Aplikasi Pulse oleh Prudential dengan kerjasama DoctorOnCall, Babylon dan AIME

KUALA LUMPUR, Malaysia, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ — Perkembangan teknologi yang begitu pesat terutamanya dalam penggunaan aplikasi secara atas talian telah menunjukkan keperluan aplikasi berkaitan penjagaan kesihatan bagi membantu masyarakat mendapatkan perkhidmatan kesihatan dengan lebih cepat dan mudah.

Sehubungan dengan itu syarikat insurans terkemuka Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) telah melancarkan “Pulse”, sejenis aplikasi dengan perintis kecerdasan buatan (Artificial Intelligence). Hasil kerjasama antara Prudential dan Syarikat Babylon Healthcare Services Limited United Kingdom, DoctorOnCall serta AIME membolehkan aplikasi ini diperkenalkan buat julung kalinya di Malaysia. Pengguna aplikasi ini bukan sahaja boleh mendapatkan maklumat tentang status kesihatan, malah boleh bercakap dengan doktor secara atas talian dan mendapatkan penghantaran ubat terus kepada mereka.

Pulse merupakan aplikasi yang unik kerana ia berfungsi mengikut kesesuaian individu. Ketua Eksekutif Prudential Corporation Asia, Nic Nicandrou berkata “Aplikasi ini mampu membantu pengguna mencegah dan melindungi diri daripada serangan penyakit “.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Assurance Malaysia Berhad, Gan Leong Hin, “Rakyat Malaysia menghabiskan 14 jam sehari dengan alat digital mereka dan 71% carian tentang kesihatan adalah dari telefon bimbit. 23% aplikasi yang dimuat turun dari internet adalah tentang kesihatan. Oleh itu, Prudential menumpukan usaha untuk memberikan mereka perkhidmatan yang bernilai dan mudah digunakan oleh rakyat Malaysia bila-bila masa dan di mana jua mereka berada”.

Pulse menilai tahap kesihatan pengguna yang merangkumi gaya hidup, kesihatan mental, kesihatan organ dalaman dan risiko penyakit pada masa akan datang menerusi soal selidik dengan pengguna. Aplikasi ini dapat memberikan maklumat tentang tahap kesihatan semasa pengguna serta memberi kesedaran tentang aspek yang perlu diperbaiki.

Aplikasi ini juga mempunyai fungsi “Symptom Checker”. Melalui sesi soal jawab, aplikasi ini akan membawa pengguna kepada kemungkinan diagnosis atau penyebab kepada gejala yang dihadapi. Kemudian, pengguna boleh memilih untuk bercakap dengan seorang doktor secara atas talian dengan hanya RM1. Doktor tersebut akan memberikan diagnosis dan mencadangkan rawatan yang sesuai serta mengeluarkan preskripsi secara elektronik sekiranya perlu.

Maran Virumandi, Pengasas Bersama DoctorOnCall menjelaskan “Konsultasi secara atas talian melalui Pulse yang dijalankan dengan kerjasama DoctorOnCall membolehkan pengguna mendapatkan konsultasi dengan doktor-doktor bertauliah dan berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia. Selain itu, mereka juga boleh mendapatkan preskripsi secara atas talian dan ubat-ubatan”.

Pulse turut menyediakan maklumat tentang denggi melalui fungsi amaran denggi. Aplikasi yang boleh didapati dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store dan App Store.

DoctorOnCall merupakan salah sebuah syarikat yang bekerjasama dengan Prudential dalam merealisasikan aplikasi Pulse. Sebagai sebuah klinik atas talian DoctorOnCall menawarkan perkhidmatan konsultasi dengan doktor bertauliah bagi penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, demam, masalah kulit dan masalah kesihatan lain. Ini memberi peluang kepada pesakit untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan dari mana jua mereka berada. Ubat-ubatan akan dihantar terus kepada pesakit selepas sesi konsultasi jika diperlukan. Pengunjung laman web turut berpeluang untuk bertanya tentang masalah-masalah kesihatan pada laman forum mereka. Untuk maklumat lanjut layari www.DoctorOnCall.com.my atau hubungi 03-84082000.

Sumber: DoctorOnCall

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wahed Invest Dilancarkan di Malaysia

  • Wahed menawarkan rakyat Malaysia cara yang lebih bijak untuk melabur dengan menyediakan akses kepada portfolio patuh Syariah yang pelbagai
  • Pejabat Malaysia berfungsi sebagai hab serantau untuk operasi Wahed Invest di Asia Pasifik
  • Wahed menyokong wawasan Malaysia ke arah kemakmuran bersama dan pertumbuhan ekonomi yang inklusif dengan memanfaatkan teknologi yang memberi tumpuan kepada Ekonomi Digital Islam

Kuala Lumpur, 29 Oktober 2019 – Wahed Invest mengumumkan pelancaran platform pelaburan digital Islam pertama di Malaysia. Perkhidmatan pengurusan pelaburan digital Wahed membolehkan pelabur akses kepada portfolio patuh Syariah yang telus, saksama dan bertujuan untuk memperkasakan rakyat Malaysia pada umumnya untuk menjaga kesejahteraan kewangan mereka.

Baca: 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Pertama kali dilancarkan pada 2017, Wahed Invest berpangkalan di AS, berkembang ke pasaran UK pada 2018 dan merancang untuk melancarkan perkhidmatan pengurusan pelaburan digitalnya merentas rantau Asia Tenggara dari pangkalan serantaunya di Malaysia. Beroperasi di lebih daripada 130 buah negara, Wahed ditubuhkan untuk memenuhi keperluan pelabur yang bijak kewangan serta mereka yang mempunyai pengetahuan yang sedikit mengenai kewangan, menerusi pelbagai pelaburan yang dapat diakses. Di tambah pula dengan pelaburan awal rendah sebanyak RM 100, bersama yuran yang rendah, dan tiada tempoh terkunci, Wahed berharap untuk mengatasi halangan yang terpadat pada pengurusan pelaburan dan portfolio kewangan yang lazimnya dikhaskan untuk pelabur bernilai tinggi.

“Kewangan Islam adalah salah satu sektor yang paling pesat berkembang di dunia, dan Wahed telah membolehkan masyarakat Muslim global untuk mengambil bahagian dalam pasaran kewangan global dengan membuat pelaburan yang mudah diakses dan juga patuh etika. Sebagai salah satu pasaran modal Islam yang paling maju, Malaysia berada pada kedudukan yang unik bagi memenuhi keperluan pelabur Asia Tenggara yang semakin canggih dan mempunyai keperluan yang mendesak, dan membantu mewujudkan peluang dalam kewangan Islam. Dengan menyediakan cara pelaburan yang baru dan bijak yang patuh syariah, pelabur kami mempunyai akses kepada pengurus pelaburan digital yang mempunyai yuran yang rendah, serta jumlah minima akaun yang lebih rendah,” kata Junaid Wahedna, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Wahed Inc.

Walaupun Laporan Bank Dunia menyatakan bahawa Malaysia telah mencapai salah satu tahap tertinggi dalam kemasukan kewangan di kalangan negara-negara Asia Tenggara, rakyat Malaysia masih tertinggal dalam hal celik kewangan dan pengetahuan kewangan. Satu kaji selidik yang dijalankan baru-baru ini oleh Agensi Pengurusan Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) melaporkan bahawa satu daripada tiga rakyat Malaysia tidak selesa dengan pengetahuan kewangan mereka, manakala separuh daripada penduduk (52%) mengatakan mereka menghadapi kesukaran menyimpan sehingga RM1,000 untuk waktu kecemasan. Lebih separuh rakyat Malaysia (53%) percaya bahawa pengurusan kekayaan adalah kunci untuk mencapai mobiliti sosial. Walau bagaimanapun, kebanyakan rakyat Malaysia merasa pengetahuan kewangan mereka yang tidak mencukupi telah menghalang mereka dari pengurusan kekayaan yang cekap.

