkan.

Eh, berbalik semula kepada kelebihan sebagi pembayar cukai:

Rasa Lega Tunaikan Tanggungjawab

Wang yang dikutip oleh kerajaan perlu dipindahkan kembali kepada dua tanggungjawab utama kerajaan- kesihatan dan pendidikan.

Di antara tanggungjawab kerajaan bagi memanfaatkan “hasil” daripada kutipan cukai adalah pembinaan sekolah sebagai tempat untuk mendidik anak-anak. Bayangkan di mana kita sekarang jika kerajaan mengabaikan tanggungjawab ini?

Jom kita cerita pula tentang kemudahan kesihatan. Penduduk makin ramai. Usia rakyat Malaysia makin panjang disebabkan perkhidmatan perubatan semakin bagus.

Memetik dari posting Facebook Dr Mahyuddin;

Sebenarnya, apa yang anda perlu bayar:
1. Kos pembedahan: RM50.00 – RM200.00
2. Kos wad kelas 3: RM3.00/sehari (ini siap 4 kali makan setiap hari ya)
3. Daftar masuk wad: RM1.00 (caj paling ridiculous di dunia)

Bayaran ini pun akan jadi percuma jika anda ada GL (surat jaminan)/Kakitangan Awam/Pesara.

Tak rasa legakah bila tahu yang anak-anak kita akan dapat hidup dengan lebih selesa?

Tak rasa bersalahkah bila kita culas membayar cukai pendapatan tetapi dalam masa yang sama dengan selamba nikmati hasil pembangunan negara?

Cukai Import Untuk Galakkan Barangan Tempatan

Pedagang tempatan akan mendapat keuntungan apabila barang-barang yang diimport dikenakan cukai, ia akan menggalakkan pengguna memilih barangan domestik yang lebih murah pada masa yang sama. Oleh itu, ini akan menggalakkan orang ramai membeli dan secara tidak langsung menyokong produk tempatan. Ini adalah sistem perdagangan yang penting yang digunapakai oleh banyak negara demi menjaga kepentingan rakyat tempatan.

Cukai ‘Dosa’ Untuk Perkara Yang Memudaratkan

Bagi membangunkan negara yang sihat, cukai yang tinggi dikenakan ke atas barangan dan aktiviti tidak sihat seperti alkohol dan tembakau. Cukai yang tinggi mungkin akan bantu membuatkan perokok sedia ada untuk berhenti atau mencegah perokok baru.

Bila kaki alkohol atau rokok jatuh sakit disebabkan kanser; mereka juga nak gunakan perkhidmatan hospital awam secara percuma. Hasil kutipan cukai tersebut boleh digunakan untuk aktiviti pemulihan, persekitaran dan pelbagai kempen untuk mempromosikan gaya hidup yang sihat.

Pengecualian Cukai Untuk Tujuan Kebaikan

Sebaliknya, kalau ianya untuk tujuan yang baik; kerajaan juga membenarkan pengecualian cukai seperti untuk pembelian buku. Ini bagi menggalakkan tabiat membaca di kalangan orang ramai. Harga buku yang kebanyakannya diimport, dapat dijual di pasaran dengan harga yang murah.

Kita dapat melihat bahawa dengan sistem cukai, kerajaan mampu membentuk masyarakat dan memupuk aktiviti yang sihat di kalangan rakyat.

Dapat Impress Pihak Bank

Ada individu suka under-declare pendapatan mereka untuk mengurangkan bayaran cukai atas sebab-sebab peribadi (baca tak nak bayar cukai). Tapi jika anda seorang usahawan atau peniaga yang bijak, anda akan membayar cukai pada kadar yang sepatutnya bagi memberi peluang yang lebih besar untuk mendapatkan potensi pembiayaan dari pihak bank.

Jika untuk individu, nak beli kereta atau rumah ada sesetengah bank akan minta bukti pernah hantar Borang BE / bayaran taksiran cukai sebagai dokumen tambahan untuk menyokong permohonan.

Kesimpulan

Dah tahu kelebihan-kelebihan sebagai pembayar cukai kan? Nah, sekarang anda ada dua pilihan:

1. Anda isytihar pendapatan, bayar cukai sepatutnya
2. Atau ‘Lembaga’ akan kejar

Jadi nak pilih yang mana? Kalau nak tahu, undang-undang baru yang dikuatkuasa meletakkan sekiranya gagal membayar cukai, denda 100% akan dikenakan!

Baca juga 10 Perkara Anda Perlu Tahu Tentang Cukai Pendapatan Di Malaysia dan 22 Cara ‘Elak’ Daripada Kena Bayar Cukai Pendapatan Secara Sah.

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

This image has an empty alt attribute; its file name is Dapatkan-101-Rahsia-Penjimatan-Cukai-Pada-Harga-Istimewa-700x934.jpg

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

5 Sebab Logik Kenapa Gaji Rakyat Malaysia Tak Naik

Menurut laporan terbaru Gaji dan Upah 2016 yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia di bawah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, gaji pekerja di Malaysia naik sebanyak 6.2% tahun lepas berbanding tahun sebelumnya.

Menurut laporan tersebut purata gaji bulanan pekerja di Malaysia pada tahun 2016 adalah RM2,463 manakala penengah (median) gaji pekerja di Malaysia adalah RM1,703. Kedua-duanya meningkat sejumlah 6.3% dan 6.2% masing-masing berbanding tahun 2015.

Pada tahun yang sama, kadar inflasi adalah 2.1%. Jadi kenaikan gaji sebenar (kadar kenaikan gaji tolak dengan kadar inflasi) adalah sekitar 4%.

Ada juga yang akan kata gaji mereka tak naik setinggi 6% terutamanya kakitangan swasta. Ya mungkin ada yang naik lebih rendah dan ada yang lebih tinggi dan mungkin ada tak naik langsung.

Kenapa Gaji Tak Naik?

Kakitangan swasta kebiasaannya diberi kenaikan gaji mengikut prestasi tahunan yang dinilai oleh majikan setiap tahun termasuk prestasi syarikat seperti keuntungan dan juga prestasi pekerja itu sendiri.

Ini bukannya hasil kajian mana-mana pihak seperti Jobstreet. Tetapi hasil pengalaman penulis yang 16 tahun bekerja makan gaji dan sekarang mempunyai bisnes dan pekerja sendiri. Jom kita tengok apa sebab-sebab logik kenapa gaji tak naik?

#1. Pekerja Kurang Produktif

Pihak majikan memang suka sebut pasal produktiviti. Mereka suka bagi alasan cakap pekerja Malaysia ni produktiviti tak cukup bagus, sebab tu tak boleh bagi gaji tinggi. Banyak sangat sesi ‘mengeteh’, banyak cuti sakit, banyak bazirkan masa menonton YouTube dan main Facebook semasa waktu bekerja juga alasan konkrit yang menyokong.

Sekejap.

Data terbaru dari Perbadanan Produktiviti Negara menunjukkan bahawa produktiviti tenaga buruh naik tahun lepas pada kadar 3.5%, lebih tinggi dari tahun sebelumnya iaitu 3.3% pada tahun 2015.

Jadi kenapa masih kata Malaysian productivity is still low?

Penulis bersetuju dengan pendapat saudara Izzudin Yusof.
Menurut beliau salah satu sebab low productivity adalah kerana produk atau servis kita tak highly demanded oleh negara-negara lain.

Logiknya gaji tak akan naik kalau hasil jualan syarikat sendiri tak naik.

Bayangkan sekiranya syarikat-syarikat kita menghasilkan produk yang highly demanded oleh seluruh dunia. Tapi disebabkan kebanyakan bisnes orang Malaysia yang lebih sukakan easy money (import barang dari China, jual balik dekat Malaysia. Ini contoh saja), maka jadilah kita negara yang memberi gaji rendah kepada pekerja-pekerjanya.

Nak ada produk yang highly demanded = kena cipta benda baru. (Inovator pasti ramai di Malaysia, cuma tak ‘nampak’ mereka di mana)

Nak ada service industry yang bergaji tinggi = kena kurangkan tenaga kerja asing.

Salah kerajaankah yang tak memberi insentif yang lebih untuk kemunculan industri inovasi? Eh, sekejap..kitakan ada MDEC dan MaGIC?

Apa lagi alasan lain?

#2. Tak Ada Inisiatif. Hanya Buat Kerja Rutin

Hari-hari buat kerja yang sama. Anda sememangnya dibayar untuk melakukan pekerjaan itu. Kalau prestasi kerja rutin tu pun anda suam-suam jangan haraplah dapat naik gaji. Jika pekerjaan anda sememangnya memerlukan inovasi serta idea baru, maka jangan segan silu untuk memulakan sebarang inisiatif. Cari jalan untuk tambah keuntungan syarikat.

Sebab zaman sekarang ni pekerja yang datang ke pejabat tepat pada waktu, jalankan semua tanggung jawab dengan baik, mungkin tidak lagi dilihat sebagai sesuatu yang luar biasa.

#3. Anda Tak Menjadi Lebih Bernilai

Mengapa pihak majikan harus membayar lebih mahal untuk kerja yang boleh dibuat oleh 10 orang yang lain? Apa lebihnya anda? Kalau anda berhenti kerja syarikat melingkup tak?

Jika anda tak upgrade menjadi lebih bernilai, majikan pastinya akan pandang anda sebelah mata.

#4. Kebergantungan Kepada Pekerja Berkemahiran Rendah

Kebergantungan kepada pekerja berkemahiran rendah memberi manfaat kepada pemilik perniagaan untuk tekan paras gaji. Belum cerita bab kualiti lagi tu.

#5. Tak Pernah Minta Pun

Alasan lain yang masuk akal adalah kerana anda tak pernah memintanya. Dekat Facebook bukan main lagi merungut gaji tak naik tapi rupa-rupanya tak pernah minta pun.

Maklumlah, minta naik gaji ni kononnya hal yang sensitif. Nak pula orang kita yang jenis ‘pemalu’ tak bertempat. Pastinya anda takut permintaan anda kena reject ataupun dicop mata duitan oleh bos!

Tapi pepatah lama ada sebut; belum try belum tahu.

Sebelum nak minta naik gaji tu pastikan betul-betul bersedia dari segenap segi. Pastikan prestasi tip top. Bila ada tugasan kerja, buat dengan bersungguh-sungguh. Jangan beremosi dan jangan buat perangai. Muka biar selalu senyum, barulah rezeki berani mendekat.

#6. Majikan Tiada Polisi

Cuba tanya majikan anda, syarikat ada polisi tak bagi perkembangan karier? Ada tak level non-executive, junior executive, senior executive, manager dan senior manager? Logiknya macam mana gaji nak naik kalau majikan pun awal-awal lagi dah pincang dari segi pengurusan? Itu belum cerita majikan ikut tangga gaji mengikut industri atau ikut suka.

Sebab terakhir yang mungkin logik juga, gaji tak naik-naik sebab majikan memang tak ada bajet atau tak suka dekat kita!

Penting Untuk Menilai Diri Sendiri

Mungkin sudah sampai masa pihak Kerajaan harus memberi fokus dan mengkaji bagaimana boleh memperbaiki sistem penggajian negara kita terutamanya di sektor swasta.

Pelaksanaan gaji minimum adalah langkah awal yang harus dipuji.

Kesimpulannya, anda rasa anda layak dapat gaji lebih tinggi? Jika anda hanya boleh mengeluh dan mengeluh tentang gaji yang kecil, tentang karier yang tidak jelas, tentang penilaian pihak majikan yang tidak adil tetapi anda tidak berani untuk keluar mencari peluang pekerjaan atau punca rezeki yang lain, maka berhentilah mengeluh.

Bahasa mudahnya nak cakap, kalau betul-betul tak puas hati dengan majikan, carilah kerja lain. Dapat juga kurangkan stok dosa mengeji dan mencaci dari belakang.

Oh ya, rezeki yang halal tak semestinya berkat. Ingatlah zakat pendapatan 2.5%, inshaAllah semuanya dipermudahkan.

Ya ALLAH banjirilah pembaca-pembaca kami dengan rezeki yang penuh berkat, rezeki yang mencurah berlipat kali ganda…Amin

Baca juga 5 Tempat Ke Mana Duit Gaji Rakyat Malaysia Sering Dihabiskan Setiap Bulan

Iklan

Konsep Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur – Cuba Buat Ini Untuk Anak Anda

Ibu bapa pastinya sentiasa memikirkan jalan terbaik untuk masa depan anak-anak. Lebih-lebih lagi pada zaman sekarang dengan ekonomi yang tidak menentu dan kos sara hidup yang semakin meningkat. Justeru, kaedah terbaik yang harus dilakukan oleh ibu bapa adalah dengan memastikan anak-anak dididik dengan ilmu perancangan kewangan yang terbaik.

Apabila kita membawa anak-anak kecil kita berjalan, sudah pasti mereka akan meminta sesuatu untuk dibeli. Kalau tak dapat, boleh berlaku situasi sukar di mana mereka menangis atau tidak mahu berganjak daripada kedai tersebut – sehinggalah mereka dapat apa yang mereka mahukan.

Pada usia yang sangat muda ini, kanak-kanak masih belum tahu membezakan di antara keperluan dan kehendak. Lantas, keinginan mereka untuk membeli barangan kegemaran mereka agak sukar untuk dikawal.

Sekiranya kesedaran menabung dan seterusya melabur dapat diterapkan dengan lebih awal dalam diri anak-anak, maka lebih pantas wang kepunyaan mereka berkembang. Pastinya amalan ini dapat membantu anak-anak kita pada masa hadapan, di mana ianya digunakan sebagai sumber kewangan mereka untuk melanjutkan pelajaran ke manara gading kelak.

Jadi apakah langkah terbaik yang perlu diambil bagi memupuk sikap mulia ini di kalangan kanak-kanak? Jom berkenalan dengan konsep yang dikenali sebagai Simpan, Belanja, Kongsi dan Labur.

1. Simpan

Caranya adalah dengan sentiasa mengingatkan mereka untuk berjimat-cermat. Jika mereka sudah bersekolah, jadikan duit belanja sekolah sebagai medium untuk mereka menyimpan. Pastikan setiap hari, mereka ada meletakkan duit baki ke dalam tabung.

Sebagai contoh, jika kita beri mereka duit sebanyak RM2 setiap hari, pastikan ada RM1 atau sekurang-kurangnya RM0.50 untuk dimasukkan ke dalam tabung. Ini dapat memupuk tabiat menyimpan, dan tidak menghabiskan semua duit belanja.

2. Belanja (10%)

Apabila duit simpanan dalam tabung mereka telah penuh, berikan 10% daripada simpanan tersebut untuk mereka belanja. Kataka kepada mereka, duit 10% tersebut adalah reward di atas kejayaan mereka menabung. Ajarkan kepada mereka supaya membelanjakan duit tersebut untuk barang-barang yang memberikan manfaat. Contohnya, beg sekolah yang mereka inginkan, atau peralatan sukan yang mereka gemari.

Dengan mengamalkan perkara ini, mereka pasti merasa bangga apabila menggalas beg sekolah atau memggunakan peralatan sukan tersebut. Kerana ianya hasil daripada tabiat yang suka menyimpan tadi.

3. Kongsi (20%)

Sedekahkan 20% daripada simpanan dalam tabung mereka kepada anak-anak yatim, masjid atau golongan yang memerlukan. Dengan ini, mereka akan memahami bahawa duit bukan untuk kegunaan sendiri, tetapi untuk dikongsi bersama mereka yang memerlukan dan kurang berkemampuan.

Ini dapat memupuk sikap berperikemanusiaan dan tahu tentang kewujudan ramai orang susah yang perlukan bantuan. Katakan juga kepada mereka, dengan berkongsi rezeki akan menjadikan kita lebih murah rezeki dan diberkati.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

4. Labur (70%)

Baki 70% daripada simpanan dalam tabung boleh diletakkan ke dalam akaun simpanan pelaburan. Anda boleh bukakan mereka akaun simpanan ASB, Tabung Haji atau mana-mana skim pendidikan yang ada. Lagi awal mereka melabur, lagi bagus.

Tunjukkan kepada mereka baki yang ada dalam akaun, dan dividen yang diperolehi setiap tahun agar mereka nampak duit tersebut berkembang. Mereka pasti akan suka dengan pelaburan, sebab dapat lihat ianya bertambah dari setahun ke setahun.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!