Tinjauan Workforce of the Future: Hampir Separuh daripada Bakat STEM Milenial dan Generasi Z Berminat dengan Kerjaya dalam Industri Minyak dan Gas

HOUSTON, 13 Mac 2019 /PRNewswire/ — Industri minyak dan gas berdepan dengan persaingan sengit untuk menarik bakat sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM), dengan 44% daripada Milenial dan Generasi Z (Gen Z) STEM berminat untuk meneruskan kerjaya dalam sektor minyak dan gas berbanding 77% dalam sektor teknologi, 58% dalam sektor sains hayat dan farmaseutikal serta 57% dalam sektor penjagaan kesihatan – menurut tinjauan “Workforce of the Future” global sulung yang dikeluarkan hari ini oleh Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) di CERAWeek oleh IHS Markit, acara tenaga ulung di dunia.

Tinjauan tersebut telah ditugaskan oleh ADNOC untuk mengkaji tenaga kerja masa depan dan trend pekerjaan dalam industri minyak dan gas, khususnya tatkala industri ini berusaha menarik bakat STEM dan mendayakan Zaman Perindustrian ke-4. Ini sejajar dengan misi Oil & Gas 4.0ADNOC untuk membantu memenuhi permintaan dunia yang semakin meningkat terhadap tenaga dan produk bernilai lebih tinggi – dengan menggalakkan budaya yang dinamik dan diterajui prestasi yang memupuk bakat dan mengaplikasikan teknologi terkini untuk mengoptimumkan sumber-sumber.

Tinjauan ini menyoal selidik pelajar-pelajar STEM dan ahli-ahli profesional muda berumur 15 hingga 35 tahun di 10 negara – merentas Amerika Utara, Eropah, Asia dan Timur Tengah, mewakili gabungan ekonomi global yang signifikan serta pengeluar dan pengguna minyak dan gas – dan melihat kepada persepsi mereka merentas pelbagai industri berkaitan STEM, termasuk minyak dan gas serta kemahiran yang dihargai dan dipercayai oleh mereka yang diperlukan untuk berjaya dalam industri-industri ini.

Dapatan utama termasuk:

  • “Gaji”, “keseimbangan kerja-kehidupan”, “kestabilan pekerjaan”, “kepuasan bekerja” dan “persekitaran kerja yang baik” disenaraikan sebagai lima pendorong utama di sebalik pilihan kerjaya berpotensi untuk Milenial dan Gen Z STEM.
  • Bakat STEM muda turut mengaitkan industri minyak dan gas dengan gaji yang tinggi dan melihatnya sebagai satu industri yang tidak ternilai. “Industri ini memberi gaji yang lumayan”, “industri ini penting untuk ekonomi dan pembangunan negara mereka” dan ia merupakan “industri yang diperlukan untuk hidup”, disenaraikan sebagai tiga sifat positif utama tentang industri ini.
  • Milenial dan Gen Z STEM menunjukkan minat paling tinggi dalam industri-industri yang mereka percaya akan paling terkesan oleh teknologi baharu. Di seluruh dunia, 42% berkata bahawa teknologi baharu akan memberi impak besar kepada industri minyak dan gas, manakala 56% menyatakan yang sama untuk industri penjagaan kesihatan, 52% untuk sains hayat dan farmaseutikal dan 73% untuk industri teknologi.

Tuan Yang Terutama Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, Menteri Negara UAE dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan ADNOC berkata: “Dapatan daripada tinjauan ‘Workforce of the Future’ menunjukkan bahawa semakin golongan Milenial dan Gen Z STEM mengaitkan minyak dan gas dengan teknologi baharu, semakin tinggi minat mereka terhadap kerjaya dalam industri ini. Industri minyak dan gas harus meletakkan industrinya sebagai kelebihan untuk teknologi dan menonjolkan betapa inovasi rintis adalah penting untuk setiap aspek dalam perniagaan kita – merentas rantaian nilai huluan dan hiliran.

“Ketika kita melangkah ke Zaman Perindustrian ke-4, kita perlu bersatu sebagai satu industri dan – bersama-sama rakan-rakan kongsi industri teknologi kami – menonjolkan peluang-peluang menarik yang ditawarkan oleh industri dinamik kita dengan lebih baik kepada bakat muda yang mempunyai kemahiran teknologi yang mantap,” tambah beliau.

Keputusan tersebut menunjukkan golongan Milenial dan Gen Z STEM dilihat berpecah dari segi sama ada minyak dan gas merupakan industri untuk masa depan (45%) atau pada masa lampau (44%). Data tersebut turut menunjukkan ketidaksepadanan antara apa yang dilihat oleh golongan Milenial dan Gen Z STEM sebagai kemahiran paling penting untuk berjaya secara profesional berbanding apa yang dilihat oleh mereka sebagai kemahiran paling penting untuk kerjaya dalam industri minyak dan gas.

Kemahiran “teknologi maklumat dan komputer” (37%) dan “daya kreativiti dan pemikiran inovatif” (33%) dilihat sebagai set kemahiran paling penting untuk berjaya pada masa depan, namun demikian hanya 18% melihat “IT dan komputer” dan “daya kreativiti dan pemikiran inovatif” sebagai kemahiran penting untuk kerjaya dalam industri minyak dan gas. Begitu juga, meskipun 26% berkata bahasa pengaturcaraan merupakan kunci untuk kejayaan profesional masa depan, hanya 11% melihatnya sebagai kemahiran penting dalam industri minyak dan gas.

Data tersebut turut menunjukkan bahawa sedikit sebanyak pengalaman dalam pasaran pekerjaan dan pengajian tinggi dalam subjek-subjek STEM dapat membantu mengubah persepsi secara positif ke arah kerjaya dalam sektor minyak dan gas. Biarpun minat adalah rendah dalam kalangan pelajar STEM di peringkat sekolah menengah (37% berminat dengan kerjaya dalam bidang minyak dan gas), angka ini meningkat kepada kira-kira separuh (51%) daripada ahli-ahli profesional muda yang berminat untuk meneruskan kerjaya dalam sektor tersebut – memperlihatkan peningkatan 14-mata.

T.Y.T. Dr. Al Jaber menambah: “Minyak dan gas sentiasa menjadi – dan akan terus menjadi – suatu industri masa depan yang mendepani teknologi dan inovasi. Ini merupakan detik yang mengujakan untuk bakat STEM bagi menyertai industri ini, khususnya tatkala kami memajukan misi Oil & Gas 4.0 kami dan menerima teknologi dan perkongsian baharu untuk transformasi digital dan teknologi merentas seluruh operasi kami,” simpul T.Y.T. Dr. Al Jaber.

Untuk memuat turun salinan tinjauan “Workforce of the Future” global sulung ADNOC, sila kunjungi www.adnoc.ae

Untuk maklumat lanjut tentang PSB Research, sila kunjungi www.psbresearch.com

Untuk maklumat lanjut tentang ADNOC sila kunjungi www.adnoc.ae

Sumber: ADNOC

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.