Ketika demostrasi platform Wahed pada majlis pelancaran, Syakir Hashim, Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif Asia Pasifik, Wahed Inc berkongsi, “Di tengah-tengah hala tuju Malaysia ke arah kemakmuran bersama melalui ekonomi yang lebih inklusif yang berakar umbikan teknologi dan inovasi, kami di Wahed terus memperkasakan rakyat Malaysia dengan akses yang lebih baik untuk masa depan kewangan yang selamat. Kami mengiktiraf Malaysia sebagai salah satu pasaran utama kami dan negara yang berada di landasan untuk menjadi pemimpin dalam Ekonomi Digital Islam yang disokong oleh ekosistem yang berkembang pesat. Malaysia akan memainkan peranan utama dalam memacu pertumbuhan kami di Asia Pasifik sebagai Hab Serantau untuk operasi kami. Setiap orang mempunyai matlamat dan aspirasi kewangan yang berbeza, tetapi untuk pelabur yang tidak berpengalaman atau pelabur kali pertama, kekurangan pendidikan serta peluang kewangan yang sesuai, ditambah pula dengan ketakutan dan kadang-kadang kesukaran untuk memahami istilah kewangan sudah cukup untuk menghalang dan menegah mereka bagi melabur dan mengambil alih kesejahteraan kewangan mereka.”

“Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa satu daripada setiap lima rakyat Malaysia tidak berjaya menyimpan wang dalam tempoh enam bulan[i]. Melalui Wahed, kami menggalakkan pelabur-pelabur kami untuk menjaga kesejahteraan kewangan mereka dengan menyediakan alat pelaburan yang lebih bijak selaras dengan kepercayaan mereka. Kami berhasrat untuk memastikan semua umat Islam mempunyai akses kepada portfolio pelaburan patuh Syariah yang cekap, tanpa mengira status ekonomi atau lokasi geografi mereka,” kata Syakir Hashim.

Pilihan peruntukan portfolio semasa Wahed terdiri daripada pelaburan saham ke AS, saham Malaysia, sukuk (bon Islam) dan emas. Untuk memastikan semua pulangan adalah halal, Wahed mempunyai Lembaga Penasihat Syariah sepenuh masa, yang menjalankan proses saringan yang ketat dan menghasilkan laporan penyucian tahunan (Zakat). Hasilnya, pelabur Islam dan bukan Islam kini mampu melabur tanpa rasa bimbang ke dalam portfolio secara beretika.

Anak-anak syarikat Wahed Inc dikawal selia oleh beberapa badan yang paling dihormati di dunia termasuk Suruhanjaya Bursa Sekuriti (SEC) di Amerika Syarikat, Pihak Berkuasa Pelakuan Kewangan (FCA) di UK, Pihak Berkuasa Pasaran Modal Arab Saudi (CMA) dan Bank Negara Bahrain (CBB).

Setelah mendaftar, pengguna boleh membuka akaun pelaburan dengan selamat dalam masa beberapa minit. Wahed secara automatik akan mencadangkan portfolio untuk setiap pengguna berdasarkan bagaimana mereka menjawab soalan-soalan mengenai diri mereka sendiri; dengan mengambil kira keadaan kewangan individu, sikap terhadap risiko, matlamat pelaburan dan kriteria lain. Model portfolio dikawal selia oleh pengurusan dana profesional Wahed. Pengguna boleh mula melabur dengan serendah RM100 dan hanya membayar sebahagian kecil daripada yuran pengurusan tradisional. Wahed memastikan bahawa pelabur sentiasa mempunyai portfolio pelbagai, tanpa mengira saiz akaun mereka, justeru itu membolehkan pelaburan yang efisien untuk pelabur dari semua lapisan masyarakat.

Wahed Invest Menerima Lesen Pengurusan Pelaburan Digital Islam

Wahed Invest telah berjaya mendapatkan lesen kawal selia daripada Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia untuk menawarkan perkhidmatan pengurusan pelaburan digital pertama di Malaysia. Lesen Pengurusan Pelaburan Digital Islam yang diberikan oleh SC akan membolehkan rakyat Malaysia untuk melabur tanpa rasa bimbang dalam portfolio patuh syariah dan beretika.

Mengenai Wahed Invest

Wahed Invest (“Wahed”) menawarkan perkhidmatan pelaburan automatik yang direka untuk pelaburan Syariah dan beretika. Di Malaysia, anak syarikat Wahed Inc; Wahed Technologies Sdn Bhd adalah entiti berlesen yang beroperasi sebagai Pengurus Pelaburan Islam Digital. Platform ini akan membolehkan pelabur dari semua peringkat pendapatan untuk melabur simpanan mereka secara beretika dan cekap.

Untuk makulmat lanjut berkenaan Wahed Invest, layari www.wahedinvest.com


[i] The Star Online. Vital to strengthen financial literacy, say experts. Didapati daripada https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/07/24/vital-to-strengthen-financial-literacy-say-experts. Kali terakhir diakses pada 22 Oktober 2019.

Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

Program Khidmat Masyarakat Education Malaysia Global Services Bersama Dr. Takayuki Akahoshi

KUALA LUMPUR, Malaysia, 9 April, 2019 /PRNewswire/ — Dr. Takayuki Akahoshi merupakan salah seorang pakar mata yang paling inovatif dan berjaya pada masa kini. Pengarah Oftalmologi di Mitsui Memorial Hospitaldi Tokyo, Jepun itu merupakan pakar bedah katarak yang berwibawa dan masyhur di peringkat antarabangsa, terutamanya dalam pembangunan teknik ‘phaco prechop‘ dan instrumen yang membahagikan nukleus kanta sebelum pengemulsian phaco, yang mana proses pengaluran nukleus tidak lagi diperlukan.

Sebagai satu penghormatan, Dr. Takayuki Akahoshi menerima jemputan ke Malaysia sebagai destinasi terbaru untuk berkongsi kepakaran beliau. Justeru itu, Education Malaysia Global Services (EMGS) dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) amat berbesar hati untuk mengadakan program khidmat masyarakat di Pusat Perubatan UKM (PPUKM), Kuala Lumpur; Hospital Langkawi, Kedah; dan Hospital Queen Elizabeth, Sabah mulai 23 April 2019 sehingga 30 April 2019 sebagai salah satu tanggungjawab sosial korporat (CSR) kami.

Dr. Akahoshi akan menjalankan pembedahan tersebut secara ‘live‘ (siaran langsung) di PPUKM dan Hospital Langkawi. Beliau akan menawarkan rawatan menggunakan teknik yang diciptanya kepada penduduk tempatan yang terpilih secara percuma. Di samping itu, program ini juga melibatkan proses ‘skill transfer’ kepada doktor pakar dan doktor pakar pelatih dalam bidang ini di Malaysia.

Beliau akan menyampaikan syarahan kepada pakar oftalmologi, pelatih oftalmologi dan pegawai perubatan lainnya di setiap lokasi. Beliau bersama pakar-pakar tempatan jemputan akan turut menyampaikan syarahan di Simposium Pembedahan Katarak Kebangsaan (National Cataract Surgery Symposium atau NCSS 2019) yang akan berlangsung 26-28 April 2019 di PPUKM, CherasKuala Lumpur. Simposium seperti ini julung kali diadakan di peringkat kebangsaan di Malaysia.

Kerajaan Malaysia telah menumpukan banyak sumber untuk membangunkan bidang ini. Pada masa ini, terdapat tiga (3) Universiti Awam (UA) yang menawarkan kursus dan latihan dalam bidang oftalmologi iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM) dan Universiti Sains Malaysia (USM).

Hospital Mata Kebangsaan Tun Hussein Onn telah dibina untuk menawarkan rawatan dan memberikan pendidikan dalam penjagaan mata kepada orang awam. Di bawah sayapnya, Bank Mata Kebangsaan turut tubuhkan untuk menggalakkan pendermaan organ mata, manakala Institut Nasional Sains Oftalmik (NIOS) pula bertanggungjawab untuk menjalankan latihan dan penyelidikan dalam bidang ini.

Latihan pembedahan katarak ini adalah wajib bagi setiap pelatih dalam memahirkan diri untuk menjadi seorang pakar dalam bidang oftalmologi. Sehingga kini terdapat seramai 606 orang ahli berdaftar di bawah Persatuan Oftalmologi Malaysia. Dengan program-program latihan yang bersesuaian, diharapkan agar jumlah pengamal perubatan yang pakar dalam bidang ini akan meningkat.

Lawatan Dr. Akahoshi merupakan peluang terbaik untuk merangsang kemajuan pengajaran dan pembelajaran (P&P) serta pembangunan profesional berterusan (CPD) di Malaysia, terutamanya bagi pakar oftalmologi dan pakar lain yang berkaitan. Ia juga sebagai satu penanda aras terutamanya di rantau ini, bahawa perkembangan bidang oftalmologi di Malaysia sedang mengalami lonjakan baru.

Dr. Takayuki Akahoshi juga pernah merawat YAB Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada tahun 2015.

Sumber: Education Malaysia Global Services

Iklan

Pesanan Bagi Produk Penjagaan Kesihatan Dan Kebersihan Meningkat Lebih 500%

Sepanjang dua minggu setengah yang lalu, terdapat peningkatan yang mendadak dalam permintaan bagi produk seperti topeng muka pembedahan, pembersih tangan, cecair dan penyembur disinfektan, tisu basah (wet wipes), gel mandian dan pencuci tangan antibakteria serta vitamin, di Shopee, dengan pesanan meningkat sebanyak lebih daripada 521%. Banyak produk penjagaan kesihatan dan kebersihan ini kini tiada stok di kebanyakan kedai, menyebabkan rakyat Malaysia beralih kepada pembelian atas talian untuk mendapatkannya.

Hal ini berlaku dalam kebimbangan global yang disebabkan oleh wabak coronavirus baharu (juga dikenali sebagai Wuhan Virus) yang telah menjejaskan lebih 4,500 orang, dan jumlah kematian meningkat kepada lebih 100 orang.

Di negara kita, terdapat empat kes wabak coronavirus yang telah disahkan. Ini merupakan tambahan kepada kes-kes wabak Influenza A (H1N1) dan penyakit tangan, kaki dan mulut yang berlaku di Malaysia.

Untuk membantu rakyat Malaysia melindungi diri mereka, kami bekerjasama bersama jenama dan penjual di seluruh negara yang mempunyai stok untuk menawarkan produk mereka. Kami juga telah mengambil langkah proaktif untuk mengingatkan semua penjual kami bahawa Kerajaan telah menetapkan harga siling maksimum untuk topeng muka, dan untuk meletakkan harga pada barang-barang ini secara munasabah kerana ia merupakan keperluan asas bagi semua.

Kami juga telah memudahkan pencarian produk-produk ini di platform kami melalui halaman Keperluan Anti-Influenza – https://shopee.com.my/m/anti-influenza-necessities

Kami harap ini akan membantu memberi ketenangan fikiran kepada rakyat Malaysia.

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini.

Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.

Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE.

Iklan

Bank Digital Pertama China, WeBank perkenal Paradigma ‘3O’ Perbankan Terbuka di Money 20/20 Asia

SINGAPURA, 22 Mac 2019 /PRNewswire/ — Henry Ma, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank di Singapura, menunjukkan kepada audiens Money 20/20 sebuah dunia masa depan ‘Perbankan Terbuka’ dan memperkenalkan Paradigma ‘3O’ perkhidmatan perbankan terbuka, serta pendekatan yang sepadan untuk menangani cabaran yang berkaitan.

Gartner telah menakrifkan ‘Perbankan Terbuka’ sebagai perniagaan platform di mana data, algoritma, rekod transaksi dan prosedur dikongsi dalam ekosistem untuk menyediakan perkhidmatan kepada rakan kongsi termasuk pelanggan, pekerja, pemaju pihak ketiga, syarikat dan vendor Teknologi Kewangan.

Henry percaya bahawa model perbankan terbuka membolehkan bank untuk membenamkan keupayaan produk, risiko dan teknologi mereka ke dalam industri tertentu, dan pada masa yang sama bank dapat mendekati pelanggan sasaran mereka dengan lebih tepat.

Ini merupakan keadaan yang saling menguntungkan. Bank-bank boleh menyediakan perkhidmatan kewangan berdasarkan konteks keperluan utama pelanggan dalam pelbagai senario, manakala perniagaan rakan kongsi tanpa kepakaran dan keupayaan kewangan dapat memberi khidmat yang lebih baik kepada pelanggan mereka. Hasilnya, bank boleh mencapai pasaran bukan utama dan nic yang tidak atau kurang mendapat perkhidmatan perbankan dan menggalakkan kewangan inklusif dengan berkesan.

‘Perbankan Terbuka’ telah menarik perhatian besar bank-bank di Chinapada tahun lalu (2018) dan kebanyakan daripada mereka telah melancarkan platform perbankan terbuka berdasarkan teknologi API.

Walau bagaimanapun, menurut Henry Ma, perbankan terbuka bukan sekadar teknologi API dan dicirikan oleh Paradigma ‘3O’, terutamanya ‘Platform Terbuka’, ‘Inovasi Terbuka’ dan ‘Kolaborasi Terbuka’.

  • Platform Terbuka melibatkan penggunaan teknologi API, SDK dan H5 untuk menyediakan perkhidmatan perbankan bagi rakan kongsi.
  • Inovasi Terbuka menggalakkan perisian sumber terbuka, pelesenan harta intelek dan pelaksanaan rujukan untuk memperkasa perkongsian.
  • Kolaborasi terbuka memupuk pakatan perniagaan menggunakan teknologi teragih.

Pada masa ini, WeBank mengamalkan Paradigma ‘3O’ dengan proaktif dan menerapkan teknologi pinggir utama dalam kes-kes penggunaan industri kewangan serta rakan kongsinya dalam industri-industri lain, termasuk perkhidmatan undang-undang, media, hiburan, perkhidmatan awam dan kerajaan dan perniagaan runcit. WeBank berusaha untuk menjadi penginovasi bagi perkhidmatan kewangan kontekstual, perintis dalam komuniti teknologi dan arkitek bagi ekosistem perniagaan kolaboratif.

Dengan pembangunan perbankan terbuka, risiko dan cabaran timbul. Keselamatan siber, hubungan dengan pelbagai rakan kongsi yang berbilang, kesinambungan perniagaan, privasi data dan budaya syarikat merupakan perkara biasa untuk ditangani.

Untuk menangani isu-isu ini, mekanisme penilaian risiko siber hujung-ke-hujung perlu disediakan dan melaksanakan teknologi inovatif seperti ‘Rantaian Konsortium Terbuka’ untuk memudahkan penyambungan dengan rakan-rakan kongsi, menubuhkan pelan kesinambungan perniagaan yang komprehensif, memperkenalkan penyelesaian perlindungan identiti dan privasi teragih berasaskan rantaian blok dan memupuk budaya pembuatan keputusan yang tangkas dan terpencar. Ia dianggap sebagai antara amalan terbaik yang paling penting untuk era Perbankan Terbuka di WeBank.

Sumber: WeBank Co Ltd

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!