Anne Scheiber, Wanita Yang Menggandakan USD5,000 Kepada USD22 Juta

Arus media perdana jarang memaparkan kisah beliau kerana mungkin perbezaan jantina, yang mana majoriti pelabur dari dahulu hingga kini adalah golongan lelaki.

Walaubagaimanapun, terdapat seorang wanita yang telah berjaya membuktikan bahawa jantina bukan halangan untuk berjaya dalam bidang ini.

Beliau yang kami maksudkan adalah Anne Scheiber.

Beliau lahir pada 1 Oktober 1893 dan meninggal dunia pada 9 Januari 1995 pada usia 101 tahun. Pada asalnya beliau bekerja sebagai juruaudit di Internal Revenue Service atau IRS. Kalau di Malaysia, organisasi mengutip cukai seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Beliau telah menggemparkan dunia pelaburan dengan mengaplikasikan strategi pelaburan yang lain daripada yaang lain. Anne Scheiber yang tidak pernah menerima gaji sebanyak USD4,000 setahun sepanjang hayatnya, namun beliau berjaya mencipta keuntungan sebanyak USD22 juta.

Jom kita ikuti kisah menarik beliau.

Kehidupan Awal

Anne Scheiber dilahirkan di New York dan membesar dengan 9 orang adik-beradik. Bapanya meninggal dunia ketika beliau berumur 10 tahun lalu ibunya telah mengambil alih tugas sebagai ketua keluarga.

Anne Scheiber terpaksa menempuhi dunia pekerjaan seawal usia belasan tahun, kerana ingin mendapatkan wang bagi membantu keluarganya. Walaupun beliau terpaksa berhempas-pulas untuk mencari rezeki, namun ianya tidak pernah menghalang beliau untuk mendapatkan segulung ijazah dalam jurusan undang-undang.

Sungguhpun begitu, beliau telah memilih untuk berkerja dengan IRS.

Alam Pekerjaan

Pada awalnya, Anne Scheiber adalah seorang wanita biasa di New York, dan tidaklah terkenal. Namun, beliau merupakan seorang pekerja yang sangat cemerlang.

Sungguhpun begitu, beliau telah membuat keputusan untuk berhenti kerja pada tahun 1944. Ini disebabkan beliau tidak pernah menerima gaji yang setimpal, iaitu kurang daripada USD4,000 setahun.

Sedangkan jika diukur melalui prestasi kerja, Anne Scheiber jauh lebih cemerlang mendahului rakan sekerjanya yang lain.

Faktor lain yang turut menyumbang besar kepada keputusan untuk berhenti kerja adalah, beliau tidak pernah menerima kenaikan pangkat dan beliau mendakwa perkara tersebut berhubung kait dengan diskriminasi terhadap kaum wanita yang dianggap lemah dan dipandang rendah.

Alam Pelaburan

Selepas beliau berhenti kerja, Anne Scheiber memiliki duit sebanyak USD5,000 dengan pencen tahunan sebanyak USD3,100. Beliau tidak berhenti kerja tanpa mempunyai sebarang back-up plan.

Beliau telah pun menyusun strategi untuk belajar dan mengkaji dunia saham selama 50 tahun. Dengan melakukan beberapa pelaburan kewangan yang bijak, Anne Scheiber telah berjaya meraih keuntungan sebanyak USD22 juta menjelang akhir hayatnya.

Walaupun beliau berjaya membina kekayaan, terdapat beberapa tabiat pelik yang menjadi tanda tanya sehingga ke hari ini.

Salah satu daripadanya adalah beliau akan mengambil hidangan dan jamuan daripada mesyuarat pemegang saham, lalu memakannya selepas 3 hari.

Derma Kesemuanya

Pada akhir hayatnya, beliau tinggal semula di kediaman lamanya sehinggalah saat beliau menghembuskan nafas yang terakhir.

Beliau telah menyumbangkan keseluruhan hartanya sebanyak USD22 juta kepada:

  • Universiti Albert Einstein School of Medicine
  • Kepada kaum wanita yang kurang mampu dan menyambung persekolahan di Yeshiva University’s Stern College

Anne Scheiber berharap agar hasil daripada usaha beliau ini dapat memertabatkan golongan wanita dan membantu mereka daripada ditindas.

Tahukah anda, pada asalnya sumbangan tersebut diterima tanpa mengetahui siapa identiti penyumbang?

Salah satu tempat untuk kita gandakan wang adalah di pelaburan saham kerana ianya merupakan lubuk emas bagi mereka yang berilmu dan bersabar.

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street