Anne Scheiber, Wanita Yang Menggandakan USD5,000 Kepada USD22 Juta

Arus media perdana jarang memaparkan kisah beliau kerana mungkin perbezaan jantina, yang mana majoriti pelabur dari dahulu hingga kini adalah golongan lelaki.

Walaubagaimanapun, terdapat seorang wanita yang telah berjaya membuktikan bahawa jantina bukan halangan untuk berjaya dalam bidang ini.

Beliau yang kami maksudkan adalah Anne Scheiber.

Beliau lahir pada 1 Oktober 1893 dan meninggal dunia pada 9 Januari 1995 pada usia 101 tahun. Pada asalnya beliau bekerja sebagai juruaudit di Internal Revenue Service atau IRS. Kalau di Malaysia, organisasi mengutip cukai seperti Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Beliau telah menggemparkan dunia pelaburan dengan mengaplikasikan strategi pelaburan yang lain daripada yaang lain. Anne Scheiber yang tidak pernah menerima gaji sebanyak USD4,000 setahun sepanjang hayatnya, namun beliau berjaya mencipta keuntungan sebanyak USD22 juta.

Jom kita ikuti kisah menarik beliau.

Kehidupan Awal

Anne Scheiber dilahirkan di New York dan membesar dengan 9 orang adik-beradik. Bapanya meninggal dunia ketika beliau berumur 10 tahun lalu ibunya telah mengambil alih tugas sebagai ketua keluarga.

Anne Scheiber terpaksa menempuhi dunia pekerjaan seawal usia belasan tahun, kerana ingin mendapatkan wang bagi membantu keluarganya. Walaupun beliau terpaksa berhempas-pulas untuk mencari rezeki, namun ianya tidak pernah menghalang beliau untuk mendapatkan segulung ijazah dalam jurusan undang-undang.

Sungguhpun begitu, beliau telah memilih untuk berkerja dengan IRS.

Alam Pekerjaan

Pada awalnya, Anne Scheiber adalah seorang wanita biasa di New York, dan tidaklah terkenal. Namun, beliau merupakan seorang pekerja yang sangat cemerlang.

Sungguhpun begitu, beliau telah membuat keputusan untuk berhenti kerja pada tahun 1944. Ini disebabkan beliau tidak pernah menerima gaji yang setimpal, iaitu kurang daripada USD4,000 setahun.

Sedangkan jika diukur melalui prestasi kerja, Anne Scheiber jauh lebih cemerlang mendahului rakan sekerjanya yang lain.

Faktor lain yang turut menyumbang besar kepada keputusan untuk berhenti kerja adalah, beliau tidak pernah menerima kenaikan pangkat dan beliau mendakwa perkara tersebut berhubung kait dengan diskriminasi terhadap kaum wanita yang dianggap lemah dan dipandang rendah.

Alam Pelaburan

Selepas beliau berhenti kerja, Anne Scheiber memiliki duit sebanyak USD5,000 dengan pencen tahunan sebanyak USD3,100. Beliau tidak berhenti kerja tanpa mempunyai sebarang back-up plan.

Beliau telah pun menyusun strategi untuk belajar dan mengkaji dunia saham selama 50 tahun. Dengan melakukan beberapa pelaburan kewangan yang bijak, Anne Scheiber telah berjaya meraih keuntungan sebanyak USD22 juta menjelang akhir hayatnya.

Walaupun beliau berjaya membina kekayaan, terdapat beberapa tabiat pelik yang menjadi tanda tanya sehingga ke hari ini.

Salah satu daripadanya adalah beliau akan mengambil hidangan dan jamuan daripada mesyuarat pemegang saham, lalu memakannya selepas 3 hari.

Derma Kesemuanya

Pada akhir hayatnya, beliau tinggal semula di kediaman lamanya sehinggalah saat beliau menghembuskan nafas yang terakhir.

Beliau telah menyumbangkan keseluruhan hartanya sebanyak USD22 juta kepada:

  • Universiti Albert Einstein School of Medicine
  • Kepada kaum wanita yang kurang mampu dan menyambung persekolahan di Yeshiva University’s Stern College

Anne Scheiber berharap agar hasil daripada usaha beliau ini dapat memertabatkan golongan wanita dan membantu mereka daripada ditindas.

Tahukah anda, pada asalnya sumbangan tersebut diterima tanpa mengetahui siapa identiti penyumbang?

Salah satu tempat untuk kita gandakan wang adalah di pelaburan saham kerana ianya merupakan lubuk emas bagi mereka yang berilmu dan bersabar.

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula.

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA