Anne Scheiber, Wanita Yang Menggandakan USD5,000 Kepada USD22 Juta

Arus media perdana jarang memaparkan kisah beliau kerana mungkin perbezaan jantina, yang mana majoriti pelabur dari dahulu hingga kini adalah golongan lelaki.

Walaubagaimanapun, terdapat seorang wanita yang telah berjaya membuktikan bahawa jantina bukan halangan untuk berjaya dalam bidang ini.

Beliau yang kami maksudkan adalah Anne Scheiber.

Beliau lahir pada 1 Oktober 1893 dan meninggal dunia pada 9 Januari 1995 pada usia 101 tahun. Pada asalnya beliau bekerja sebagai juruaudit di Internal Revenue Service atau IRS. Kalau di Malaysia, organisasi mengutip cukai seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Beliau telah menggemparkan dunia pelaburan dengan mengaplikasikan strategi pelaburan yang lain daripada yaang lain. Anne Scheiber yang tidak pernah menerima gaji sebanyak USD4,000 setahun sepanjang hayatnya, namun beliau berjaya mencipta keuntungan sebanyak USD22 juta.

Jom kita ikuti kisah menarik beliau.

Kehidupan Awal

Anne Scheiber dilahirkan di New York dan membesar dengan 9 orang adik-beradik. Bapanya meninggal dunia ketika beliau berumur 10 tahun lalu ibunya telah mengambil alih tugas sebagai ketua keluarga.

Anne Scheiber terpaksa menempuhi dunia pekerjaan seawal usia belasan tahun, kerana ingin mendapatkan wang bagi membantu keluarganya. Walaupun beliau terpaksa berhempas-pulas untuk mencari rezeki, namun ianya tidak pernah menghalang beliau untuk mendapatkan segulung ijazah dalam jurusan undang-undang.

Sungguhpun begitu, beliau telah memilih untuk berkerja dengan IRS.

Alam Pekerjaan

Pada awalnya, Anne Scheiber adalah seorang wanita biasa di New York, dan tidaklah terkenal. Namun, beliau merupakan seorang pekerja yang sangat cemerlang.

Sungguhpun begitu, beliau telah membuat keputusan untuk berhenti kerja pada tahun 1944. Ini disebabkan beliau tidak pernah menerima gaji yang setimpal, iaitu kurang daripada USD4,000 setahun.

Sedangkan jika diukur melalui prestasi kerja, Anne Scheiber jauh lebih cemerlang mendahului rakan sekerjanya yang lain.

Faktor lain yang turut menyumbang besar kepada keputusan untuk berhenti kerja adalah, beliau tidak pernah menerima kenaikan pangkat dan beliau mendakwa perkara tersebut berhubung kait dengan diskriminasi terhadap kaum wanita yang dianggap lemah dan dipandang rendah.

Alam Pelaburan

Selepas beliau berhenti kerja, Anne Scheiber memiliki duit sebanyak USD5,000 dengan pencen tahunan sebanyak USD3,100. Beliau tidak berhenti kerja tanpa mempunyai sebarang back-up plan.

Beliau telah pun menyusun strategi untuk belajar dan mengkaji dunia saham selama 50 tahun. Dengan melakukan beberapa pelaburan kewangan yang bijak, Anne Scheiber telah berjaya meraih keuntungan sebanyak USD22 juta menjelang akhir hayatnya.

Walaupun beliau berjaya membina kekayaan, terdapat beberapa tabiat pelik yang menjadi tanda tanya sehingga ke hari ini.

Salah satu daripadanya adalah beliau akan mengambil hidangan dan jamuan daripada mesyuarat pemegang saham, lalu memakannya selepas 3 hari.

Derma Kesemuanya

Pada akhir hayatnya, beliau tinggal semula di kediaman lamanya sehinggalah saat beliau menghembuskan nafas yang terakhir.

Beliau telah menyumbangkan keseluruhan hartanya sebanyak USD22 juta kepada:

  • Universiti Albert Einstein School of Medicine
  • Kepada kaum wanita yang kurang mampu dan menyambung persekolahan di Yeshiva University’s Stern College

Anne Scheiber berharap agar hasil daripada usaha beliau ini dapat memertabatkan golongan wanita dan membantu mereka daripada ditindas.

Tahukah anda, pada asalnya sumbangan tersebut diterima tanpa mengetahui siapa identiti penyumbang?

Salah satu tempat untuk kita gandakan wang adalah di pelaburan saham kerana ianya merupakan lubuk emas bagi mereka yang berilmu dan bersabar.

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula.

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: