Tinjauan Herbalife Nutrition Dedahkan 7 daripada 10 Penduduk Asia Pasifik Beraspirasi Menjadi Pemilik Perniagaan

HONG KONG, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ — Herbalife Nutrition, sebuah syarikat pemakanan global ulung, mengeluarkan hasil daripada Tinjauan Keusahawanan Asia Pasifik 2019 olehnya. Dijalankan pada April 2019, kajian ini mendedahkan bahawa tujuh daripada 10 (71%) pengguna di rantau ini beraspirasi untuk memiliki perniagaan sendiri, dengan keinginan untuk menjadi seorang usahawan yang paling tinggi dalam kalangan mereka di Indonesia (96%), Filipina (92%), Thailand (89%) dan Malaysia (86%). Di samping itu, kebanyakan (54%) daripada penduduk Asia Pasifik percaya bahawa mengusahakan perniagaan mereka sendiri mendatangkan lebih kepuasan berbanding bekerja untuk orang lain.

Tinjauan Keusahawanan Herbalife Nutrition APAC 2019

“Ramai pengguna Asia Pasifik mengimpikan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Namun demikian, proses untuk melakukannya boleh menjadi sesuatu yang menakutkan. Melalui kajian ini, maklumat baharu tentang persepsi dan sikap mereka yang ingin menjadi usahawan, selain membongkar pengalaman para usahawan semasa, dapat membantu kita memahami bagaimana kita dapat menyokong cita-cita seseorang individu dengan lebih baik, dengan harapan agar lebih ramai akan menjadi berani untuk membuat perubahan dan menjadi seorang usahawan suatu hari nanti,” kata Stephen Conchie, Naib Presiden Kanan dan Pengarah Urusan untuk Asia Pasifik, Herbalife Nutrition.

Keinginan untuk mencapai impian mendorong usahawan memulakan perniagaan mereka sendiri

Apabila para usahawan Asia Pasifik ditanyakan tentang sebab-sebab untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, keinginan untuk mencapai impian mendahului senarai, dengan hampir separuh (48%) daripada responden yang telahpun memiliki perniagaan mereka sendiri (usahawan) yang ditinjau bersetuju dengan hal ini. Ini diikuti dengan:

 • Keinginan memperoleh pendapatan (43%)
 • Keperluan untuk mengikuti naluri/gerak hati mereka (37%)
 • Galakan keluarga (30%)
 • Galakan rakan-rakan (22%)

Meskipun pengalaman keusahawanan mereka berbeza, sebahagian besar usahawan di Asia Pasifik – tiga daripada empat (77%) – berkata bahawa menjadi seorang usahawan telah melahirkan kegembiraan yang lebih besar buat mereka sejak mereka memulakan perjalanan tersebut, menunjukkan bahawa keusahawanan boleh mendatangkan kepuasan untuk penduduk di rantau ini.

Kebanyakan bakal usahawan mengimpikan suatu hari nanti mereka boleh berhenti kerja

Antara mereka yang bercita-cita untuk memulakan perniagaan mereka sendiri (bakal usahawan), dua daripada tiga (67%) berkata mereka mempunyai impian bahawa suatu hari nanti mereka dapat memaklumkan kepada bos mereka bahawa mereka ingin berhenti kerja dan atas alasan yang baik, sebanyak enam daripada 10 (62%) percaya bahawa idea perniagaan mereka akan menjadi sesuatu yang revolusioner untuk industri. Sentimen ini lebih jelas di Malaysia (80%), Filipina (78%), Thailand (74%) dan Indonesia (68%), yang mana bahagian yang lebih besar dalam kalangan bakal usahawan yakin bahawa idea perniagaan mereka akan merevolusikan industri.

Selain memberi kesan ke atas industri, bakal usahawan juga percaya bahawa memiliki perniagaan mereka sendiri mempunyai banyak faedah-faedah berpotensi. Ini termasuk:

 • Kefleksibelan dalam jadual kerja/hidup mereka (65%)
 • Potensi untuk meningkatkan pendapatan mereka (60%)
 • Berupaya untuk menjadi bos mereka sendiri (55%)
 • Membolehkan mereka mengejar minat mereka (52%)
 • Meningkatkan tahap kepuasan kerja (45%)

Keusahawanan masih menjadi suatu yang menakutkan untuk kebanyakan bakal usahawan

Meskipun faedah-faedah yang dikaitkan dengan keusahawan adalah jelas, lebih daripada lapan dalam 10 (85%) bakal usahawan menyatakan bahawa mereka berasa amat takut dengan prospek untuk memulakan perniagaan mereka sendiri. Bahkan, 79% berkata kadang kala mereka merasakan bahawa mereka tidak mungkin berpeluang untuk memulakan perniagaan mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, bakal usahawan di Asia Pasifik masih agak praktikal dengan impian keusahawanan mereka. Hampir separuh (47%) menganggap potensi pendapatan daripada perniagaan baharu adalah sama penting dengan keperluan untuk menuruti minat mereka, manakala 33% daripada bakal usahawan menganggap bahawa potensi pendapatan daripada perniagaan baharu adalah lebih penting daripada keperluan untuk menuruti minat mereka.

Pandangan ini boleh dilihat daripada kesanggupan risiko kewangan mereka, memandangkan kebanyakan bakal usahawan  — empat daripada lima (78%) sanggup menggunakan wang mereka sendiri sebagai cara untuk memulakan pembiayaan untuk perniagaan mereka sendiri. Hanya segelintir — 28% menggunakan wang daripada keluarga mereka untuk melakukannya, manakala 26% sanggup membuat pinjaman perniagaan kecil-kecilan manakala 25% mengambil pinjaman peribadi untuk membiayai perniagaan baharu mereka.

Kos merupakan halangan terbesar untuk keusahawanan di Asia Pasifik 

Apabila ditanyakan mengenai halangan terhadap keusahawanan, kebanyakan bakal usahawan (65%) memetik kos awal memulakan sebuah perniagaan sebagai halangan utama yang menghalang mereka untuk melakukannya. Ini diikuti dengan:

 • Bimbang perniagaan tidak berjaya (42%)
 • Bimbang perniagaan tidak mendatangkan keuntungan (40%)
 • Kekurangan sokongan pembiayaan dan ilmu pasaran (40%)

Walau bagaimanapun, kebanyakan bakal usahawan (77%) turut berkongsi bahawa mereka berasa lebih yakin untuk memulakan perniagaan mereka sendiri sekiranya mereka mempunyai rakan niaga yang turut terlibat. Hal ini jelas khususnya di Malaysia (83%), Indonesia (79%), Filipina (76%) dan Thailand (73%).

“Daripada kajian ini, kami mendapati bahawa bakal-bakal usahawan memilih laluan mereka dengan memberi pertimbangan yang amat teliti. Bukan sahaja perniagaan yang berpotensi itu memerlukan potensi pendapatan yang jelas, ia juga perlu mempunyai kos permulaan yang agak rendah untuk bakal usahawan membuat perubahan tersebut. Namun demikian, memulakan sebuah perniagaan akan sentiasa mempunyai pelbagai faedahnya yang tersendiri, begitu juga dengan risiko, maka penting untuk mencari jaringan sokongan yang baik yang dapat berkongsi kepakaran dan ilmu yang betul untuk membantu memulakan perjalanan keusahawanan, dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan risiko,” kata Conchie.Source: Herbalife Nutrition Asia Pacific

Sumber Berkaitan: http://IAmHerbalife.com

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Pertumbuhan Harga Median Sewa Hartanah Lembah Klang Teratas Bagi H1 2022 Mencerminkan Permulihan Pasaran Sewa Berterusan

KUALA LUMPUR, 25 SEPTEMBER 2022 – iProperty.com.my hari ini mengumumkan hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan pertumbuhan harga median sewa tertinggi pada setengah tahun pertama (H1) 2022. Hartanah-hartanah tersebut telah memperoleh pertumbuhan peratusan dua angka berbanding setengah tahun kedua (H2) [RS1] 2021. 

Semakin ramai pencari hartanah mengalihkan tumpuan kepada menyewa sebagai penyelesaian untuk meningkatkan keperluan gaya hidup dan ruang kediaman mereka. Ini disebabkan oleh iklim ekonomi yang mencabar termasuk kenaikan kadar faedah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Di iProperty.com.my, kami telah menyaksikan peningkatan 34% dalam carian untuk hartanah sewa pada H1 2022. Peningkatan carian ini mencadangkan bahawa menyewa adalah pilihan yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencari lebih kebebasan dan fleksibiliti serta kelebihan kewangan. Pertumbuhan harga sewa yang memberangsangkan oleh beberapa hartanah terkemuka di Lembah Klang juga memberi petunjuk bahawa pasaran hartanah mempunyai keupayaan untuk pulih pasca pandemik. Ini memberikan keyakinan kepada pembeli dan penaik taraf yang ingin melabur dalam hartanah kediaman. Dalam keadaan yang sama, situasi ini memberi peluang kepada pelabur hartanah yang kukuh dari segi kewangan untuk memanfaatkan potensi hartanah sewa yang menguntungkan.”

Data iProperty.com.my menawarkan gambaran yang lebih jelas tentang pergerakan harga sewa dengan mengenal pasti hartanah bertingkat tinggi melalui tiga peringkat harga berbeza – di bawah RM1,500; RM1,500 ke RM2,500; dan melebihi RM2,500. Ini menawarkan pandangan yang lebih mendalam tentang pelbagai jenis pilihan pelaburan sewaan yang menunjukkan prestasi baik dalam keadaan semasa.

Berikut ialah senarai hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan median pertumbuhan sewa tertinggi pada H1 2022:

Mampu Milik dan Kemudahan – Hartanah Terbaik Dengan Harga Sewa Bawah RM1,500

Lokasi yang strategik dan harga yang baik adalah faktor pendorong utama di sebalik pertumbuhan harga median sewa beberapa hartanah kediaman bertingkat tinggi Kuala Lumpur di bawah RM1,500. Kondominium Miharja di Cheras mengungguli senarai dengan pertumbuhan sebanyak 11.5%. Kondominium tersebut berdekatan dengan stesen LRT dan MRT serta pengalaman runcit seperti pusat membeli-belah, medan selera, dan restoran. Beberapa hartanah bertingkat tinggi di Bukit Jalil dan Kuchai Lama juga muncul sebagai pemenang, mencatatkan pertumbuhan hargamedian sewa antara 9.1% (De Tropicana, Kuchai Lama) dan 7.8% (Residensi Lanai, Bukit Jalil). Pergerakan positif itu disokong oleh kemudahan untuk mengakses projek-projek ini melalui beberapa lebuh raya utama.

Sementara itu, hartanah di pinggir bandar Selangor seperti Bandar Sungai Long, Cyberjaya, dan Semenyih, terus popular di kalangan penyewa berpendapatan sederhana. Landmark Residence 2 di Bandar Sungai Long, yang mencatatkan pertumbuhan harga median sewa sebanyak 16.7%, menawarkan nilai yang hebat dengan permintaan harga sewa yang berpatutan, persekitaran tempat tinggal yang tenang dan rangkaian jalan raya yang baik. Begitu juga di Cyberjaya, The Arc dan Tamarind Suites telah menunjukkan prestasi yang baik pada H1 2022 dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 10% dan 9.1%. The Arc adalah amat popular di kalangan pelajar university dan penyewa tempatan dan asing yang bekerja di sekitar kawasan itu. Manakala, Tamarind Suites mempunyai banyak unit yang disewakan sebagai penginapan jangka pendek kerana susun atur dupleksnya yang menarik dan lokasi yang bersebelahan pusat membeli-belah kejiranan popular.

Memenuhi Permintaan Gaya Hidup Penduduk Bandar – Hartanah Terbaik dengan Harga Sewa Antara RM1,500 hingga RM2,500

Hartanah di dalam lingkungan harga ini menarik minat golongan muda di bandar kerana mereka biasanya tinggal di lokasi yang lebih strategik dan menawarkan beberapa kelebihan gaya hidup. Satu contoh ialah Taragon Puteri Bintang di Kuala Lumpur, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 33.3% pada H1 2022. Ini telah menandakan kebangkitan semula minat di kawasan Jalan Pudu lama di sekitar Bukit Bintang. Hartanah ini mendapat manfaat daripada akses mudah ke pusat membeli-belah, pusat hiburan, LRT dan stesen Monorel. Atas sebab yang sama, beberapa hartanah di Setapak memperoleh antara 25% (The Ridge) dan 12.5% ​​(Platinum Lake PV 13) dalam pertumbuhan harga median sewa. Setapak menawarkan lebih banyak pilihan kediaman bertingkat tinggi dengan harga yang berpatutan dan kemudahan gaya hidup yang dinaik taraf, serta akses mudah ke pusat bandar. Hal ini memberi petanda baik kepada penduduk bandar moden yang berpendapatan sederhana.

Bagi Selangor, lima hartanah sewa di Subang Jaya dan Puchong mendominasi senarai pertumbuhan harga median teratas – berikutan tarikan tradisionalnya sebagai kawasan kejiranan matang yang memfokuskan kehidupan keluarga dan komuniti. Faktor kesesuaian untuk didiami adalah salah satu kekuatan Subang Jaya. Kawasan ini telah menjadi sebuah pusat kepada pelbagai medan makan, tarikan keluarga dan institusi pendidikan,. Ini telah dicerminkan dalam prestasi kukuh tiga hartanah sewa termasuk Kenwingston Skylofts, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 17.6%.

Sementara itu, daya tarikan Puchong sentiasa menjadi tumpuan keterhubungan, dengan banyak LRT dan titik akses lebuh raya. Hasilnya, kawasan itu merupakan salah satu penggerak utama untuk harga median sewa di Selangor, mencatatkan pertumbuhan antara 12.5% ​​(Zefer Hill Residence) dan 16.7% (Skyvilla @ D’Island) pada H1 2022.

Premium dan Eksklusif – Hartanah TerbaikDengan Harga Sewa Melebihi RM2,500

Hartanah dalam lingkungan harga sewa ini memenuhi keperluan penyewa berpendapatan tinggi dengan keutamaan untuk menikmati kehidupan mewah. Pembukaan semula sempadan antarabangsa telah menarik komuniti ekspatriat untuk kembali ke pasaran hartanah Malaysia. Sebagai contoh, di Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC), Setia SKY Residences mencatatkan pertumbuhan purata harga sewa sebanyak 29%. Suite Platinum (The Face Suites) juga memperoleh 15.4% disebabkan lokasinya dalam hab perniagaan dan komersial utama ibu kota. Hartanah ini juga terkenal di kalangan pelancong dan pengembara perniagaan yang mencari penginapan jangka pendek. Mont Kiara ialah satu lagi kawasan popular di kalangan ekspatriat yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat antara 11.1% (i-Zen @ Kiara 2) dan 10.5% (Lumina Kiara), menjadikannya sasaran kegemaran pelabur hartanah.

Bagi penyewa tempatan dalam lingkungan pendapatan lebih tinggi, ramai yang merasakan pengalaman hidup yang dipertingkatkan dengan ruang yang besar, persekitaran hijau yang kondusif dan kemudahan yang memperkayakan gaya hidup, sebagai faktor kritikal apabila mencari hartanah. Contoh utama ialah Tropicana Grande, yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat sebanyak 9% – kondominium gaya resort ini menyediakan kemudahan rumah kelab dan berhadapan Tropicana Golf & Country Resort. [email protected] Damansara, dengan kemudahan rekreasi yang diilhamkan oleh hotel juga masuk ke dalam senarai dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 12.90%. Mendahului senarai ialah Saujana Residency di Subang Jaya, dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 20%. Walaupun lebih lama, apartmen berservis ini menawarkan kediaman berkepadatan rendah, taman peribadi khusus bagi unit yang lebih besar, dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kedai serbaneka dalaman dan dobi.