World Blockchain Forum Asia, 22-23 Jun 2019 di Singapura

SINGAPURA, 10 Jun 2019 /PRNewswire/ — World Blockchain Forum – Singapore (WBF Singapore) & World Blockchain Award – Asia akan mengumpulkan 4,000 pengamal dan penyokong rantaian blok Asia dan 100 penceramah terkenal, termasuk wakil kerajaan, badan pengawal dan pelabur, untuk menganalisis topik yang paling menjadi trend dalam industri. Dunia beralih daripada Teknologi Kewangan kepada Teknologi Pengawalseliaan, di mana Kewangan Tradisional berkembang menjadi Kewangan Digital, dan WBF Singapore menyasarkan untuk menjadi pemangkin yang memudahkan pembangunan dunia digital yang besar.

Penceramah yang mengesahkan kehadiran

2019 ialah tahun institusi besar menyertai dunia rantaian blok. Entiti besar seperti Google, Blackrock, Temasek dan Rothschild memasuki perikatan bersama untuk melabur 80 Bilion USD bersama-sama. Generasi Rantaian Blok 2.0 telah bermula secara rasmi dengan pemain-pemain institusi utama memasuki pasaran.

WBF Singapore akan menghimpun institusi terkemuka seperti EY, PwC, R3, Lenovo, Huawei, Dubai Blockchain Centre dan banyak lagi, untuk berkongsi pandangan dan projek mereka kepada orang awam. Topik yang menjadi trend seperti Teknologi Pengawalseliaan, Pematuhan dan teknologi baru muncul akan dibincangkan secara terperinci. Para penceramah yang terkenal di forum ini akan menyampaikan pandangan eksklusif mengenai dasar dan kepentingan multinasional terhadap rantaian blok, supaya para tetamu dapat mempelajari trend yang paling hangat dan mempersiapkan diri untuk dunia masa depan untuk rantaian blok. WBF Singapore menyeru semua pengamal dan penggemar rantaian blok untuk mengambil bahagian dalam acara ini.

‘World Blockchain Award – Asia’ akan diadakan serentak di Marina Bay Sands. WBF Singapore akan mematuhi prinsip-prinsip keadilan dan ketelusan. Proses pengundian akan menilai secara ketat ciri-ciri dan keupayaan semua calon dan pemohon, menyemak prestasi mereka mengenai aspek pengawalseliaan, inovasi, kebolehlaksanaan dan kebolehpercayaan. WBF Singapore berhasrat untuk mencipta Oscars industri rantaian blok, dan acara ini dijadualkan dianjurkan setiap tahun.

Iklan

Untuk maklumat lanjut sila layari laman sesawang rasmi WBF Singapore

WBF dengan tulus menjemput anda untuk menyaksikan kebangkitan era baharu. Marilah kita belajar dari masa lalu, menganalisis masa kini dan merancang masa depan. Atas nama teknologi, semoga blok bersamamu!

Sila lawati laman dengan menyertai kami: https://www.eventbrite.com/e/world-blockchain-forum-singapore-world-blockchain-awardasia-tickets-55681877996

Sumber: World Blockchain Forum

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anchanto: Pakar Pengurusan Operasi eDagang anda, 7 Perkara Anda Perlu Tahu

Baru-baru ini, Anchanto telah menarik pehatian orang ramai terutamanya mereka yang terlibat dalam perniagaan online atau eDagang.

Jom kita kenali Anchanto dengan lebih mendalam lagi.

1. Siapa Anchanto Ni?

Anchanto merupakan syarikat B2B global yang berpengkalan di Singapura yang membolehkan para peniaga menguruskan operasi eDagang dari hujung ke hujung menerusi produk SaaS dan perkongsian. Sejak penubuhan Anchanto pada tahun 2011, ianya kini disokong oleh para pelabur di seluruh Asia Pasifik.

Hari ini, pelanggan dan operasi syarikat meliputi lebih daripada 14 buah negara dengan pejabat di Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Australia, Korea Selatan dan Indian.

Di antara pelanggan yang menggunakan perkhidmatan Anchanto adalah Nestle, MYDIN, Pos Malaysia, Skechers, Senheng, Momentum Commerce, Luxasia, DKSH, Bonia, Melissa Shoes, Wako, Focus Point, L’Oreal, HP, Fossil, SnT Logistics, DHL eCommerce, Asendia Asia dan banyak lagi.

2. Apakah Masalah Yang Dihadapi Pasaran?

Penduduk Asia mempunyai perangai yang sedikit berbeza, di mana pelanggan lebih kepada ‘layari-dan-beli’ berbanding ‘cari-dan-beli’. Maka, para peniaga perlu wujud di pelbagai tempat dan saluran jualan; maka mereka memerlukan platform yang mudah untuk mencapai lebih ramai pengguna.

Pada masa yang sama, peniaga dan syarikat logistic mempunyai masalah untuk mengurus gudang dan inventori mereka bagi memenuhi keperluan eDagang sekiranya masih menggunakan sistem tradisional. Hanya dengan menggunakan teknologi baulah mereka boleh menjalankan operasi merentas pelbagai saluran dan mengurus penghantaran.

3. Siapakah Golongan Sasaran?

Jenama global, peruncit, pengedar, penyedia perkhidmatan, industri kecil dan sederhana, penyeda logistik dan pengendali pos, serta perniagaan yang ingin mengurus operasi eDagang dengan lebih efisien.

4. Bagaimana Anchanto Menyelesaikan Masalah Ini?

Teras Anchanto adalah menghasilkan produk yang membuatkan logistik eDagang dan jualan pelbagai saluran lebih mudah bagi orang ramai di rantau Asia Pasifik ini.

Iklan

Produk pertama Anchanto iaitu Wareo, adalah Sistem Pengurusan Gudang bagi membolehkan perniagaan mengurus Gudang bagi eDagang (B2C) dan perniagaan runcit (B2B). Masalah utama yang dihadapi orang ramai adalah, sistem pengurusan Gudang sedia ada tidak dibina untuk keperluan perniagaan eDagang. Dengan adanya Wareo, platform ini dapat mengurus operasi B2B dan B2C dengan lebih produktif.

Banyak perniagaan di Asia Pasifik juga mempunyai masalah untuk mengurrus operasi jualan di sebalik tabir seperti pengurusan integrasi IT, mengurus Sistem Pengurusan Maklumat Produk dan mengedarkan katalog mereka merentas pelbagai saluran. Di sinilah munculnya produk kedua iaitu SelluSeller, platform pengurusan jualan eDagang yang membolehkan para peniaga mengurus operasi mereka dengan lebihi cekap. Ianya diintegrasi dengan pasar online, kedai online, perisian perakaunan, logistic dan ERP seperti SAP bagi membolehkan peniaga mendapatkan keseimbangan di antara teknologi dan integrasi.

5. Apakah Keunikan Anchanto?

Berbanding syarikat lain di dalam pasaran, semua platform Anchanto dibangunkan dengan pengalaman peribadi mengurus gudang di Singapura selama 2 tahun. Samada Wareo atau SelluSeller, produk ini dibina bagi membolehkan perniagaan menggunakannya serta-merta. Sebelum mengeluarkannya di pasaran, ianya telah dibangunkan dan diuji Bersama-sama jenama terkenal seperti Garnier, L’Oreal, Maybelline dan banyak lagi.

Namun, keunikan terbesar Anchanto adalah cara mereka memahami keperluan pengguna dan merekabentuk penyelesaian yang tepat untuk mereka.

Apakah Sasaran Anchanto Bagi Malaysia? Dan Rantau Asia Pasifik?

Anchanto mensasarkan pertumbuhan sebanyak 3 kali ganda daripada pendapatan bagi tahun 2019. Memandangkan Malaysia merupakan pasaran yang penting, kebanyakan pendapatan akan datang dari sini.

Bagi memenuhi sasaran ini, lebih ramai pekerja akan dibawa masuk dan dijangkakan ada 2 produk baru yang bakal dilancarkan pada tahun ini.

6. Siapakah Pesaing Terbesar Anchanto?

Sejak penubuhan syarikat 9 tahun yang lalu, pesaing terbesar adalah sikap sambil lewa bakal pelanggan dengan kemunculan transformasi digital dalam dunia perniagaan. Sikap ini ditambah dengan kebergantungan kepada sistem legasi yang telah pun berusia dan sepatutnya ditukar.

7. Di Mana Anchanto Akan Berada Dalam Masa 5 Tahun Yang Akan Datang?

Fokus Anchanto masih di rantau Asia Pasifik yang merangkumi pelbagai pasaran seperti Malaysia, Singapura, Filipina, Indonesia dan Australia; dengan beberapa negara lebih maju daripada yang lain.

Seterusnya, Anchanto bercadang untuk merentas sempadan dan menemui bakal pelanggan di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Sepanyol, Jerman, Itali dan Kanada; dengan mensasarkan untuk menjadi syarikat yang berteraskan kepada para pelanggan.

Iklan

Shopee Tingkatkan Bekalan Topeng Muka

Dalam kenyataan media baru-baru ini, Ian Ho selaku Pengarah Urusan Serantau Shopee ada pesanan berikut:

Dengan syarikat-syarikat di China meneruskan semula perniagaan, pengeluaran topeng muka semakin meningkat; seterusnya, menyumbang kepada peningkatan bekalan di seluruh dunia. Di negara kita, larangan eksport dan pengecualian cukai pada topeng muka juga secara amnya menyebabkan peningkatan bekalan topeng muka di Malaysia.

Untuk membantu rakyat Malaysia, Shopee bekerjasama rapat dengan pengeluar dan pengedar di rangkaian tempatan dan serantau kami untuk menawarkan akses atas talian yang mudah untuk mendapatkan topeng muka di negara ini. Kami kini mempunyai penjual topeng muka tempatan dan rentas sempadan di platform kami yang mampu menawarkan topeng muka dalam kuantiti yang lebih banyak dan pada harga yang lebih baik kepada pengguna akhir.

Dengan peningkatan bekalan topeng muka pada platform ini, kami melihat bahawa harga topeng muka telah menurun. Walaupun kami merupakan platform terbuka untuk pedagang melakukan jualan dan kami tidak menentukan harga barangan bagi pihak penjual, kami telah memberi amaran kepada mereka agar bersikap prihatin untuk memastikan topeng muka ini mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

Berikutan itu, kami mempunyai penjual di platform kami yang menawarkan sekotak topeng muka pembedahan tiga lapis (berisi 50 keping) dengan harga antara RM60 dan RM85, di bawah harga siling runcit yang dikawal selia iaitu RM100.

Iklan

Shopee komited dalam menyokong usaha negara dalam menangani penularan COVID-19. Kami menggalakkan pengguna untuk terus bertimbang rasa dan tidak membeli lebih daripada apa yang mereka perlukan, supaya setiap rakyat Malaysia mempunyai akses kepada produk penting.

Kami juga menyeru rakyat Malaysia untuk menyertai usaha kami dalam memastikan produk penting mampu dimiliki oleh semua. Beberapa tips umum untuk pembeli atas talian adalah seperti berikut:

  1. Baca penerangan produk dan ulasan daripada pembeli lain dengan teliti sebelum membuat keputusan
  2. Gunakan Shopee Live Chat dalam aplikasi untuk mengesahkan harga dan kuantiti dan/atau untuk mendapatkan lebih banyak maklumat daripada penjual
  3. Jauhi dan laporkan topeng muka yang dijual dengan harga yang terlalu mahal. Walaupun Shopee secara proaktif menghalang penjualan topeng muka yang dijual melebihi harga siling runcit yang dikawal selia, kami menggalakkan pembeli kami untuk melaporkan sebarang produk yang dijual dengan harga yang terlalu mahal kerana mengekalkan persekitaran membeli-belah atas talian yang adil adalah usaha sesama masyarakat antara kami, penjual dan pembeli kami. Mereka boleh menggunakan fungsi “Report This Product” di sudut kanan atas mana-mana penyenaraian produk, e-mel kami di [email protected] atau hubungi 03 2777 9222 (Isnin hingga Ahad – 9.00 pagi hingga 6.00 petang, termasuk Cuti mum) untuk membuat laporan.
  4. Pastikan semua urus niaga anda dilakukan dalam platform kami kerana anda dilindungi oleh Polisi Jaminan Shopee kami. Jaminan Shopee adalah jaminan di mana Shopee memegang pembayaran anda secara escrow untuk memastikan anda telah berjaya menerima pesanan anda tepat pada masanya; pesanan adalah tepat dan berada dalam keadaan baik, sebelum bayaran diberi kepada penjual.

Tips ini berguna untuk semua pembelian atas talian, dan tidak hanya terhad kepada topeng muka. Ini terutamanya kerana kami mendapati lebih banyak rakyat Malaysia kini membeli-belah secara atas talian untuk keperluan harian mereka seperti susu tepung, MILO, lampin, tisu tandas, bijirin, pasta, beras dan banyak lagi. Kami juga telah melihat aktiviti membeli-belah yang rancak sejak permulaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Untuk tujuan ini, kami telah mengadakan kempen khas Beli-belah dengan Selamat dari Rumah dari sekarang hingga 4 April, untuk pengguna melakukan pembelian bagi keperluan mereka di satu tempat dengan harga yang berpatutan. Pada 27 Mac dan 4 April, tawaran bermula daripada RM0.44 dan diskaun hingga 80% akan diadakan.

Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa mungkin terdapat sedikit kelewatan dalam penghantaran dengan penguatkuasaan PKP. Namun begitu, seluruh sektor logistik bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk memenuhi pesanan pengguna.

Sebagai tambahan kepada Shopee Express, kebanyakan penyedia logistik pihak ketiga telah melaksanakan proses penghantaran yang lebih selamat dan mudah untuk menghalang perhubungan yang lama antara pembeli dan kakitangan penghantaran. Langkah berjaga-jaga juga telah diambil seperti pembasmian kuman untuk gudang dan kenderaan, sementara pemeriksaan suhu dilakukan untuk pekerja, pemandu, dan penunggang demi kepentingan keselamatan.

Iklan

HUAWEI CLOUD Dinamakan Antara Penyedia Bekas Awan Awam Global Utama dan Padanan Terbaik untuk Sokongan Awan Hibrid

SHENZHEN, China, 14 Ogos 2019 /PRNewswire/ — Huawei mengumumkan bahawa baru-baru ini, Forrester, sebuah firma penyelidikan dan perundingan berwibawa antarabangsa, mengeluarkan laporan The Forrester New Wave™: Public Cloud Enterprise Container Platforms, Q3 2019 (Platform Bekas Perusahaan Awan Awam, Suku Tahun Ketiga 2019). Laporan ini menunjukkan bahawa: Bekas The HUAWEI CLOUD telah memasuki segmen “pelaksana mantap” dan merupakan padanan terbaik untuk firma-firma yang tercari-cari sokongan awan hibrid.

Merupakan padanan terbaik untuk firma-firma yang mencari pengaruh sumber terbuka dan sokongan awan hibrid, Huawei mempunyai pengalaman beraneka dalam menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan di seluruh dunia. Ia telah membuat sumbangan penting untuk projek-projek sumber terbuka global seperti KubeEdge dan Istio. Tawaran MCP dan awan persendiriannya mendayakan fungsian natif-awan dalam persekitaran awan hibrid.

Menonjol dengan keupayaan sekuriti dan ALM yang tangkas. Huawei menyediakan liputan sekuriti yang luas, seperti pencegahan lepas dan kawalan trafik melalui lapisan-lapisan berbeza. Sokongan Ci/CD dan mikroservis menyelaraskan pembangunan natif-awan.

The Forrester New Wave™: Public Cloud Enterprise Container Platforms, Q3 2019

Komuniti menyumbang: yang pertama di Asia dan ketiga di dunia

HUAWEI CLOUD telah melabur dalam industri natif awan sejak tahun 2015 dan merupakan ahli pengasas dan ahli platinum Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Sumbangannya kepada komuniti Kubernetes merupakan yang pertama di Asia dan yang ketiga di dunia. Ia merupakan salah satu kumpulan pertama penyedia perkhidmatan disahkan Kubernetes di dunia.

HUAWEI CLOUD juga mempunyai 10 kerusi Pengekal dalam komuniti Kubernetes dan bertanggungjawab terhadap penjadualan Kubernetes, federasi kluster, rangkaian, seni bina dan ciri sekuriti. Syarikat ini merupakan peneraju bagi teknologi berkaitan dalam komuniti ini.

Penyelesaian Bekas Awan Tindanan Penuh utama dalam Industri

Memanfaatkan sumbangan berterusan Huawei dan pengumpulan dalam domain natif awan selama bertahun-tahun, HUAWEI CLOUD membina penyelesaian bekas awan tindanan penuh yang lengkap berasaskan perkhidmatan infrastruktur bekas. Penyelesaian ini meliputi infrastruktur bekas, pengurusan O&M bekas dan penyelesaian bekas yang khusus untuk industri. Ia menyediakan perkhidmatan bekas awan yang terbaik dan paling tangkas untuk pelanggan.

Iklan
  • Infrastruktur bekas: Cloud Container Engine (CCE) bekas Kubernetes dan Cloud Container Instance (CCI) bekas Serverless, serta bekas logam terdedah dan bekas GPU yang diperoleh daripada dua perkhidmatan asas menyediakan kluster bekas asas dan juga pengurusan aplikasi.
  • Pengurusan O&M bekas: Satu set sistem O&M bekas hujung-ke-hujung meliputi pengaturan sumber, penghantaran berterusan aplikasi bekas, pengurusan kitaran hayat aplikasi, pengimbasan sekuriti imej dan keupayaan pengawasan O&M rutin. Alatan ini menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan bekas dan menjadikan peralihan daripada IT tradisional kepada natif awan dan O&M IT lebih cekap.
  • Penyelesaian industri: Teknologi natif awan disepadukan ke dalam senario perniagaan, seperti genetik, AI dan pengkomputeran pinggir bagi membantu pelanggan mencapai transformasi natif-awan dengan pantas.

Pada masa kini, perkhidmatan tindanan penuh bekas HUAWEI CLOUD digunakan secara meluas dalam Internet, kewangan, maklumat, genetik, permainan dan industri tebus guna daging dan binatang ternakan.

Pilihan Terbaik untuk Bekas Awan Hibrid

Pada 22 Mac 2019, di Persidangan Rakan Kongsi Ekosistem Global Huawei, HUAWEI CLOUD melancarkan Platform Bekas Berbilang Awan (MCP), penyelesaian awan hibrid bekas yang pertama di dunia.

Penyelesaian ini bukan sahaja menyediakan pelanggan dengan keupayaan pengurusan silang awan untuk kluster bekas dan aplikasi natif awan tetapi juga menyediakan pemulihan bencana yang automatik untuk aplikasi silang awan, perkongsian pintar trafik puncak dan operasi dasar berdasarkan kawasan perkhidmatan. Ia menyelesaikan masalah sekat-keluar vendor platform perkhidmatan awan dan merupakan penyelesaian silang awan yang lebih baik.

Bekas Kunpeng Keluaran Pertama Industri

Pada 23 Julai 2019, HUAWEI CLOUD melancarkan bekas Kubernetes Kunpeng dan bekas Severless Kunpeng. Ia merupakan perkhidmatan bekas pertama dalam industri yang menyokong platform Kunpeng Huawei. Bekas-bekas ini menyokong pengurusan hibrid bagi nod-nod X86 dan Kunpeng serta menyediakan keupayaan pengurusan kitaran hayat aplikasi yang berkuasa, menjadikannya lebih mudah untuk memindahkan aplikasi ke platform Kunpeng Huawei. Kelajuan peruntukan bekas adalah 10 kali ganda lebih tinggi berbanding purata kelajuan industri – sehingga 1000 bekas boleh diperuntukkan sesaat. Kecekapan permintaan penghantaran adalah 50% lebih tinggi berbanding industri manakala keberkesanan kos keseluruhan meningkat sebanyak 30%.

HUAWEI CLOUD akan terus melabur dengan banyak dalam domain natif awan dan berpegang kepada konsep perkhidmatan bertumpu pelanggan untuk terus menyediakan teknologi dan penyelesaian perniagaan yang utama dalam industri dan khusus industri kepada pelanggan di seluruh dunia.

Sumber: HUAWEI CLOUD

Iklan

Forbes Travel Guide Umum Anugerah Penarafan Bintang 2019

ATLANTA, 20 Februari 2019 /PRNewswire/ — Forbes Travel Guide hari ini memperkenalkan buat julung kalinya senarai pemenang Penarafan Bintang tahunan kali ke-61, yang mengiktiraf hartanah-hartanah terbaik dunia dan memberi ganjaran kepada perkhidmatan intuitif lagi mesra.

Penerima-penerima anugerah tahun 2019 termasuk 21 hotel Lima Bintang baharu, 49 hotel Empat Bintang baharu dan 62 hotel baharu dalam kategori Disyorkan. Penerima-penerima kali pertama yang lain termasuk enam restoran Lima Bintang, lapan spa Lima Bintang dan 21 spa Empat Bintang. Lihat senarai lengkap pemenang di sini.

Hotel yang menonjol ialah The Peninsula Hotels, yang melakar sejarah dalam Forbes Travel Guide dengan menjadi syarikat perhotelan Lima Bintang sepenuhnya yang pertama di dunia. The Peninsula Manila memperoleh bintang kelimanya tahun ini, yang menjadikan senarai jenama yang berpangkalan di Hong Kong kepada 10 hotel Lima Bintang.

Forbes Travel Guide memberi penilaian kepada hartanah-hartanah di 76 negara di seluruh benua Amerika, Eropah, Asia Pasifik, Afrika dan Timur Tengah. Destinasi-destinasi yang baru dimasukkan untuk tahun 2019 termasuk: AnguillaBahrainBelize, Danang, DohaHanoiBandar Raya Ho Chi MinhHoi AnIstanbulOmanPerth, Swiss Alps, Tel Aviv dan Uruguay.

Beberapa buah negara turut mendapat hotel Lima Bintang pertama mereka: Malaysia (Crockfords di Resorts World Genting), Portugal (Four Seasons Hotel Ritz Lisbon), Korea Selatan (The Shilla Seoul), Turki (Raffles Istanbul) dan Vietnam (Four Seasons Resort The Nam Hai, Hoi An).

London berjaya mengatasi Macau sebagai bandar yang mempunyai hotel Lima Bintang terbanyak, hasil daripada empat penambahan baharu (Bulgari Hotel & Residences, London; The Langham, London; Mandarin Oriental, Hyde ParkLondon; Shangri-La Hotel, At The Shard, London). London menyudahinya dengan 13 hotel berkedudukan tertinggi, dengan Macau menghampirinya dengan 12 hotel.

Iklan

A.S. menambah dua hotel Lima Bintang (Four Seasons Resort Lanai Hawaii dan Salamander Resort & Spa Kawasan D.C.). Negara-negara ini mendapat sebuah hotel Lima Bintang baharu: Kanada (Fairmont Pacific Rim), China(Bulgari Hotel Beijing), Perancis (Hotel de Crillon, A Rosewood Hotel), Indonesia (Bulgari Resort Bali), Mexico (Rosewood San Miguel de Allende), Filipina (The Peninsula Manila) dan Emiriah Arab Bersatu (Four Seasons Hotel Abu Dhabi di Pulau Al Maryah).

“Di Forbes Travel Guide, kami mengesahkan nilai kemewahan. Proses pemeriksaan bebas kami menjadi standard emas dalam industri hospitaliti,” kata Filip Boyen, Ketua Pegawai Eksekutif Forbes Travel Guide. “Pelancong-pelancong yang bijak boleh mempercayai bahawa setiap pemenang merupakan yang terbaik antara yang terbaik. Kami berbesar hati untuk memberi penghormatan kepada penerima-penerima Penarafan Bintang 2019, himpunan luar biasa bagi hotel, restoran dan spa yang dikhususkan untuk perkhidmatan tetamu.”

Syarikat akan memberi penghormatan kepada pemenang-pemenang di Verified, Sidang Kemuncak Kemewahan Forbes Travel Guide di The Beverly Hilton, Beverly Hills pada 26 dan 27 Februari.

Untuk sorotan utama dan trend daripada Anugerah Bintang 2019 kami, klik di sini.

Untuk butiran tentang bagaimana FTG menyusun Penarafan Bintangnya, klik di sini. Untuk senarai lengkap pemenang-pemenang tahun 2019, klik di sini.

Sumber: Forbes Travel Guide

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!