Pernah Dengar High Frequency Trading (HFT)?

Tachyon atau pun zarah Tachyonic merupakan sesuatu zarah yang bergerak lebih pantas dari cahaya. Para ahli Fizik dan Sains sebulat suara mempercayai bahawa zarah-zarah tersebut bergerak lebih pantas berbanding cahaya.

Namun, ia masih berada di peringkat hipotesis kerana zarah tersebut tidak dapat wujud dan tidak konsisten mengikut undang-undang fizik. Semakin laju Tachyon, semakin berkurangan sumber tenaga yang dimiliki oleh zarah tersebut; begitu juga sebaliknya.

Zarah Tachyon paling lambat pernah dilihat masih mampu mengatasi kelajuan cahaya. Jika diukur nilai kelajuan zarah Tachyon, ia akan mampu bergerak mengelilingi bumi 7 kali dalam sesaat.

Jom kita tengok pula kepantasan yang wujud dalam dunia kewangan. Sebelum itu, jemput layan video ini sebagai pembuka kata.

Sebelum sempat kita nak kelip mata, terdapat jutaan transaksi jual beli saham dan pasaran lain yang berlaku serentak.

Apakah High Frequency Trading (HFT)?

Dalam pasaran, HFT boleh dikelaskan sebagai jenis algorithmic trading yang bercirikan kepantasan yang sangat tinggi. Kesemua HFT dibina berdasarkan formula matematik yang kompleks dan penggunaan super komputer serta peralatan elektronik berkuasa tinggi.

Semakin hampir lokasi firma HFT dibina berdekatan dengan sesuatu bursa pertukaran, semakin pantas kelajuan perdagangan HFT.

Modal HFT bukannya sesuatu yang baharu dalam pasaran. Katanya ianya sudah wujud sejak tahun 1930 lagi.

Para pedagang dan pelabur yang maju ketika itu sudah menggunakan telegraph yang berkuasa tinggi untuk mengakses maklumat pada bursa pertukaran. Sekaligus mereka mengetahui maklumat dan mengambil tindakan lebih pantas berbanding orang lain.

HFT berasaskan penggunaan super komputer berkembang secara perlahan pada tahun 1983, selepas NASDAQ memperkenalkan perdagangan elektronik. Pada era 90-an, HFT telah mampu melakukan perdagangan jual beli dalam masa beberapa saat berbanding kemampuan manusia biasa.

Kini kepantasan HFT mampu mencapai jutaan transaksi dalam skala masa mili-saat, dan juga mampu mencapai mikro-saat. Tidak menghairankan jika satu hari nanti, HFT mungkin mampu mencapai skala masa nano-saat yang merupakan di luar kemampuan dan keupayaan manusia.

Dunia Digital Mempengaruhi Kemajuan HFT

Ianya pesat berkembang secara sejak tahun 1983 selepas NASDAQ memperkenalkan bentuk perdagangan elektronik semata-mata. Pada abad ke-21 pula, perdagangan HFT mempunyai masa pelaksanaan hanya beberapa saat. Dan pada tahun 2010, ianya telah berkurang sehingga mikrosaat.

Namun begitu, kewujudan HFT dikatakan lebih mendatangkan keburukan berbanding kebaikan. Kehadiran HFT dikatakan tidak adil bagi pelabur-pelabur lain yang tidak mempunyai keupayaan untuk menyamai kelajuan mereka.

Terdapat juga pendapat yang mengatakan HFT hanya menyumbang kepada liquidity sewaktu pasaran stabil dan tidak membantu ketika pasaran teruk.

Pada tahun 2013, Itali merupakan negara pertama yang mengenakan cukai ke atas HFT. Sebanyak 0.02% cukai akan dikenakan bagi setiap perubahan atau pun pembatalan order yang dilakukan di bawah 0.5 saat.

Hal ini dilakukan untuk mengelakkan pengguna platform HFT memanipulasi harga dengan meletakkan fake order bagi menarik minat pedagang dan pelabur lain.

