Tinjauan Herbalife Nutrition Dedahkan 7 daripada 10 Penduduk Asia Pasifik Beraspirasi Menjadi Pemilik Perniagaan

HONG KONG, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ — Herbalife Nutrition, sebuah syarikat pemakanan global ulung, mengeluarkan hasil daripada Tinjauan Keusahawanan Asia Pasifik 2019 olehnya. Dijalankan pada April 2019, kajian ini mendedahkan bahawa tujuh daripada 10 (71%) pengguna di rantau ini beraspirasi untuk memiliki perniagaan sendiri, dengan keinginan untuk menjadi seorang usahawan yang paling tinggi dalam kalangan mereka di Indonesia (96%), Filipina (92%), Thailand (89%) dan Malaysia (86%). Di samping itu, kebanyakan (54%) daripada penduduk Asia Pasifik percaya bahawa mengusahakan perniagaan mereka sendiri mendatangkan lebih kepuasan berbanding bekerja untuk orang lain.

Tinjauan Keusahawanan Herbalife Nutrition APAC 2019

“Ramai pengguna Asia Pasifik mengimpikan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Namun demikian, proses untuk melakukannya boleh menjadi sesuatu yang menakutkan. Melalui kajian ini, maklumat baharu tentang persepsi dan sikap mereka yang ingin menjadi usahawan, selain membongkar pengalaman para usahawan semasa, dapat membantu kita memahami bagaimana kita dapat menyokong cita-cita seseorang individu dengan lebih baik, dengan harapan agar lebih ramai akan menjadi berani untuk membuat perubahan dan menjadi seorang usahawan suatu hari nanti,” kata Stephen Conchie, Naib Presiden Kanan dan Pengarah Urusan untuk Asia Pasifik, Herbalife Nutrition.

Keinginan untuk mencapai impian mendorong usahawan memulakan perniagaan mereka sendiri

Apabila para usahawan Asia Pasifik ditanyakan tentang sebab-sebab untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, keinginan untuk mencapai impian mendahului senarai, dengan hampir separuh (48%) daripada responden yang telahpun memiliki perniagaan mereka sendiri (usahawan) yang ditinjau bersetuju dengan hal ini. Ini diikuti dengan:

 • Keinginan memperoleh pendapatan (43%)
 • Keperluan untuk mengikuti naluri/gerak hati mereka (37%)
 • Galakan keluarga (30%)
 • Galakan rakan-rakan (22%)

Meskipun pengalaman keusahawanan mereka berbeza, sebahagian besar usahawan di Asia Pasifik – tiga daripada empat (77%) – berkata bahawa menjadi seorang usahawan telah melahirkan kegembiraan yang lebih besar buat mereka sejak mereka memulakan perjalanan tersebut, menunjukkan bahawa keusahawanan boleh mendatangkan kepuasan untuk penduduk di rantau ini.

Kebanyakan bakal usahawan mengimpikan suatu hari nanti mereka boleh berhenti kerja

Antara mereka yang bercita-cita untuk memulakan perniagaan mereka sendiri (bakal usahawan), dua daripada tiga (67%) berkata mereka mempunyai impian bahawa suatu hari nanti mereka dapat memaklumkan kepada bos mereka bahawa mereka ingin berhenti kerja dan atas alasan yang baik, sebanyak enam daripada 10 (62%) percaya bahawa idea perniagaan mereka akan menjadi sesuatu yang revolusioner untuk industri. Sentimen ini lebih jelas di Malaysia (80%), Filipina (78%), Thailand (74%) dan Indonesia (68%), yang mana bahagian yang lebih besar dalam kalangan bakal usahawan yakin bahawa idea perniagaan mereka akan merevolusikan industri.

Selain memberi kesan ke atas industri, bakal usahawan juga percaya bahawa memiliki perniagaan mereka sendiri mempunyai banyak faedah-faedah berpotensi. Ini termasuk:

 • Kefleksibelan dalam jadual kerja/hidup mereka (65%)
 • Potensi untuk meningkatkan pendapatan mereka (60%)
 • Berupaya untuk menjadi bos mereka sendiri (55%)
 • Membolehkan mereka mengejar minat mereka (52%)
 • Meningkatkan tahap kepuasan kerja (45%)

Keusahawanan masih menjadi suatu yang menakutkan untuk kebanyakan bakal usahawan

Meskipun faedah-faedah yang dikaitkan dengan keusahawan adalah jelas, lebih daripada lapan dalam 10 (85%) bakal usahawan menyatakan bahawa mereka berasa amat takut dengan prospek untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Bahkan, 79% berkata kadang kala mereka merasakan bahawa mereka tidak mungkin berpeluang untuk memulakan perniagaan mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, bakal usahawan di Asia Pasifik masih agak praktikal dengan impian keusahawanan mereka. Hampir separuh (47%) menganggap potensi pendapatan daripada perniagaan baharu adalah sama penting dengan keperluan untuk menuruti minat mereka, manakala 33% daripada bakal usahawan menganggap bahawa potensi pendapatan daripada perniagaan baharu adalah lebih penting daripada keperluan untuk menuruti minat mereka.

