Daripada Gagal Menamatkan PhD Berubah Menjadi Hedgefund Superstar – Stanley Druckenmiller

The “greatest money making machine in history”, a man with “Jim Roger’s analytical ability, George Soros’ trading ability, and the stomach of a riverboat gambler”

Begitulah bagaimana Scott Bessent seorang fund manager menggambarkan diri Stanley Druckenmiller. Jom kita ikuti kisah menarik beliau yang pernah mengalami kegagalan, tetapi berjaya menjagi seorang hedgefund superstar.

Zaman Kanak-kanak:

Beliau bernama Stanley Freeman Druckenmiller, dilahirkan pada 14 Jun 1953 di Pittsburgh, Pennsylvania, Amerika Syarikat. Ibunya bernama Anne dan ayahnya Stanley Thomas Druckenmiller, bekerja sebagai seorang Jurutera Kimia.

Ibu dan ayahnya bercerai ketika beliau melalui zaman kanak-kanaknya. Dia terpaksa membesar dengan ayahnya di New Jersey.

Zaman Remaja:

Pada tahun 1975, beliau menerima Ijazah dalam jurusan English and Economi daripada Bowdoin College. Kemudiannya beliau menyambung pengajian Ph.D di University of Michigan yang mana beliau tidak sempat menghabiskan pengajian tersebut disebabkan beliau menerima tawaran di Pittsburgh National Bank. 

Kerjaya Dalam Dunia Kewangan:

Beliau memulakan karier pada tahun 1977 sebagai Management Trainee di Pittsburgh National Bank, kemudiannya setahun selepas itu Stanley telah dilantik sebagai Head of The Bank’s Equity Research Group. Pada tahun 1981, beliau telah memulakan firma sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Pada tahun 1988, beliau dilantik oleh seorang lagi lagenda kewangan iaitu George Soros untuk mengurus firma beliau Quantum Fund, bagi menggantikan kekosongan tempat yang ditinggalkan oleh Victor Niederhoffer. Di sinilah nama beliau mula tersebar di seluruh dunia apabila beliau sebenarnya yang bekerja di sebalik tabir kejayaan Soros dengan fenomena “Broke the Bank of England” pada tahun 1992.

Stanley Druckenmiller telah mengambil position short British Pound Sterling dan mendapat keuntungan $1 Billion dalam tempoh masa sehari. Bayangkan bertapa bijaksananya beliau dalam bidang kewangan. Namun, beliau telah meletakkan jawatan pada tahun 2000 apabila mengalami kerugian yang besar di dalam mengurus Quantum Fund pada tahun tersebut. 

Firma Beliau Sendiri:

Tidak cukup dengan kisah beliau yang berjaya membangunkan Quantum Fund (Firma Hedgefund George Soros) dengan keuntungan tinggi secara konsisten, beliau sekali lagi melakukan perkara yang sama untuk firma Hedgefund yang beliau miliki sendiri iaitu Dequesna Capital Management.

Anda fikir 10%? Tidak, Stanley Druckenmiller berjaya mendapatkan lebih daripada 30% keuntungan setiap tahun dengan konsisten. Malah beliau melakukannya dalam tempoh masa 30 tahun tanpa sebarang kerugian.

Selain berjaya mencipta keuntungan yang besar kepada firma beliau sendiri, dia juga mendakwa bahawa 70% aset yang beliau miliki pada hari ini adalah daripada apa yang beliau usahakan selama bergelar Money Manager.

Menurut Bloomberg News pada 18 Ogos 2010, Stanley telah mengumumkan untuk menutup Dequesna Capital Management kepada pelabur baharu, di sebabkan beliau sudah terlalu penat untuk membuat rekod keuntungan yang tinggi secara berterusan kepada para pelabur firmanya. Ini disebabkan dia mendapati bahawa emosi beliau terjejas dan tidak sepadan dengan jangkaan beliau untuk terus kekal pada tahap yang sama. Semasa penutupan itu dilakukan, aset firma beliau telah meraih sebanyak $12 billion.

Dermawan:

Pada tahun 2009,Stanley Druckenmiller merupakan seorang yang sangat dermawan apabila beliau memderma sebanyak $705 juta kepada badan amal, dan $100 juta kepada sekolah perubatan. Sebelum itu pula tahun 2006, beliau menderma sebanyak $25 million.

Mungkin apa yang beliau lakukan pada masa lalu sukar untuk berlaku lagi pada masa akan datang. Bayangkan, beliau mengurus 2 firma besar dalam satu masa, dan sentiasa konsisten mengaut keuntungan. Sememangnya beliau sesuai di gelar sebagai The G.O.A.T of Money Manager.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!