Di Amerika Syarikat, US Securities Exchange Commission (SEC) meluluskan Investors Exchange (IEX) pada tahun 2016. IEX mengutamakan keadilan dan ketelusan dengan meletakkan speed bump (penangguhan masa) pada setiap order bagi mengurangkan kelebihan HFT.

Kebelakangan ini, transaksi yang dilakukan menggunakan platform HFT dilaporkan semakin berkurangan. Ini disebabkan peningkatan kos operasi seperti penyelenggaraan dan cukai bagi HFT, yang tidak mampu ditampung dengan keuntungan yang berkurangan di pasaran saham.

Syarikat HFT kini mula mencari peluang di pasaran yang kurang dikawal selia oleh pihak berkuasa, seperti pasaran mata wang kripto.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Jual Saham Anda Jika Keluar 3 Tanda Ini

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, kita perlu sentiasa membuat analisa pada carta dan mempunyai trading plan. Kita perlu fahamkan pattern-pattern perubahan trend dan mempunyai kepakaran untuk mengesannya.

Daripada segi analisa teknikal, ada banyak jenis pattern dalam carta yang boleh memberikan tanda awal untuk kita mula melepaskan pegangan saham kita.

Mari kita tengok bagaimana untuk mengesan tanda-tanda awal sesuatu saham itu akan jatuh.

1. Three Black Crows

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda2.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern ini adalah pattern yang jelas di mana harga akan terus turun ke bawah.

Candlestick hitam yang pertama muncul dan telah mempengaruhi harga ke bawah diikuti dengan dua lagi candlestick hitam yang menolak harga ke bawah.

Ketiga-tiga candle ini adalah tanda yang jelas pelabur menjual saham tersebut dengan cepat. Emosi ketakutan telah mula menghantui pelabur kerana takut kehilangan modal dan mereka menjual pegangan mereka.

Menurut Thomas Bulkowski yang merupakan seorang penulis dan trader tegar, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 78%.

2. Evening Star

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda3.jpg
Kredit: Investopedia

Pattern evening star adalah berlawanan dengan morning star. Morning star selalunya muncul, di dalam aliran downtrend manakala evening star muncul dalam aliran uptrend.

Evening star berlaku apabila pembeli berpusu-pusu membeli saham tersebut dan menyebabkan satu candlestick putih besar muncul.

Namun, pada candlestick kedua pembeli yang baru berkurang dan menyebabkan candlestick putih kecil terbentuk. Minat belian berkurang dari sebelumnya.

Candlestick ketiga melengkapkan pattern evening star apabila candlestick hitam muncul dan menolak harga ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan penurunan harga dengan kadar ketepatan sebanyak 72%.

3. Two Black Gapping

This image has an empty alt attribute; its file name is Tiga-Tanda-Tanda-Awal-Untuk-Menjual-Pegangan-Saham-Anda1.jpg
Kredit: Investopedia

Candlestick pertama di dalam kawasan petak biru adalah candle shooting star di mana merupakan tanda awal penolakan harga ke bawah akan berlaku.

Candlestick kedua pula adalah candlestick bearish engulfing di mana pembeli mula melepaskan saham mereka dan menyebabkan harga jatuh ke bawah.

Pada candlestick ketiga, penjualan panik berlaku di mana harga terus gap down ke bawah dan membentuk satu candlestick panjang berwarna hitam. Ini telah melengkapkan pattern Two black gapping dan harga dijangka akan terus ke bawah.

Menurut Thomas Bulkowski, pattern ini menjangkakan harga akan turun ke bawah dengan kadar ketepatan sebanyak 68%.

Jika kita melihat ketiga-tiga tanda ini muncul dalam aliran uptrend, kita boleh bersedia untuk melepaskan pegangan saham kerana ia menunjukkan harga akan terus jatuh ke bawah.

Walaubagaimanapun , kita perlu bersedia dengan trading plan. Ini kerana sebagai seorang pelabur kita perlu tahu nak buat apa sekiranya pasaran bergerak melawan arus agar dapat mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Iklan

Majalah Labur