Singapura Jatuhkan Amerika Syarikat sebagai Ekonomi Paling Berdaya Saing di Dunia

LAUSANNESwitzerland, 28 Mei 2019 /PRNewswire/ — Singapura telah disenaraikan sebagai ekonomi yang paling berdaya saing di dunia buat julung kalinya sejak tahun 2010, menurut Senarai Kedudukan Daya Saing Dunia IMD, tatkala Amerika Syarikat jatuh dari tempat teratas, manakala ketidaktentuan ekonomi menimbulkan tekanan terhadap keadaan di Eropah.

Peningkatan kedudukan Singapura ke tempat teratas dipacu oleh infrastruktur teknologi termajunya, ketersediaan buruh mahir, undang-undang imigresen yang menggalakkan dan cara-cara yang cekap untuk memulakan perniagaan baharu. Hong Kong SAR kekal menduduki tempat kedua, dibantu oleh persekitaran dasar cukai dan perniagaan yang menggalakkan serta akses kepada pembiayaan perniagaan.

Rangsangan awal terhadap keyakinan daripada gelombang dasar cukai pertama oleh Presiden Donald Trump nampaknya telah pudar di Amerika Syarikat, melihatkan senarai kedudukan tersebut. Ketika masih menentukan kepesatan pertumbuhan di peringkat global untuk tahap prestasi infrastruktur dan ekonomi, daya saing ekonomi paling besar di dunia itu dilanda harga minyak yang lebih tinggi, eksport teknologi tinggi yang semakin lemah dan turun naik nilai dolar.

“Dalam tahun ketidakpastian yang tinggi dalam pasaran global lantaran perubahan pesat dalam landskap politik antarabangsa selain hubungan perdagangan, kualiti institusi-insitusi seolah-olah menjadi unsur yang menyatukan untuk meningkatkan kemakmuran. Rangka kerja institusi yang kukuh memberikan kestabilan kepada perniagaan untuk melabur dan menginovasi, memastikan kualiti hidup yang lebih tinggi untuk penduduk,” kata Arturo Bris, Profesor IMD dan Pengarah Pusat Daya Saing Dunia IMD, pusat penyelidikan yang menyusun senarai kedudukan berkenaan.

Pakar-pakar ekonomi menganggap daya saing sebagai elemen penting untuk tahap kesihatan jangka panjang ekonomi sesebuah negara memandangkan ia dapat memperkasa perniagaan untuk mencapai pertumbuhan yang mampan, mencipta peluang pekerjaan dan akhirnya, meningkatkan kebajikan rakyat.

Senarai Kedudukan Daya Saing Dunia, diwujudkan pada tahun 1989 di sekolah perniagaan IMD, menggabungkan 235 petunjuk daripada setiap 63 ekonomi yang disenaraikan. Senarai kedudukan tersebut mengambil kira pelbagai statistik “sukar” seperti pengangguran, KDNK dan perbelanjaan oleh kerajaan terhadap kesihatan dan pendidikan selain data “lunak” daripada Tinjauan Pendapat Eksekutif yang meliputi topik-topik seperti perpaduan sosial, globalisasi dan rasuah.

Switzerland mendaki ke tempat keempat dari tempat kelima, dibantu oleh pertumbuhan ekonomi, kestabilan franc Swiss dan juga infrastruktur yang berkualiti tinggi.

Negara yang mendaki kedudukan paling banyak tahun ini ialah Arab Saudi yang melonjak 13 anak tangga ke tempat ke-26.

10 negara teratas ialah Singapura, Hong Kong SAR, AS, Switzerland, UAE (mendaki kedudukan dari tempat ke-15 pada 2016), Belanda, IrelandDenmarkSweden dan Qatar.

Venezuela kekal berkedudukan paling bawah dalam senarai kedudukan tersebut, yang dilanda masalah inflasi, akses yang sukar kepada kredit dan ekonomi yang lemah.

Latar Belakang Sekolah perniagaan IMD: IMD ialah sebuah sekolah perniagaan bebas yang berakar umbi dari Switzerland dan dengan jangkauan global. Menumpu untuk membina pemimpin dan mengubah organisasi, IMD mereka bentuk dan menyediakan intervensi yang mencabar sesuatu dan menginspirasikan apa yang dapat dicapai.

Sumber: IMD International

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.