Toshiba Tumpu Kriptografi Kuantum, Masa Depan Keselamatan Data

SINGAPURA, 13 Mac 2019 /PRNewswire/ — Kriptografi kuantum mempunyai potensi yang besar untuk menjadi teknologi utama bagi melindungi infrastruktur komunikasi daripada serangan siber dan memberi kelebihan kepada perniagaan apabila melibatkan perlindungan maklumat kritikal-operasi. Apa itu kriptografi kuantum dan bagaimana kriptografi kuantum dapat merapatkan jurang dalam pertahanan dalam talian bagi membolehkan perniagaan untuk terus mendepani sebarang ancaman yang rumit? Toshiba menyediakan pandangan yang lebih mendalam tentang topik ini.

Untuk siaran multimedia penuh, klik di sini: https://www.prnasia.com/mnr/toshiba_20190313.shtml

Dr. Andrew Shields, Assistant Managing Director at Toshiba’s Research Laboratory in Cambridge
Kriptografi kuantum, kini dan masa depan

Kajian terkini daripada Toshiba mendedahkan bahawa lebih separuh (52%) daripada perniagaan di Eropah menyenaraikan keselamatan data sebagai tiga keutamaan pelaburan tertinggi untuk tahun mendatang. Walaupun demikian, perniagaan sering ketinggalan dalam memastikan perniagaan mereka menyedari dan mendepani trend dan perkembangan dalam keselamatan siber.

Pada masa kini penyulitan kunci awam dianggap dengan meluas sebagai bahagian penting dalam keselamatan data, namun demikian ia dicabar oleh strategi-strategi serangan baharu dan kemunculan komputer-komputer kuantum yang akhirnya menyebabkan banyak penyulitan hari ini tidak selamat. Cabaran keselamatan hari ini dan kebimbangan keselamatan masa depan mendorong penerimaan kriptografi kuantum yang andal, yang menyediakan kaedah-kaedah yang selamat untuk menghasilkan dan mengedarkan kunci-kunci rahsia antara dua pihak pada rangkaian optik.

Toshiba’s Quantum Encryption System

Meskipun masih belum tersedia secara komersial, para saintis kini berada di tahap yang mana mereka berupaya menggunakan teknologi tersebut dan dapat menunjukkan faedah-faedahnya. Makmal Penyelidikan Cambridge Toshiba baru-baru ini menerbitkan kertas kajian yang menjelaskan penemuan penting yang dibuat menggunakan protokol yang dikenali sebagai Twin-Field QKD, melanjutkan jarak QKD kepada lebih 500 kilometer daripada gentian telekomunikasi standard, seraya membuka potensi untuk komunikasi yang selamat antara bandar-bandar seperti LondonParisDublinManchester dan Amsterdam.

Tidak seperti penyelesaian keselamatan sedia ada yang lain, kriptografi kuantum adalah selamat daripada semua kemajuan masa depan dalam matematik dan pengkomputeran, meskipun daripada keupayaan pemprosesan nombor oleh komputer kuantum. Pemiawaian protokol-protokol QKD kekal penting untuk kriptografi kuantum yang dikomersialkan. Keperluan untuk mendayakan kebolehoperasian teknologi, membangunkan pasaran komponen selain proses dan teknologi, akan dapat mengurangkan kos penciptaan dan penggunaan QKD serta menyaksikan permulaan masa depan yang lebih selamat untuk kita semua.

Untuk mengetahui pandangan selanjutnya, klik pada pautan di bawah:
https://www.toshiba-clip.com/en/detail/7014

Foto – https://photos.prnasia.com/prnh/20190219/2379110-1-a
Foto – https://photos.prnasia.com/prnh/20190219/2379110-1-b
Foto – https://photos.prnasia.com/prnh/20190219/2379110-1-c
Foto – https://photos.prnasia.com/prnh/20190219/2379110-1-d
Logo – https://photos.prnasia.com/prnh/20190219/2379110-1LOGO

Sumber: Toshiba Corporation

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aqila Afindi Dinobat Sebagai “Ikon Wanita Melayu” – Pencarian Wanita Melayu 2022 Plaza Shah Alam

Shah Alam, 13 Ogos 2022 – Pentas utama Plaza Shah Alam menyaksikan kemenangan berpihak pada gadis bernama Aqila Afindi (21) yang membawa gelaran Ikon Wanita Melayu 2022 – Pencarian Wanita Melayu anjuran Plaza Shah Alam.

Aqila menewaskan sembilan lagi saingan terdekatnya dengan membawa pulang hadiah berupa wang tunai bernilai RM10,000 daripada pihak Plaza Shah Alam serta hadiah iringan sumbangan penaja-penaja.

Berada rapat sebagai pesaingnya ialah Nur Athiya Hazirah (26) yang mengungguli tempat kedua dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000 berserta hadiah daripada para penaja dan Siti Aisyah (26) mendapat tempat ketiga dengan membawa wang tunai RM3,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah sumbangan penaja-penaja lain.

Miss Personality menjadi milik Sabrina Nizam (24) dan Miss Photogenic diberikan kepada Nur Diana Sri Tunteja (21). Kedua-duanya membawa pulang wang tunai RM1,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah tajaan.

Majlis yang diacarakan oleh Fahrin Ahmad (Aktor) bersama bekas Ikon Wanita Melayu 2018, Amy Nurtinie ini diadili lima juru profesional iaitu Vanidah Imran (Aktres), Encik Faizal Hamid (Pensyarah Fesyen UiTM), Kiffy Razak (Pengarang Urusan majalah NONA), Puan Azura Mokhtar (Pengurus Kanan Plaza Shah Alam) dan Mas Idayu (Selebriti).

Menyorot kembali perjalanan program PWM 2022, Seramai lebih 200 peserta hadir bagi sesi uji bakat yang diadakan selama dua hari pada 23 & 24 Julai lalu diikuti sesi separuh akhir yang berlangsung 6 Ogos menyaksikan 25 peserta bertanding untuk layak ke peringkat akhir.

Aqila menumpaskan harapan sembilan finalis lain iaitu Siti Aisyah (26), Puteri Ermisha Qistina (19), Nur Yasmin (24), Nur Izzatul Aqma (20), Nur Shalia (26), Yaserah Ali (25), Sabrina Nizam (24), Nur Diana Sri Tunteja (21) dan Nur Athiyah Hazirah (26) untuk bergelar Ikon Wanita Melayu Tahun ini.