Singapura Jatuhkan Amerika Syarikat sebagai Ekonomi Paling Berdaya Saing di Dunia

LAUSANNESwitzerland, 28 Mei 2019 /PRNewswire/ — Singapura telah disenaraikan sebagai ekonomi yang paling berdaya saing di dunia buat julung kalinya sejak tahun 2010, menurut Senarai Kedudukan Daya Saing Dunia IMD, tatkala Amerika Syarikat jatuh dari tempat teratas, manakala ketidaktentuan ekonomi menimbulkan tekanan terhadap keadaan di Eropah.

Peningkatan kedudukan Singapura ke tempat teratas dipacu oleh infrastruktur teknologi termajunya, ketersediaan buruh mahir, undang-undang imigresen yang menggalakkan dan cara-cara yang cekap untuk memulakan perniagaan baharu. Hong Kong SAR kekal menduduki tempat kedua, dibantu oleh persekitaran dasar cukai dan perniagaan yang menggalakkan serta akses kepada pembiayaan perniagaan.

Rangsangan awal terhadap keyakinan daripada gelombang dasar cukai pertama oleh Presiden Donald Trump nampaknya telah pudar di Amerika Syarikat, melihatkan senarai kedudukan tersebut. Ketika masih menentukan kepesatan pertumbuhan di peringkat global untuk tahap prestasi infrastruktur dan ekonomi, daya saing ekonomi paling besar di dunia itu dilanda harga minyak yang lebih tinggi, eksport teknologi tinggi yang semakin lemah dan turun naik nilai dolar.

“Dalam tahun ketidakpastian yang tinggi dalam pasaran global lantaran perubahan pesat dalam landskap politik antarabangsa selain hubungan perdagangan, kualiti institusi-insitusi seolah-olah menjadi unsur yang menyatukan untuk meningkatkan kemakmuran. Rangka kerja institusi yang kukuh memberikan kestabilan kepada perniagaan untuk melabur dan menginovasi, memastikan kualiti hidup yang lebih tinggi untuk penduduk,” kata Arturo Bris, Profesor IMD dan Pengarah Pusat Daya Saing Dunia IMD, pusat penyelidikan yang menyusun senarai kedudukan berkenaan.

Pakar-pakar ekonomi menganggap daya saing sebagai elemen penting untuk tahap kesihatan jangka panjang ekonomi sesebuah negara memandangkan ia dapat memperkasa perniagaan untuk mencapai pertumbuhan yang mampan, mencipta peluang pekerjaan dan akhirnya, meningkatkan kebajikan rakyat.

Senarai Kedudukan Daya Saing Dunia, diwujudkan pada tahun 1989 di sekolah perniagaan IMD, menggabungkan 235 petunjuk daripada setiap 63 ekonomi yang disenaraikan. Senarai kedudukan tersebut mengambil kira pelbagai statistik “sukar” seperti pengangguran, KDNK dan perbelanjaan oleh kerajaan terhadap kesihatan dan pendidikan selain data “lunak” daripada Tinjauan Pendapat Eksekutif yang meliputi topik-topik seperti perpaduan sosial, globalisasi dan rasuah.

Switzerland mendaki ke tempat keempat dari tempat kelima, dibantu oleh pertumbuhan ekonomi, kestabilan franc Swiss dan juga infrastruktur yang berkualiti tinggi.

Negara yang mendaki kedudukan paling banyak tahun ini ialah Arab Saudi yang melonjak 13 anak tangga ke tempat ke-26.

10 negara teratas ialah Singapura, Hong Kong SAR, AS, Switzerland, UAE (mendaki kedudukan dari tempat ke-15 pada 2016), Belanda, IrelandDenmarkSweden dan Qatar.

Venezuela kekal berkedudukan paling bawah dalam senarai kedudukan tersebut, yang dilanda masalah inflasi, akses yang sukar kepada kredit dan ekonomi yang lemah.

Latar Belakang Sekolah perniagaan IMD: IMD ialah sebuah sekolah perniagaan bebas yang berakar umbi dari Switzerland dan dengan jangkauan global. Menumpu untuk membina pemimpin dan mengubah organisasi, IMD mereka bentuk dan menyediakan intervensi yang mencabar sesuatu dan menginspirasikan apa yang dapat dicapai.

Sumber: IMD International

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas