Aplikasi Pulse oleh Prudential dengan kerjasama DoctorOnCall, Babylon dan AIME

KUALA LUMPUR, Malaysia, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ — Perkembangan teknologi yang begitu pesat terutamanya dalam penggunaan aplikasi secara atas talian telah menunjukkan keperluan aplikasi berkaitan penjagaan kesihatan bagi membantu masyarakat mendapatkan perkhidmatan kesihatan dengan lebih cepat dan mudah.

Sehubungan dengan itu syarikat insurans terkemuka Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) telah melancarkan “Pulse”, sejenis aplikasi dengan perintis kecerdasan buatan (Artificial Intelligence). Hasil kerjasama antara Prudential dan Syarikat Babylon Healthcare Services Limited United Kingdom, DoctorOnCall serta AIME membolehkan aplikasi ini diperkenalkan buat julung kalinya di Malaysia. Pengguna aplikasi ini bukan sahaja boleh mendapatkan maklumat tentang status kesihatan, malah boleh bercakap dengan doktor secara atas talian dan mendapatkan penghantaran ubat terus kepada mereka.

Pulse merupakan aplikasi yang unik kerana ia berfungsi mengikut kesesuaian individu. Ketua Eksekutif Prudential Corporation Asia, Nic Nicandrou berkata “Aplikasi ini mampu membantu pengguna mencegah dan melindungi diri daripada serangan penyakit “.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Assurance Malaysia Berhad, Gan Leong Hin, “Rakyat Malaysia menghabiskan 14 jam sehari dengan alat digital mereka dan 71% carian tentang kesihatan adalah dari telefon bimbit. 23% aplikasi yang dimuat turun dari internet adalah tentang kesihatan. Oleh itu, Prudential menumpukan usaha untuk memberikan mereka perkhidmatan yang bernilai dan mudah digunakan oleh rakyat Malaysia bila-bila masa dan di mana jua mereka berada”.

Pulse menilai tahap kesihatan pengguna yang merangkumi gaya hidup, kesihatan mental, kesihatan organ dalaman dan risiko penyakit pada masa akan datang menerusi soal selidik dengan pengguna. Aplikasi ini dapat memberikan maklumat tentang tahap kesihatan semasa pengguna serta memberi kesedaran tentang aspek yang perlu diperbaiki.

Aplikasi ini juga mempunyai fungsi “Symptom Checker”. Melalui sesi soal jawab, aplikasi ini akan membawa pengguna kepada kemungkinan diagnosis atau penyebab kepada gejala yang dihadapi. Kemudian, pengguna boleh memilih untuk bercakap dengan seorang doktor secara atas talian dengan hanya RM1. Doktor tersebut akan memberikan diagnosis dan mencadangkan rawatan yang sesuai serta mengeluarkan preskripsi secara elektronik sekiranya perlu.

Maran Virumandi, Pengasas Bersama DoctorOnCall menjelaskan “Konsultasi secara atas talian melalui Pulse yang dijalankan dengan kerjasama DoctorOnCall membolehkan pengguna mendapatkan konsultasi dengan doktor-doktor bertauliah dan berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia. Selain itu, mereka juga boleh mendapatkan preskripsi secara atas talian dan ubat-ubatan”.

Pulse turut menyediakan maklumat tentang denggi melalui fungsi amaran denggi. Aplikasi yang boleh didapati dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store dan App Store.

DoctorOnCall merupakan salah sebuah syarikat yang bekerjasama dengan Prudential dalam merealisasikan aplikasi Pulse. Sebagai sebuah klinik atas talian DoctorOnCall menawarkan perkhidmatan konsultasi dengan doktor bertauliah bagi penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, demam, masalah kulit dan masalah kesihatan lain. Ini memberi peluang kepada pesakit untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan dari mana jua mereka berada. Ubat-ubatan akan dihantar terus kepada pesakit selepas sesi konsultasi jika diperlukan. Pengunjung laman web turut berpeluang untuk bertanya tentang masalah-masalah kesihatan pada laman forum mereka. Untuk maklumat lanjut layari www.DoctorOnCall.com.my atau hubungi 03-84082000.

Sumber: DoctorOnCall

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kumpulan UOB Mengambil Alih Perniagaan Pengguna Citigroup; di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam

Anak syarikat United Overseas Bank Limited (UOB) telah menandatangani perjanjian untuk mengambil alih perniagaan perbankan pengguna Citigroup yang terdiri daripada portfolio pinjaman tidak bercagar dan bercagar, pengurusan kekayaan dan perniagaan deposit runcit (Perniagaan  Pengguna) di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam (Cadangan Pengambilalihan).

Sebagai  sebahagian daripada Cadangan Pengambilalihan ini, kakitangan Perniagaan Pengguna akan diserap oleh  UOB. Cadangan Pengambilalihan ini akan memperkukuh dan memperdalam lagi francais UOB di ASEAN. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai nilai aset bersih agregat berjumlah kira-kira S$4.0 bilion dan  asas pelanggan lebih kurang 2.4 juta pada 30 Jun 2021, dan menjana pendapatan berjumlah kira-kira  S$0.5 bilion pada separuh pertama 2021. Tanpa memasukkan kos urus niaga sekali sahaja, Cadangan  Pengambilalihan ini dijangka akan menunjukkan pertambahan serta-merta kepada pendapatan sesaham (EPS) dan pulangan atas ekuiti (ROE) UOB. 

Jumlah pertimbangan tunai untuk Cadangan Pengambilalihan ini akan dikira berdasarkan premium agregat  yang bersamaan dengan S$915 juta ditambah nilai aset bersih Perniagaan Pengguna apabila selesai. Cadangan Pengambilalihan ini dijangka akan dibiayai melalui lebihan modal dan dianggar akan mengurangkan nisbah Ekuiti Lazim Tahap 1 (CET1) UOB sebanyak 0.7% kepada 12.8%, berdasarkan  kedudukan modalnya pada 30 September 2021. Kesan kepada nisbah CET1 dijangka tidak ketara dan  adalah dalam keperluan kawal selia. 

Penyelesaian pengambilalihan di setiap negara adalah tertakluk kepada kelulusan kawal selia berkenaan  yang diperoleh dari setiap negara dan di Singapura. Pengambilahan ini dijangka selesai antara  pertengahan 2022 dan awal 2024, bergantung pada kemajuan dan keputusan proses kelulusan kawal selia. Citigroup akan membantu UOB dan anak syarikatnya (secara kolektif Kumpulan UOB) dengan  penghijrahan pelanggan dan kakitangan Perniagaan Penggunanya bagi memastikan peralihan dijalankan  dengan lancar. 

Encik Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif UOB, berkata, “Pengambilalihan perniagaan runcit Citigroup dalam pasaran utama kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam  merupakan peluang hebat yang tepat pada masanya. UOB percaya akan potensi jangka panjang Asia Tenggara dan kami telah mengambil langkah berdisiplin, selektif dan sabar dalam mencari peluang yang  sesuai untuk berkembang. Tertakluk kepada kelulusan kawal selia, kami berharap untuk menyepadukan  portfolio Citigroup yang berkualiti dan juga mengalu-alukan pasukannya, selain mewujudkan nilai untuk  asas pelanggan, kakitangan dan pihak berkepentingan lain kami yang semakin bertambah. Perniagaan  yang diambil alih, bersama dengan francais pengguna serantau UOB, akan menghasilkan gabungan amat mantap yang akan meningkatkan perniagaan Kumpulan UOB di samping memajukan kedudukan kami sebagai bank serantau yang terkemuka.” 

Encik Peter Babej, Ketua Pegawai Eksekutif Asia Pasifik Citi, berkata, “Kami berbesar hati untuk  mengumumkan transaksi ini dengan UOB, sebuah institusi pan-Asia yang terkemuka. Kami yakin bahawa  UOB, dengan budaya yang kukuh dan cita-cita serantau yang luas, akan menyediakan peluang yang amat baik dan tempat kerja jangka panjang bagi rakan sekerja perbankan pengguna kami di Indonesia, Malaysia, Thailand dan Vietnam. Memberi tumpuan kepada perniagaan kami melalui langkah ini akan memudahkan  pelaburan tambahan dalam bidang tumpuan strategik kami, termasuk rangkaian institusi kami di seluruh Asia Pasifik, justeru menghasilkan pulangan optimum untuk Citi.” 

Strategi runcit UOB termasuk mengambil kesempatan daripada kemewahan yang semakin meningkat di  Asia Tenggara, memperoleh dan menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan melalui platform  perbankan digitalnya, UOB TMRW, di samping memenuhi keperluan kewangan pelanggan melalui  pendekatan saluran omni apabila mereka bergerak ke atas dalam kontinum kekayaan. Cadangan Pengambilalihan ini akan mengembangkan ekosistem rakan kongsi UOB dan dijangka menggandakan  asas pelanggan runcit sedia ada UOB di empat pasaran, sekaligus mempercepatkan sasaran asas pelanggannya lima tahun lebih awal. 

Perniagaan Pengguna Citigroup mempunyai kira-kira 5,000 kakitangan, termasuk pengurusan kanan dan  pasukan yang dilengkapi pelbagai pengalaman. Penghijrahan kakitangan ini akan meningkatkan lagi  kecekapan Kumpulan UOB dan membuka peluang sinergi perniagaan. 

Kumpulan UOB mengalu-alukan pelanggan dan kakitangan Citigroup, yang akan sentiasa dimaklumkan  mengenai perkembangan terkini Cadangan Pengambilalihan pada bulan-bulan akan datang. 

Credit Suisse (Singapore) Limited akan bertindak sebagai penasihat kewangan kepada Kumpulan UOB  dalam Cadangan Pengambilalihan ini manakala Allen & Overy LLP (Singapura) merupakan penasihat  undang-undangnya.

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah kalian….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika tergolong dalam kluster ini, jangan risau, kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana. Namun yuran kami paling murah di pasaran!

Kalian akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu penting yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->Webinar Senang Saham