George Soros: Seorang Lelaki Dari Galaksi Lain

Kita semua tahu ciri-ciri persamaan pelabur dan pedagang tersohor adalah contrarian thinker, namun jika kita melihat di dalam diri George Soros, kita akan nampak contrarian thinker yang berasal daripada galaksi lain. Artikel pada kali ini, kami akan mengupas sedikit sebanyak mengenai individu yang sangat terkenal dengan fenomena ‘The Man Who Broke The Bank Of England ‘.

Sebelum kita melangkah lebih jauh, terdapat beberapa nasihat dan juga peringatan yang kami ingin sampaikan, kita hanya melihat karier beliau sebagai pelabur dan pedagang, berkenaan hal lain kita perlu abaikan. Berhati-hati mengambil iktibar atau menggunakan pendekatan beliau ke dalam falsafah pelaburan dan perdagangan anda, dikhuatiri ia akan menjerumus ke arah perjudian dan sekaligus membawa kepada kemudaratan diri.

Beliau terlalu unik, sehinggakan apa beliau pernah lakukan, ciri-ciri dirinya, dan sebagainya tidak pernah wujud dalam mana-mana perjalanan hidup pakar dunia kewangan yang lain.

Menurut pengarang buku ‘The Sages’ Charles R. Morris bekas pengurus bank dan juga peguam, George Soros terlalu bold dan sangat berbeza dengan pelabur yang lain. Ini disebabkan George Soros tidak pernah menerima, memakai atau menggunakan falsafah atau nasihat daripada individu lain. George Soros tidak pernah mempunyai mentor. Sangat unik bukan.

Jika kita ambil dari sejarah keseluruhan pasaran, para pakar-pakar yang lain, kesemuanya mempunyai mentor dan menggunapakai falsafah atau teknik pelaburan atau perdagangan daripada orang lain. Hanya George Soros seorang dan diiringi oleh Jesse Livermore tidak mempunyai mentor, namun Jesse Livermore pernah menerima atau menggunapakai nasihat orang lain.

Soros Menggemparkan Dunia

Dalam sejarah kewangan, George Soros merupakan manusia yang berjaya mencipta rekod keuntungan tertinggi dalam sehari, iaitu melebihi $1 bilion dalam masa sehari, ketika fenomena ‘The Man Who Broke The Bank Of England ‘ berlaku. Kejayaan beliau tersebut, telah dibantu oleh anak didiknya, juga merupakan pengurus Hadgefund beliau iaitu Stanley Druckenmiller.

Tahukah anda ketika fenomena tersebut berlaku, Hadgefund beliau, telah mengambil position short terhadap pound sterling bersamaan $10 bilion pound sterling? Lebih menarik, sebelum situasi tersebut berlaku, George Soros hanya makan dan tidur serta tidak terkesan kepada sebarang bentuk gangguan psikologi.

Jika Stanley Druckenmiller mendapat jolokan sebagai The Father of focus trading, manakala George Soros pula di kenali sebagai The Father of fastest Investing. Umumnya kita tahu, setiap pakar pelaburan menghabiskan purata masa lebih kurang 100 jam, bagi menganalisa pasaran di WallStreet.

Tidak bagi Soros, kita ambil contoh pelaburan beliau dalam Indonesia Timber, sebelum beliau melakukan pelaburan tersebut, beliau tidak meneliti sekeping kertas atau data kewangan. Namun, beliau hanya mundar-mandir, berlegar-legar di dalam pejabat beliau.

4 jam masa beliau dihabiskan, dengan melihat pemandangan melalui luar tingkap, berfikir, melihat lukisan, dan akhirnya mengeluarkan kenyataan ‘sekarang, saya perlu melabur terhadap hutan simpan di Indonesia, dan lihat sejam kemudian kamu akan lihat saya akan menjadi kaya’. Hasilnya ia berjaya. Sangat pelik bukan?

Sisi Dermawan George Soros

Selain aktiviti pelaburan, Soros terlibat dengan kerja-kerja kebajikan. Sebenarnya sebahagian besar dari harta beliau dilaburkan untuk membantu orang lain. Pada usia 54 tahun beliau telah menubuhkan Open Society Foundations untuk menjalankan inisiatif global berkaitan dengan pembangunan pendidikan, kesihatan awam, perniagaan, serta mendukung kebebasan bersuara, kesetaraan, dan keadilan di seluruh dunia.

Pada usia 89 tahun Soros terus mendermakan wang kepada Open Society Foundations yang melancarkan program di lebih 100 buah negara dan mempunyai 37 pejabat serantau.

Soros semasa berada di Malaysia pada tahun 2006

Ambil Positive-Side Sahaja Daripada Soros

Terlalu banyak yang kita boleh pelajari daripada keunggulan beliau, namun suka kami ingatkan, George Soros juga terpalit dengan kontroversi-kontroversi panas. Mana yang baik dan mendatangkan manfaat tidak salah jika kita gunakan, mana yang memberi kemudaratan lebih baik untuk di elakkan.

Tahukah anda, kita semua tahu dan menganggap George Soros adalah pelabur dan pedagang yang hebat, namun bagi Soros, beliau tidak pernah berbangga, kagum dan menganggap dirinya adalah gagal?

Ini disebabkan keutamaan beliau adalah menjadi seorang Philanthropist atau dermawan, dunia kewangan terlalu lambat dan kurang efisien untuk menyampaikan falsafah hidup beliau sebagai philanthropist.

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!