Tinjauan Pengguna iProperty.com.my Mendedahkan Tren Mencari Hartanah yang Menggalakkan di Malaysia Walaupun COVID-19

iProperty.com.my, portal hartanah No. 1 di Malaysia, telah mengumumkan hasil tinjauan pengguna yang terkini. Tinjauan tersebut bertujuan untuk memahami tingkah laku pencari hartanah di Malaysia dalam perjalanan mencari hartanah mereka dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan bagaimana ia mempengaruhi mereka dalam faktor pembelian
hartanah. Tinjauan ini juga menganalisis keinginan membeli setiap pembeli rumah sebelum, semasa dan setelah PKP berakhir. Tinjauan dilakukan antara 11 hb Mei – 1 hb Jun 2020.

44% responden tinjauan ingin membeli hartanah sebelum pengumuman PKP iProperty.com.my mendedahkan bahawa 44% responden ingin membeli hartanah sebelum pengumuman PKP. Daripada jumlah pencari hartanah ini, 28% berhenti mencari hartanah selepas PKP diumumkan pada 16 hb Mac 2020. Walau bagaimanapun, lebih daripada satu pertiga daripada pencari hartanah yang berhenti mencari (38%) menyatakan bahawa mereka sedang menunggu harga turun atau masih terbuka kepada tawaran hartanah yang terbaik.

Dua faktor utama yang mempengaruhi pencari hartanah ketika menilai penyenaraian atas talian adalah pengesahan penilaian hartanah (tren harga untuk hartanah yang serupa) dan sumber informasi mengenai ruang dan susun atur hartanah yang memberikan pemahaman yang jelas.

Keinginan membeli pencari-pencari hartanah di Malaysia tidak terjejas oleh PKP kerana jumlah pencari hartanah yang ingin membeli setelah pengumuman PKP meningkat kepada 45%. Menurut hasil tinjauan, walaupun situasi pandemik COVID-19, tren mencari hartanah di kalangan rakyat Malaysia masih memberangsangkan. Menariknya, hasil tinjauan menunjukkan bahawa 24% responden yang tidak ingin membeli hartanah sebelum PKP kini ingin membeli setelah pengumuman PKP.

Sebilangan besar peserta baru melihat keadaan pasaran semasa sama ada sebagai peluang untuk membeli rumah pertama mereka atau untuk menaik taraf kediaman mereka yang sedia ada atau melabur dalam sektor hartanah. Sementara sesetengah golongan responden menyebutkan bahawa mereka ingin membeli hartanah yang lebih kecil atau berpindah ke lokasi yang lebih strategik.

Dengan peserta-peserta baru ini, peratusan responden yang mencari harta tanah meningkat kepada 45% selepas pengumuman PKP. Selain itu, 10% lagi responden yang berhenti mencari hartanah pasca PKP berasa terbuka kepada tawaran dan promosi hartanah yang menarik. Dengan mengambil kira kumpulan ini, peratusan responden yang berminat untuk membeli hartanah selepas pengumuman PKP adalah 55%.

Walaupun begitu, 92% responden yang mencari hartanah menyatakan bahawa mereka mempunyai kesediaan yang lebih rendah untuk bertransaksi (49% ingin menunggu harga turun sementara 43% masih lagi mencari tetapi lebih berhati-hati untuk membuat komitmen kewangan).

90% responden yang mencari hartanah menamakan pilihan masuk yang mudah sebagai faktor utama yang akan memudahkan keputusan transaksi mereka.

Tinjauan ini selanjutnya menunjukkan bahawa 90% responden menjawab bahawa faktor-faktor yang akan membantu meringankan keputusan transaksi mereka adalah pilihan masuk yang mudah seperti pembayaran awal sifar, potongan pemaju hartanah dan kos undang-undang bersubsidi. Tambahan pula, 81% daripada responden mencari pemaju hartanah atau ejen hartanah yang boleh dipercayai.

Juga, 89% pencari hartanah bercenderung kepada idea pandangan bilik pameran maya ( virtual showroom ). 75% menyatakan bahawa bilik pameran maya dapat membantu mereka membuat keputusan untuk membeli sementara 14% mengatakan ianya tidak cukup untuk mereka membuat keputusan untuk sama ada membeli / menyewa harta tanah.

Pada masa yang sama, 83% daripada semua responden ingin mendapatkan kemas kini mengenai tawaran hartanah yang baik (hartanah baru untuk promosi, atau hartanah sub penjualan dengan harga yang baik), sementara 54% responden berminat dengan data pasaran bagi membantu mereka memahami keadaan semasa pasaran hartanah dengan lebih baik.

Tinjauan pengguna ini mengambarkan situasi yang positif selaras dengan pengenalan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) di bawah Pelan Jana Semula Sektor Ekonomi Negara (PENJANA) oleh kerajaan Malaysia baru-baru ini. Inisiatif HOC yang menampilkan cuti duti setem yang ketara akan membantu meringankan beban kewangan pembeli rumah.

Mengulas mengenai tinjauan pengguna ini, Wong Siew Lai, Pengurus Besar Pemasaran dan Komunikasi, iProperty.com.my berkata, “Penemuan dari tinjauan pengguna ini menunjukkan sesuatu yang sangat menggalakkan mengenai keinginan pencari hartanah di Malaysia untuk membeli walaupun kita berada dalam situasi yang belum pernah kita tempuhi angkara wabak COVID-19. Secara keseluruhan, jumlah keinginan membeli tidak berubah dengan ketara dan masih ramai mencari hartanah. Pencari hartanah menghabiskan lebih banyak masa untuk meneliti dan menilai pilihan hartanah secara atas talian. Pencari hartanah kini lebih cenderung kepada tawaran hartanah yang menarik dan penyelesaian yang dapat
membantu mereka menemui tawaran tersebut. Pencari hartanah juga berminat untuk mendapat sumber informasi atas talian yang boleh membantu mereka memahami keadaan pasaran semasa dengan lebih baik. Sekiranya mereka menemui tawaran yang sesuai, banyak pencari hartanah bakal bersedia melabur walaupun melebihi anggaran bajet asal mereka.”

NOTA:
● Tinjauan dilakukan oleh iProperty.com.my antara 11 Mei – 1 Jun 2020
● Kumpulan generasi responden:
● Gen Z, di bawah 1% responden
● Gen Y, 67% responden
● Gen X, 32% responden

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group di Asia mengendalikan laman web, pemasaran dan acara harta tanah digital yang menawarkan set perkhidmatan hartanah dan pemasaran projek paling komprehensif di Asia Tenggara termasuk di Malaysia ( iProperty.com.my ), Thailand ( thinkofliving.com dan Prakard) serta seluruh wilayah China termasuk Tanah Besar China ( myfun.com ) dan Hong Kong ( squarefoot.com.hk dan SMARTExpo).

Berpangkalan di Australia, REA Group merupakan sebuah firma pengiklanan digital multinasional yang mengkhusus kepada hartanah. Disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX:REA), kami mengendalikan
laman web hartanah kediaman, komersil dan saham terkemuka di Australia iaitu realestate.com.au, realcommercial.com.au dan flatmates.com.au. REA Group juga merupakan rakan kongsi utama 99 Group yang mengendalikan perniagaan 99.co dan iProperty.com.sg di Singapura serta rumah123.com di Indonesia. REA Group juga memiliki pegangan saham besar dalam Move, Inc menerusi realtor.com di Amerika Utara dan Elara Technologies menerusi proptiger.com , maakan.com dan housing.com di India.

iProperty.com.my berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia dengan bilangan pekerjanya melebihi 200 orang. Dengan lebih 3 juta lawatan setiap bulan, iProperty.com.my merupakan portal hartanah pendahulu pasaran yang menawarkan carian dalam dua bahasa iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. iProperty.com.my juga menawarkan aplikasi penyelesaian kepada konsumer seperti LoanCare, penunjuk kelayakan pinjaman perumahan; saluran News & Lifestyle dengan pelbagai kandungan berkaitan hartanah yang bermanfaat kepada pengguna; acara-acara yang menghubungkan pembeli hartanah dengan ejen dan pemaju; dan banyak lagi.

Untuk berita berkaitan REA Group dan iProperty.com.my, layari www.iproperty.com.my/newsroom dan ketahui permintaan dan tren hartanah kediaman, perkembangan teknologi dan produk serta banyak
lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak Tahu Saham Apa Yang Bakal Pulih Tahun 2021?

Dunia sedang memacu ke arah pemulihan ekonomi seiring dengan kejayaan vaksin Covid-19. Pemulihan dalam pelaburan saham telah menjadi laluan utama bagi para pelabur pada penghujung tahun, dengan tumpuan terhadap perubahan sektor, peningkatan saham perladangan serta penjejasan saham penjagaan kesihatan.

Kumpulan Penyelidikan Rakuten Trade Sdn Bhd telah mempertimbangkan faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan ekonomi pada tahun 2021.

Jom kita dengarkan lima soalan hangat yang diajukan kepada Encik Kenny Yee dari Rakuten Trade.

Encik Kenny Yee, Kumpulan Penyelidikan, Rakuten Trade Sdn Bhd

1. Kenaikan harga minyak sawit mentah (CPO) telah menawarkan peluang baru buat saham sektor perladangan. Boleh berikan komen mengenai jangkaan perkembangan harga minyak sawit mentah (CPO) pada bulan-bulan akan datang?

  • Seperti di lain-lain sektor, pemulihan global pasca Covid-19 telah mewujudkan permintaan Pent-Up atau permintaan yang tertahan untuk kebanyakan komoditi. Kami jangkakan peningkatan harga saham peladangan walaupun pengembalian duti eksport minyak sawit pada Januari 2021.
  • Bagi harga minyak sawit mentah (CPO), kami berpendapat ia mungkin berada di atas paras RM3,000 per tan, dengan RM4,000 sebagai halangan utama dalam beberapa bulan akan datang.

2. Boleh beri komen mengenai kesan dari mandat biodiesel pada harga minyak sawit mentah (CPO) pada tahun 2021?

  • Dengan harga minyak mentah pada kadar semasa, biodiesel tetap merupakan saranan yang tidak begitu menarik memandangkan titik harganya dan jangkaan pungutan eksport menjadi sumber pendapatan bagi industri.
  • Pelaksanaan mandat biodiesel Malaysia akan tetap menjadi cabaran pada tahun 2021 biarpun ia mempunyai kelebihan sebagai bahan bakar yang lebih stabil dan mampan untuk masa hadapan.

3. Apakah pandangan anda terhadap syarikat / saham teknologi?

  • Saham teknologi akan tetap menjadi tumpuan, tetapi ini turut bergantung pada nilai saham individu.
  • Kami mengesyorkan VIS-Dynamics, JCY International Bhd, Elsoft Research, Inari, dan MI Technovation Bhd sebagai pilihan utama untuk saham teknologi.

4. Bagaimanakah prestasi saham-saham modal yang lebih kecil pada 2021 vs blue chips atau saham mewah, kerana seperti yang kita sedia maklum, saham yang besar tidak semestinya lebih baik?

  • Dalam kesukaran yang dihadapi pada tahun 2020, kami yakin saham-saham modal yang lebih kecil akan menerajui 2021 selaras dengan penyempurnaan semula portfolio dengan disokong oleh aliran masuk dana berterusan dari pelabur runcit yang akan terus menjadi peserta pasaran utama.
  • Antara saham-saham modal kecil yang disarankan adalah Supercomnet Technologies, AppAsia, RCE Cap, TCS Group, dan Dnonce.
  • Blue chips atau saham mewah dan bermodal besar masih kekal memainkan peranan dominan, tetapi kami menjangkakan peningkatan serta penyertaan berterusan dalam saham modal kecil mengunjurkan dari nilai dan potensi pertumbuhan mereka.

5. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia merancang untuk membubarkan larangan jualan kawal selia pendek (RSS) pada tahun 2021. Bagaimanakah keadaan ini akan memberi impak kepada pasaran ekuiti dan pemulihan ekonomi untuk jangka pendek?

  • Walaupun tujuannya adalah untuk merancakkan pasaran ekuiti, jualan kawal selia pendek (RSS) akan memberi penekanan dan impak langsung kepada keuntungan terutamanya saham blue chips atau saham mewah.
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!