Pandangan ini boleh dilihat daripada kesanggupan risiko kewangan mereka, memandangkan kebanyakan bakal usahawan  — empat daripada lima (78%) sanggup menggunakan wang mereka sendiri sebagai cara untuk memulakan pembiayaan untuk perniagaan mereka sendiri. Hanya segelintir — 28% menggunakan wang daripada keluarga mereka untuk melakukannya, manakala 26% sanggup membuat pinjaman perniagaan kecil-kecilan manakala 25% mengambil pinjaman peribadi untuk membiayai perniagaan baharu mereka.

Kos merupakan halangan terbesar untuk keusahawanan di Asia Pasifik 

Apabila ditanyakan mengenai halangan terhadap keusahawanan, kebanyakan bakal usahawan (65%) memetik kos awal memulakan sebuah perniagaan sebagai halangan utama yang menghalang mereka untuk melakukannya. Ini diikuti dengan:

 • Bimbang perniagaan tidak berjaya (42%)
 • Bimbang perniagaan tidak mendatangkan keuntungan (40%)
 • Kekurangan sokongan pembiayaan dan ilmu pasaran (40%)

Walau bagaimanapun, kebanyakan bakal usahawan (77%) turut berkongsi bahawa mereka berasa lebih yakin untuk memulakan perniagaan mereka sendiri sekiranya mereka mempunyai rakan niaga yang turut terlibat. Hal ini jelas khususnya di Malaysia (83%), Indonesia (79%), Filipina (76%) dan Thailand (73%).

“Daripada kajian ini, kami mendapati bahawa bakal-bakal usahawan memilih laluan mereka dengan memberi pertimbangan yang amat teliti. Bukan sahaja perniagaan yang berpotensi itu memerlukan potensi pendapatan yang jelas, ia juga perlu mempunyai kos permulaan yang agak rendah untuk bakal usahawan membuat perubahan tersebut. Namun demikian, memulakan sebuah perniagaan akan sentiasa mempunyai pelbagai faedahnya yang tersendiri, begitu juga dengan risiko, maka penting untuk mencari jaringan sokongan yang baik yang dapat berkongsi kepakaran dan ilmu yang betul untuk membantu memulakan perjalanan keusahawanan, dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan risiko,” kata Conchie.Source: Herbalife Nutrition Asia Pacific

Sumber Berkaitan: http://IAmHerbalife.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Letusan Gunung Ruang: Beberapa Penerbangan Malaysia Airlines, AirAsia Ke Sabah & Sarawak Dibatalkan

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) — Beberapa penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia antara Sabah, Sarawak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibatalkan hari ini berikutan letusan gunung berapi di Gunung Ruang, Indonesia.

Malaysia Airlines dalam kenyataan di akaun media sosial rasmi X hari ini memaklumkan syarikat penerbangan itu akan membatalkan beberapa penerbangan yang terjejas dan menasihatkan penumpang untuk menyemak status penerbangan terkini dan saranan perjalanan masing-masing.

“Pembatalan penerbangan pada 18 April 2024 berikutan letusan gunung berapi Gunung Ruang. Berikutan letusan gunung berapi yang berlaku di Gunung Ruang, Indonesia, Malaysia Airlines akan membatalkan beberapa penerbangan ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL) ke Sabah dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, pejabat Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup dalam kenyataan berkata penerbangan membawa mendiang Tan Sri Joseph Kurup (pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah dan bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah) ke Kota Kinabalu yang dijadualkan hari ini telah dibatalkan.

“Saya akan memaklumkan masa penerbangan terkini selepas menerima maklum balas daripada MAS (Malaysia Airlines),” katanya.

AirAsia dalam kenyataan pula berkata lapan daripada penerbangan berjadual antara KLIA dan Tawau telah dibatalkan. Turut dibatalkan adalah lapan penerbangan antara KLIA dan Kota Kinabalu, menjadikan sebanyak 16 penerbangan yang terjejas antara KLIA, Kota Kinabalu dan Tawau.

Menurutnya ia telah memaklumkan kepada semua penumpang yang terjejas, manakala penumpang dalam perjalanan ke atau dari destinasi yang terkesan digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon mudah alih berdaftar mereka untuk pemberitahuan mengenai pembatalan.

“Para tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas digalakkan untuk menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

“AirAsia akan terus memantau situasi gunung berapi Gunung Ruang dan akan memberikan lebih banyak maklumat perkembangan terkini,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA