George Soros: Seorang Lelaki Dari Galaksi Lain

Kita semua tahu ciri-ciri persamaan pelabur dan pedagang tersohor adalah contrarian thinker, namun jika kita melihat di dalam diri George Soros, kita akan nampak contrarian thinker yang berasal daripada galaksi lain. Artikel pada kali ini, kami akan mengupas sedikit sebanyak mengenai individu yang sangat terkenal dengan fenomena ‘The Man Who Broke The Bank Of England ‘.

Sebelum kita melangkah lebih jauh, terdapat beberapa nasihat dan juga peringatan yang kami ingin sampaikan, kita hanya melihat karier beliau sebagai pelabur dan pedagang, berkenaan hal lain kita perlu abaikan. Berhati-hati mengambil iktibar atau menggunakan pendekatan beliau ke dalam falsafah pelaburan dan perdagangan anda, dikhuatiri ia akan menjerumus ke arah perjudian dan sekaligus membawa kepada kemudaratan diri.

Beliau terlalu unik, sehinggakan apa beliau pernah lakukan, ciri-ciri dirinya, dan sebagainya tidak pernah wujud dalam mana-mana perjalanan hidup pakar dunia kewangan yang lain.

Menurut pengarang buku ‘The Sages’ Charles R. Morris bekas pengurus bank dan juga peguam, George Soros terlalu bold dan sangat berbeza dengan pelabur yang lain. Ini disebabkan George Soros tidak pernah menerima, memakai atau menggunakan falsafah atau nasihat daripada individu lain. George Soros tidak pernah mempunyai mentor. Sangat unik bukan.

Jika kita ambil dari sejarah keseluruhan pasaran, para pakar-pakar yang lain, kesemuanya mempunyai mentor dan menggunapakai falsafah atau teknik pelaburan atau perdagangan daripada orang lain. Hanya George Soros seorang dan diiringi oleh Jesse Livermore tidak mempunyai mentor, namun Jesse Livermore pernah menerima atau menggunapakai nasihat orang lain.

Soros Menggemparkan Dunia

Dalam sejarah kewangan, George Soros merupakan manusia yang berjaya mencipta rekod keuntungan tertinggi dalam sehari, iaitu melebihi $1 bilion dalam masa sehari, ketika fenomena ‘The Man Who Broke The Bank Of England ‘ berlaku. Kejayaan beliau tersebut, telah dibantu oleh anak didiknya, juga merupakan pengurus Hadgefund beliau iaitu Stanley Druckenmiller.

Tahukah anda ketika fenomena tersebut berlaku, Hadgefund beliau, telah mengambil position short terhadap pound sterling bersamaan $10 bilion pound sterling? Lebih menarik, sebelum situasi tersebut berlaku, George Soros hanya makan dan tidur serta tidak terkesan kepada sebarang bentuk gangguan psikologi.

Jika Stanley Druckenmiller mendapat jolokan sebagai The Father of focus trading, manakala George Soros pula di kenali sebagai The Father of fastest Investing. Umumnya kita tahu, setiap pakar pelaburan menghabiskan purata masa lebih kurang 100 jam, bagi menganalisa pasaran di WallStreet.

Tidak bagi Soros, kita ambil contoh pelaburan beliau dalam Indonesia Timber, sebelum beliau melakukan pelaburan tersebut, beliau tidak meneliti sekeping kertas atau data kewangan. Namun, beliau hanya mundar-mandir, berlegar-legar di dalam pejabat beliau.

4 jam masa beliau dihabiskan, dengan melihat pemandangan melalui luar tingkap, berfikir, melihat lukisan, dan akhirnya mengeluarkan kenyataan ‘sekarang, saya perlu melabur terhadap hutan simpan di Indonesia, dan lihat sejam kemudian kamu akan lihat saya akan menjadi kaya’. Hasilnya ia berjaya. Sangat pelik bukan?

Sisi Dermawan George Soros

Selain aktiviti pelaburan, Soros terlibat dengan kerja-kerja kebajikan. Sebenarnya sebahagian besar dari harta beliau dilaburkan untuk membantu orang lain. Pada usia 54 tahun beliau telah menubuhkan Open Society Foundations untuk menjalankan inisiatif global berkaitan dengan pembangunan pendidikan, kesihatan awam, perniagaan, serta mendukung kebebasan bersuara, kesetaraan, dan keadilan di seluruh dunia.

Pada usia 89 tahun Soros terus mendermakan wang kepada Open Society Foundations yang melancarkan program di lebih 100 buah negara dan mempunyai 37 pejabat serantau.

Soros semasa berada di Malaysia pada tahun 2006

Ambil Positive-Side Sahaja Daripada Soros

Terlalu banyak yang kita boleh pelajari daripada keunggulan beliau, namun suka kami ingatkan, George Soros juga terpalit dengan kontroversi-kontroversi panas. Mana yang baik dan mendatangkan manfaat tidak salah jika kita gunakan, mana yang memberi kemudaratan lebih baik untuk di elakkan.

Tahukah anda, kita semua tahu dan menganggap George Soros adalah pelabur dan pedagang yang hebat, namun bagi Soros, beliau tidak pernah berbangga, kagum dan menganggap dirinya adalah gagal?

Ini disebabkan keutamaan beliau adalah menjadi seorang Philanthropist atau dermawan, dunia kewangan terlalu lambat dan kurang efisien untuk menyampaikan falsafah hidup beliau sebagai philanthropist.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee